Jelenlegi hely

Cikkek

Elder Scrolls Online

Fórum:

Az előző írásom folytatása. Kicsivel több, mint 1 hónapot toltam le, minden nap játszottam valamennyit. Most járt le az ESO+ előfizetésem, nem újítottam meg. Szóval:

Kraftolás, kereskedelem: felejtős. A kraftolás a szokásos - legyen nyersanyagod és kész. Semmi agy nem kell hozzá. A kereskedelem meg guild szintű dolog, ha a guildnek van kereskedője (egy NPC valahol), akkor lehet, de egyébként csak üvöltözöl a zónában, hogy WTS. Mivel az NPC-t hetente pénzért kell újítani, csak a nagy vagy direkt erre szakosodott guildeknek van, a jó helyek sok pénzbe kerülnek.

Stabilitás: Kitűnő. Egyszer sem fagyott szét.

Dungeonök: A 4+ személyes kontent. Alapból sajnos csak rohanás, máig nem tudom egyetlen dungeon sztoriját sem. Gondolkoztam rajta, hogy szervezni kellene egy Slow dungeon csapatot, ahol végighallgatjuk az NPC-k mondandóját. Egyébként jól néznek ki, a bossok nagyon változatosak, sok extra játék mechanikát használnak, több tucatnyi dungeon van. Magas szinten meg van Veteran verzió, amik nagyon nehezek. Vannak további Trial-ok, amik 12 személyes dungeonök, ott már erősen észnél kell lenni.

Sima kalandok: Ezek miatt megyek majd vissza még valószínűleg. Nagyon kidolgozottak, sehol egy "Ölj meg 5 farkast" feladat. Ehelyett pl találsz egy hirdetményt, hogy színházi előadás itt és itt. Odamégy, és találsz egy kis vándorkomédiás csapatot, de előadás az nincs. Mondják, hogy itt nem nézik őket jó szemmel, mert az utóbbi időben fura dolgok történnek a faluban. Egy-egy ember eltűnik napokra, majd visszatér, de furán viselkedik, régmúlt dolgokról beszél. Aztán valami szörnyű balesetben meghal, de úgy, hogy semmi sem marad belőle. Most is eltűnt egy ember, és a falusiak bizalmatlanul néznek minden idegenre. Itt egy nyomozás jön, több emberrel lehet beszélni, a halottak ismerőseivel, illetve megpróbáljuk megtalálni az eltűnt lányt. Találunk új helyszíneket, további új szereplőket, stb. Kb 1 óra végigvinni a küldetést, ha mindenkit meghallgatsz. A végén még dönteni is kell. Szóval 1 átlagos küldetés miatt legalább 15 NPC-vel tudsz beszélni, és van 3-4, csak a küldetés miatt készült kis helyszín. Ami viszont még jobban meglepett, hogy később, ha találkozol a szereplőkkel, akkor is van néhány új mondatuk. Szóval ez nagyon pozitív.

Setek: Itt a más RPG-kből ismert páncél és egyéb setekre gondolok. Máshol általában 2-4 elemből áll egy set, és kell mindegyik, hogy a maximum hatást érd el. Itt ez használhatóbb, ugyanis minden setnek van eleme minden testtájra, szóval egy set 10-12 elemből áll. A max hatás eléréséhez viszont elég 5 darab, további darabok nem is adnak bónuszokat. Emiatt persze könnyű összegyűjteni egy setet. Az már kicsit problémásabb, hogy két seted legyen, de az is megoldható, mert megvan, hogy melyik pályán melyik 2-3 set darabjai esnek. Szóval csak az adott pályán kell garázdálkodni, és előbb-utóbb meg lesz.

Új területek: A játék sokszor el akar küldeni új területre (pl végezz ásatást itt, találtál egy kincsestérképet amott, stb). Odamégy egy teleporthoz, kiválasztod a pályát és azt tapasztalod, hogy mivel sosem jártál még arra, nincs teleport-pont, ahová mehetnél. Azt meg csak a vérnőszők tudják, hogy melyik terület meyikkel szomszédos, hogy onnan átsétálj esetleg. Sőt, olyan területek is vannak, amikre küldetés visz el. A megoldás a guild-tagság, vagy a régebb óta játszó barátok. Szólsz neki, hogy ugyan huzintson már el a Clockwork citybe, és amikor odament, akkor rá tudsz teleportálni a haverra.

Ami ugyan logikus, de nem szimpatikus, hogy ezt minden karaktereddel külön el kell játszanod. Az meg csak undorító, hogy ha egy karaktereddel felfedezted az összes teleport pontot egy adott pályán, akkor a többieknél megjelenik a lehetőség, hogy megvedd pénzért az infót.

Classok: Ez se igazán jó. Ha a karakter nem tud vadul gyógyítani, akkor nem sokat ér szólóban. Pl. a legerősebb karakterem max szintű (50) és már elkezdett sok passzív bónuszt is felszedni. Már be tud menni Veteran dungeonökbe is. Szóval elvileg erős. Ezzel a karakterrel képtelen voltam leszólózni egy sima dungeon bossot. World bossok ellen meg végképp nincs esélye. Ezzel szemben a 30. szintű, tiritarka cuccú (épp, amit talál) Templarommal le tudtam győzni egy world bosst, meg az említett dungeon bosst is. Pvp-ben is hasonló az eredmény: az "erős" karakterrel az utolsók között végzek, a Templarral meg elől. Persze a magas szintű pvp-sek ellen amúgy sincs esélye egy nem pvp-re kihegyezett karakternek.

Házak: Ezt nem igazán próbáltam ki, csak 2 szobát nyitottam egy-egy fogadóban. Ez csak egy kis lyuk, de berendezheted. Nagyon sok egyéb hely van, amit megvehetsz, a kis házikóktól akár egy teljes katedrálisig. Persze sokszáz különböző bútordarab áll rendelkezésre, az egyszerű szekrényektől, asztaloktól a szuperritka festményekig, mágikus cuccokig. Sokat te magad tudsz craftolni (ha elég jó a skilled hozzá), másokat csak találni lehet. A menet közben gyűjtött állatkáidat is beteheted a házba, még útvonalat is tevezhetsz nekik. Sőt, még "vendégeid" is lehetnek, NPCk (ezek persze csak speciális bútorok). Minden házat bejárhatsz megvétel előtt, szóval nem kell látatlanban.

Guildek: Itt csak azt a furcsaságot említeném meg, hogy egyszerre 5 guild tagja is lehetsz.

Options problémák: Említettem az előzőben, hogy mindig le kell okézni az EULA-t minden inddításnál, meg hogy nem jegyzi meg a beállításokat. Ezt megoldotta az, hogy admin modeban indítom a Launchert.

Beszámoló: Immortals – Fenyx Rising

Fórum:

Címkék:

rwurl=https://imgur.com/a/xdfK1ZW

Az Ubisoft legújabb sorozatának első példánya. Ugyanis biztos vagyok benne, hogy ebből sorozat lesz.

Alapvetően egy nyílt világú, nézd-a-hátam verekedős játék, a görög mitológiára támaszkodva. Viszont gyorsan kiderül, hogy nem veszi magát túl komolyan, amint Prométeusz és Zeusz narrációja beindul. Folyamatosan vitatkoznak és zrikálják egymást – ha bejön ez a stílus, akkor jól fogsz szórakozni, ha nem, akkor idegesítő lesz. Én jópárszor hangosan felnevettem egy-egy szituáción vagy beszóláson. Nagyon sok humoros animáció is van, például minden fejlesztéshez vagy kraftoláshoz tartozik pár. A hősünk se az a tipikus vasaló-állkapcsú rettenthetetlen harcos, megesik, hogy az arcán csúszik kicsit egy félresikerült landolás után.

Ha már itt tartunk, a főszereplő Fenyx, aki meg akarja menteni a kővé változott testvérét, de persze hamar eszkalálódnak a dolgok, és belekeveredik az istenek ügyeibe. Emiatt persze nem árt kicsit erősödni sem, mert sokat kell torzsalkodni mindenféle lényekkel.

A karaktergenerálásnál választható néhány fej, haj szemöldök, illetve lehet férfi vagy nő a karakter. A mai elvárásoknak megfelelően lehet szakállas nőt is indítani.

Fegyverzetünk eleinte egy kard (kis támadás), ami hamarosan kiegészül még egy csatabárddal (nagy támadás), illetve egy íjjal. Nagyon egyszerű kombinációkat ütni, mert kevés elemmel dolgozik a játék: vagy többször megnyomod, vagy nyomvatartod a gombot. Ha nagyon bevadulsz, akkor ugyanez ugrás közben. Minden fegyvernek van 2 bónusza, a másodikat csak fejlesztéssel lehet elérni. A bónuszok nagyon jók, lehet vacillálni, hogy melyik fegyvert használd inkább.

Van továbbá Félreugrás (Dodge) és Hárítás (Parry). Védekezés nincs (illetve talán ha épp nem csinálsz semmit, akkor kivédi az ütést, de mindig csinálsz valamit). Ha jól időzíted a Félreugrást, akkor lelassul az idő, és bevihetsz pár ingyen ütést. Hárítani csak a hagyományos támadásokat lehet, viszont ez nagyon sokat ad az ellenfél Kábultság csíkjához. Ez minden ellenfélnek van, és ha megtelik, akkor szabadon lehet csépelni egy darabig. A harcok nagyon jók, a karakter jól reagál a gombnyomásokra, minden animáció azonnal megszakítható, szóval hiába vagy a látványos kombód közepén, ha félre kell ugrani, félre tudsz ugrani.

Ahogy a sztori halad előre, kapunk még néhány isteni eredetű támadást is, illetve szárnyakat. Ezekkel sajnos csak siklani lehet, de jól néz ki.
rwurl=https://imgur.com/a/kgL7yfs

Ezek a speciális támadások, illetve minden mozgásforma staminába kerül. Ezt a Zelda játékosok már ismerhetik, de nekem meg kellett szokni, hogy csak akkor kezdjek el felmászni egy falra, ha fel is tudok érni a tetejére. Ugyanez úszásnál, illetve észnél kell lenni a repülésnél is. Ez a rendszer egyfajta természetes nehézségi szint is, mert a veszélyesebb helyekre több staminával lehet eljutni. Azért ennyire nem fogja a játék a kezedet, ki lehet játszani a staminahiányt néhány gombafőzettel, és oda lehet menni a griffhez a pofonért a játék elején is.

4 féle ital van: gyógy, stamina, támadó és védő. Ezeket a pályán talált mindenféle gyűjtögetnivalókból lehet főzni, és lehet őket fejleszteni is.

Minden felszerelést lehet fejleszteni, de ezt alaposan leegyszerűsítették. Az alap felszereléseknek 6 szintje van, és nem fegyverenként/páncélonként fejlesztesz, hanem kategóriánként. Vagyis ha a kardod fejleszted, akkor az összes kardot fejleszted, azokat is, amiket még meg sem találtál. A páncélt se vitték túlzásba, van mellvért meg sisak és kész is. Itt megkapjuk az összes egyénire szabó opciót, amit egy mostani játéktól elvárhatunk. Pl. a látszólag egy tuti mellvért van rajtad, de valójában egy teljesen másik páncél.

A karakternek nincs szintje, csak a képzettségei és a felszerelése révén fejlődik. Ehhez pedig sokat kell barangolni az egyébként jó nagynak érződő világban, harcolni a mindenféle mitikus lényekkel, és megoldani egy csomó ügyességi vagy okossági feladatot. Szinte minden kincsesláda egy kis fejtörő után érhető csak el. Ami viszont pozitív, hogy nincsenek olyan gyűjtögetnivalók, aminek nincs értelme. Minden amit találsz, a karaktered fejlődését szolgálja.

A világ egyébként rajzfilmes stílusú, itt megint az új Vii-s Zelda jutott eszembe. Sok a rombolható elem, amit ki is kell használni, mert például van olyan erőforrás, amit a kidöntött fák tuskóján találni. A bokrok is sokszor rejtenek itóka alapanyagot, érdemes időnként kicsit kaszálni. A közlekedésre a futáson és sikláson kívül még mindenféle hátasokat is használhatunk, amiket először meg is kell szelídíteni (ez csak egy béna minigame). Van egy Pegazus-szerűség is, de sajnos ezzel sem tudunk repülni.

A világ teli van ellenfelekkel is. Ők eleinte piros színűek, majd némelyik lecserélődik kékre (elit), illetve lilára (durva). Az erősebb verziók a sokkal több életerőn túl új támadásokat/kombókat is kapnak. Sok a nagy méretű ellenfél, mint például minotaurusz vagy küklopsz. Alapvetően az a jellemző, hogy 1 v 1 elég jól el lehet boldogulni az ellenfelekkel, még ha nagyon erősek is. Ugyanakkor általában csapatban járnak, szinte mindig van 2-3, de néha akár 5-8 ellenfél is. Ami kiemelendő, hogy egymást is el tudják találni a távolsági támadásokkal, amit persze ki lehet használni egy-egy csatában. Vannak továbbá Legendás ellenfelek is, eddig kettővel találkoztam, az egyik határozottan könnyű volt (Normal szinten), és a másik sem volt túl nehéz. Itt erősen bejátszik az, hogy ezek egyedül voltak, úgy meg elég könnyű elkerülni a támadásokat.
rwurl=https://imgur.com/a/cUtYSYA

Egyetlen negatívumként az irányítás személyre szabhatóságát említeném, de ez is inkább a saját egyéni problémám. Az alap kontrollerkiosztás nem rossz, de az egyik gomb nem ott van, ahol szeretném. Van lehetőség átkonfigurálni, de valójában mégsem. Ugyanis majdnem minden gomb multifunkciós, és egész egyszerűen nem lehet olyan más irányítást csinálni, ahol minden működik, még akkor sem, ha elvileg feloldod az ütközéseket. Bizonyos akciókat csak látszólag lehet más gombra tenni, mert ott nem működnek. Végül volt egy harchoz kiváló irányításom, viszont nem lehetett megszüntetni azt, hogy B-re kerüljön a gyors repülés, a zuhanórepülés és még a landolás is. Áttértem billentyűzetre, ott is meg kellett szokni pár furcsaságot, pl. a nagy támadás Shift+Kis támadás volt. Ennek inkább csináltam saját gombot, de emiatt a Célzás mód a Ctrl-ra került. Na sebaj, ha valaki könnyen megtanul új kontroller kiosztásokat, akkor az alap jól fog működni neki.

Verdikt
Az az érzésem, mintha összegyúrtak volna pár játékot. Kicsit Tomb Raider, kicsit Zelda, kicsit Assassin's Creed. Ráöntöttek egy egyszerű, de jól működő harcrendszert, és levagdosták a sallangokat.

8/10

Beszámoló: Cyberpunk 2077

Fórum:

rwurl=https://imgur.com/a/zbdG0xL

Már nagyon régóta a rajongója vagyok a Cyberpunk világának, a 90-es években rengeteget játszottunk az akkoriban még Cyberpunk 2020 néven futó szerepjátékkal. William Gibson könyvei (Neuromancer, Count Zero, Mona Lisa Overdrive) is részletgazdag háttérvilágot adtak a játékhoz, és a mesélőnk is remek volt (később ő fordította magyarra a szabálykönyvet). A szabályrendszert kis változtatásokkal sok egyéb világhoz is használtuk, és máig az egyik kedvencem. Szóval elég nagy elvárásokkal kezdtem bele.

Bizonyára felmerül a kérdés, hogy milyen jól fut. Nos nálam ez a hardver: i9-9900K proci, 32GB RAM, nVidia 1080Ti kártya, 2TB SSD. 1080p-ben játszom. Ki szoktam kapcsolni pár "alap" funkciót, mint például Ambient Occlusion, Motion Blur és Depth of Field. Minden más legmagasabb fokozaton van, és átlagosan 60 feletti az FPS, ritkán megy le alá. A töltési időre semmi panaszom nem lehet, indulásnál a játék néhány (max 5!) másodperc alatt betölt. A Settingsben van egy Slow HDD opció is, a lassabb merevlemezzel rendelkezőknek, de ezt nem tudom mennyire jól működik.

Jelenleg az 1.04 verziónál tartunk. Ahogy számítani lehetett rá, eléggé bugos még, ami egy ekkora játéknál elkerülhetetlen. Leginkább kisebb grafikai problémákat láttam eddig (lebegő/hiányzó tárgyak, hirtelen T-póz vezetés közben, többször ír ki vagy nem ír ki megnyomandó billentyűt, stb). Egy nagyobb bug volt csak eddig, az egyik fő küldetésnél nem követtem a forgatókönyvet, amitől a küldetés kicsit megbolondult. Többen panaszkodnak fagyásokra is, nekem az eddigi 35+ óra alatt egy sem volt. A játékban van egy elég jó check-point rendszer, szóval nem lehet túl sok időt elveszíteni, mert mindig lesz egy automata mentés a közelben.

Karakter generálás
Közepes. Előre legyártott részekből lehet összelegózni a karaktert, de nincsenek csúszkák. Elég sok tetoválás, cyber (decal) és arcfestési lehetőség van, szóval könnyű egyedi kinézetet összehozni. Van lehetőség férfi, nő vagy egyéb karaktert indítani. Lehet ugyanis férfi nemiszervet (és akár hangot is) akasztani női testre. Erre nem igazán tudom, hogy miért volt szükség, de végülis most nagy divatja van a transzneműségnek, szóval engem nem zavar.

Night City avagy a világ
rwurl=https://imgur.com/a/bIfUtBL
A játék Nigth Cityben játszódik, egy szupermodern nagyvárosban. Nagyon hangulatos, hozza a csillogó, de belülről rothadó jövő képét. Vannak céges felhőkarcolók, de van Badlands is, ami gyakorlatilag egy több kilométeres szeméttelep. Bár vannak kormányok, a világot már a cégek irányítják. A cyber mindennapos dolog, szinte mindenkiben van valami. A cyberpunk lényege, hogy mindegy mit csinálsz, csak jól nézz ki közben. Ezért aztán a bandák nagyon rámennek a külsőségekre. Léteznek repülő autók is (AV-k), de ezek nagyon drágák és elsősorban szállításra használják (AV4) és jóval kevesebb a személyszállítás (AV7). Eddig én egy AV7-et láttam, azt is egy garázsban.

Az utcákon mindennapos az erőszak, a bandák küzdenek egymással és a rendőrökkel. A rendőrök küzdenek a bandákkal és cyberpszihókkal (olyan emberek, akik bekattannak a sok beépített cyber miatt, lásd első CP teaser 2013-ból). A cégek küzdenek egymással, bár ők általában ezt próbálják a legnagyobb titokban tartani, és hozzájuk nem kapcsolható emberekkel elvégeztetni a piszkos munkát. Szóval mindennaposak a lövöldözések, könnyű belefutni valamiféle erőszakos eseménybe.

Az Utcán a legfontosabb a Rep (Reputation, Hírnév). Ha nincs Reped, nem vagy senki. Ha rossz a Reped, akkor még a senkinél is rosszabb vagy. Repet úgy szerezhetsz, ha sikeresen elvégzed a rád bízott feladatokat és így garantált, hogy máskor is lesz munkád.

A városban autóval vagy motorral érdemes közlekedni, mert nagyon nagy. Vannak továbbá Fast Travel pontok, ezek között lehet teleportálni. Nagyon sok ilyen van, jó alternatíva az autókázással szemben.

Sztori
Három lehetséges indulási lehetőség van, Utcagyerek, Nomád vagy Céges. Én az Utcagyerekkel kezdtem. Attól függően, hogy mit választottál kezdésnél időnként kapsz új párbeszéd lehetőségeket, de ez persze csak színesítés, nem befolyásolja a dolgok menetét. Az ő célja, hogy nevet szerezzen magának, javítson az életkörülményein. Erre hamarosan lehetőség is nyílik, mert kap egy, az életben egyszer adódó lehetőséget, amit persze nem utasít vissza. El kell lopni egy tárgyat a legnagyobb óriáscégtől. Az akció után valóban megváltozik hősünk élete, de ezt mindenki tapasztalja meg maga. Egy biztos, utána nem fogsz unatkozni. :)

RPG elemek
A karakternek van néhány alap tulajdonsága, például Body, Cool, Tech, Intelligence, Reflex. Alapból mind 3-as, és szét tudsz osztani pár pontot az elején, hogy javítsd őket. A max szint mindenből 20. Ezek azért fontosak, mert minden szint ad valami egyre növekvő bónuszt. Szintlépésenként kapsz egy pontot, nem tudom ki lehet-e maxolni mindent, még csak 18. szintű vagyok. A képességeket kell továbbá használni a világban is, pl. ha elég erős vagy (Body), akkor fel tudsz tépni egy ajtót (akár bezártat is). Vagy ha elég jó a Tech-ed, akkor ki tudod nyitni kulcs nélkül is.

A tulajdonságokhoz tartoznak a képzettségfák. Pl. az intelligenciához a hekkeléssel kapcsolatos dolgok. Ezek elég tágas fák, tucatnyi, sokszor több szintű képzettséggel. A képzettégek akkor növekszenek, ha használod őket, tehát ha például nem lődözöl pisztollyal, akkor nem fogsz tudni felvenni pisztoly képzettségeket, mert nem lesz meg az elvárt minimum. A képzettségeknél bőségzavar van, mert nagyon sok hasznos dolog van a fákon, és mindig nehéz a döntés, hogy mit vegyünk fel legközelebb. Van mondjuk rossz képzettség is, pl. senkinek nem ajánlom a Scrapper képzettséget, ami azonnal megsemmisít minden Junk besorolású tárgyat. A tárgyakból kraftolási nyersanyag lesz, de van olyan junk is, ami értékes, és érdemesebb lenne eladni inkább.

Felszerelés

Fegyverek
Nagyon széles a repertoár, sokféle pisztoly, rohampuska, géppisztoly vadászpuska, mesterlövész puska és közelharci fegyver létezik. Láttam, hogy NPC használ rakétavetőt is, nekem még nem volt. Egyszerre 3 fegyvert lehet könnyen elérhetővé tenni. Mindnek van a fantasy játékokból ismert színkódja (Fehér, Zöld, Kék, Lila, Narancs) is. Vannak továbbá fegyverkiegészítők is, amivel szolídan, de lehet pimpelni a vasat. Ezek eleinte elég ritkák, és nem is túl hasznosak. Van továbbá szintelvárás is, aminek ha nem felelsz meg, nem használhatod a fegyvert Pl. addig nem használhatod, amíg a kakakter nem éri el a 16. szintet.

A fegyvereknek van egy saját, láthatatlan szintje is, ami leginkább a DPS miatt fontos. Hiába van egy Legendary fegyvered, ha csak 50 DPS-t tol ki, miközben a sarkon agyonvert punktól szerzett fehér pisztolynak 200 DPS-e van. Elvileg szinten lehet tartani a fegyvereket az Upgrade funkcióval, de ez egész egyszerűen értelmetlen. A jobb fegyverek upgradejéhez nagyon ritka komponensekre van szükség, ráadásul nagy rendszerességgel. Még egyetlen upgradehez is olyan mennyiség kell, amennyit aligha találsz. Ha mégis találsz, akkor még mindig nem érdemes upgrade-re költeni a nyersanyagokat, mert a DPS emelkedés túl kicsi. A sima fegyvereket könnyű upgradelni, ahhoz van nyersanyag bőven, de azt meg nem érdemes upgradelni, mert a következő harcban találni fogsz másikat, jobbat.

A lőszerekkel nem sokat vacakoltak, van pisztoly lőszer, vadászpuska lőszer, puska lőszer, mesterlövész lőszer és csókolom.

Vannak továbbá gránátok, ebből is láttam már vagy 8 félét. A leggyakoribb a sima Frag gránát, ebből annyi van, hogy szórhatod, mint majom a homokot, nem fogy el. Sajnos egyszerre csak 1 típus lehet kiválasztva, és nehézkes másik típusra váltani.

Az utolsó gyorsgomb a gyógycuccoknak van fenntartva. Ebből alapvetően kétféle van, az egyik gyorsan gyógyít egy nagyobb adagot, a másik keveset gyógyít azonnal, de aztán lassan még egy csomót. Ezekből is annyit találni, hogy nekem most mindkét típusból van 100+ darab.

Ruházat
6 helyre tehetsz fel ruhadarabokat a karakterre: fej, arc, alsótest, láb, felsőtest(2x). Van továbbá egy overall slot, az egyedi, sztoriból kapott ruháknak. Ruhákból is rengeteg van, de az elsődleges szerepük a védelem, szóval nem igazán lehet divatozni, mindig azt érdemes viselni, ami a legjobban véd. Ezáltal a karakterünk kb. a legrosszabbul öltözött ember Night Cityben, mert úgy néz ki, mint egy megkergült papagáj.

További probléma a ruhákkal, hogy a fegyverekhez hasonlóan mindnek van szintelvárása is.

Kaja, pia
Rengeteg junkfoodot lehet találni, bárki lakásából el lehet lopni bármit, a tulajdonost a legkisebb mértékben sem zavarja. A kaja és az üccsi pár perces bónuszt ad. A piának csak negatív hatása van.

Junk
Nagyon sokféle junk tárgyat találni, pl rágógumi, kondom, hamutartó, rózsafüzér, stb. Ezek mind precízen 3 EB-t érnek (Eurobunch, Eurodollár, az itteni pénz). Időnként találni viszont olyan Junk-ot, ami meg 750-et ér.

Cyberek
rwurl=https://imgur.com/a/NYSUfDq
A karakterbe sokféle cybert lehet beültetni, meg van adva az összes testtájra, hogy mennyit. Ezeknek is megvannak a saját színkódjaik és az elvárásaik. Pl. a cyberhez kellhet tulajdonság (legyen legalább 15-ös Body-d), illetve Rep-hez is van kötve néhány. A beültetéseket a Ripperdokik végzik, hozzájuk kell elmenni, ha cserélni akarsz valamit. Az elég jó, hogy csak egyszer kell megvenni a cybert, utána ingyen beültetik, ha valamiért a régebben megvett cucc kell. Sajnos itt is hozni kell egy súlyos döntést, ugyanis a cyberdeck is cybernek minősül, és vagy ezt használod, vagy pedig egy durva harci beültetést, a kettő egyszerre nem megy.

Minden tárgy lebontható alkatrészekre, ami azért jó, mert ez az elsődleges erőforrás a kraftoláshoz. A kraftoláshoz kell először egy blueprint, utána meg egy csomó nyersanyag. Igazából fegyvert nem kraftoltam még, mert hamar elértéktelenednek, és ahogy fentebb írtam, nem érdemes upgradelni. Pár szoftvert a cyberdeckbe viszont készítettem már, azok nagyon hasznosak.

Hekkelés
A hekkelés nagyon fontos játékelem. Már alapból is van egy kis teljesítményű dekk a fejedben, és nagyon hasznos. Szinte mindent meg lehet hekkelni, hangszórót, lámpát, őrrobotot, kamerát, az ellenfél cybereit, stb. Dekkben lévő programoktól függ, hogy mit tudsz velük csinálni, és ezért érdemes lecserélni a kezdő dekket egy több memóriával rendelkezőre. Az alap dekkbe csak 2 program fér el, egy komolyabba akár 6 is. Nem árt az Intelligenciát is fejleszteni, ha sokat akarsz rendetlenkedni. A dekkben futó programoknak is vannak szintkódos szintjei. Nem tudom, hogy milyen lehet egy Legendary program, de biztos jó, mert már pár Kék programmal is nagyon durva a netrunner.

Harc
Ez elég egyszerű, leginkább le kell lőni az ellenfeleket. Ami jó, hogy az ellenfelek is használnak képzettségeket meg gyógy-cuccokat. Próbálnak továbbá fedezék mögé bújni, és onnan lődözni - összességében nem rossz, láttam már sokkal rosszabb AI-t is. Használnak továbbá hekkelést is ellened, valamint gránátokat.

A gránátokra itt oda kell figyeni erősen, mert szinte azonnal robbannak, ha látod, hogy repül, akkor vagy szét kell lőni a levegőben (Smart pisztoly rulez) vagy a Nyúlcipő taktikát alkalmazni. A közelharc sem rossz, és elég hatékony is, nem érzed a "kést hoztál egy tűzharcba" hátrányait. Az ellenfeleket elég sokszor kell meglőni, hogy meghaljanak, kivéve, ha jó a fegyver fejlövés-szorzója, az 1 lövéssel is el tud bánni velük.

Lehet lopakodni is, és hátulról elintézni ellenfelet, akár a megölése nélkül is. Ez elég nehézkes tud lenni, mert nagyon az ellenfél mögött kell lenni, ha kicsit oldalt vagy már nem mindig adja be a lehetőséget. Az ily módon elintézett ellenfeleket érdemes elrejteni, mert ha megtalálják a többiek, riadó lesz.

Van hangtompító is, de amit eddig találtam elég gáz volt, mert nagyon lecsökkentette a fegyver sebzését. Azt remélem lesz majd valami Epic vagy Legendary példány, ami nem csökkenti a sebzést.

Küldetések
rwurl=https://imgur.com/a/9EeKGIO
Annyi van, mint a szemét. A várostérkép telis-tele van ikonokkal, ahol van valami teendő. Ez sokszor csak valami helyi csetepaté, pl a rendőrök harcolnak egy bandával, vagy valami bűnözők rosszalkodnak. Van viszont egy csomó kis sztorival rendelkező tennivaló is, amit mindenféle Fixerektől lehet kapni. Vannak továbbá a sztori karakterektől kapott feladatok, akiknek mindig életbevágóan fontos és sürgős küldetéseik vannak. Ezt annyira túlzásba viszi a játék, hogy már nem is válaszolok a telefonhívásokra, üzenetekre, most épp 23 nem látott üzenet vár. Mellesleg a küldetéslistámban is van vagy 15-20 küldetés, amivel foglalkozni kellene. Mindezt úgy, hogy a fő sztorit már végigvittem.

Design problémák
Merthogy ez is van sajnos bőven. Reménykedem, hogy majd a modderek kijavítják őket.
- inventory - nincs favorit lehetőség, és emiatt nagyon könnyű alkatrészekre bontani egy jó fegyvert vagy ruhát. Egyébként is nehézkes használni.
- papagáj effekt, amit fent írtam, nem lehet egy egységes kinézetet kialakítani (kivéve pár sztori adta ruhát)
- az előző pont mondjuk nem annyira baj, mert nincs 3rd person nézet sem, szóval nem látod milyen szarul néz ki a karaktered. Kivéve ha motorozol.
- a semmire se jó upgrade rendszert már említettem feljebb
- nagyon gyenge konzol-portos irányítás. Az alap funkciókon kívül (harc, vezetés) minden nehézkes.
- nincsenek frakció relációk. Tök mindegy hogy kit versz át, kit ölsz meg, kinek segítesz, nincs semmi hatása a történésekre, a levegőben lóg az egész.
- túl sok a QTE dialógus. Tizedennyi is elég lenne. Vagy mondjuk semennyi is elég lenne.
- a játék végigjátszasa után visszatesz az utolsó küldetés előttre. Szóval ami jó cuccot szereztél az utolsó küldetésben, az kuka. Mondjuk ennek megvan az

ShowHide spoiler #oka (Nagy spolier, ne nézd meg,ha még nem játszottad végig!!!)

Verdikt

Összességében azt mondanám, hogy tipikus CD Projekt játék - gyönyörű, hangulatos világ, jó sztori, gyenge játék design.

Jelenleg 7/10, pár peccs vagy mod múlva lehet feljebb megy.

Beszámoló: Marvel's Avengers

Fórum:

rwurl=https://i.imgur.com/BVJRdgK.jpg

A játék nézd-a-hátam típusú verekedős játék. Van neki egy elég szórakoztató szóló kampánya meg egy 4 fős co-op többjátékos része.

A sztori tipikus képregénysztori, vagyis a főgonosz hatalmat akar, és az átlagemberek nagyon könnyen manipulálhatóak. Vannak persze dramaturgiai csúsztatások is, szóval nem minden logikus. Eddig 5 Avengert láttam, mint játszható karaktert, Captain America, Black Widow, Hulk, Iron Man, Thor. Kicsit meggugliztam az Avenger tagok listáit, és nem volt pont olyan taglista, mint ebben a játékban, szóval inkább a popularitásra mentek. Emlegetik még Captain Marvel-t is, de őt nem láttam még a játékban. Van viszont egy új karakter, akit még nem lehetett a filmekben látni (hacsaknem valami eldugott cameo szerepben), Kamala Khan. Képregényrajongók ismerhetik a nevét. A játékban ő még nagyon fiatal, az ő sztoriján keresztül halad a fő kampány, tehát ő is egy játszható karakter.

ShowHide spoiler #Miről szól a történet:

Elég zavaró, hogy nem volt pénzük/engedélyük a mozifilmekben szereplő színészekre, úgyhogy újra kell tanulni a karakterek arcát és hangját. Nem mondom, hogy rosszak lennének, csak más.

Harcrendszer

A harcrendszer nagyon összetett.

Alapvetően van kis támadás, nagy támadás, ugrás meg védekezés. A védekezés aztán szétágazik Parry-re meg Dodge-ra. Van továbbá "Hős-csík", ami mindenkinek más módon töltődik, és a segítségével lehet még több erőt vinni a támadásokba. Van aztán 3 egyedi képesség, amik ilyen lassan töltődő szuper támadások vagy akciók. Pl. Kamala egyik ilyen akciója egy erős gyógyítás.

Vannak aztán a felszerelések, 4 testtájra lehet tenni valamit (ez sem rendesen meghatározott, hogy hova, mert hősönként változik) + van még 3 extra hely is mindenféle speciális tárgyaknak (Artifacts). A tárgyaknak az RPG-kből ismert szintjei vannak, fehér, zold, kék, lila, sárga. A tárgyaknak random bónuszai lehetnek illetve lehet őket fejleszeni is, mindenféle erőforrásokból.

A hősöknek alapból van 4 "sima" (Primary) képességfája, ezek inkább csak bokrok, 6-8 képesség van rajtuk. Itt találhatóak meg a mindenféle speciális támadások, új mozdulatok. Vannak aztán a Specialty fák, amik már kicsit nagyobbak, ezek módosítókat adnak az egyedi képességekre. Aztán vannak a Mastery fák, amik meg a Primary képességekhez adnak új tulajdonságokat meg bónuszokat, pl. a Ranged támadások átmennek az ellenfeleken, szóval az is megsérül, aki az első célpont mögött volt. Ezekből is van vagy 50. Képességpontot szintlépéskor lehet kapni, nem tudom van-e határ.

Itt még nem ér véget a dolog, a gyűjtögetnivalók is adnak bónuszokat.

A harc maga egyszerű és bonyolult is. Nagyon függ attól, hogy melyik karaktert játszod, és hogy kontrollerrel vagy billentyű/egérrel. Ezt ennél a játéknál tapasztaltam először, az istenek se tudtam kényelmes billentyűs irányítást összehozni a sok különféle akció miatt. Pl. nagy dilemma, hogy mi legyen az egérgombokon, mert sok a jelentkező: Kis ütés, Nagy ütés, Védekezés, Hős csík, Célzás, Counter. Végül az lett, hogy a közelharc specialistákkal (Kamala, Hulk) kontrollerrel játszom, a repülő, távolságiakkal (egyelőre Iron Man) meg egér/billentyűvel. Gyakorlatilag minden karakterrel meg kell tanulni játszani, szóval ez is nagyon jó, hogy bár mindekinek hasonló eszköztára van, mégsem egy kaptafa az egész.

Az eddigi 3 karakter közül messze Kamala stílusát élvezem legjobban. Vasemberrel meg sokat anyáztam, mert küzdöttem a kontrolleres irányítással. Ekkor álltam át végül egér/billentyűre, és most már sokkal jobb. (szerk: végül Black Widow lett a kedvenc, és megtanultam kontrollerrel játszani Iron Man-t is)

A harc nagyon változatos tud lenni, a játék nem fél egyszerre akár 10+ ellenfelet is bedobni. Vannak persze mini-bossok és bossok is. Rengeteget kell mozogni, elkerülni a támadásokat, visszatámadni, kombózni. Nagyon hektikus tud lenni, különösen, amikor egyszerre támadnak földön és levegőben is (elég sok repülő ellenfél van). Vannak továbbá kritikus pontok az ellenfeleken, amik persze többet sebeznek. Vannak státuszok is, mint például Kábult, Fagyott, stb. A kábult ellenfélen speciális támadást is végre lehet hajtani, ami egyedi animációt, és nagy sebzést jelent.

Itt is bejön, hogy melyik karakterrel hogyan játszol, mert van, aki tud harc közben gyógyulni, másoknál meg nagyon oda kell figyelni. A felszerelésed bónuszai is óriási szerepet játszanak, és aszerint érdemes összeválogatnod, hogy milyen játékstílust preferálsz.

Az adott küldetés területét érdemes végignézni, mert sok nyersanyagot lehet találni, meg "kincsesládát". Ezekben a láda színétől függő random loot van, szóval érdemes próbálkozni. A pályákon vannak továbbá mini-bossok is, meg lezárt raktárak, ahová különböző módokon lehet bejutni (bent persze loot van).

A pályák nagy része rombolható, különösen látványos, ha bekapcsolod az Intel procis támogatást rá.

rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=DH0BHW5Il-k

Végigvittem a kampányt, ami sajnos elég rövidnek bizonyult, de egyébként elég szórakoztató volt. Elég fura volt, mert minden hős szerepet kap a végső csatában, viszont nekem volt olyan, akit alig-alig fejlesztettem korábban. Így az egyikük konkrétan 1. szinten tolta a végső boss-fight-ot. :) Ilyenkor nincs gáz, mert a játék automatikusan a szintedhez állítja be az ellenfeleket, a hátrányod csak abból adódik, hogy az alap akciókon kívül nemigen van más támadásod.

Ez a szintezés egyébként is jellemző a játékra, ha pl. egyedül mégy egy 4-személyes kalandba, akkor kipótolja a csapatot 3 másik hősöddel (még ki is választhatod, hogy kikkel). Ilyenkor őket is az fő karakterhez igazítja a játék, szóval ha mondjuk pipogya a Hulkod a szupermagas szintű Black Widow-dhoz képest, az sem gond.

Kiderült továbbá az is, hogy a karakterek max szintje 50. Ez arra elég, hogy megszerezd az összes képzettségpontot, amire szükséged lehet. A képzettségfák sem olyan bonyolultak, mint elsőre gondoltam, mert sok olyan képzettség van, aminél 3 lehetőség közül kell választani. Az viszont jó, hogy nem vagy belebetonozva a választásodba, cserélgetheted, hogy a 3 közül melyiket szeretnéd. A szintek szerintem túl gyorsan jönnek, egy komolyabb küldetés után akár kettő is. Szóval nincs is igazán időd megtanulni az új mozdulatokat, mert rögtön kapsz másik kettőt.

A szintnél viszont fontosabb a Power, ami a felszerelésből jön. A talált felszerelés legmagasabb szintje (Power) 130, de lehet őket fejleszteni mindenféle erőforrásokból. Ebből adódóan a karakter Power-e messze 50 fölé mehet, láttam 150-es nehézségű küldetést is. Szóval a kampány után leginkább ezzel lehet foglalkozni, tápolni a karaktereket.

Ehhez a játék ad sok-sok küldetést, mindegyiket 4 személyes co-op multiplayer lehetőséggel. Van néhány küldetés-típus, amik csak az ismert MP elemeket tartalmazzák, mint capture the flag, terület/NPC védelem, mini/bossfight, stb. Igazság szerint ezek hamar repetitívvé válnak.

rwurl=https://i.imgur.com/1ezdnHu.jpg

Minden hősnek van saját küldetéssorozata is, gondolom ezek a képregényekből ismert sztorik átdolgozásai, de ez csak tipp, nem ismerem annyira az Avengers képregényeket. A karaktereknek vannak egyedi Kihívásai (Challenges), naponta 2 könnyebb, illetve hetente 2 nehezebb (de az se igazán nehéz, 1-2 óra alatt megcsinálható). Ezekért speciális hős pontokat lehet kapni, amivel új ruhákat, névjegyeket (cosmetic), kivégzéseket (animáció) és emote-okat lehet kapni. Összesen 200 hős pont kell, hogy mindent elérj. Naponta lehet kapni 6-ot, a heti feladatok 22-őt érnek. Itt jön be a fizetős rész, ezeket pénzért is meg lehet venni. Szóval ha nem fizetsz, akkor sok hét, míg mindent elérsz.

Van továbbá 2 frakció is, az egyik a SHIELD, a másik a Pym Ellenállók. Nekik is vannak napi küldetéseik (a szuperbéna ölj ennyit, gyűjts amannyit típusúak), meg persze szintjük. Minél magasabb a szint, annál jobb dolgokat lehet tőlük venni. Van jópár bolt, de ezeket szerintem addig nem érdemes látogatni, amíg az ember nem 50. szintű, mert a felszerelés nagyon gyorsan leértékelődik a szintlépések miatt. Szóval csak pazarolod a játékpénzt.

Még pár szó a Multiplayerről

A játékot elég hamar át lehet kapcsolni MP módba. Ilyenkor lehet játszani a kampányt is közösen, de ott vannak olyan megkötések, hogy eleinte csak a kampány szerint rendelkezésre álló karakterekkel lehet játszani. Szóval ha például neked már megvan Black Widow, és becsatlakozol egy kezdő haverhez, nem használhatod, mert az ő küldetésében BW még nem elérhető.

A játék ad továbbá spoiler figyelmeztetést is, ha olyan küldetésbe kerülsz, amit a kampány szerint még nem láttál.

A MP lobby elég béna és bugos is jelenleg (2020, szeptember). Alapból annyi, hogy választasz egy küldetést és vársz, hogy jöjjenek emberek. Általában nem jönnek, vagy csak 1. A fent említett gyors szintezés miatt valószínűleg 50. szintnél már könnyebb lesz játszópajtásokat keríteni, ha bizonyos hőst akarsz használni (lásd következő bekezdés). Már a mostani 40+-os hősömnek is ad időnként 50-es társakat.

A másik lehetőség a Quick Play, ahol te csatlakozol be másokhoz. Itt két lehetőséged van, vagy az aktuálisan kiválasztott karaktereddel mégy, vagy bármelyik karaktereddel. Nyilván ez utóbbi sokkal több eséllyel működik, mert szélesebb a skála.

Itt aztán jönnek a bugok, van úgy, hogy végtelen ideig tölti a pályát. A más játékosok névjegyei időnként láthatatlanná válnak. Bizonyos ellenfelek bebugzanak. Bizonyos mellékfeladatok nem teljesíthetőek - például Black Widow nem tud áttörni falakat (mint mondjuk Hulk), így bizonyos helyekre nem tudsz bemenni. Állítólag majd lesz peccs, hogy mondhasd a kísérő Hulknak, hogy légyszi Smash. Nagyon sok pályán tapasztalható bug "megjavítható" azzal, ha újrakezdjük a pályát a legutóbbi checkpointról.

Sajnos csak elvétve találni olyan játékost, akivel beszélni is lehet (van egy elég jól működő beépített hangkommunikációs lehetőség).

Verdikt: 7/10 - Kell még bele tartalom.

Beszámoló: Control

Fórum:

rwurl=https://i.imgur.com/BMWvq44.png

Control

Üdv újra, a következő játék a bakancslistámról a Remedy legfrissebb játéka lett, nevezetesen a Control. A játék tavaly augusztus végén jelent meg PC-re, PS4-re és Xboxra az 505 Games kiadó gondozásában. Hogy kinek a gondozásában? Igen, elég ismeretlen név, alig pár játékot jegyeznek, valószínűleg a fejlesztők enyhén szólva is felemás fogadtatású előző játéka, nevezetesen a Quantum Break után, ahogy elhagyták a Microsoft hajóját, nem találtak jobb kiadót. És ha már a hajó elhagyásról van szó: nem tudom nem megemlíteni, hogy a QB megjelenése után több oszlopos veterán tag is elhagyta a Remedyt (valószínűleg nem véletlenül), mint például Matias Myllyrinne és Oskari Häkkinen...

rwurl=https://i.imgur.com/qbVjS5o.jpg

Szintén kötelességemnek érzem jelezni, hogy a tavalyi év közepén elővettem és végigjátszottam a QB-et is Steamen, méghozzá dx11, Win7, 4x4.8GHz CPU, GTX1070, 8GB RAM társaságában és főleg Windows Store nélkül. Azt el kell ismernem, az évek alatt egész játszhatóvá kalapálták össze. Legalábbis technikailag, mert a játékmenet és a hangulat véleményem szerint megmaradt erős közepesnek. Mert hiába volt fun lövöldözni és időt manipulálni, ha a forgatókönyv kiszámítható, a játékmenet pedig steril, és a taktikai rész is unalmas volt, hála többek között az IQ-szegény ellenfeleknek. Mindenesetre a sztori miatt lehet adni már neki egy esélyt, de nem mondanám nagy klasszikusnak.

Szóval mindezidáig leginkább úgy voltam vele, hogy ezt a(z újabb) kis QB-féle botlást (megint) elnéztem a Remedynek (főleg, mivel hagytam bőven időt a technikai problémák kijavítására a korábbi kevés játékidőm okán), de úgy éreztem, ez után villantania kell, vagy megállíthatatlanul eljön számára a középszer, majd idővel a végjáték is. Lássuk akkor végre a cikk tárgyát, megugrotta-e a lécet, elvégre ezért kattintottatok.

rwurl=https://i.imgur.com/W4jWbGx.jpg

A Control név az FBC, azaz Federal Bureau of Control nevezetű elképzelt (?), tipikus amerikai, szupertitkos, hárombetűs intézményből ered. Ez az FBC felelõs a természetfölötti elemek/események tudományos kutatásáért és a nemzet (azaz USA, naná, máshol nincsenek ilyen dolgok, mint ahogy azt Hollywood megmutatta) ezen erőkkel szembeni védelméért. Az FBC által vizsgált jelenségek között szerepelnek a megváltozott világ eseményei (AWE), megváltozott/hatalmi tárgyak (OOP) és más, a sajátunkon kívüli dimenziók. A központja (és a játék helyszíne) az ún. „Legidősebb ház” New Yorkban, amely maga is paranormális hely, és ami az ilyen típusú jelenségek elszigetelésére és tanulmányozására szolgál. Ennek folyományaképpen ne egy szabvány épületet képzeljünk el; sőt, érnek majd meglepetések, nem is kevés.

rwurl=https://i.imgur.com/jSIRQDr.jpg

A sztori szerint Jesse Fadent irányítjuk, aki egy szép őszi reggelen besétál az amúgy lezárt és karanténban lévő totál üres – mint az később kiderül, évek hosszú kutatása után megtalált – FBC-épületbe. Hát, biztos ügyes, na. Csak a legutolsó ember, a sorozatgyilkos kinézetű takarító dolgozik még serényen, és ha már ott vagyunk, meg is kér minket kedvesen, hogy ugyan csatlakozzunk már hozzá, elvégre elkélne egy pár plusz kéz a felmosáshoz, és útba igazít minket a HR irányába. Beszállunk a liftbe, majd a HR helyett megtaláljuk a főigazgató irodáját, ahol is éppen szemtanúja leszünk, ahogy átküldi magát a túlvilágra. Valami belső „sugallat” ajánlása után felvesszük a gyilkos fegyvert, aminek hatására ettől mi leszünk az új főigazgató. Ebbéli mivoltunkban pedig elkezdjük felfedezni apránként a lezárt épület termeit és annak igencsak paranormális részeit.

Nos. Hátööö... Nem egy szokványos kezdés, azt el kell ismerni. Talán még egy Fringe-epizódba is sok lenne. Mindezt azért írtam le, mert sokaknak már ez a felvezetés ki fogja csapni a biztosítékot. Nem tagadom, nálam is ugrott párat a lánc. Viszont ha ez sok volt, akkor le kell írni, hogy később rosszabb lesz, és egyre furcsább és megmagyarázhatatlanabb dolgok fognak történni. A játék emellett egyből ledob a mélyvízbe, hogy aztán majd csak apránként csepegtesse az infókat, és az egészre a miérteket és okokat. A gond csak az, hogy ezeket az infókat elképesztően lassan és módjával csepegteti. Alan Wake-rajongók előnyben, elméletileg ez is ugyanabban a világban játszódik (állítólag), csakhogy itt igencsak túllőttek a célon véleményem szerint. És ha ez nem lenne elég, persze plothole-okat is fogunk látni, nem is keveset, főleg ha pár jegyzet vagy e-mail kimaradt, vagy esetleg a sok szemét között nem nem vettük észre a tűt a szénakazalban. Igencsak meglesz minden esélyünk rá. Leginkább egy igazán elborult David Fincher-film főszereplőjének fogjuk érezni magunkat, de bizonyára némi illegális kertészkedés is hasonló élményeket adhat, ha nem tudjuk hol a határ.

Szóval a sztori önmagát bontja ki szépen lassan, de figyelni kell nagyon, és nem vagyok benne biztos, hogy megéri. De ne szaladjunk ennyire előre. Azt remélem, ezek után egyértelmű, hogy a történet maradéktalan élvezéséhez kell affinitás a misztikum, ismeretlen és a paranormális dolgok irányába, tudva, hogy a játék végére is biztosan bőven fognak maradni elvarratlan szálak (mindent elolvasva, illetve megnézve is).

rwurl=https://i.imgur.com/1zJwIhr.jpg

A játékmenetre áttérve, klasszikus nézdahátam (TPS) játékkal állunk szemben. Jesse leányzónk nem egy Rambó, ugye elvileg csak az utcáról esett be, emiatt az életereje nem túl acélos. Hősünk egyetlen fegyvere az a bizonyos megtalált „Szolgálati fegyver”, ami természetesen maga is egy paranormális eszköz. Előnye, hogy végtelen lőszer van hozzá, hátránya, hogy az újratöltés időt vesz igénybe. Szerencsére a játékban van fedezékrendszer is (bár nem tökéletes, de ha a QB-ben megfelelt, itt is jó lesz), így újratöltés ideje alatt viszonylagos biztonságban vagyunk. Gyógyítani magunkat a... szóval a „felszabadított” ellenfelekből kiesett bogyeszokból tudjuk.

Egyetlen hűséges alapstukkerunkat (Grip) skillpontokért fejleszthetjük/átalakíthatjuk: egyfajta sörétessé (Shatter), SMG gépkarabéllyá (Spin), mesterlövészpuskává (ami közelre is használható Pierce), és végül rakétavető-szerű (Charge) "pisztollyá". Egyszerre max. 2 típus használható. Mindegyik jól működik, és élvezetes velük lövöldözni a kiváló fizika miatt, de egy paranormális játékban ennél sokkal több és különlegesebb fegyvert szerettem volna látni. Egyébként van még közelharci pofozás is, de sok hasznát nem láttam, mivel az ellenfelek többsége csúzlival jól felszerelt.

rwurl=https://i.imgur.com/QDkc8s8.jpg

Jesse ezen kívül bizonyos képességekkel is meg van áldva, amelyek bizonyos paranormális tárgyakkal (ezeket hívja a játék Objects Of Powernek) érintkezve tudunk feloldani, majd a küldetések után kapott skillpontokkal fejleszteni. Ezekhez (szintén automatikusan újratöltődő) energiát fogunk használni, és amelyek a következők lehetnek: tárgydobálás (amennyiben nincs a közelben tárgy, nemes egyszerűséggel faldarabokat bontunk ki), pajzs, ellenfél átállítása és levitáció. Nem túl sok ez sem, és leginkább csak a dobálást fogjuk használni, max néhány platform résznél a levitálást. Most nem írom le részletesen mindet, de például itt is olvasható egy leírás, hol szerezhetők meg a képességek.

rwurl=https://i.imgur.com/cEejgNS.jpg

Mindezek miatt kicsit furcsa lesz a játékmenet a vérbeli FPS és TPS játékokon harcedzett veteránoknak, leginkább az lesz a célravezető taktika, ha lövöldözünk kicsit, amíg töltődik a dobálózás, és dobálózunk, amíg töltődik a fegyver. Viszont sérülés esetén mindez nehezedik, ugyanis az lesz a nyerő, ha beugrunk középre, miközben kerülgetjük az ellenfeleket, és próbálunk túlélni. Valóban egyedi megoldás, de nem kicsit lesz néha frusztráló. A dobáláshoz egyébként automatikus célzás jár, így annyiból áll, hogy nyomjuk a gombot és elengedjük. Rendkívül professzionális, mondhatom.

rwurl=https://i.imgur.com/3NxyvAH.jpg

A játékdizájn szerintem a játék mélypontja egyértelműen. Rengeteg idegesítő és vérgáz elemet fogunk tapasztalni.
• Például bár a játék egyetlen épületben játszódik, ebben igen kreatívan értelmezték az „építészetet”, ráadásul a térkép is abszolút fapados (nem nagyítható, nem kereshető), a küldetésekhez pedig annyi segítséget kapunk majd csak hogy „itt van valahol” – egészen biztos vagyok, hogy más is fog néha a YT-végigjátszáshoz folyamodni.
• Aztán a játék csak bizonyos ellenőrzőpontokon ment, melyek elég ritkán és összevissza vannak elszórva. Halál esetén (ami nem lesz ritka), az utolsón fogunk újraszületni, ami percekig tartó ismételt futkorászást fog maga után vonni. Még az a szerencse, hogy van gyorsutazás a mentési pontok között.
• De tudom folytatni, a lövöldözős részek abból fognak állni, hogy ha belépünk egy ellenség által bitorolt terembe, az egyetlen kiutat scripttel lezárja a játék, lespawnolnak az ellenfelek fix (!) pontokon, majd megrohannak. És ennyi. Nulla lopakodás, taktikázás, zéró AI. Mintha csak agyaggalamb lövészeten lennénk. És ha mindenkit kinyírtunk, biiing, feltárul az út…
• Lopakodásról jut eszembe, ne is kísérletezzünk, az ellenfelek fixen látnak mindig minket, minden körülmények között, akárhol is legyünk. Sajnos még sorolhatnám, de meghagyom a felfedezés „örömét”…

rwurl=https://i.imgur.com/F6iVKCG.jpg

Emiatt úgy a játék felétől hagytam a mellékküldetéseket a fenébe, és csak azzal törődtem, hogy minél előbb a főszál végére érjek, hátha megjön a katarzis. Mellékküldetésekről jut eszembe: ezek NPC-k által adott kisebb egyedi küldetések, de ezeken kívül a játék időnként „megörvendeztet” minket bizonyos időre, általában 20 perc alatt végrehajtandó feladatokkal – na ezeknek csak egyszer lehet nekifutni, de nem adnak semmi érdemlegeset, szóval nem kell nagyon teperni értük…

Ez a sok hiányosság a hangulatra is igen durván rányomja a bélyegét, a játék nem tud(ott) kellően beszippantani, ráadásul amikor meg is próbálja, valami miatt igen hamar megtörik a játékmenet, vagy csak szimplán dobunk egy többszörös WTF-ot a történeten.

rwurl=https://i.imgur.com/3kt5592.jpg

Hangok és zenék szokásos Remedy minőség, nem nagyon lehet beléjük kötni, így nem is teszem. Az atmoszférát kiválóan megteremtik.

A grafika és a fizika a másik olyan pontja a játéknak, ahol szinte minden klappol. Kellően éles textúrák mindenhol, részletes modellek, korrekt animációk. Pályaszerkesztést jónak ítélem, az említett viszonylag egyszerű „szobahent” kialakítás mellett egyébként végre láthatunk vertikális, kicsavarodott és egyéb elborult tervezéseket, ami jól passzol a sztorihoz. Ezen kívül különösen tetszett a fizika megvalósítása; végre itt is különbözően viselkednek az eltérő anyagok (korlát, ajtó, ablak, kerítés, fa, fém, stb.). Elég sok időt elszórakoztam csak a fizikai rész tesztelésével. Egyedül az ellenfelek sérülésekor/elhalálozásakor felcsillanó szivárványosdit találtam furcsának ismét, ezt már a QB-ben is totálisan illúziórombolónak találtam, na itt sem volt másképp.

Bár a játék a QB módosított motorját használja, szerencsére ahogy mostanra a QB, így ez is egész vállalható sebességgel fut (RTX és DX12 nélkül is). A kezdeti kiadásnak egyébként voltak problémái bőven, de a legutolsó változat egész tisztességesen fut a fenti gépen FHD-n, egyedül a vége felé voltak mikroakadásaim csak. Ez viszont nem vonatkozik a konzolos változatokra, az internet népe szerint egyedül az Xbox X képes a játék korrekt futtatására, még PS4 Pro esetén is komoly akadások várhatók, így ez alapján erősen meggondolnám a játék konzolokra való beszerzését.

rwurl=https://i.imgur.com/ws7v0hW.jpg

Konklúzióm, hogy kaptunk egy nem hivatalos QB-, illetve AW-folytatást. Pontosabban mégsem, de valahogy annyi minden ismerős lesz innen-onnan, hogy egyszerűen ez illik a játékra leginkább. Ezzel nem is lett volna semmi baj, csak kellett volna bele egy egyszerűbb és mégis érdekesebb sztori (nem akarok lelőni semmit, de akkor elégedettebb lettem volna, ha az egész játék sztorija lett volna az intró, és onnan indultunk volna, ahol a készítők befejezték), jelentősen átdolgozott dizájn (jobb AI stb.) és kibővített játékmenet (fegyverek, képességek, lopakodás stb.). Technikailag ugyan valóban szép és jó szinte minden, de ez kevés. Más fejlesztőtől is kevés lenne, de egy Remedytől különösen.

Kis háttérinfó: 505 Gamesék 7.75M euróval, Epic gamesék 10M dollárral szálltak be a fejlesztésbe (vagy ezzel mentették meg a Remedyt a csődtől? ezt már nem tudjuk meg soha), nos, bár állítólag az eladások nem voltak rosszak, de ezen játék alapján és szerény véleményem szerint nem biztos, hogy olyan nagyon érdemes volt. A végigjátszás 11 óra volt összesen, de a mellékküldetések javát passzoltam.

Verdikt: 68%

Beszámoló: Jurassic World Evolution

Fórum:

rwurl=https://i.imgur.com/OKuHHOQ.jpg
Jurassic World Evolution

Üdv újra mindenkinek a Rewired virtuális hasábjain, e heti játéktesztünk (köhh) a Jurassic World Evolutionról és annak 3 nagyobb "sztori" DLC-jéről fog szólni.

Kezdjük hát az alapjátékkal. A tavalyi megjelenés óta állítólag rendesen befoltozták, némi ingyenes tartalom is került bele (nem kevés fizetős DLC mellett...), így ideje volt, hogy a karácsonyi akcióban bezsákoljam és most kipróbáljam. A Frontier legújabb gyermekéről van szó egyébként, mely nagyon sokban hasonlít a 2003-as megjelenésű Jurassic Park: Operation Genesisre.

Az Operation Genesis anno eléggé a "radar alatt" volt, egyike volt az első full 3D-s parkmenedzsment játékoknak, és bár tartalomban rendkívül szegény volt (25 féle dínó, max 100 látogató, egyféle térkép, mindössze 10 küldetés, stb), idővel megtalálta a közönségét - és bár a kritikusok lehúzták - egész hangulatos kis játék lett azok számára, akik észrevették, és elfogadták a hiányosságait. Na meg persze a dínóőrültek számára. Mindezt csak azért mondom el, mert aki játszott és szerette azt a játékot, annak nagyon ismerős lesz ez a legújabb kori Dinópark iteráció is. Na de térjünk is rá a címszereplő módszeres kivesézésére. Üdvözlöm a Jurassic Parkban!

rwurl=https://i.imgur.com/NWLAIoo.jpg

A sztori szerint a játékban a filmekből (részben) megismert 5 kitalált szigeten fogunk remélhetőleg nyereséges és biztonságos dínóparkokat létrehozni. Először csak az első sziget elérhető, de ahogy fejlesszük a parkunkat és tódul befelé (majd remélhetőleg épen és egészségesen kifelé is) a jónép úgy kapjuk a csillagokat és ha elértük a majdnem tökéletes 5 csillagot, akkor utazhatunk a következő szigetre. Természetesen az új szigeten nehezebb dolgunk lesz (időjárási körülmények, terület limitációk, betegségek, stb) és a kikutatott dolgokon kívül ismét üres kézzel és totál nulláról indulunk, így érdemes akkor elhagyni az előző szigetet, ha már amit lehetett, kifejlesztettünk. Viszont sajnos muszáj mindig továbblépni, legalábbis ha a játékban minden technológiát és dínót ki akarunk lockolni.

rwurl=https://i.imgur.com/DyDeugJ.jpg

Minden szigeten törekednünk kell a 3 főtanácsadónk (kutatási, szórakoztatási és biztonsági) egységes megelégedésére. Ők lesznek azok, akik némi történetet és izgalmat próbálnak vinni az amúgy kicsit unalmas játékmenetbe. Adott időnként fixen küldetéseket adnak, de mi is kérhetünk egy kiválasztottól két percenként új küldetést. Sajnos ezek nem igazán logikusak, de hát a filmekben sem nagyon láttunk logikát, így e téren nem változott semmi. Legjobban az "tetszett", mikor a biztonsági szakértő kérte, hogy zárjunk össze totál nem összeillő fajokat, vagy hogy engedjünk szabadjára nagy húsevőket...

rwurl=https://i.imgur.com/nYeEaCX.jpg

Bizonyos reputációk elérése esetén újabb dínók, kutatások, fejlesztések, épületek, stb nyílhatnak meg, és ha valamely ágon elérjük a kb. 70%-ot, akkor az adott tanácsadó ad egy "főküldetést", ami sok nyereséggel és némi ősz hajszállal fog kecsegtetni. A nehézség mindeközben annyi lesz, hogy ha az egyik tanácsadó reputációját próbáljuk növelni, a többi féltékeny lesz, és lecsökken náluk a szintünk. Bizonyos szintkülönbségnél akár szabotázsakciókra is vetemednek majd... hát igen, így kell megnövelni a játékidőt, és unalmassá tenni a játékot. Pedig elsőre milyen jó ötletnek tűnt, igaz Mr. Hammond?

Általában ezért volt, hogy minden szigeten 50M $ felett jártam, mire végre elértem a megfelelően magas százalékot a szakértőknél. Persze ki lehetne hagyni dolgokat, de sajnos nem, mert a későbbi küldetések összefüggnek a korábban kilockolt dolgokkal, így ha valamit elfelejtettünk vagy nem volt időnk kilockolni, akkor nincs mese, vissza kell menni a korábbi szigetünkre. Szerencsére ezt bármikor megtehetjük és pontosan olyan állapotban fogjuk találni, ahogy otthagytuk, bármennyi időt is töltöttünk máshol...

Tehát mint látható, nagyjából arról szól a "sztori", hogy bizonyos adott kezdeti nehézségekkel hogyan küzdünk meg, majd miután nyereségesbe (és remélhetőleg biztonságosba) fordult a parkunk, ezután hogyan kezeljük a szakértők által kért (néha egészen) irracionális feladatokat. Kevés, mint T.Rexben a telefoncsörgés.

rwurl=https://i.imgur.com/VEjMjtr.jpg

A játékmenet a szokásos sémát követi. Három Négy fő pillérre épül:
1. Épületeket és utakat húzunk fel, ezeknek áramot és utat adunk
2. Kutatunk és fejlesztünk: épületeket, dínókat, géneket, stb.
3. Egészségesen és biztonságosan tartjuk dínóinkat és látogatóinkat, miközben megoldjuk a küldetéseket
4. Need for Speed: ez bizony nem várt fordulat, de lentebb részletezem

Az elején minden szigeten érdemes kicsiben kezdeni, de valahogy úgy, hogy mindeközben majd a későbbiekre, mikor már tele leszünk lóvéval és nagy lesz a park, akkor se csináljunk nagy problémát magunknak. Nagyon figyelni kell, különösen az utak és a kilátók elhelyezésével. Előbbi a ranger csapat miatt is fontos, de sok bosszúságot okozhatunk magunknak, ha nem tudunk a mozgó büfének (ezek lennének a látogatók) fix büféket és egyebeket telepíteni bizonyos pontokon. Mik azok az egyebek?

rwurl=https://i.imgur.com/anvrTAK.jpg

Nos nem kevés. A XXI. sz. látogatói bizony sokat akarnak a pénzükért: kaja-pia, bunker, mosdó, vásárlás, szórakozás, szállás (=Hotel), utazás (nem szeretnek sokat gyalogolni a mocskok), dínóink láthatósága (betonépületben, biztonságos távolról). Mint látható, ez helyből 8-féle épület, amiből egy-egy bizonyos sugarú területet le kell fedni. Lehetetlen, de azért jó tervezéssel le lehet szűkíteni az elégedetlenkedést. Ehhez egyébként segítséget is nyújt a játék, a "Management views"-nél mindenféle színes árnyalatokkal mutatja, hol miből van leginkább hiány.

Minden épületünket be kell kötni az elektromos rendszerbe és az úthálózatba. Ezek nélkül nem fognak működni. Szinte minden épület fejleszthető (pld: több áram, több keltető, biztonságosabb keltetés, stb), látogatói épületeinkben pedig mi szabályozzuk mennyi dolgozó legyen (ami egyenesen arányos a kiszolgált látogatókkal), és hogy mi mennyibe kerüljön.

rwurl=https://i.imgur.com/3IWPtGs.jpg

Az elején alig pár dínófaj genomja elérhető, azok is csak töredékesek, így nem feltétlenül fogja minden dínónk megélni a felnőttkort. Ezért minél előbb érdemes az expedíciós csapatot kiküldeni, hogy ássanak, és friss ropogós DNS-eket hozzanak haza, hogy minél magasabbra tornásszuk fel a keltetési esélyeket. Minden dínónak van egy bizonyos látogatói értéke. Természetesen (?) a növényevők vannak a lista alján, és az egyre veszélyesebb húsevők a csúcson. Ennek ellenére szerintem érdemes mindig növényevőkkel kezdeni, bár kevesebb látogató jön, de biztonságosabb. Különösen, hogy nekik is vannak igényeik, amik ha nem teljesülnek kitörhetnek, de akár saját fajtársukkal is harcolhatnak.

A 40 féle dínó egyéni igényeit sajnos csak születésük után tudhatjuk meg, de persze azért sejthető, hogy a T.Rex az egyedül szeret élni, a Dilophosaurus és a Velociraptor csoportos állat, akárcsak a növényevők nagy része. Bizonyos húsevőfajok akár egymással is összezárható (jellemzően a kicsik 1-2 naggyal), de ez a növényevőknél jellemzőbb. Szerencsére faültetés-favágás-víztelepítéshez csak kattintanunk kell, és azonnal változik a kifutó képe, akkor is ha már tele van a ketrec raptorokkal, mint a naci a barnamacival.

rwurl=https://i.imgur.com/WZeAKVd.jpg

Összegezve ezek kellenek nekik: kaja-pia (etetők és víz), mosdó, izé területigény (erdős-füves-vizes meghatározott arányban), szociális igények (fajtársakra és más fajokra is vonatkozóan, azaz nem mindegy kit-kivel zárunk össze). Mindeközben persze folyamatosan kutatunk és fejlesztünk, már csak azért is, mert dínóink megbetegedhetnek, amihez ki kell fejleszteni az orvosságot, és szakértőink mellett a látogatóink is örülnek a minél egyedibb DNS láncú állatoknak.

Eddig minden frankó volt, lássuk akkor mi a teendő, ha beüt a ménkő. Mert be fog, változatos problémák, úgymint: szabotázs, áramhiány, betegség, trópusi vihar, tornádó, éhes dínók, veszekedő dínók, elszabadult dínók, ésatöbbi fognak megtörténni, méghozzá meglepően sűrűn. Két épület tud segíteni, az egyik az ACU központ, ahol 1 azaz EGY helikopter várja a parancsunkat, hogy elkábítsa a renitenskedő dinoszauruszainkat. Az elkábított dínó aztán fel nem kel, amíg meg nem hal (izééé... na értitek, szóval addig ott fekszik, amíg éhen nem hal), vagy amíg el nem szállítjuk helikopteres szállítócsapatunkkal. Elszállítás után mindig felébred (erre figyeljünk, volt hogy rossz ketrecbe vitettem szegényt :D), illetve el is szállíthatjuk örökre, azaz eladni is így lehet. Sok lóvét nem kapunk belőlük, így általában csak a küldetés teljesítése után feleslegesnek ítélt dínókat szoktam eladogatni. A halott dínókat is a Transport team kezeli. A dínószállító csapataink száma végtelen szerencsére.

A másik Chuck Norris és a texasi ranger csapat. Sajnos Chuck barátunk lusta, így sosem ül be a kocsiba, ami bizony újabb problémát szül. A rangerek feladata lenne elvileg a dínó etetők újratöltése, a dínók gyógyítása, és az épület/fal javítás. Sajnos azonban mivel buta a sofőr, mint a tök, a dzsip papírból van, ráadásul a puskás csávó is béna, így leginkább mi fogjuk vezetni. Egyszerűen muszáj lesz, és az időnk jelentős része fog ezzel elmenni. Mi fogunk menni mindent csinálni, mert kinyírják a dínók a csapatot. Ráadásul gyorsabb is, ha mi megyünk, nekünk 1 kattintás az etetőutántöltés, és akkor is tudunk falat javítani, ha dínó van a közelbe (ha ügyesek vagyunk). És ami a legidegesítőbb lesz: maximum 2 azaz KETTŐ láncolt parancsot tudunk majd kiadni. Ugyanez áll az ACU csapatra is. Fejlesztéssel az egészen elképesztő 4 azaz NÉGY parancsig tudunk elmenni. Elmebeteg megoldás ez is.
Egyébként az 1.0-ás megjelenéskori változatban még sebezhetetlen volt a járgány, de hát kipatchelték... csak hát észt nem adtak hozzá.

rwurl=https://i.imgur.com/QZN9YW6.jpg

A hangokat egy az egyben a filmekből kölcsönözték, abszolút élethűen morognak és bőgnek dínóink, a célnak tökéletesen megfelel. Itt-ott a híres színészek is megszólalnak a filmekből, méghozzá az eredeti szinkronhangjukon. A zenék viszont egyedi szerzemények, csak két számot vettek át John Williams nagybecsű soundtrackjából sajnos. Így egysíkú és hamar megunható, idővel inkább fogtam és bedobtam alá a Jurassic Park 4CD OST-t.

A grafika, az ahol tényleg gyakorlatilag minden klappol, szép és részletes textúrák bezoomolva is, változatos dínók (különösen génszerkesztéssel és hibridizációval kombinálva). Részletes modellek, tűrhető animációk, szép fények (van nappali-éjszakai körforgás is), időjárás effektek. Az autók, épületek, falak törnek, a dínók sérülnek. A dizájnnal sincs semmi bajom, remekül illeszkedik a filmek által lefektetett sablonba, ami persze nem is csoda, elvégre hivatalos licenc alapján dolgoztak. Egyszóval az egész játékra kellemes ránézni. Azért a játékhoz adott bullshotokat ne vegyük figyelembe, viszont a cikkben valós játékbeli képek vannak. Külön örültem, hogy nem feküdtek le a legújabb agymenésnek, és nem tollasok a dínók. Egyedül az animációkból és sérüléseffektektől vártam el volna többet, egy idő után nagyon egysíkú, ahogy minden dínó kaszt ugyanúgy mozog, és harap. A gépigény is bőven kellemes, egyedül a legutolsó szigeten esett be 60 FPS alá maximális részletességen FHD felbontáson a következő gépen: i5-6600k, R9 290, 16GB RAM.

rwurl=https://i.imgur.com/gspaUXh.jpg

Összegezzük hát akkor lassan, mert sose lesz vége a cikknek. A véleményem, hogy egy újabb felemás játékot kaptunk. A menedzselős rész nem rossz, de sajnos kiforratlan. Kezdhetnék a fejlesztők a már feltárt hibák kijavításával, aztán lehetne többféle épület, jobban testre szabható épületek, nagyobb területek, ritkábban történő kritikus események, egyáltalán, jobban kéne hagyniuk játszani. Különösen a játék felétől az ember csak kattint és kattint és kattint, mert annyi dolga van. Nem lehet csak nyugodtan bámészkodni, mert a dínóetető pillanatok alatt kiürül, folyamatosan küldeni kell a paleontológusokat ásni, aztán meg a leleteket eladni/kiolvasni, közben megbetegednek páran, kutatni kell, a látogatók elégedetlenek, jön a vihar, kitörnek a dínók, áramszünet van, szabotázs történt, és persze eközben még a (néha) hülye küldetéseket is oldani kell, úgy hogy közben mindhárom szerencsétlen boldog legyen.... Pause gomb nincs, így nem lesz könnyű dolgunk, ha maximalizmusra törekszünk. Jó lett volna sokkal több tartalommal megtölteni a játékot, például a látogatókkal több kapcsolatunk lehetne, néha jöhetnének természetfilmesek vagy VIP-k, esetleg pályagenerátor, dínótolvajok, gondolom tapasztalt Tycoon rajongónak is lenne millió ötlete.

Viszont ettől függetlenül igen szórakoztató és a hangulat is rendben van, ahogy technikailag sincs sok kivetnivaló a játékban. Valamiért nálam időnként kifagyott amúgy, és a steam véleményeket olvasva ez nem ritka. Szerencsére az autosave jól működik, de azért mi se felejtsünk el időnként menteni. A kampány, a DLC-k, a challengek és a sandboxok mentéseit egyébként okosan külön kezeli a játék.

rwurl=https://i.imgur.com/4MEx4Ke.jpg

Az alapjáték végigjátszása kb. 25 órámba telt (szinte mindent kimaxolva), míg a sztori DLC-k egyenként 5-7 órányi plusz játékidőt adnak vérmérséklettől függően. A Return To Jurassic Park DLC-t tudnám első körben a rajongóknak ajánlani, amiben a JP1 film után kell visszatérnünk rendbehozni a szigetet. Elsőre nehéz lehet, de én is ezzel kezdtem, elvégre a DLC-ben a filmben szeretett szereplőink a szakértők, és szeretem a kihívásokat is :)

A Claire's Sanctuary DLC-ben a kitörő vulkán elől kell megmenteni a dínókat, aka JW2 film. A Secrets of Dr. Wu-ban pedig azt kell kipróbálni, milyen lehet ha egy őrült tudós veszi a kézbe a dolgokat, és mindenféle hibrideket gyárt. Én ezeket is megvettem, persze nem teljes áron. A DLC-k egyes plusz részei (épületfejlesztések, dínófajok, kutatások stb) egyébként a normál kampányba is beépülnek.

rwurl=https://i.imgur.com/srVRtaO.jpg

A játékban van Sandbox mód is, ahol bizonyos (testreszabható) szabályok szerint korlátlanul tevékenykedhetünk. Például végtelen pénz, nulla áramszükséglet, sérthetetlen rangerek, békés időjárás, stb. Ezzel is van egy probléma, sajnos csak azokat a dínókat, épületeket, kerítéseket, fejlesztéseket, kutatásokat használhatjuk itt, amiket már korábban kinyitottunk kampány módban. Nos, újabb öntökönlövés a készítőktől.
Aki esetleg nem unná meg eddigre (vagy csak extra kihívásra vágyik), azokra a Challenge-k várnak, ahol adott időkeret alatt kell bizonyos sikereket elérnünk.

A játékot megvásárolhatjuk XBoxon és PS4-en is, egyébként igen hamar eladtak egy milliót, sőt, jelenleg bőven 2 millió eladott példány felett jár a számláló. Park ill. menedzselős játékok kedvelőinek számára akciós áron szívesen ajánlom, de kell hozzá némi türelem és dínós szemüveg. Ha az összes DLC-t ingyen adták volna, és tettek volna bele több tartalmat, csak akkor lenne az örömöm felhőtlen.
És hogy megtörtént-e a trónfosztás, avagy jobb-e a játék, mint a felvezetőben említett Operation Genesis? Nos szvsz mindenképpen. Több dínó, több sziget, több épület, több kutatás, több ásatási terület, szebb grafika, jobb hangok, hosszabb "történet".

Értékelésem: 80%

rwurl=https://i.imgur.com/r1ABbQ4.jpg

Végezetül néhány tipp és trükk a spoiler tagben:

ShowHide spoiler #TIPP

Beszámoló: Terminator Resistance

Fórum:

rwurl=https://i.imgur.com/AEAUnYg.jpg

Terminator Resistance

Na, végre tudtam időt szakitani megint egy kis cikkírásra. Jöjjön hát most akkor a tavalyi év egyik jobban sikerült FPS-e, a Terminator Resistance. Ja hát igen, vakok között a félszemű a király. Lentebb Sunyi véleményét is beillesztettem utólagos engedelmével.

Két okból is váratott a cikk megjelenése magára, egyrészt a szokásos időhiány, másrészt már elég régóta keresem a megoldást a játékbeli alap 75°-os FOV (látószög) problémájának megoldására. A játék ugyan az unreal engine 4-et használja, ami csodálatosan testre szabható lenne alapesetben, de a "kedves" fejlesztők szinte teljesen lecsupaszították, és a FOV csúszka is áldozatául esett ennek a "konzolosításnak". A játék egyébként megvásárolható GOG-on, Xboxon és PS4-en is a Steam verzió mellett.

ShowHide spoiler #A legújabb patchben javították

rwurl=https://i.imgur.com/JOkl0pH.jpg

Ezután a kis kitérő után rátérhetünk a játékra.

Ha már az előbb a fejlesztőkről volt szó, a játék a lengyel Teyon csapat harmadik alkotása, talán ez sikerült eddig a legjobban, a felejthető Urban trial playground és a borzalmas Rambo : The video game után ismét egy közepesen sikerült darabbal sikerült előrukkolniuk. A kritikusok eléggé lehúzták ezt is mindenhol, de azért metacriticen a felhasználók szerint 8.1-es pontszámot ért el és steamen is "nagyon pozitív" az értékelése, nem véletlenül. Objektíven nézve a játék minden szempontból fapados és kiegyensúlyozatlan. Pedig van a játékban kraftolás, RPG elemek, hackelés, lootolás, zárnyitás, lopakodás, de valahogy egyik elemet sem sikerült tökéletesre csiszolni. De ha az ember mégis ad egy esélyt, és észreveszi az előnyös oldalait, beszippant a hangulat, akkor azért igenis szórakoztató tud lenni.

rwurl=https://i.imgur.com/0RJ1FiT.jpg

A sztori nem sokkal az ítélet napja után veszi fel a fonalat. John Connor megpróbálja összekaparni az ellenállást, terminátorok lebzselnek mindenhol és a világ romokban. Rivers közlegény szerepét játsszuk, és a fő célunk a zsákolás túlélés mellett az ellenállás maradékának felkutatása, miután a mi alakulatunkból valami okból csak mi éltük túl. Eközben persze rengeteg barátot és ellenséget szerezhetünk, akikkel mindenféle interakcióba léphetünk (khmmm... nos igen), beszélgethetünk, mellékküldetéseket oldhatunk meg, stb. Döntéseinkkel a történetet is befolyásolhatjuk, bár sajnos azért nem vitték túlzásba. Nem egy Fallout 3, de azért egy FPS-hez képest nem rossz. Érdekes, és nyomokban izgalmas is.

Egy steames kolléga úgy jellemezte, ez az a sztori, amire a T1 és T2 filmek után vártunk. Ennél jobban én se tudnám összefoglalni.

rwurl=https://i.imgur.com/QYCxF3G.jpg

A játékmenetnél már kezdenek gyülekezni a felhők. Először is nyugodtan kezdjünk legnehezebb fokozaton, amennyiben kihívásra vágyunk. Sajnos az ellenfelek intelligenciája hagy némi kívánnivalót maga után, ha észrevesznek leginkább csak mennek előre, aztán ha letelt az időzítő, folytatják járőrözésüket tovább a megszokott útvonalon. Kommunikációt, véletlenszerű reagálást, riadókat, csapdákat ne is várjunk. Persze hús-vér emberként azért hátrányban vagyunk: pár lövés után elfekszünk, és tulajdonképpen a filmekben is leginkább ilyen reakciókat láthattunk a gépektől...de azért na.

A hibrid mentési rendszer szerencsére "segít" a nehézségen. Alap esetben csak a pályákon elszórt terminálokon tudunk menteni (ott szerencsére akárhányszor), illetve autosave van. Ettől függetlenül nem lesz nagyon nehéz dolgunk, ha mindig kihasználjuk a fedezékeket, és csak a megfelelő mennyiségű ellennel vesszük fel a harcot egyszerre.

A játékban tehát áldásos tevékenységeinkért XP pontokat kaphatunk, amit aztán lopakodásra, zárnyitásra, kraftolásra, hackelésre, hátizsák bővítésre, erőnlétre, könnyebb tanulásra, fegyverviselésre és robbanószer készítésre költhetünk el. Az elején még érdemes egy kicsit meggondolni mire teszünk, de a játék végére elérhető lesz a skillfa minden ága.

rwurl=https://i.imgur.com/P62MsTP.jpg

Skillekről beszélve. Gyorsan jöjjönek is ezek az elemek:
- Lopakodás: semmi extra, mint fentebb írtam az MI elég buta, így legrosszabb esetben is csak ki kell várnunk fedezékben amíg elfelejtenek minket...

- Zárnyitás: Fallout / Skyrim szerű minijátékra kell itt gondolni, persze a komolyabb zárakhoz magasabb skill kell. Legyen nálunk mindig sok lockpick :) Szerencsére kraftolható olcsón.

- Kraftolás: A pályákon (és a bázisokon) előforduló munkapadokon tudunk kraftolni. EÜ csomagot, zárnyitót, lőszert, robbanószereket. Minél magasabb a szintünk, annál többfélét tudunk gyártani.

- Hackelés: A klasszikus 1981-es Frogger játék újragondolása. Komolyabb elemekhez (őrtorony pl) magasabb skill kell értelemszerűen itt is. Kifejezetten jópofa, de ez is lehetne nehezebb. Azért a vége felé lesznek meglepetések. :)

- Hátizsák bővítés: Az aminek hangzik. Annyit tennék hozzá, hogy bár egyszerre 4 típusú fegyver és 2 extra (pl. robbanóanyag vagy EÜ csomag) lehet a "kezünkben", a hátizsákba ugyanazokból a típusú elemekből (EÜ csomag, lőszer, csőbomba, stb) egy rekeszben korlátlan mennyiség lehet... akár száz (!) rakéta, vagy több ezer skuló is... Igen, újabb könnyebbség, de legalább nem kell legózni, mint a Deus Exben. És ha nem akarjuk, nem muszáj ennyire megkönnyíteni a dolgunkat.

- Erőnlét: Több HP. Azért nem leszünk legyőzhetetlenek maxolva sem szerencsére. Én azért direkt csak a legvégén tettem ide pontot.

- Könnyebb tanulás: skillpontonként 10%-al több XP.

- Fegyverviselés: Komolyabb csúzlik használata. Ha elég tökös vagy, CSAK erre teszel skillpontot :)

- Robbanószerek: Durvább tűzijátékok, csapdák. Sokat nem tettem ide se.

rwurl=https://i.imgur.com/F4UOjSP.jpg

Mint látható a repertoár kellően tágas, a Skynet napjai megvannak számlálva, még a végén mi leszünk az Adam Jensen. Nem, azt hiszem azt azért nem mondhatnám. Mindenesetre jól sikerült a skillek implementálása, csak a java felesleges. Leginkább a meghackelt őrtornyok darálásai tetszettek. Persze rajtuk kívül még bajtársaink lesznek a bajban:
- M1911 pisztoly: hát, legutóbb 1911-ben lehetett hatásos...
- Uzi automata: passz, ez egy pisztoly több tárral...
- M16: na ez már valami, a T-800-asokig még egész jól csiklandozza is a konzerveket.
- Remington sörétes: hátralöki és picit sokkolja a termiket, mint a filmekben. Autentikus.
- Rakétavetők, robbanószerek, csapdák: Szükség lesz rájuk...
- Energiafegyverek: Ehhez kevés a besorolása, katona!

rwurl=https://i.imgur.com/As3faPv.png

A legjobban az tetszett, hogy a lepuffantott mikrobik kezében néha megmaradt a fegyver, és fel is lehet venni őket. Bizony. Lőszer mint már írtam lesz elég, de ezen kívül is találhatunk érdekes dolgokat, mint például a terminator chipek. Ezekből egyszerre hármat bizonyos fegyverekbe lehet tenni, ha ügyelünk a lábkiosztásra és jó sorrendben tesszük be. Szerencsére egyébként ki is lehet venni őket. Sajnos a fegyverek fizikája sovány, és az egész lövöldözés kicsit élettelen, de azért el lehet lenni velük. Az egész játék fizikája gyenge, talán azt is mondhatnám hogy szinte nincs is. Szomorú ezt látni ennyi évvel a Half Life 2 után.

rwurl=https://i.imgur.com/9TSxXXo.jpg

Játékdizájn ismét csak felemás. Mert nézzük csak, ha az ember ad neki pár óra esélyt, egy tökéletes Terminátor folytatást kap. Hangulatban abszolút hozza a T2-ben látott jövendőbeli jeleneteket, mintha csak mi is ott lennénk a plazmalövedékek sűrűjében, a túlerőben lévő Skynettel szemben. És ott is leszünk. Tényleg. A készítők mintha mindent ennek rendeltek volna alá, hogy hozzák ezt az élményt, és bizton állítom, sikerült is, tökéletesen.

De emellett ott vannak a már említett nem kevés hiányosságok, amik nagy részét sajnos könnyen ki lehetett volna / lehetne javítani. Lehet az új film kiadására el kellett készülniük, de nem úgy látszik, hogy olyan nagyon javítgatnák a játékukat, elvégre a megjelenés óta már eltelt pár hónap. Lehet az eladások nem lettek elég jók, vagy ki tudja.

Játékidőm 14 óra volt, szinte mindent végignézve és megcsinálva.

rwurl=https://i.imgur.com/A85xebi.jpg

A zörejek és zenék kitaláltátok már milyenek? Bizony, felemásak. A zenék fantasztikusak, Brad Fiedel örökbecsű dallamait vették mintának, és milyen jól is tették. Tényleg tökéletesen beszippant, az ember tényleg úgy érzi, hogy mindennek vége, és eljött az ítélet napja. A hangok önmagukban szintén példásak, itt is a filmekből lopták ki egy-az-egyben az effekteket, ami egyértelműen pozitívum és nagymértékben segíti a beleélést. Szuperek a háború háttérzörejei és egyéb háttérzöngék is.

A szinkronnal már kevésbé voltam kibékülve, kicsit több beleélést vártam, de azért még belefér. Viszont ami nem, az a 3D hatások és többszólamú hangok gyenge minősége. Elvégre ez egy FPS akarna lenni.

rwurl=https://i.imgur.com/tcwJtbM.jpg

A grafikával leszünk a legkevésbé elégedettek. A pályadizájn egyszerre akar nyílt világú és cső lenni, azaz labirintusszerű szűk ösvények vannak elágazásokkal. Ez bizony a legrosszabb kombináció. Így ugyanis sokat kell mászkálni, mindenhova be kell nézni, akár többször is, mivel csak így tudunk megfelelően lootolni és a küldetéseket teljesíteni. Viszont a szűknek mondható terepen kevésbé tudunk taktikusan harcolni.

Ezen kívül itt-ott egészen borzalmas textúrákat, és puritán megoldásokat fogunk látni. Szerencsére a fények, árnyékok és a robbanások egész jók, és jelen van némi "filmeffekt" is, amitől bár minden kicsit homályos, de hozzátesz a poszapokaliptikus életérzéshez. A karakterek baltával faragottak, az animációk is gyengék, még az a csoda, hogy van szájmozgás. Cserébe a gépigény baráti, de az biztos, hogy nem ezzel reklámoznám az UE4-et. Célnak megfelel, de éppen hogy csak.

Hangulatügyileg viszont szinte tökéletes. A filmekben látott méretarányok, textúrák, modellek, effektek. Tehát technikailag katasztrófa, de autentikusságban viszont megint csak egészen korrekt.

rwurl=https://i.imgur.com/RJV11KF.jpg

Konklúzió? A játékban sok jó dolog és nem kevés rossz is megtalálható. A kialakítása kiforratlan és technikailag is fapados, miközben viszont egy igazi hangulatbomba, és abszolút autentikus. Ráadásul mindemellett még viszonylag bugmentes (a FOV problémára már van biztos megoldás szerencsére) és szórakoztató is. Véleményem szerint viszont csakis egy jó nagy akcióban érdemes megvásárolni, akkor azonban minden Terminátor rajongónak egyenesen kötelező. A mai ínséges időkben a stílust kedvelők is adhatnak neki egy esélyt, elvégre tavaly össz-vissz két normális SP FPS jelent meg.

Verdikt: 76%

Sunyi véleménye:

Na végigjátszottam a Terminator Resistance-t a legnehezebb fokozaton.

Egyrészt egy nagyon könnyű játék volt még így is, másrészt igen, ez az eddigi legjobb terminátor játék. Lehetne sokkal jobb is, egy jó moddal újra is játszanám.

A grafika a legtöbb helyen Fallout 3, szóval 2019-ben gyenge. De pár helyen egészen hozta a 2017-es játékokat. =D

A játékot direkt nehezítettem azzal, hogy addig nem tettem egy pontot sem a szívósságra, amíg volt más, amire tehettem. Az utolsó három küldetés előtt már maxon volt a szintem. A kimaxolt, moddolt kék plazma fegyverekkel három terminátort egy kupacon ki lehet lőni másodpercek alatt. Az elején a kórházban úgy daráltam le minden termit, hogy csak nyekkentek. Két csőbomba kinyír egy T800ast. A végjátékig három csőbomba a legtáposabb termik előtti terminátorokat is kipurgált, akár egy kupacon többet is.

Sokkal nehezebb lehetne a játék, ha mondjuk feleennyi kötszert lehetne találni, ha lenne bármi értelme a kraftolásnak és még többet sebeznének a termik (a legvégén kb. 3 találat kellett a megdöglésemhez). A termik gyorsabban mozognának és céloznának, nem lenne falon átlátó célkereső cuccunk, illetve a termik alapból sokkal messzebbről falon keresztül is megtalálnának és szépen mennének kerülni.

Oké, rutinos single player FPS játékos vagyok, nekem ez könnyű volt. A játék közepéig szándékosan megtartottam az M16-ost, hogy azokat, akiket sebzett még (bár alig) azokat még azzal pucoltam ki, hogy nehezebbnek látszódjon. A kraftolásnak annyira nem volt értelme, hogy mindenből majdnem százával volt az anyagom, az elején kraftoltam kb. 10 tolvajkulcsot, meg 15-20 csőbombát, meg talán vettem 20 medic csomagot és 20 csőbombát, meg 10 komolyabb bombát, de tök fölösleges volt. Befejeztem a játékot még vagy 50 medikittel, 40 komolyabb bombával és 10-15 csőbombával. Fegyvert venni is kb. fölösleges. Minden lesz a pályákon, max. a távcsöves cuccokat kell megvenni, mert azt találni nem lehet valamiért.

A pénznek sem volt semmi haszna, vettem kb. 3 CPU-t, mert nagyon táposak voltak az utolsó előtti boltban. +40% damage 3x egy fegyverbe beledob és vége. A játékban megáll az idő az inventoryt nézve, ez a legjobb kombináció, 3 db. +40% sebzés. Szépen be lehet tenni abba a fegyverbe, amivel épp lövök, és át lehet tenni harc közben a másikba, ha váltani kell.
Az első piros lézerpuska a játék végéig bőségesen elég lett volna a mezei robotok ellen, a piros távcsöves meg egy headshottal megölte bármelyik terminátort, sőt 2 kellett belőle a mellbe a legtöbbnek.

Oké, meghaltam párszor, amikor beakadtam fedezékbe, vagy egyszerre rám jött három T850 és a piros lézerrel, alap upgradekkel kellett egy tár a fejükbe, aztán visszatöltöttem és odadobtam két csőbombát és a három fekvő termiket kilőttem egy tárral gond nélkül.

Beszámoló: Half-Life 2 MMod + Overhaul HD Textures

Fórum:

rwurl=https://i.imgur.com/xRpm66V.jpg

Beszámoló: Half-Life 2 MMod + HD Overhaul textures

Nos, nem mondhatjátok, hogy nem hagytam elég időt a Black Mesa megvételére ill. végigjátszására. Vagy legalább a cikk elolvasására :) Viszont mindjárt itt van a március, azaz a HL: Alyx megjelenés, ami előtt ideje lenne a másik rész újrajátszásának is. Lehetőleg valami 2020-as évekbeli változattal, természetesen. Ezért is született meg ez a cikk. Szóval üdv akarom mondani pajszert mindenkinek, lássuk akkor, mi is kell véleményem szerint a jelenleg elérhető legjobb, legautentikusabb (már amennyire egy moddolt verzió lehet az), de legalábbis legszórakoztatóbb HL2 élmény eléréséhez.

Első és legfontosabb a Half-Life 2 MMod. Innen letölthető a legutolsó változat. Előnye, hogy támogatja az epizódokat is, Lost Coastot, és ami még fontosabb, képes egyéb modokat is hiba nélkül kezelni. Az X:\steam\steamapps\sourcemods\HL2MMod_HL2\custom mappában kell beletenni a modokat, egész jól fel is ismeri és használja őket. Modception.

rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=sJk2-bIG9LE

A következőkben ezután 3 féle úton indulhatunk el.
1. Letöltjük a HL2: Updatet, akár a steam oldaláról. Ebben főleg bugfixek vannak, én próbáltam, de nem javaslom, ezzel az erővel maradhatunk az eredeti vanilla verziónál is. A 2004-es grafika már igencsak kopottas ma. Persze akinek az első rész jó csak a régi grafikával, némi elnagyolt HDR-el az maradhat ennél. De annak a MMod használatát sem igazán ajánlanám. Sőt, ezt a cikket se :)

2. Letöltjük a FakeFactory Cinematic modot, finomhangoljuk, és megbarátkozunk vele. Azt hiszem mindenki ismeri, ez az a mod, ami után rá se ismerünk majd kedvenc játékunkra. Teljesen átszerkesztett modellek, pályák, karakterek, fegyverek, hangok, zenék. Szinte minden. Sajnos szerintem is túllőttek a fejlesztők a célon, így én ezt is szanálnám. Bár a full nude Alyx csábító, de azt enélkül is "élvezhetjük"...

3. Letöltjük a HL2: HD Overhaul legutolsó verzióját innen. Mit csinál ez? Gyakorlatilag szinte az összes textúrát/spriteot kicseréli 2k felbontásúakra. Plusz némi tupírozás a fényeffekteken. És ennyi. Nincs semmi Cinematic mod tartalom, se modell, a készítő próbált maximálisan a source alapokra építeni. Na ez az ami kell nekünk!

Aki akar, még rádobhat valami SweetFX / ENB modot, nekem nem volt rá szükségem, szerintem nem kell bazári tűzijátékot csinálni a játékból.

Na, már majdnem meg is vagyunk. Én még a skill.cfg-t szoktam átszerkeszteni, mert utálom hogy a kedvenc fegyvereimből (AR2 és Colt, természetesen) olyan kevés lőszer lehet a hátizsákban. Itt lehet erről infót szedni, ha valaki nem ismerné a trükköt. Ne felejtsük el az alap, és a két epizódban sem átírni.

És volna még itt valami felügyelő úr... Realistic Difficulty Addon. Akinek az kell, hogy pár golyótól megfeküdjön, és szereti a quicksave gombot nyomni (vagy a monitort kidobni az ablakon), annak javaslom ezt. Természetesen az ellenfelek is könnyeben halnak, és testreszabható ez is, de én a magam részéről megelégedtem a cfg turkálással. Ezt is a MMod custom könyvtárba kell bedobni.

Akinek pedig mindez kevés lenne, még találhat itt tonnaszám addont* a MModhoz, illetve modfrissítést, amivel együtt használható. Úgy látszik a népek többségének tetszik a MMod, és sok modder céljának tűzte ki, hogy kompatibilis legyen vele. Ami bizony jó.

Na ez után a túl hosszúra nyújt felvezetés után jöjjön akkor a véleményem, miután a hétvégén végigtoltam újra a teljes HL2-t a fent részletezett konfigurációban. Teljes a francokat, szétszabdalt, félbevágott, hiányos - innen is köszi Gabe, remélem azóta is csuklasz.

rwurl=https://i.imgur.com/AP5AqIw.jpg

Kezdjük a rosszal, mert abból úgyis kevesebb van.
Van néhány bug, valamiért nálam az alap HL2 néha kifagyott egy idő után, hiába írtam be az indítási opciókhoz a "-console -heapsize 4096000" paramétereket. Végigmentem a szokott bugfix megoldásokon, de nem segített. Érdekes módon az epizódok csont nélkül mentek, nem kizárt, hogy nálam van a hiba. Összesen 3 lila kockás textúrahibával találkoztam mindössze. Értelemszerűen többet tölt a moddolt változat a több és nagyobb textúrák miatt.

A MMod némileg átírja az AI-t, így egyrészt nehezebb lesz, mert vertikálisan is többet mozognak a Combine katonák (azaz fel-le másznak, ha szükséges), valamint képesek reagálni áldásos tevékenységünkre akár messziről is, és szépen csapatosan lerohanni - én ezekre még azt mondom, semmi probléma, kicsit megnövekedett a kihívás, és könnyebben halnak a mellettünk harcolók, ez rendben van. Viszont itt-ott találkoztam scripteseményre váró, vég nélkül spawnoló ellenségekkel, ami bizony a legrosszabb COD-os élményeimet hozta fel. Ezt szerintem kár volt beletenni, ha jól emlékszem az alapjátékban nem volt ilyen, a MMod mentségére legyen mondva tényleg csak kb. 3-4 helyen találkoztam ilyennel.

rwurl=https://i.imgur.com/KZmW923.jpg

Térjünk is át akkor a jobbik oldalára, azaz miért is érdemes feltennünk a MModot a textúracsomaggal.

Grafika: Vadonatúj, az eredetinél nagyságrendekkel szebb és részletesebb fegyvermodellek és fegyveranimációk, manapság is vállalható minőségű textúrák, javított ég, dinamikus lágy és szórt fények, árnyékok. Kromatikus aberráció, film effekt, és még egy rakás újdonság. HEV sisak becsillanás, maszatok, még pont nem zavaró mértékben. HDR robbanások, bevilágítások - nem érdemes túl közelről a fénybe nézni :) Ezek külön-külön ki- és bekapcsolhatók, naná. Részletesebb, de nem bántóan durván átrajzolt karakterek és tárgyak. Szerintem a HDR implementálása is példásan sikerült, a pályák nem túl sötétek, de ugyanakkor példás a fényforrások használata.

Egyszóval mindenből az elérhető legjobb, úgy hogy a lore ennek nem látja kárát, nem úgy mint például ahogy azt a Fakefactory CM-ben láttuk. Nagyon belekötni nem lehet, még a pályákat sem szórták tele plusz tárgyakkal, így akinek az eredetihez minél hűbb konverzió kell, az nem fog e téren csalódni. Részemről lehetett volna cizellálni, nekem manapság már a Black Mesa pályák is puritánnak hatottak, de ahogy ott is írtam, ez játékmotor limitáció, ennyit bír a Source engine. Mivel ezeken kívül nagy ráncfelvarrás nem történt, így a gépigény még mindig szolidnak mondható, 4 fizikai mag, 8GB RAM, RX580 ill. GTX1060 vagy ekvivalens gépen akár 4k-ban is meglehet a 60 feletti FPS. FHD monitoron nyugodtan kapcsoljuk be a virtuális szuper felbontást.

rwurl=https://i.imgur.com/ypkRoqE.jpg

Hangok: Nem sok szót pazarolnék rájuk, a tökéletes még tökéletesebb lett. Az alap HL2 hangok is jók voltak, ez a teljes szériára jellemző szerencsére. De itt még megfejelték azzal, hogy például kihallatszik, ha a tárban már csak pár töltény maradt... Azt hiszem ennél többet nem is kell mondanom. A robbanásokat ill. a tűzzel/vízzel kapcsolatos hangokat is remasterelték, és bizony könnyebben lesz különféle intenzitású fülzúgásunk is, ha közel állunk a pukkanásokhoz. A zenék maradtak a régiek, természetesen.

rwurl=https://i.imgur.com/QQbBVz4.jpg

Játékdizájn: Na itt történt a legnagyobb pozitív változás. Rengeteg apró, de szórakoztató elem került bele, mint pld. ha tele tár esetén megnyomjuk az újratöltés gombot, többféle egyedi fegyveranimáció a jutalmunk. Vagy végre szebben és jobban követhető, ha sebzést kapunk. Pontosabban irányítható a sörétes, egyedi főmenü animációk, teljesen dinamikus, modelleket és pályát is bevilágító fegyverfények. Sorolhatnám napestig.

De ezeken kívül is rengeteg fontos változtatás történt. Például a játék egy korai pontján megkapjuk a Combine CP villámbotot, aminek bizony haszna is lesz, ugyanis a manhackek ellen kiválóan használható. Az összes telepített minigunt lecsatolhatjuk és magunkkal vihetjük, korlátozott lőszermennyiség mellett. Már persze kivéve, ha előtte szétrobbantottuk botor módon egy hordóval, mert akkor ne is álmodjunk erről... Megkapjuk még később a járműre applikálható Tau Cannont is, de ezzel nem voltam nagyon kibékülve, a HL1 / BM-es használhatóbbnak bizonyult. De érdekességnek mindenképpen jó. Néhány meglévő fegyver is kapott pár apróbb csiszolást, de érdemben szerencsére nem változtak. Használhatunk végre ironsightot is, szinte az összes fegyvernél.

Ahogy már utaltam is rá többször, a robbanások teljesen át lettek alakítva, mind grafika és hang szempontból, mind pedig a környezetre tett hatásukkal. Érdemes minden robbanószert összekombinálni mindennel, és figyelni, hogy mi történik, lehetőleg biztos távolról.

Az AI fejlesztésről már írtam, lesznek meglepetések mind zombi, mind pedig katona oldalon, ezt garantálom. Összességében a játék nehezebb lett szerintem, de azért még mindig simán végigjátszható. Azért a hardcore mod használatát nem javasolnám elsőre :)

rwurl=https://i.imgur.com/4GpKUSM.jpg

Nos, ezer szónak is száz a vége (vagyis ööö... izé), a jelenleg v1.3 verziónál járó MMod mindenképpen megéri a feltelepítést, és szerintem a HD textúracsomag is, ha 16 év után újra elő szeretnénk venni a nagy klasszikust. Amit kapunk: szebb és jobb tűzharc, élethűbb technikai oldal, élménydúsabb és hibátlan játékmenet, érintetlen lore és történet... nem is kell ennél több. Ráadásul mindezt teljesen ingyen. Ezután a régire már rá se fogunk nézni, azt garantálom. Alig várom, hogy a Black Mesa is megkapja az itt látott fegyveranimációkat. A mod készítője egyébként már belengette a v2.0 készítésének kezdetét, de addig semmiképpen se álljunk féllábon, ugyanis a v1.0 elkészülte is kerek 9 évbe került...

*Példul Esztit ezt itt. Ebben benne van egy "HEV suitless" mód is, ami bizony pont azt takarja, amit mond, kipróbálhatjuk mit tudott volna Gordon alkotni egy szál "fehér köpenyben és abban a bizonyos nevetséges nyakkendőben". Szóval így is egy újabb élményt kapunk.

Verdikt: 99%

Beszámoló: Black Mesa (Source)

Fórum:

rwurl=https://i.imgur.com/6Y8U0fg.jpg
Nos egy kis gyors történelemlecke kezdetnek. Az alap Half-Life ugye 1998-ban jelent meg, azonnal minden idők egyik legjobb FPS-évé avanzsálva. Néhány kiegészítő után 2004-ben jelent meg hosszas vajúdás után a folytatás, ami szintén kiválóan sikerült, gyakorlatilag mindkettő hatalmas és megkerülhetetlen mérföldkő volt a digitális játékok területén. Már 2004-ben is kicsit kopottas volt a HL1 grafikája, ezért is született meg a HL: Source. Ebben a Valve az első rész pályáit átportolta a HL2 (Source) motorjára, bár sajnos csak részeiben, egyedül a fizikai motort (Havok) és a víz / fény árnyalókat építették bele. A teljes átépítés textúrákkal, modellekkel, animációkkal és egyebekkel egyértelműen rengeteg időt vett volna igénybe és ennyit a fejlesztő/jogtulajdonos Valve nem szánt rá.

rwurl=https://i.imgur.com/ewCZk41.jpg

Gabe Newell azt mondta, hogy a komplett újrakészítése a Half-Lifenak a rajongók által a Source motor használatával: "nem csak lehetséges... de szükségszerű is". És a rajongók természetesen kapva kaptak az alkalmon. Már rögtön a HL2 megjelenésének évében két csapat is elkezdett azonnal dolgozni az átültetésen, ezek hamar egyesültek és elkezdték a fejlesztést. Továbbiakat a kapcsolódó wiki oldalon olvashattok.

rwurl=https://i.imgur.com/auaI1E7.jpg

Most 2020 eleje van, és végre elkészült (vagyis hát majdnem, de a lényeg, hogy az egész történet már játszható az elejétől a végéig) ez a teljes részletességűnek mondható ráncfelvarrás. Bár inkább nevezhetném 2010-es évekbeli felújított változatnak. Majdnem 16 év telt el, azt hiszem senki sem hitte hogy ennyi ideig fog tartani, azt meg még kevésbé, hogy előbb kész lesz, mint a Half-Life 3. Menet közben rengeteg minden változott, azt hiszem egy sokszáz oldalas könyvet megtöltene a játék elkészülésének története, talán egyszer lesz ilyen is, de addig is ugorjunk a játékba, elvégre erre vártunk már évtizedek óta!!....

............Oké, a játék szuper tökéletes, nyomás mindenki megvenni és játszani............

rwurl=https://i.imgur.com/hr5yF1z.jpg

Na, remélem azért valaki még visszatért, miután jól elverte ismét a pajszerral a nagyfejűt. A Földön játszódó epizódok még 2012-ben jelentek meg, a hiányzó Xen rész pedig most, alig egy hónapja. Sajnos 8 év igen sok idő a játékfejlesztésben, de 16 aztán végképp rengeteg. Még Valve időben számolva is... Lássuk hát mire ment a fejlesztő Crowbar Collective ennyi idő alatt:

A grafika mostanra már sajnos megint kopottas lett, bár egyértelműen kihozták belőle a maximumot, a szó legszorosabb értelmében, azaz a Source motor a legmagasabb fordulatszámon pörög még éppen hogy csak a szétrobbanás előtt egy fokkal. Természetesen így is zongorázni lehet a különbséget az eredeti és a remaster között. Dinamikus fények, szórt árnyékok, vadonatúj részletes modellek, újrarajzolt textúrák, átépített-kibővített pályák, javított fizika, tökéletes animációk, régi-új szövegek és kistörténetek, egyszóval a felújított változat fantasztikus. Persze nem fotorealisztikus a grafika, de az összhatás és a dizájn tökéletes. A grafikai motor limitációk miatt cserébe viszonylag erős gép kell neki, FHD max részletességen 4 fizikai mag, 8GB RAM, RX580 ill. GTX1060 vagy ekvivalens gépet kér a 60 FPS eléréséhez. A minimum ennél kevesebb ahogy az a játék steam oldalán is látható.

rwurl=https://i.imgur.com/1IUwIYo.jpg

A hangok hozzák a kötelezőt, rengeteg hang és szöveg 1-1-ben át lett emelve (némi remasterelés után persze), az ember csak azzal remekül el szórakozik, hogy lő egyet, majd megnyomja az újratárazás gombot a kiváló hangok és animációk miatt. A zenék nem különben jók lettek, bár új zenéket írtak a játékhoz a copyright jogok miatt, de az ezek is igencsak fülbemászóak, könnyen megjegyezhetőek, és tökéletesen passzolnak a játékhoz. Joel Nielsen remek munkát végzett, nem csodálkoznák, ha hallanánk még felőle.

rwurl=https://i.imgur.com/FdsbLt8.jpg

A történet
nem sokat változott, értelemszerűen. De azért a készítők nem csak egy sima copy-paste másolatot akartak szerencsére, ennek köszönhetően bár szinte mindegyik pályarészlet ismerős, mindegyik apró "kistörténet" (gondolok itt például az önmagát felrobbantó biztonsági őrre) a helyén van, de azért csavartak az egészen egy kicsit, a földi pályákon is nem kevés kibővítés, új elem található, de az idegen világot gyakorlatilag szinte teljesen újraalkották, persze a régebbi részelemek újrahasználásával. Ennek köszönhetően a teljes játékidő simán lehet akár 20 óra is első alkalommal. Biztos lesznek, akiknek a régi jobban tetszik, de nekem igazi élmény volt az új helyszíneken lövöldözni. Tökéletesen passzoltak számomra Half-Life életérzésbe az új pályák, az új szörnyek (hopp, spoiler?) és az új megvalósítások. Egyedül a nehézséggel voltak fenntartásaim, ugyanis szerintem nem egyenletes, de régi motorosként ez engem nem zavart, elvégre régen is (még?) voltak kihívások a játékokban. A lényeg, hogy a játék csalás nélkül is végigjátszható, bármilyen ennek ellentmondó híreszteléssel ellentétben.

rwurl=https://i.imgur.com/4WdSZQ0.jpg

A játékdizájn
fergeteges lett. Maga a(z egyébként ugye nem túl részletes) sztori mindenki számára ismert, a remaster sem tér el ettől érdemben, max egy picit itt-ott kibővíti. A pályák logikusak, jól tervezettek, a puzzlek szerintem elfogadhatók, bár ahogy írtam 1-2 dolog máshol lesz és máshogyan (fegyverek, szörnyek, események, stb), valamint pár dolgot kivágtak vagy kibővítettek, de maga a játék kerek egész. Igen, az Interloper pálya kicsit repetitív, a játékban van még pár bug, kicsit lehetne több prop/modell a pályákon (ez sajnos engine limitáció), Magnumot kapunk sörétes helyett az elején, az AI viszonylag buta az eredeti játékhoz képest, és még néhány apróbb tüske. De egyszerűen annyira erős a hangulat, olyan durván hat a nosztalgia, és nem mellesleg a játék egyéb részei olyan jók lettek, hogy az ember könnyen szemethuny a hiányosságok felett. Természetesen a készítők a multi részt is felújították, bár nem tudom ennyi év után ki fog vele játszani.

rwurl=https://i.imgur.com/h4fqB8y.jpg

A kezdet kezdetén ez egy ingyenes mod lett volna, de aztán gondolom a felmerülő rengeteg nehézség miatt, és némi biztatás gyanánt alapáron 17,99 euró jelenleg.
Egyfelől mindenképpen megéri, végre ismét egy igazi old-school FPS, rengeteg fegyverrel, utánozhatatlan hangulattal, kellően hosszú játékidővel - ilyen felesleges baromságok mint: autoheal, qte, script, stb NÉLKÜL.
Másfelől viszont, még a készítők szerint is csak v0.9 a verziószám (early access), és bizony egyértelműen még lehet törpölni rajta egy évet, az eddigi fejlesztési tempót figyelembe véve. Ezt egyébként be is ígérték: az idegen részeken is reszelnek még, illetve ha az kész, még gyorsan átfutnak a földi részeken is és finomhangolják. Hát, reméljük a legjobbakat.

rwurl=https://i.imgur.com/jgHGOMO.jpg

Azt hiszem az a legnagyobb dicséret a játéknak, hogy mától kezdve nyugodtan le lehet törölni az ős HL1-et (de a HL1 : Sourcet mindenképpen), elvégre nekünk itt van a friss, ropogós, hangulatos újabb változat. Mintha ismét csak a régi játékkal játszanánk, a nosztalgiafaktor 100%-os. Elő lehet venni a hamarosan megjelenő Half-Life 3... ööö vagyis HL Alyx előtt, elvégre az a HL1 és a HL2 közötti időben fog játszódni, tehát pont aktuális.

Értékelésem: 95%

Jedi: Fallen Order rivjú

Fórum:

Jedi: Fallen Order
rwurl=https://imgur.com/2QZN3dH

Kb. 10 órám van benne.

Alapjában véve az EA fogta, és lelopta a Dark Souls játékmenetét és nyakonöntötte egy kis Tomb Raider-rel, mindezt persze Star Wars köntösbe csavarva. Ugyanakkor itt elég nehéz megmagyarázni egy csomó dolgot, ami a DS játékokba belefért.

Párhuzamok

A pályák hasonlóan működnek, jó sok bejárnivaló terület van, és előbb-utóbb találni shortcutokat, hogy ne kelljen mindig körbemászkálni. Bonfire helyett itt Meditációs pontok vannak. Itt lehet új képzettségeket felvenni a kapott xp-ből, illetve ha pihenünk, feltöltődik az Estus Flask gyógystim készlet. Pihenésnél újraspawnol minden ellenfél is. Amit nem tud, az a teleport két ilyen pont között, szóval emiatt elég sokat kell mászkálni pluszban.

A harc is nagyon hasonló, "Git gud" alapú. Van staminád, ami fogy ha blokkolsz. A fő védekezés itt is a félregurulás (mert az ellenfelek szeretnek védhetetlen ütéseket használni), de sok előnyhöz lehet jutni sikeres Parry-vel. Van Force pontod, ami fogy ha használod (speciális támadások), nő ha ütsz, vagy legyőzöl valakit.

Ha meghalsz, a következő szinthez vezető xp az ellenfélnél marad, oda kell menned és megsebezned. Ez akkor ütközhet némi problémába, ha esetleg pajzsa is van, mert ha azt püfölöd, az nem számít sebzésnek.

Eddig egy valamennyire bossnak nevezhető állattal harcoltam, az elég gáz volt. Van neki 3 védhetetlen támadása, ebből kettől ugyanúgy kezdődik, viszont teljesen más az időzítése. Az egyiknél azonnal félre kell gurulni, másiknál meg 1 másodperc múlva. Ha tehát azonnal gurulsz és a második támadás jön, akkor automatikusan bekapsz egy nagy ütést, amit általában követ egy hagyományos is, amit szintén nem tudsz védeni, mert a karakter a földön fetreng. Ráadásul ez a boss nagyon korán előkerül, gyakorlatilag első szinten, és a fent említett két támadás el is használja a HP-d. Ez még a kisebb baj, ugye azért boss, hogy nehéz legyen. Amikor azonban kinyír, akkor 15-30 másodperc töltés van (a szupergyors SSD-men), és még 30+ másodperc, hogy visszajuss a boss-hoz. A többi ellenfélnél nem tapasztaltam ilyen problémát.

Még az is rossz, hogy a játék besárgítja azt az ellenfelet, akinél az XP-d van. Ez elvileg hasznos, de valójában nem az, mert így nem látod, ha pirosan kezd el fényleni, ami a védhetetlen támadás jele. Persze ha az ember már ismeri az ellenfelet, és tudja mire számíthat, akkor nem annyira gáz, de ugye általában azért halunk meg, mert még nem ismerjük, és így ez külön nehezítés.

Az is hasonlóság, hogy nem különösebben fogja a kezed, és véd meg a döntéseidtől. Ha 3. szinten el akarsz menni Dathomirra, hát menjél, majd rájössz magadtól, hogy oda combosodni kell kicsit.

Vannak továbbá széttörhető cserépedények, már párszázat biztos széttörtem, de egyikben sem volt semmi. Ráadásul ezek misztikus módon megjavulnak, ha kicsit messzebb elkolbászolsz.

Különbségek

A Tomb Raiderezés felemás. A falon mászás elég jó, falon futásnál nagyon észnél kell lenni, hogy hogy ugrasz neki a falnak. Nagyon sok a Star Wars mélység/szakadék/akna (amiknek nem is látni az alját). A halálaim jelentős része így keletkezett, amikor egy falra ugrás, kötélmegragadás vagy kötélről átlendülés nem sikerül. Ilyenkor veszítesz egy kis HP-t, és újra próbálkozhatsz (szerencsére nem kell minden alkalommal az utolsó Meditációs pontról odamenni, szvsz játékoslázadás lenne belőle). Szerintem ez a kötélmegragadós rész (amikor mondjuk csúszás közben elrugaszkodva kell megragadni egy kötelet) nem igazán működik jól, nem emlékszem, hogy más játékban ennyit szenvedtem volna vele.

Eddig egy komolyabb fejtörő volt, ahol rendesen használni kellett a már megszerzett Force powereket is. Ez tetszett. Az is jó a Force Unleashed 2-höz képest, hogy lehet segítséget kérni, de teljesen rád van bízva, hogy élsz-e vele (a FU2-ben az egyik NPC folyamatosan üvöltötte, hogy mit kell csinálni).

A hullák hamar eltűnnek, nem várnak a következő respawnig.

Térkép

Meglepően nagyok a pályák, és nincs folyosó érzetük. Van térkép, ami nagyon jól, forgatható, zoomolható 3D-ben mutatja a pályát. A térkép fokozatosan alakul ki, ahogy haladsz előre a pályán. Az is látszik rajta, hogy hol vannak olyan helyek, ahol tudsz valamilyen powert használni (az is ha még nem), illetve hogy hol vannak még feltérképezetlen irányok.

Amit nem mutat, az a megtalált, de még ki nem nyitott ládák helyei, pedig szerintem az logikus lenne, főleg hogy a térképed egy Explorer droid csinálja.

Na nem mintha a ládáknak lenne értelme. Az eddig talált 20+ ládából kettő volt hasznos, amikben Estus Flask upgrade volt. Az összes többiben vizuális upgrade van a fénykardodhoz, vagy variációk a ruhád, robotod és űrhajód kinézetéhez (szóval texturák). Ha már itt tartunk, a fénykardot lehet pimpelni. 5 részt lehet cserélgetni, például kristály, kapcsoló, borítás, fényezés... Ennek az égadta világon semmi értelme, mert a különböző alkatrészeknek nincs játékbeli hatása, a markolatot meg úgysem igazán látod, hiszen a kezed eltakarja. Szóval majdnem minden ládában csak értelmetlen, logikátlan, az adott környezetbe egyáltalán nem illő szemét van.

Azért vannak értelmesebb fellelhető dolgok is, tárgyak, amiket Cal (a főhős) meg tud vizsgálni az erővel és egyrészt sok Xp-t kap, másrészt meg jó kis háttérsztorit.

Engine, egyebek

50 GB-t eszik a meghajtón, Unreal engine-nel megy. Nálam akadásmentes 60 fps, de mondjuk elég erős a gépem. Normál játék közben nincs töltőképernyő, csak ha meghalsz. Baromi jól néz ki Epic-en (itt így hívják az Ultrát). Jók a hangeffektek is, lehet akár 7.1-ben is tolni. A kontroll is elég jó, van rendes egér + billentyű irányítás (bár ennél van egy olyan kis probléma, hogy szereti inkább a kontrolleres gombokat kiírni, mindig visszavált rá, ha van bedugva kontroller is). Stabil, egyszer sem fagyott ki, nem láttam különösebb bugokat sem.

Sztori

ShowHide spoiler #A történet

Verdikt

Szolíd 8/10.
Aki szereti a Star Warst meg a Dark Soulst, szvsz nem csalódik nagyot, a harcrendszer elég szórakoztató.

Az eredeti komment hivatkozása: https://www.rewired.hu/comment/225469#comment-225469

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!