Jelenlegi hely

Game of Thrones

Utolsó bejegyzés


Ez inkább csak a te realitás érzékedről árul el sokat, nem a sorozatról ;)
Tisztán tolták a radikálist, nem volt csel vagy titok, nem volt jele, hogy ne gondolná és venné teljesen komolyan a főveréb, amit mond és csinál = ő inkább egy szélsőséges szekta, mint egy valódi egyházvezető volt.
Vizet ívott és bort prédikált, pont az ellenkezője volt egy tipikus 'képmutató' vallási vezetőnek.
Az, hogy hajlandó volt finom kis kompromisszumokra, mellékes ahhoz képest, hogy egyébként simán megcsinált bárkivel bármit.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Én az eleje óta várom, hogy végül kiderül: ők egy belső paláston élnek, vagyis a bolygó belsejében (fantasyben ez ugye nem újdonság, láttunk már ilyet), ahogy az intróban is kinéz a terep ;)
(Pont ezért ütne igazán, hiszen mindenki látja, de senki nem gondolta volna :D )

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw


LY képe
LY
Donator

Most akkor naiv és kedves volt, vagy radikális? :D



Ezt kifejtenéd bővebben?



Az esetünkben egy és ugyan az: egyházat nem lehet így építeni, csak rövid életű szektát. 'Politika és megalkuvás' nélkül nincs intézmény. Legalábbis az emberi történelem ezt igazolta be jó sokszor. Kell a megváltós/sokadik mennyországos duma, hogy az emberek azt csinálják, amit te szeretnél. De a cél sosem az, amit neked mondanak.
"Vagy te azt hitted?
Tényleg azt hitted?
Ez olyan aranyos!" ;P

Spantz: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Death_Gate_Cycle#Pryan.2C_the_world_of_fire
Az intró is végig egy belső gömböt pásztáz, a nap körül pedig 5 'korona' forog.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw


LY képe
LY
Donator

Az intróról már a legelején elmondta a kivitelező stúdió, hogy azért kifordított gömb és nem földgömb, mert nem nagyon tudtak értelmes megoldást kitalálni a horizontra, arra hogy mi legyen azon túl. Semmiféle utalást nem kell belelátni :)



Utólag még bármit ki lehet találni, nem ez lenne az első sorozat, ahol így kerekítenék a koncepciót. Valószínűleg erőltetett lenne, nem is illene a sorozathoz, de ezt nem mi döntjük el.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



LY írta: Ráadásul vhol olvastam (én már nem emlékeztem rá) hogy a Faith Militant létezett korábban is, a Targaryenek alatt, és akkor csak borzasztó nagy vérengés árán sikerült megszüntetni őket. Erre az összes nemesi család biztosan jól emlékszik és ezért sem mertek nyílt konfliktusba kerülni velük. Ez egyébként abból a szempontból érdekes lehet még, hogy mit szól majd a köznép Cersei húzásához...

Igen, konkrétan Maegor Targaryen alatt történt, -az is egy szép sztori volt- Maegor is rájuk gyújtott egy szentélyt, Sept of Remembrance-t a reggeli ima alatt, amikor a Harcos fiai imádkoztak. Szép párhuzam.
Illetve még előtte az új király és hat bajnoka, valamint a felkelés vezetője összecsaptak egy Trial of the Seven keretein belül, amit csak a király élt túl. -éppenhogy...


LY képe
LY
Donator

A fejtegetéseidet azért nehéz hova tenni, mert itt semmiféle egyházépítés nincs.

Van egy évezredes múltú vallás és egy arra épülő egyház. Ezen belül kap lehetőséget a Faith Militant újbóli engedélyezésével a Sparrow, aki ezt politikai hatalom építésére használja; és ha Cersei nem lenne bolond, akkor könnyen lehet hogy évszázadokra szóltak volna a változtatásai.

Nyilván Margaerynek is voltak tervei meg bosszúvágya, de sztem az öreg pontosan tudta róla, hogy a megtérése színlelt. Viszont neki ennyi is elég volt, mert rövid távra megvoltak az új törvények a királyi hatalom befolyásolására; hosszabb távon meg kb. az első életképes trónörökös után vége lett volna Margaerynek, mint a botnak.

Szóval ez nem vmi rövid életű szekta építése volt a nulláról, hanem egy belső reformációs mozgalom inkább ;) plusz külső befolyási potenciál jelentős növelése. Kicsit talán az inkvizíció térnyeréséhez lehetne hasonlítani, és azért az se volt éppen rövid életű divathullám...



az inkvizíció... se volt éppen rövid életű divathullám...

Valóban nem 3:-)

ShowHide spoiler #

Más:
rwurl=http://i.imgur.com/cfS2rdU.jpg
...and back.




Yeah, well, yeah, ez csak azt bizonyítja, hogy egy egész flottát magával tud teleportálni...



A Dornei hajók Dorne-ban csatlakoztak, tehát már Westerosnál járnak. Miért hiszi mindenki, hogy a Dragon-s baynél vannak még mindig?



Szóval azt akarod mondani, hogy Varys nemcsak a dorni flottát, hanem mereeni, vaszigeteki és a dorni flottát is teleportálta? Százezer dothrakival a fedélzeten? PLUSZ a lovaik?!...

Woah, dude! Such magick! Much wow!



Én nem olvastam a könyveket. A sorozat alapján egy teljesen kiüresedett valamit próbált elvinni egy olyan szélsőséges irányba, amiről az átlag halandó azt hiszi, olyan egy egyház. (Mint láthatóan te is.) Szóval ő lényegében benyalta, amit másokkal kellett elhitetnie :D
Meddig is tartott ez a sikertörténet, egy bő évig? (Onnantól, hogy érdemben csinál is valamit.)
Szóval tök aranyos, ahogy végtelenül naivan próbálod megmagyarázni, hogy a főveréb nem volt végtelenül naiv ;)

De a valóságban egy sok ezer éves egyház nyomokban sem tartalmaz ilyen szép és dicső dolgokat. Ezt vetítik kifelé, a halandóknak, ennyi. De ha ilyeneket csinálnának, pont olyan sorsra jutnának, mint Verébék - és ezzel erősen hanyatlásba is fordul a 'szekta'.
A középkorban nem volt annyira ciki beszopni, de manapság? :)

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw


LY képe
LY
Donator

Te teljesen mellébeszélsz, és nem is figyelsz a sorozatra sem, és megint csak az a lényeg hogy egyszer véletlenül tévedtél de az nem lehet hogy el is ismerd. Majd beszélek veled ha túltetted magad ezen, addig mindenjókat.



Nem tudom miben tévedtem (nekem senki nem szólt, hogy itt a te olvasatod/véleményed a szentírás), illetve ki vagy te, hogy ezt megmond. De ezt ugye nem is sikerült megmondanod, hiszen én érveltem, míg te ide hánytál egy csészényi személyeskedő taknyot ;)

Egyébként az történt, hogy én valakinek elmondtam a véleményem, mire te azt mondtad, hogy szerinted nem úgy van (innen indultunk).
Majd közölted, hogy nincs egyházépítés, pedig én tökre azt hittem, hogy éppen az alig létezőt kaparják össze, meg elkezdik tök komolyan venni, amit idáig nem, van vadi új és hiteles vezérük, akit követnek, meg tök komolyan gondolják, hogy a homlokukra kell billog és elég radikálisak ahhoz, hogy lazán bebörtönöznek vagy megaláznak egész királyi családokat.
Vagyis te azt állítod, hogy ez nem valami egyházépítés és ez korábban is a mindennapos gyakorlat része volt, én pedig egy másik sorozatot nézek. Gondolom.

Most meg ott tartasz, hogy én tévedtem, és téged nagyon frusztrál, hogy emellett érved már nem maradt, meg egyébként is kiderült, hogy vastagon beszopod máig az egyházak működéséről sugárzott mesét és nagyon zavar, hogy azok nem igazak.

Elfogadom, rendben van, de nem rajtam próbáld levezetni: én egyikben sem hiszek, nem én hoztam rád a bajt.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Nyilván Margaerynek is voltak tervei meg bosszúvágya, de sztem az öreg pontosan tudta róla, hogy a megtérése színlelt.

Nekem ezek közül semmi sem jött le, vagy nem így. Margaerynek szvsz egy terve volt: eljátszani a megtértet, amíg Lorast vissza nem kapja a szektások kezei közül, aztán meg dobbantani a fenébe vagy kivárni, amíg Cersei lerendezi a High Sparrowt.

Az öregnek szvsz fogalma nem volt arról, hogy Margeary színlel, és ezt életének utolsó perceiben remekül be is mutatja (pl. tök érdekes az a rész, amikor Margearyből kibukik, hogy szarik ő az istenekre, ő meg csak néz meglepetten és még csak egy parancsra sem telik tőle, hogy ugyan fogják már le ezt az istenkáromló picsát :D). Naivitásának legnagyobb bizonyítéka pont az a nagy nézés, amikor leesik neki, hogy Cersei itt bizony szopóhintába rakott mindenkit. Ned Starkhoz méltóan alábecsülte Cerseit, az életben nem gondolta volna, hogy a csaj képes kinyírni a saját nagybátyját, a Tyrelleket meg úgy az egész kormányt / nemesi réteget a piklibe. A High Sparrow a buli vége alapján nem volt valami nagy játékos, hatalmát nem saját eszének, hanem inkább Cersei hülyeségének (mellesleg ha eddig nem lett volna egyértelmű: Cersei is túlcsordult már, egyértelműen meg van őrülve szegény, hiszen most is hatalmas nagy baromságot csinált) köszönhette... viszont pont attól volt nagyon jó karakter (Jonathan Pryce meg pont ezért abszolút zseniális színész), hogy ezt egészen a legvégéig nem tudtad eldönteni róla.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.


LY képe
LY
Donator

Szerintem az öreg pontosan tudta, hogy Margaery kamuzik, és ezért erőltette a trónörökös témát. Ha az megvan, akkor lehet félreállítani a királynét is meg a családját is; és ha nem akar együttműködni, akkor Tomment is. Pont ezért adta le a drótot a csaj a nagyinak rögtön ez után, mert ebből jött rá hogy ők mind feleslegessé válnak az első életben maradó fiúgyerek születésekor.

Margaery nyilván abban bízott, hogy a szexen (és annak megvonásán) keresztül még mindig ő tudja jobban manipulálni a srácot, azzal nem tud versenyezni a High Sparrow. Az öreg meg pont emiatt akarta visszazavarni Tommenhez, hogy ne használhassa ezt eszközként a csaj.

Az pedig nem naivitás, hanem arrogancia volt, hogy mindannyian alábecsülték Cerseit. Félreértés ne essék, az teljesen jogos elképzelés volt, hogy az anyakirálynő butább náluk :)
A hibát ott követték el, hogy ezzel együtt is azt hitték hogy képes felmérni a lehetséges cselekedeteinek a következményeit, és ezért úgyse mer valami nagyon radikálisat lépni. Ez egy elég tipikus gyengesége az ilyen embereknek, azt feltételezik hogy az ő korlátaik ugyanúgy érvényesek másokra is, és pont az az ő zsenialitásuk hogy ezeket jobban tudják kezelni. A sorozaton belül asszem a Red Wedding a legjobb példa erre, ott is a Starkok arroganciája hozta rájuk a bukást, eszükbe sem jutott hogy valaki kész áthágni bármiféle szabályokat.

Ráadásul Cersei elég jól megmutatta már korábban is, hogy képes és hajlandó is ilyen merész lépésekre, Robert és Ned és Tyrion esetében. Pont ezért csúnya és végzetes dolog az önhittség, hogy még az elrettentő példákból sem tanul :)

Nyilván ennek az éremnek meg az a másik oldala, amikor a merészség nem párosul a megfelelő előrelátással. Oké, Arya megjelenésére tényleg nem lehetett számítani ;) de az öreg Frey nélküle is elbukott volna pár éven belül, ahogy Jaime célozgatott is arra hogy a megmaradt Lannistereknek igazából semmi szükségük rá. Cersei is ugyanúgy ezt fogja bebukni, akárki is zárja le a várhatóan rövid uralkodását.

De Jon Snow esete is pont erről szólt, neki is számolnia kellett volna azzal, hogy a rang önmagában nem fogja megvédeni. Ő kapott egy újabb lehetőséget, és élt is vele ;) de King's Landingben viszont nincs mentődobás.

Szóval szerintem sztori oldalon is teljesen rendben volt ez a fordulat. És az is érdekes benne, hogy Olenna viszont szinte biztosan tanulni fog belőle, és őt már nem tudja Cersei újra megvezetni...



Nem olvas kend, akkor itt egy kép.

rwurl=http://images-cdn.9gag.com/photo/aXwXBGz_700b_v1.jpg

Minden jelenet elé kiírnák, hogy eltelt fél év vagy 1 nap, elég lackusterre lenne, nem?



amugy mekkora tavolsag ez a terkepen?

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



A könyvben több hónap, de amúgy GRRM sem konzekvens.

Amúgy meg jóvanna bebactam, azért "kötekedtem" ;) Most fáj a fejem, azért fogok kötekedni.

Szóval kár minden (bele)magyarázat, otrombán volt összevágva a Varysos vonal. Bibibá!



Nálunk a hajós jelenetnél a végén konkrétan nem a teleportálással foglalkoztunk, hanem azon röhögtünk, ahogyan mindig a háttérben áll, de hogyan! hihetetlen :-)

rwurl=http://media.en.melty.ca/article-14472-ajust_930-f1467029951/daenerys-se...

Maga az arc nélküli hatalom...



Mi azon röhögtünk az asszonnyal hogy mindenki a fedélzeten áll és acélos tekintetét a Szovjetúnió jövőjébe veti, ahogy anno mondták :-) De valóban, Pók mindíg a háttérben sző :-)



A vicc az, hogy pár mondat becsempészésével a megfelelő párbeszédben tökéletesen érzékeltethetővé tette volna az idő múlása, max a pátoszos nézésekből csípnek le pár képkockát cserébe.

Akinek humora van mindent tud, akinek nincs az mindenre képes.
Akinek humora van mindent bír, akinek nincs az mindenre kényes.


KMZ képe
KMZ

Ember nem irányíthatja sorsomat; semmiképp sem olyan, aki szélirányból támad és bűzlik a fokhagymától



"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - Shodan



Hogy ez mennyire rohadtul kurvajó:
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=CDjRDwlATSk

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Király :-)

Más:
rwurl=http://i.imgur.com/EVjBgVe.jpg



Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!