Jelenlegi hely

Topikok

2020.02.13 - 06:46,cs Kész (mindig is megvótmá) A híreket mobilon elrejteni

Mobilon folyton át kell görgetnem a híreket, hogy a fórumhoz érjek. Igazából marha ritkán van új hír.

2015.11.03 - 14:36,k Kézzelfogható játékok Vtes - Vampire kártyajáték

Hátha valakinek kedve szottyanna egy vámpír kártyázáshoz online.

Vtes, Vampire the ethernal struggle néven forog egy gyűjtögetős kártyajáték.

Hivatalosan megszűnt a támogatása a Whitewolftól, de aztán meggondolták magukat a folyamatosan vásárló rajongók nyomására. És most áttértek egy köztes megoldásra.

Az új kiegészítőket a régi kiegek hivatalos tesztelői találják ki. A lapokat új önkéntes grafikusok rajzolják meg és a lapokat le lehet tölteni szabadon és ki lehet nyomtatni. Amit elfogadnak akár versenyen is, azzal a kitétellel, hogy a régi lapokat nem lehet nyomtatni, csak az új kiegészítősöket. Valamint a kinyomtatott lapok mögé egy eredetit kell rakni a shieldben, így nem lehet cinkelni a paklit.

A játék durván 4000 különböző lapot tartalmaz, amiből aztán lehet rendesen a saját ízlésünknek és stratégiánknak megfelelő paklikat generálni.

Alapvetően két paklit kell összerakni. A kriptát és a könyvtárat.

A kripta minimum 12 lapból kell álljon, maximuma nincs, de ritkán tartalmaz 15nél többet.
A könyvtárnak minimum 45, maximum 90 lapból kell állnia.

Minimum 2, max. 6 fő játszhatja a játékot, de igazán élvezetes csak 4-5 fővel. 6-al túlságosan elnyúlik, 2-3-nál nincsenek szövetségek.

A játékosok célja, hogy a tőlük balra ülő matuzsálemet (azaz maga a player az ősöreg vámpír, aki uralkodni akar) kiejtse sorrendben. Ha ez sikerül, kap 1 győzelem pontot és 6 poolt.

Mindenki 30 poollal kezd, ha elfogy 0-ra akkor kiesik a játékos és minden lapja is.

A pool afféle hatalom, befolyás, az öreg vámpír vitaeja (vére) és vagyona egyben. Ebből kell befolyásolnia a fiatalabb vámpírokat (a kripta pakliból), hogy azok kénye-kedve szerint cselekedhessenek. Poolból kell kifizetni a vámpírok fegyverzetét is (ha olyan a pakli), épületeket lehet venni, nem vámpír szövetségeseket lehet a játékba behozni (múmiák, vadászok, vérfarkasok, démonok, utcai bandák és még sok minden mást is).

Visszatérvén a kiseésre. Bármelyik matuzsálem ejti is ki valmelyik társát, a győzelmi pontot és a 6 poolt csak a tőle jobbra ülő kapja meg. Ettől még erősen javaslott keresztben, vagy jobbra beütni egy alattomosat a cimboráknak, ha épp olyat cselekednek, ami a mi világuralmi cselszövésünknek árt. Valamint a dealek szerves részét képezik a keresztben, visszafelé támadások is.

Ugyanis amint 4 player ül, a keresztben ülők nem igazán viselkednek a másikkal ellenségesen. Leginkább kiegyeznek, hogy melyik mit segít a másiknak, amíg egymás mellé nem kerülnek. Onnantól már öri-hari.
A játékszabályzat nem tiltja és nem is pártolja a szóbeli egyezményeket. Ezért a betartásuk nem kötelező. De általános, hogy aki egyszer dealbreaker lesz, azzal minimum soha többet nem dealelnek az incidensben résztvevők, de akár játékokkal később is negatívan cselekedhetnek a dealbreakerrel szemben a potenciális szövetségesei is. Esetleg fejbenyomják egy sörösdobozzal is =).

Crypt cards
rwurl=http://1.bp.blogspot.com/_Sr1OLaomc08/S8HS-Fexz2I/AAAAAAAAC2M/-uAE1qvHWm...

A kártya neve maga a vámpír neve. Minden vámpír alapból egyedi, nem lehet a játékban több egyedi azonos lap. Ha mégis kikerülne, akkor jön a játékba a contest fogalma. *
(a csillagos dolgokat akkor fejtem ki később, ha van rá igény)

A klánja egy fontos tulajdonsága. Alonsonk éppen Nosferatu.
A paklinknak nem kötelező kizárólag egy klánbéli vérszopókat tartalmaznia. Vannak lapok, ami előnyt nyújtanak az azonos klánbéliekre. Ha úgy építjük a paklit, érdemes egy klánt választani.

Az expansion a kiadásának a piktogrammja. Semmit nem jelent a játékban, csak a gyűjtőknek.

Az igazán fontos dolgok itt következnek:

Kapacitás. Ennyi poolba kerül az éji bábunk játékba hozatala. Valamint ennyi kezdő vérrel fog rendelkezni a figura. Ebből fogja kifizetni a saját lapjait, amiket kijátszunk vele a libraryból, mert a legtöbb vámpír képesség bizony vérbe kerül.

Disciplinák.
Két fokozata van a disciplináknak. Vannak a vízszintes négyszögek, az alapfokot reprezentálják és az élére állított négyszögek meg a mesterfokot.

Tehát Alonso barátunk tudja alapfokon a szívósságot (fortitude, szikla), thaumaturgiát (tremere vérmágia, pentagram). Mesterfokon játszik az állatokkal (animalizmus, tappancs), kiválóan befolyásolja az elméket (dominate, lánc), rejtőzködik (obfuscate, fekete négyszög), és hatalmas természetfeletti fizikai ereje van (potence, ököl).

Ezeket bővebben kifejtem majd a könyvtár lapoknál.

kártya szöveg

Nos itt amit találhatunk az az egyedi extra képességei a szóban forgó egyednek. Ő egy kamarilla szektába tartozó nosferatu ítélethozó. Maga a justicar az egy rang, amivel később a szavazásoknál tud beleszólni a végkimenetelbe.*

Alonso ha sikeresen bleedel (később kifejtem, egyik legalapvetőbb akciónem), akkor minden anarch szektájú vámpír a célpontnál sérül egy nem preventálhatót (nem lehet redukálni). Egyébként Alonsó +1-et bleedel.

Minél drágább egy vámpírunk poolban, annál több képességgel rendelkezik. Lapszövegben és disciplinákban egyaránt.

Lehet agyalni, hogy mi éri meg jobban. A 30 poolonkból kihozni 1 Alonsó kaliberű állatot + minimális supportot, vagy 2-3 6-8-kapacitásút, esetleg egy hordát ilyenekből:

rwurl=http://www.vteschecklist.com/images/crypt_set/card_image/1617/1617-large...

Hozzátenném, hogy az egy darab alapfokú presence disciplinája és egy vére mellett még negatívuma is van a lapszövegén. Rangos vámpírok +1 észlelést/interceptet kapnak, ha Dirk akcióját akarják megfogni. A blokkolást később. A legalapvetőbb reakció.

Library/könyvtár

Mester lapok

A lap zöld, régebbi kiadásokban ilyen smaragd szerű piszkos zöld színű. A lapszöveg első szava Master:

rwurl=http://www.vteschecklist.com/images/library_set/card_image/3945/3945-lar...

Ezeket a lapokat maga a játékos, a matuzsálem játsza ki. Ezért a költségét is poolból kell kifizetni.

Bal oldalt látható, milyen követelménye van a kijátszásnak. Jelen esetben kellene legalább egy ready* Gangrelünknek lennie.
A cucc egy egyedi helyszín, ezért még egy Zoo Hunting groundot nem lehet csak úgy kijátszani, mert abból konteszt lesz*.

A lap minden körünk elején untap fázisban* ad egy vért a vérbankból (az mindenkié és senkié. Gyakorlatilag csak ad egyet a semmiből) egy ready* vámpírunkra. Egy vámpír csak egy Hunting Groundból kaphat vért. Itt már nem kell Gangrelnek lennie, szóval akár Alonsó is kaphat vért a Gangrel vadászmezőkről.

Akció lapok

A lap bal felső sarkában van két teli ellentétes háromszög.
Alatta, ha van, akkor milyen követelménye van a kijátszásának, legalul az esetleges ára.

rwurl=http://www.vteschecklist.com/images/library_set/card_image/1596/1596-lar...

Tehát ezt az akciólapot csak domináns vámpírok játszhatják ki. Egy vérébe (régi fajta vér ikonnal) kerül a vámpírnak, ha sikeres az akció.
Alap fokon elmegy egy direkt* bleed akcióra, ami +2-es lesz.
A bleed a legalapvetőbb akciók egyike.

Minden vámpír tud alapból lap és bármilyen hatástól eltekintve vadászni és bleedelni.
Vadászáskor elmegy egy jó kis lakmározásra. A vérbankból kap egy vért, ha sikerül.

A bleednél meg a tőlün balra ülő matuzsálem poolját fogja sikeres bleednél alapból egy poolal csökkenteni. Véreztet, aláássa a vállalkozását, elrabolja egy fontos emberét, felrobbantja a tartalékait, stb. Röviden bleedel.

Minden más akcióhoz kell egy akció lap, ami elmondja mi is fog történni. Ezek nélkül nem tehetünk mást, csak bleedelünk 1-et, vagy vadászunk egy vérért, vagy nem cselekszünk semmit.

Egyes vámpír lapszövegek ezt felülírhatják. Alonso +1-et bleedel. Tehát ő már 2-t. Ez a Govern the unaligned lap még +2-t adm tehát Alonso már 4-et tudna letakarítani a drága pooljából a balra ülőnek.

Mester fokon pedig elmegy egy +1 lopakodásos akcióra, amivel 3 vért a vérbankból rátenne egy saját uncontroled (olyan saját vámpírunk, akit még nem hoztunk ki poolból a ready régióba*) egy vérért. Gyakorlatilag 3-al olcsóbban tudunk egy fiatalabb vámpírt kihozni. (fiatalabb az, akinek kisebb a kapacitása az akciózóénál)

akció módosító

Jele hasonlít az akció lapokéra. Két ellentétes háromszög, de üresek:

rwurl=http://www.vteschecklist.com/images/library_set/card_image/445/445-large...

Ezeket a lapokat a már megkezdett akciónk módosítására rakhatjuk ki opcionálisan.
Jelen esetben Alonso bleedel 4-et és ha ezt a lapot kiteszem, (akkor már semmilyen más akció módosítóval nem emelhetem a bleedet erre az akcióra) +1 bleedet kap. Illetve ha blokkolják az akciót, akkor mesterfokon kitehetem a +1 lopakodás és +1 bleed részét.

Alapból a vámpírjaink ha cselekedtek elforognak vízszintesen (tap), ha nem cselekedtek, akkor normálisan állva maradnak éberen (untapped). Ha Alonso akcióját nem nézi jó szemmel a balra ülő, akkor egy éber untapped vámpírját beforgathatja és kijelentheti, hogy ő ezt bizony megnézné, blokkolná az akciót.

Ekkor jön be a stealth és az intercept fogalma. Alapból minden vámpír észlelése 0 és lopakodása is 0, hacsak nem mond mást a vámpír szövegezete.

Alonso bleedel 3-at 0 lopakodással. Ezt ha meg akarja fogni a vámpír, akkor a 0 észlelése pont elég. Alonso ha kijátsza a Bondindgot mesterfokon, akkor már 4-et bleedel és 1 lopakodással. Erre ki kell játszani valami intercept lapot különben az akció sikeres és 4 poollal lesz szegényebb a matuzsálem.

harci lapok

Szép piros lapok, egymás felé forgó nyilakkal.

rwurl=http://www.vteschecklist.com/images/library_set/card_image/2716/2716-lar...

Teszem azt a példa akcióban Alonsot megfogják sikeresen egy észleléssel, akkor jön a harc. Lépéseit nem taglalnám bővebben*

Alapból minden vámpírnak van egyes ereje, amivel tud egy vért leverni a másik lény orcájából. Ezt természetesen tudjuk növelni, csökkenteni, megismételni, valakinek alapból nagyobb ereje is lehet, valakin meg akár lehet m4-es vagy rpg, esetleg lángszóró is. Vagy csak egy klasszikus fattyúkard.

Itt a lap elég alap potences megoldást kínál. Kicsiben egy vérért (új fajta vér ikonnal) üt puszta kézzel, vagy közelharci fegyverrel +2-t, nagyban +3-at. Tehát Alonso puszta kézzel sebezne 4-et, míg a másik alapból lap nélkül általában 1-et és vége is a harcnak.

event

Félig piros lapok, a körünk legvégén rakjuk ki a lapdobási fázis helyett*

rwurl=http://www.vteschecklist.com/images/library_set/card_image/3722/3722-lar...

Ezt a lapot ha kijátszuk nem húzzuk újra a következő lapdobási fázissáig. A nem vámpír szövetségesek kapnak 1 észlelést ha vámpírokat akarnak blokkolni. A vadászok és vérfarkasok ajánlásával. =)

reakció

Kékes lapok, visszafelé nyíl a jelük.

Csak az ellenfél körében lehet kijátszani őket, reagálni csak és kizárólag akciókra lehet. Tehát mester lap és event lap kijátszására nem, csak fizikai akció kisérletekre.

rwurl=http://www.vteschecklist.com/images/library_set/card_image/1233/1233-lar...

Jelen esetben Alonsot meg tudta volna fogni egy szemmel (auspex) rendelkező egyén. Elég egyértelmű a lap, nem részletezném.

Ha valakit érdekel a dolog, tudok még folytatni egy ilyen szösszenetet. A játék felszinét kapargattam meg csupán. =D

A játékidő max. 2 óra. Gyors paklikkal olyan 30-60 perc. A leggyorsabb meccsemen 5 fős asztal ért véget negyed óra alatt.

Megtanulni gyakorlatban nem annyira nehéz, mint olvasni a nyers szabályzat átfordításomat. =)
Ráadásul van egy tucat előre generált starter pakli is a lackey online ccg programban. (egyébként lackeyel rengeteg ccg-t lehet játszani, csak le kell tölteni a megfelelő plugint)

Nekem a HS-ben feltolta az agyamat a sok random effekt. Itt legalább azért veszítek, mert szar paklit csináltam, vagy a másik jobbat, esetleg pont az ellentétét csinálja, amit én és jobban húz. Na bumm. De ha jól játszok és dealelek, akkor még ki tudom húzni magam ilyen helyzetekből is, míg HS-ben ha én gyengülök, ő erősödik, ezért jobban gyengít, ezért még jobban erősödik. Loop to end.

2015.06.23 - 21:41,k Nagybetűs játékok For Honor

Végre 1 cim amit nagyon várok! Ígéretesnek néz ki, ma fedeztem fel!

Trailer:
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=zFUymXnQ5z8

Gameplay :
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=sp3NKQlJPuo

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!