Jelenlegi hely

Virtual, Augmented Reality

Utolsó bejegyzés


http://vrfocus.com/archives/17372/eve-valkyrie-project-morpheus-screenshots/
Tegye fel a kezét aki szerint ugyan azt látni a képeken, mint az eddigi PC-s promó videókban.
Szóval a bejelentett 8-9 Morpheus címből ez így néz ki, a többi meg tisztára cartoon, PS2 jelleg. A mechás multi meg egy Unreal Tournament 3 MOD-nak néz ki.



swoder írta: Editorial: Why VR Is Going To Be An Enormous Flop - John Walker of RPS

/yawn

Persze, hogy igaza van. Nem jövőre fognak ezen kaszálni a cégek, és talán öt év múlva sem. De mégis hogy gondol eljutni a holodeckig? Addig is az entúziaszták élvezik a kis lépéseket, a plebsz meg nem tudja, hogy miből marad ki. Mindig is így volt.
A képzelt valóság, a másvilág, a testen kívüli élmény, utazás kivétel nélkül minden kultúrában jelen van, és most elindult ennek a kompromisszum, a hozzáképzelés nélküli megvalósítása. Egyszer csak robban az egész, bekattan az emberekben, hogy ez az, és egyetemes lesz a használata. A nagy vállalatok ebbe a pillanatba fektetnek most be. Nyilvánvaló, hogy még sok minden nem tiszta, de az is nyilvánvaló, hogy a kérdés rettentő bonyolult, és aki nem indul el az úton, annak nem lesz meg a know-howja.

Szinte biztos vagyok benne, hogy a VR most nem lesz "flop", hanem folyamatos lesz a fejlődése, hacsak nem tesz keresztbe neki egy világgazdasági krach vagy vmi hasonló katasztrófa.



érdekes hogy mindig felhozzak ellenérvnek a tök lényegtelen 3D-s tévéket...

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Harvy666 írta: érdekes hogy mindig felhozzak ellenérvnek a tök lényegtelen 3D-s tévéket...

Jah, az ellenérvei: a 3D tévék ill sztereoszkóp mozi, ami alapvetően egy ötvenéves technológia; meg a 90-es évek Virtualboy-jai és társai, amik bukásra voltak ítélve már piacra dobásuk előtt; valamint a Kinect, ami nem kellett senkinek, mert most hadd ne soroljam fel, hogy mi minden miatt.

Ezek egyike sem releváns, mert nem ugyanazt nyújtották - már amikor működtek -, mint a mostani VR fejlesztések, aminek a legújabb generációja zéró ellenreakciót váltott ki minden kipróbálóból. A dolog működik.



Ennél már csak azok az érvek jobbak hogy "hátdehülyénnézelkibenne" meg "nemlátomabillentyuzetet" :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut




Az alábbi videó egy AMD marketing film a LiquidVR fejlesztői környezetről, amiért ide került az a pár képkocka az új CryTek játékból. Ide jutottunk az X-Isle demó óta. Remélem nem egy szép de egysíkú techdemó lesz csak, hiszen a Cry Engine-t a VR képességeivel is akarják eladni a népeknek.
CryTek - Robinson The Journey
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=fLlzb9KEbDY




Music Composers and Sound Designers in VR: The Headphones Problem

Virtual reality games will be offering binaural audio to simulate a fully three-dimensional listening environment. While binaural audio can present an awesome level of immersion and realism, the technology of binaural sound isn't the same as that of surround sound. In fact, they're fundamentally different. If gamers have opted to use their own "high quality" surround sound headsets, then they may be experiencing a lower-quality sound environment than the game developers intended.



Ugyanakkor dinamikatartományban továbbra is a diszkrét 5.1 a jobb, és nem is izzad be "alatta" az ember. :-/

Egyébként jópofa dolgokat lehet csinálni, lásd pl Sennheisernek van demója, amit fejhallgatóval hallgatva konkrétan érzed, hogy hátulról, a nyakadnál beszél a csávó.

Persze ehhez spéci mikrofon kellett, a hatás realtime előállításához pedig meglehetősen sok (és alacsony latency-s) számítási kapacitás, a fizikai modellezés miatt.



Ugyanakkor dinamikatartományban továbbra is a diszkrét 5.1 a jobb, és nem is izzad be "alatta" az ember. :-/

Továbbra is játékokról beszélünk? Mert az egy dolog, hogy a fejhallgató kényelmetlenebb, de a játékok audioján hírhedten nem túl nagy a hangsúly a fejlesztés folyamán, így optimálisabb esetben csak alig van kihasználva a 6 csatorna, míg rosszabbikban hiányzik a center, vagy 2.0 a csúcs.

A VR, mint technológia is mozgatja a fantáziámat, de amennyiben csak néhány profi keverésű (horror) játék fog születni, már több mint boldog leszek.



Azért van, ahol máshogy kezelik, bár sajnos tényleg ritka, mint a fehér holló. Battlefield: Bad Company 2 pl jó példa arra, ahol igenis megadják a módját, legalábbis War Tapes beállítás mellett.



Amikor először hallottam a HoloLens nevet, nekem ilyesmi tartalom ugrott be róla, mint itt a videóban. Persze ez még eléggé kezdetleges, de azt kell nézni hova fejlődhet. Sok klassz dolgot lehet kihozni ebből tanulásra, kultúrák megismerésére, stb.

How Microsoft records Holographic video content for the HoloLens
rwurl=https://youtu.be/kZ-XZIV-o8s



A CryTek Robinson játéka új riválist kap a SoulPix Studio jóvoltából. Az EDEN című játékban egy idegen bolygót kell felderíteni és túlélni, az első videó alapján egy űrhajó baleset túlélőjeként. A játékmenet csavarját elvileg, ha kihasználják, az adja, hogy a főhős mellett annak robotkutyáját vagy a felderítő drónját is irányíthatjuk. Egyenlőre egy játékmenetből sokat nem mutató első videó ki jött a Gamescom alkalmából.
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=QuzRgcLPILU
Kicsit részletesebben:
http://vrfocus.com/archives/20348/soulpix-shares-first-footage-of-vr-adventure-title-eden/
Kissé emlékeztet valamiért az Outcastra, de nem jöttem rá miért.



Oculus Rift végleges verzió beszámoló magyarul:
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=V5-k78rSlUg
A másik csatornájukon van egy Gamescom beszámoló is némi Morpheus és Vive tesztelgetéssel, de ott a videó kis részét teszi ki szerintem.



Eltoltak novemberrol early 2016ra a HTC Vive megjelenest

rwurl=http://cdn1.staztic.com/content-assets/aea06075bbcd4dc17553e2459babbb88.gif

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut


CJ képe
CJ

ez az edge of nowhere nagyon tetszetőőőős. :)

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



http://kotaku.com/blow-up-dolls-make-vr-sex-worse-1727168577

...most mondhatom vissza a rendelésemet! :D


CJ képe
CJ

én meg most adtam le... :D xD

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Augusztus 30-án kijött az új Oculus SDK és mellé az AMD és a NVidia saját friss driverei, amik természetesen az erre alkalmas vason elhozzák a közvetlen hozzáférésű drivert a késleltetést új szintre emelve és sok egyéb lehetőséggel kiegészítve a felhasználást. Részletek és a driver linkek alább találhatóak:
http://www.roadtovr.com/new-nvidia-and-amd-drivers-unlock-direct-driver-mode-for-oculus-rift-users/
Mondjuk nem írják, de jó lenne W10 kompatibilis lenne az egész, anno a W8 tulajok is hónapokig szívtak az SDK-val. Viszont ha jól értem, most már nem kell mindenféle beállításokhoz lekapkodni a HMD-t se kapcsolgatni a megjelenítőt ...



Ja az tényleg nagyon kell. Biztos csodás lenne egy béta driver egy béta hardveren egy béta oprendszeren....

rwurl=http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20120607131322/strikeforceheroes/imag...



Közben megnéztem, ez már W10 támogatással bír. De. Helyette kidobták a teljes Win32 támogatást, ami a hivatalos gépkövetelmény fényében érthető. Azért a W10 még is csak a DX12-t hozza, ha bugos, ha nem, anélkül meg elég nehezen elképzelhető a normális latency, a direkt VR témára építő újdonságok a GPU-ban.



Ez a része jogos, de elvileg ez API független, csak megfelelő driver kell hozzá.

Aztán persze lehet tényleg csak az új API-kkal fog rendesen menni, de remélem nem. Nem sok új játék mozgat meg.



Fejlődött az OSVR, az új 1.3-as verzió 120Hz-es OLED kijelzővel és új optikával októbertől megvehető. Csak szép lassan igen messze van a régi 200 dolláros árától. :)
Viszont ha így megy tovább, akkor az ominózus 2016Q1 időszakig simán lehet a Rezernek egy 1.4-es HMD-je, ami eléri vagy meghaladja a Rift és Vive tudását és lehet, hogy a Hydra helyett is fejlesztenek valami jobbat.
http://www.roadtovr.com/osvr-hdk-v1-3-120hz-oled-pricing-release-date/



Szurkolok minden versenyzőnek, de a kéz- és fejkövetéssel együtt a Valve és az Oculus mérföldekkel ez előtt jár. Nem érzek késztetést a beszerzésre.

Kicsit brute forcenak érzem a dolgot, igyekeznek a legtöbb számértékben lepipálni azt, amit ismernek a riválisokról, de lényegi fejlesztést nem tudnak felmutatni, sőt, követésben visszább vannak.



Lesz valami generál API ezekhez, vagy mindenki hegeszti a sajátját? Mert az utóbbival az ilyen garázsvállalkozások halálra is vannak itélve kb.
A garázsvállalkozást nem kell szó szerint érteni, de a fészbukk vagy a valve pénzügyi hátterével gondolom nem nagyon tud más versenyezni (a sony-t nem sorolnám ide, mert az övék ps4-es cucc, ezért nem konkurencia.



Egyelőre nem formálódik generál API, illetve éppen ők azok, akik csinálják :)

És itt a Valve és a Facebook elsősorban nem a pénzügyi háttér miatt van előnyben, hanem a 3 év összpontosított R&D-ből és éles tesztelésből származó know-how halmaz miatt.



Jön az új kibővített Unreal Engine 4.10-es. Természetesen VR-re kihegyezve és ami a lényeg, hogy ennek fényében támogatja alapból az Oculus, A Valve/HTC és a Sony mozgás beviteli eszközeit is alapból. Remélem a Razer Hydra vagy a Sixense STEM se okoz majd gondot neki.
ONE RESPONSE ON "UNREAL ENGINE 4.10 TO BRING UNIVERSAL MOTION CONTROLLER IMPLEMENTATION"



Jó lenne valami univerzális API a sok motion controller, meg test lekövető rendszerre. De talán van is ilyen. Rémlik valami gyűjtemény amiben többek között olyan dolgok is benne vannak, mint a Kinect vagy a Wiimote PC-n való használhatósága vagy régebbi VR kesztyű próbálkozásoké, stb. A Hydrát és más már megjelent eszközt is belepakolták ha jól tudom.
Na most a kérdés az, hogy fejlesztők oldaláról ki fogja támogatni?



Az első képek a PlayStation VR (alias Morpheus) HMD-re kihegyezett Final Fantasy XIV Online játékból:
http://vrfocus.com/archives/21698/final-fantasy-xiv-online-vr-screenshots-revealed/

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!