Jelenlegi hely

PC-builder HQ

Utolsó bejegyzés


Vagy a font. Egyem a kicsi lelkét, hogy 100 fonttal drágább lett a vga-m. :D



Az iggazzzi passzív hűtés :D
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=9PJOrfpiVwE

Akinek humora van mindent tud, akinek nincs az mindenre képes.
Akinek humora van mindent bír, akinek nincs az mindenre kényes.



Yeah, amikor kijött a videó belinkeltem emlékeim szerint :D

De megéri az ismétlést.



ja, vótmá? :D

Akinek humora van mindent tud, akinek nincs az mindenre képes.
Akinek humora van mindent bír, akinek nincs az mindenre kényes.



​​​NEW HORIZON

Watch live on 12/13 at 3 pm CST for a sneak preview of our new “Zen” CPU​

Watch New Horizon, hosted by Geoff Keighley, for an exclusive advance preview of our new “Zen” CPU ahead of its 2017 Q1 launch.
See eSports & Evil Geniuses legend PPD put “Zen” through its paces. There’ll be appearances from special guests and giveaways.
This is the first time the public will be able to try it themselves and see what it’s capable of. If you’re serious about gaming, this is an event you do not want to miss.



csak kíváncsiságból.
volt már valakinek test közeli tapasztalata M.2-es csatolófelületű ssd-kkel kapcsolatban?

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - Shodan



Szopás. Anno szétnéztem amikor irodai gépet dobtam össze, és ezekre jutottam:

1. szopás: 2 szabvány van: lehet sata vagy pcie. Van olyan alaplap, ahol az egyik slot mindkettőt támogatja, egy pedig csak sata. Ráadásul ha a SATA-t használod, akkor a standard sata csatlakozók közül az egyik nem használható. PCIe-nél pedig sokszor az egyik kisebb PCIe slot. Ráadásul a SATA szabványú m.2-k általában drágábbak és sokszor lassabbak a standard 2.5"-os változatoknál.
2. szopás: méretszabványok. 2230, 2242, 2260, 2280... az első kettő számjegy a szélesség (mindig 22), az utolsó kettő vagy három a hosszúság. Van, hogy a kisebbet nem lehet a nagyobb helyre berakni, mert nincs alatta a megfelelő helyen távtartó.
3. szopás: mivel kisebbek, illetve a pcie darabok jelentősen nagyobb teljesítményűek, sokkal jobban melegednek. Az alaplapok hátuljára illetve a GPU alá rakottak hajlamosak túlmelegedni, mivel nincs elegendő szellőzésük, plusz míg a 2.5" változatoknak van rendes nagy fémdoboza a hőleadásra, itt nincs semmi hasonló. Samsung már olyanokkal trükközik, hogy a papírmatrica alá egy vékony rézmatricát is felrak.
4. szopás: korántsem kapható minden méret+szabvány kombináció. Pl 2230/40-ben nincs PCIe SSD, csak standard SATA verzió.

Őszintén szólva ha nem szükséges a kisebb méret, vagy a PCIe szabvány nagyobb átviteli sebessége, ne használd. Esetleg ha jelentősen olcsóbban megkapod és nem okoznak túl nagy problémát a negatívok.



szóval még gyerekcipő.
annyira nem feküdtem rá a témára, meg perpill nem is aktuális, de talán mire beérik majd a következő gépcsere addigra már épkézlábabban fog működni a dolog.

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - Shodan



Szerintem a sok lehetoseggel inkabb a rugalmassagra mentek ra.
Nyilvan desktop eseteben akkor van ertelme ha PCIe 3.0 4x feluletet hasznalna az ember. A SATA3 bizony mar komoly korlat tud lenni.



Őszintén szólva egy helyen használnám, egy mini-ITX dobozban, ahol a standard 2.5"-os SATA vinyó a GPU helyét veszi el, a m.2 viszont az alaplap hátoldalán van. Viszont olyan kicsi méretben sajnos akkor nem volt kapható PCIe m.2, és sata m.2-ből is csak asszem 128-as volt, ráadásul lassabb és drágább, mint a standard 2.5"-osok.



Vinyó vs m.2? Úgy gondolnám, hogy SSD-vel lenne értelme összevetni, ha pedig erre gondoltál:
sztem nincs olyan kicsi ITX ház, amiben ne férne el egy SSD. Vagy akár még egy. És mivel annak asztán kurva mind1 hova rakod - se mozgó alkatrész, se súly, se semmi ami miatt ne baszhatnád be akár a kábelek közé lazán - én egyáltalán nem látom értelmét, főleg a felárral és szopással számolva. (Átlag halandónak.)

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



A megvalósításban 2.5" SSD-t használtam, ugyanakkor az adott házban speciel pont oda lehetett volna rakni standard vinyót is.

Eléggé speciális házzal dolgoztam. Az egyik legkisebb mini-ITX ház amibe standard tápegység még épp befér. Szállítottam is nem egyszer. Azaz fityegős megoldás kilőve. Remélem azért te se gondolod, hogy az SSD-nek ilyen esetben úgy lógnia kellett volna a levegőben. Még standard fix desktop házban sem ajánlatos, találkoztam már nem egyszer az évek alatt az SSD alacsony súlyától kilazult tápkábellel is már.
rwurl=http://i.imgur.com/hO3b1bR.jpg
Ott fent épp látható a fehér sata adatkábel.

(Fun fact: 12cm-es CPU hűtő nem fért be ezzel az alaplappal. Jobb CPU slot elhelyezésű alaplapoknál is flexelni kell a lamellákból, én inkább 9cm-es tornyot választottam.)

Lássuk akkor az opciókat!
A táp fölött a kábelek voltak, így is feszítették a házat felfelé, plusz ott volt az USB+audio kivezetés is, ezzel az a hely kifújva. A táp oldalára lehetett volna szigszalagozni, a képen hiányzó oldalsó lapra (aztán szenvedni nyitással-csukással, plusz plexis oldallappal volt, szóval...). A CPU hűtőre esetleg lehetne támasztani, de nem ajánlott (avagy tartsuk 40-50°C-on az SSD-t, no thx)! A hűtő alá nem fért be. (Max ha visszarakja az ember a gyári visító intel hűtőt, no thx!) A hűtő és a venti közé szintén badarság lenne rakni, a hűtő és a PSU közé szintúgy. Esetleg a PSU és a gépház eleje közé még be lehetett volna szorítani, és talán ott lehetett volna tartani szigszalaggal. Az alaplap tartólemeze mögé lehetne még felfogatni, de ehhez nincs odavezető kábelcsatorna, tehát flexelni kéne a házon.

Szóval, normálisan rögzíteni sehova máshova nem lehet. Ugyanezzel a házzal másnak sikerült beraknia egy kisebb GPU-t, de már ahhoz is vagdosnia kellett az alaplap tartólemezén, hogy hátul lehessen futtatni a tápkábelt.



Ebben a házban még úgy 12 darab 2.5"-s SSD férne el lazán, de bele lehetne rakni vagy 30-at ;)

...és az SSD-n nincs mit rögzíteni. Mint mondtam, se mozgó alkatrésze, se súlya, se bármi más (mint te is tudod), így nincs amitől baja lehetne: ha hozzáfogatod bármihez egy gyorskötözővel, már kész is. Ha kicsit komolyabban akarod venni, egy fúróval és némi méregetéssel 4-6 SSD -nek tudsz felcsavarozási pontokat csinálni például a ház belső oldalára (a most levett lemezre), és ez csak egy opció a százból.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Kétoldalú ragacs a legjobb. :)

Egyik gyakran látogatott hírportál több tízmilliós rackes szervereiben "nem volt hely alapon" simán begyömöszölték az ssd-ket oda ahova tudták. Nem számít és a szükség amúgy is nagy úr. Hiszen a szolgáltatásnak mennie kell minél előbb! :D

Ugyanezt vinyókkal is megcsinálta egy seed servert üzemeltető arc. Bitang nagy ház, minden beszerelhető helyen volt már disk és e mellett még a ház aljára/táp tetejére leragasztva további 6-8 db élére állított disk befigyelt. Nem szarozott, kivéve akkor, amikor szerelés miatt emelgetnie kellett a gépet.



// naginak ugye azért van ilyen kis gyösze, mert szokta hurcibálni = nála azért célszerű egy minimális rögzítés. (De ha csak egy darabról van szó, simán betolhatja a vastagabb kábelek közé, azok is bőven megtartják.)

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Emlékeim szerint itt is ömlengtem párszor a Seasonic tápokra, így illendő, hogy megírom, perpill hányadán állok velük.

Egyfelől: van egy nemsokára ötéves Seasonic X-400 Gold minősítésű tápom. Az első változat, akkor még nem volt jobb a goldnál. Abszolúte semmi gond nincs vele, simán 500W-ot is elvisz napi szinten. Még csak ciceregni se cicereg. Mindenki ódákat zeng róla a neten, nem véletlenül.

Naszóval, volt egy másik Seasonic X-400-as passzívtápom, az újabb Platinum verzió, amit egy X-460 platinum helyébe vettem, ami első bekapcsolásnál megpusztult. (Annyira, hogy levágta a biztosítékot is.) Megesik, hogy halott termék kerül a boltba, de azért kurvára nem tetszett. És igen, "már jól kezdődik..."

Kb egy hónapja az is elkezdett szórakozni, (lekapcsolás után nem volt hajlandó újra felkapcsolni, csak full áramtalanítás és várakozás után) szóval az is ment gariba. Mostanra kis anyázás után (kurva iponosok soha nem végeznének gariztatással, ha nem ugráltatják őket), egy X-520-asra lett cserélve, ráfizetéssel. (Nem tudták se javítani, se cserélni.) Itt jegyezném meg, hogy van egy másik X-400 Platunimom, amazonról, ami a nemrég belinkelt képen látható. Az jól megy azóta is, bár kissé cicereg, ha halk környezetben van az ember. (Belvárosi irodában pl nem hallani.)

Remélem ez jobban teljesít, bár már egyre kevésbé bízok bármilyen márkában... Sennheiser számomra leírta magát minden szinten, Seasonicból kifogtam kettő rosszat is... meh. Erre legalább már 7 év garit adnak. Ugyanakkor ez is úgyanúgy cicereg mint az amazonos darab.

UI.: Mielőtt valaki megvádolna agyonhajszolással, néhány vinyó, venti meg egy CPU volt rákötve a kimúló tápra, és az idő 90+%-ban ki volt kapcsolva. Ugyanazon az áramkörön a régi X400 továbbra is tökéletesen muzsikál.

UI.2: cicergés :
Első felvétel: Mobilos, mobil a tápra rakva. Az első kattanás (0:04) a relé bekapcsoláskor, a második (0:12) az, amikor megfogom a gyári intel hűtő ventijét. Nagyon fülelve hallatszik a cicergés, meg az, amikor 0:15-kor fújok egyet bosszankodva. A valóságban ennél sokkal jobban hallatszik, csak hát mobilos mikrofon erre szar. :D
Második felvétel: az első a második kattanás után, kurvára felhangosítva. Itt már erősen hallatszik, ahogy fújok egyet , és a cicergés is.


CJ képe
CJ

Próbáld ki az FSP-t! :)

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Yeah, FSP, Delta, Superflower.... Anno mindig Chieftecet vettünk (ami ugye Delta vagy FSP volt akkor) amikor olcsó, jó táp kellett, a tartaléktápom még mindig egy ősrégi 400-as Chieftec.


CJ képe
CJ

Nekem FSP 500 gold van ha jól emlékszem, 50k volt nem tudom olcsónak számít-e, de egyik legmegbízhatóbb márka elvileg. A legtöbb táp magját ő gyártja, bár lehet ez változott azóta.. majd kijavítasz ha nem így van.. :)

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



rwurl=http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/GTX-1060-UPDATE/GTX-...
rwurl=http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/GTX-1060-UPDATE/GTX-...

És elvileg holnap jön valami világmegváltó AMD driver, ami átlag 10-30%-kal csökkenti a fogyasztást a Polarisokban, teljesítménycsökkentés nélkül. Ezt azért megnézem.

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.



Ez a tendencia folytatódni fog, az biztos. DX12/Vulkan módnál egészen biztos vannak még tartalékok az AMD-ben, az NV jelenlegi szériájánál pedig egészen biztos nincs, a VR volt az elsődleges szempont a Pascalnál. Majd a volta viszont valószínűleg oda fog csapni e téren is.

AMD-nél pedig több gyorsulás azért nem várható DX11 fronton, mert ott állítólag dx11 részen beálltak "hibajavításra" (és az új API-kra fejlesztenek csak érdemben).



Nna, az első MX300 SSD meg is érkezett.

Adnak hozzá Acronis True Image kulcsot, hogy átmozgathassa rá az ember a cuccait. Erre gondolva előre vettem egy USB 3.0 hdd házat, azonban megszoptam, mivel ellentétben a Samu saját migrálójával, ez restart után, win betöltése előtt folytatja le a migrálást, és ott nem látja. Sőt, én se látok semmit, konkrétan fekete volt a képernyő és semmit nem írt ki miután elindult.

Miután a rack helyett beraktam az új SSD-t egy sima sata vonalra, minden simán ment. Persze most se láttam semmit, csupán abból tudtam, hogy megy a másolás, hogy a hdd led folyamatosan világított, aztán kb tíz perc múlva lekapcsolt. Kicseréltem az SSD-ket, elindítottam a gépet és semmi egyéb probléma nem volt.

...most meg aggódhatok tovább a desktop-tervem következő lépéséért, amiben virtualizálni akarom az egészet. Kulcsszavak: RAID1, hypervisor, VT-x, ohgodhogyahalálbanfogomeztmegcsinálni.



Jön az új Scythe Mugen 5
Új design, új venti, új felfogató
rwurl=http://images.anandtech.com/doci/10900/scythe_mugen_5_678_678x452.jpg
Egyebek róla:

ShowHide spoiler #


https://youtu.be/4DEfj2MRLtA
AMD zen live stream

eddig ami eddig mondtak:
8 core, 16 thread
neve: Ryzen
3.4Ghz+, boost mode következő negyedévben
AM4 alaplap
20MB L2+L3 cache
SenseMI:
-machine learning-et raktak a prefetch-be (a perf emelkedés ~25%-át ez adja)
-jobb power management + szenzorok (minden magon külön, gyorsabban állítják a sebességet)
-extended frequency range (hűtéstől/stb-től függően magasabb órajelre megy automatice)

i7-6900K (másik 8 mag / 16 thread) vs Ryzen. AMD boost nélkül, intel viszont boost-tal
fun fact: intel: 140W, AMD: 95W
- blender: gyakorlatilag fej-fej mellett.
- handbrake: AMD 54sec vs 59 sec
tesztfile-okat kiadták, szóval lehet otthon benchmarkolni a Zen ellen.

...azért az vicces, hogy a BF1 tesztet Nvidia Titan-nel futtatják. Hát igen, AMD-nek továbbra sincs high-end GPU-ja.

Volt némi Vega-demo is, de gyakorlatilag semmit nem mondtak róla.

felvétel:
https://www.twitch.tv/amd/v/107255320



Ez a Vega demó. Olyan játékon aminek semmi gépigénye, egy olyan pályán ahol semmi nincs. :DDD Hihetetlen.



Jah... "Oh shit, emberek, találnunk kell egy viszonylag új játékból egy olyan pályát, ahol 4K-ban 60fps-t tud hozni ez a szar"



IT gore and other things dump https://imgur.com/gallery/PEVCq

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - Shodan



Szállingóznak a boltokba a Kaby lake asztali procik (ugye nem felejtettük el, gyakorlatilag 1-1-ben a skylake, csak kicsit reszeltek az IGP-n, és +200MHz-et adnak gyárilag - na meg persze még drágábban adják). A szerencsések már szét is szedték, és bizony még mindig a filléres gagyi paszta van, köszi intel:

https://ipon.hu/hir/huvosebben_uzemel_az_ujrapasztazott_core_i7_7700k/39...



Még az általad hivatkozott cikkben is írja, hogy nem feltétlen a pasztával van gond, mint ahogy korábban linkeltem is egy erre vonatkozó tesztet.
De ez persze csak szőrözés.



Aminek én továbbra sem hiszek. Az szerintem egy ordas nagy bullshit.

_SEMMI_nem hoz érdemi megoldást, csak ha a pasztát kicseréled CLU-ra. És _CSAK_ a CLU segít, kenheted, delidelheted, ragaszthatod akármi mással, nem lesz jobb (értsd: be fog száradni pár hónap alatt). Innentől szerintem nyilvánvaló mivel van a probléma.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!