Jelenlegi hely

Világvégehangulat és üvöltőszoba

Utolsó bejegyzés


+1 ezekre, derdiedas-ra is.

Dublinban amikor voltunk akkor még a kurva akciós pizza is olcsóbb és jobb volt, mint itthon. És a minimálbér akkor asszem €1300 volt, amim sávos adózás miatt gyakorlatilag null adó volt.



RE@L írta: Harvey, őszintén hány állásra jelentkeztél az elmúlt fél évben? Hány ajánlatot mondtál vissza?

Harvy
Hozzávetőlegesen január óta vagy 250 helyre (jó, mondjuk nyárig optimista voltam és csak programozós melókat kerestem) ebből behívtak 2 programozósra, felhívtak mondjuk 6-7 másiktól (majd értesítjük), illetve egyszer élőben és telefonon is lemondtam egy-egy biztosító ügynökös (nem én jelentkeztem rá, csak a professionrol loptak le a CVmet) melót mert kurvára nem vagyok egy értékesítős típus:)

Ja még a múltkor voltam egy telefonos support melón, azóta is keresik a hirdetésekben az embereket csak nem engem :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Ez átlag havi 20-23 ez jó. Viszont ha ebből ami bejött az 10 az nagyon kevés. Vagy tupirozni kell a CV-t vagy az interjú technikádon kell javítani. Kérdeztél-e az interjú során? Volt-e follow up meg megköszönős e-mail? Bármelyik kör előtt (legyen hiring vagy HR) megcsináltad-e a házidat? Kivel fogsz interjúzni (Google, LinkedIn tsai) a munkaköri leírás alapján mire fognak rákérdezni, mik a válaszaid rá? Kik a versenytársai a cégnek, mi a Business Case a pozira, mi az ő szív fájdalmuk s miért te lennél rá a gyógyír? Angol nyelvű hirdetésre angol önéletrajzzal jelentkeztél-e? Jó/megfelelő pályakezdő állásokra jelentkezel-e amikre illik a CV-d?

https://lmgtfy.com/?q=questions+to+ask+during+job+interview

https://www.forbes.com/sites/lizryan/2016/05/27/five-job-search-tactics-...

https://www.wayup.com/guide/entry-level-software-engineer-job-guide/

Egy tipp CV rebrandingre: https://www.visualcv.com/

S megannyi más Google találat, csak kutass! Össze fog az jönni, változtass variáld az állás jelentkezési taltikád. Kérj feedbacket ha elutasítanak! Mindenképp hogy tudj tanulni belőle, akar telefonon akar írásban!



Nem értem ezt a nagy CV design mániát. Itthon mindenhol Europassnak örülnek legjobban, nem? vagy csak a jogi területeken?



Pályakezdő programozó állás nem létezik az eddigi tapasztalataim szerint:

-vagy junior vagy 2 éves tapasztalattal
-vagy senior 5+ év tapasztalattal :D

Ilyenek hogy 2. 3. kör még fel se merült.

Nyilván mivel semmi tapasztalatom nincs ezért nem igazán kérdezgetek semmit sem (meg őszintén, engem csak az érdekel mit kell csinálni mennyiért, meddig :D), nincs is standard válaszom a "hol látja magát 5 év múlvára" :D

A CV-m meg nyilván egy nevetséges Europass (már a tartalma miatt az): egyetem+java tanfolyam 35 évesen abszolút nulla előzmény (a mekis melót nem mertem bele írni azért) néhány java buzzword meg az office+angol tudás megemlítve és kész.

Cover lettert a fenti tapasztalatok hiánya miatt "gun to my head" szituációban se tudnék neked írni :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Moken írta: Nem értem ezt a nagy CV design mániát. Itthon mindenhol Europassnak örülnek legjobban, nem? vagy csak a jogi területeken?

Szakma és HR-es függő. Van, aki azt kér, van, aki azonnal visszadobja, ha azt látja, annyira elege van belőle. Utóbbit persze jó lenne kirúgni, ha nem (CV-)designer a betöltendő állás.



öööö
Az elmúlt 5 évben megszámlálhatatlan sok helyre jelentkeztem, megszámlálhatatlan sokszor írtam újra a CV-met, megszámlálhatatlan sok visszautasítást vagy “no response”-t kaptam bármikor jelentkeztem s bárhol.

Ez vagy nem Magyarország, vagy űrhajósnak jelentkeztél 8 általánossal



Szakma, iparág, ország, pozíció mind válogatja a CV kül és beltartalom követelményeit + egyéni preferencia a döntéshozó kezében. Tulajdonképpen végtelen kombináció van. Arany szabály hogy ha van ATS akkor először azon kell átmenni aztán ha ember is látja akkor max 2 percig nézi de inkább 30 másodpercet. Ennyi időd van meggyőzni hogy te más vagy mint a többiek és hogy a te önéletrajzodban van valami hozzáadott értek nem úgy mint a tucat sablonban. Ezért szar az europass mert pincérnek/low-medium skilled workernek lehet hogy jó és elég is, vagy pediglen eléggé niche szakmának mint az ügyvéd/jogász Magyarországon de valójában nem az értelmiségi munka körökhöz lett kitalálva.

@Harvey, pályakezdő meló hoz azt kell lássak a CV-dben hogy tettrekész vagy s nem voltál rest akar mekis melot is csinálni korábban (nyilván ahogy szerzel szakmai tapasztalatod majd kihullik s elhagyhatod egy idő után). Meg kell győzzed őket hogy nem vagy rest dolgozni, értékes vagy s miért s tanulnál be a szakmába. Amúgy ha. In s “pályakezdő” programozó, szabadidődben freelancerként dolgozz be 1-2 helyre, akár ingyen is sajna (bár inkább kapj pénzt bármi munkáért) hogy gyűjts tapasztalatot meg referenciát. Mindenki volt pályakezdő, senki se született 5 év tapasztalattal.



Nem Magyarország :) de az sem igaz hogy tartósan munkanélküli lettem volna ebben az 5 évben bármikor is.



"freelancerként dolgozz be 1-2 helyre"

jah hát az lemaradt hogy még nem tudok programozni, tudom kifogáskeresés de:

-kurvára nem tudom hogy akarok e programozni egyáltalán (nem az én ötletem volt a tanfolyam), no persze minden más is ugyanígy(nem) érdekel szóval ennyi erővel csinálhatnám ezt is :)

- rohadtul bonyolultnak tűnik az egész, kismillió framework létezik: az álláshirdetések alapján kb ennyi mindenhez kéne értenem:

Spring,Hibernate,JSF,JPA,JSON,JDBC,JAX-RS,XML,EJB3,Maven,SQL,REST, SOAP,Jenkins,SWT, GIT, SVN,Linux,Glassfish,Apache Tomcat,Clean Code elvek,Design pattern-ek

-mivel nem tudok programozni gyakorolni kéne, neadjisten githubra valami saját projektet csinálni nade mit:

- hello world egyszerűségű programot nyilván nem
- olyat se amit már valaki megcsinált az interneten mert akkor copy paste
- olyat se kéne kitalálni amit nem tudok megvalósítani :D

A két programozós állás amire behívtak, az egyiknél szerintem nem olvasták el a CV-met és a tapasztalataimról kérdezgettek, a másiknál nem fértem volna be a java teambe de ha 2 hónap alatt átképzem magam Javascript+HTML+CSS-re akkor talán lesz valami pozíció, 1 hónap tutoriálozgatás után hívtam őket még mielőtt belekezdenék mi a helyzet, már nem volt pozi :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Ennyi időd van meggyőzni hogy te más vagy mint a többiek

Igen, ezt majd akkor mondják, ha lesz annyi jelentkező, hogy válogathatnak CV kinézet alapján. :D Lásd még: munkaerőhiány.

Srsly, IT piacon szerintem minden cégnek nedves álma, hogy annyi egyébként azonos és beillő jelentkező lenne, hogy pont a CV fontja, színe, asc/desc sorrendje alapján lehessen "dönteni".



- hello world egyszerűségű programot nyilván nem

kezdetnek perfect gyakorlasra. Ha semmit nem tudsz valahol el kell kezdeni, ismerkedni az adott nyelvvel, input/output modszerekkel stb. Konzol helyett csinalhatod grafikusan kiirva a hello wordot is akar, ha a nagyon alapokat okesnak erzed.

- olyat se amit már valaki megcsinált az interneten

es? Mit szamit az hogy masok mit csinaltak vagy milyen szinten vannak a neten. Carmack sohasem lesz beloled, mert o mar billentyuzet szorongatva szuletett, de magadhoz merten barmilyen kisebb "ezt az interneten mar megirta valaki" projekt perfect. Mindazoktol jobb es tapasztaltabb programozo leszel, mert rajossz kozben kisezer dologra. Errol szol a dolog.

Nyilvan masolni is tudsz masoktol, de nem arrol szol a dolog, hanem hogy egyre tobb es osszetettebb problemat tanulj megoldani.

- olyat se kéne kitalálni amit nem tudok megvalósítani :D

ezert kell eloszor a "pofonegyszeru" trivialis dolgokkal kezdeni. Annyira egyszeruek lennenek? Hat ird meg oket magad.

-kurvára nem tudom hogy akarok e programozni egyáltalán

ezt meg neked kell eldontened, ja.

szerk:

- rohadtul bonyolultnak tűnik az egész, kismillió framework létezik: az álláshirdetések alapján kb ennyi mindenhez kéne értenem:

Spring,Hibernate,JSF,JPA,JSON,JDBC,JAX-RS,XML,EJB3,Maven,SQL,REST, SOAP,Jenkins,SWT, GIT, SVN,Linux,Glassfish,Apache Tomcat,Clean Code elvek,Design pattern-ek

A frameworkok, stb csak segitik/gyorsitjak/konnyitik a melodat. Eloszor kenyelmesnek kell erezned magad a nyelvben, utana johetnek a segito/gyorsito/kenyelmesito koncepciok, szvsz. Ha nem tudsz egy alap problemara megoldast kidolgozni, akkor ne a frameworkok ismetere/nemismerete miatt stresszelj ezen a szinten, hanem kezdj nagyon egyszeru problemakkal gyakorolni.

Bonyolultnak bonyolultabb, hasonloan mint minden high tech-ebb szakma, de bele lehet razodni. Nem egy kukas melo nyilvan, ja.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Meg egyszer: szektor, pozíció, szakma válogatja. Ha van ATS s nincsenek benne a keywordok, megfelelő helyesírás stb. Ember elé nem kerül a CV mert meg akkor kibukik. Azonban igen, abszolút elhiszem hogy otthon iszonyat nagy munkaerőhiány van IT-ben, már évek óta lehet hallani hogy Schönherzből a gyakornok keres nettó 300-at min.


Tno képe
Tno

lehet at is keone menni a schöhertzbe. vagy hova.
de amugy jah, ird csak bele a mekis melot.
dobok linket is
https://takarodj.blog.hu/2013/12/11/parti_127

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



hopp errol en is lemaradtam
hat, netto 150k-ert lehet nem kellett volna a bejelentett melot vallalkozosdira cserelni

Parizer forever.



meg leradírozta pina folyását

mi van? szetfolyt pina az milyen?

Parizer forever.



amikor ~250 nettót keresel és a fórumtársadnak épp annyival növelték a fizuját... :'(

tobbet keresek, de ha valaki 250k-val tobbet visz haza, annak csak orulok
te miert huzod a szad? :)

Parizer forever.



Ha ez megnyugtat sehova se mennék ki, a német nyelv meg tök jó lenne a derdiedas nélkül :D

Az a gond túlgondolom a dolgokat, hiába tudok angolul nem beszélem soha szóval nem ér semmit, jogsim van de a vizsga óta nem vezettem szóval nincs, mindenhova 2 év tapasztalat kell szóval minek jelentkezzek stb...

kifogas.txt

gyerekem lennel, mar pofanbasztalak volna parszor (pedig soha nem utottem meg egyiket sem)
bicskanyitogato a hozzaallasod
azt csodalkozol, hogy nincs csajod pasztmek

Parizer forever.


CJ képe
CJ

mert jóindulatú ?

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



-mivel nem tudok programozni gyakorolni kéne, neadjisten githubra valami saját projektet csinálni nade mit:

- hello world egyszerűségű programot nyilván nem
- olyat se amit már valaki megcsinált az interneten mert akkor copy paste
- olyat se kéne kitalálni amit nem tudok megvalósítani :D

hat ez ecceru, irj egy egy pongot. egy het mulva szeretnem megkapni a linket es jatszani vele. de fogadjunk egy sorbe, hogy meg akkor is itt fox sirankozni, program meg sehol...

Parizer forever.


Tno képe
Tno

de nem csodalkozik

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



"azért jöttem el, mert állandóan a problémái voltak terítéken. Már rég kiderült, hogy nem megoldást keres, hanem kifogásokat, de mégis mindig akadt néhány segítőkész, akik vele együtt szétspammelték a chatet. Kurva unalmas. Erre most újra itt is ~100 értelmetlen komment pár óra alatt. Bannolni kéne már a picsába" - képzeletbeli ex-discordos feljegyzései, részlet


Tno képe
Tno

lassan mar en is annyira felek hogy nem merek zenet kommentalni erre. biztos ezek a huhogasok.

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



És a legszebb, hogy nem növelték a fizumat, hanem szépen szerencsét próbáltam a nagyvilágban és kimozdultam a konfortos, közegből egyből az egyéni vállalkozásba egy új cégnél.

Btw, az LMInél jó volt a fizu addig, amíg el nem szállt felette az idő. Amikor DevOpsra átmentem, felvették az egyik ismerősömet és ő bruttó 20-al kevesebbet kapott mint én, a probléma csak az, hogy 1 év tesztelői tapasztalattal jött hozzánk én meg 7 éve teszteltem és 3 hónapja devopsoztam.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



Akkor csak ez is egy társadalmi kísérlet? O shit kezd egy kicsit pszichopatikus beltenyészetté fajulni a fórum


pme képe
pme
Donator

Ehhez az álláskeresőstémához annyit hozzáfűznék, hogy én mindig törekedtem direktben a cégnek küldeni a CV-t, kihagyva a közvetítő oldalakat, (sokszor még ki is lehet nyomozni a partnert egész könnyen a hirdetésből) így már kapásból egy körrel beljebb van az ember.

Kis keresgélés, és kb minden értelmes cégnek van karrier menüpontja a honlapján, nálunk spec több kolléga is így jutott be, mikor a mobil részleg elindult anno, miközben a professionről át sem ért a CV-jük a HR-hez. :D

Na de ON:
Kurv@ magyar utak és kurv@ lassú defekt reggelre!!


Tno képe
Tno

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



én is többet keresek azért valamivel, de akkor is fájdalmas :D

Iszonyatosan el vannak szállva informatikus fizetések. És ahány informatikus ismerősöm van nagy cégeknél mindenhol csak azt hallom, hogy ebédszünetben mennyit Fifaznak meg milyen jó a relax szoba. Mellette meg milyen szar a projekt amin dolgoznak, semmi értelme, nem is haladnak vele, csak elbasszák az időt egész nap. Aztán, amikor határidő közeleg, akkor nyakukra küldenek egy német/amerikai managert és megcsinálják azt a melót 2 hét alatt, amit fél év alatt kellett volna... De tök feleslegesen, mert amúgy a projekt értelmetlen... És ez nem a kisvárosi fejlesztő kft, hanem a millás fizetéseket szóró multi...



Amúgy nekem ez az adjuk be 200 helyre az önéletrajzunkat, majd kiválasztanak hozzáállás nagyon nem szimpi. Szerintem tudja már az ember eldönteni, hogy mi az amit szeretne és mi az amit nem. Ha megvan mit szeretnél, akkor arra fordíts energiát, járd körbe, informálódj, tényleg igazítsd hozzá a CV-t, stb. De ha ennyi féle helyre beadja az ember, akkor mégis mit válaszolsz arra, hogy miért pont ott akarsz dolgozni? Hogy azért, mert nem kellettél a másik helyre? Szerintem fel kell tudni mérni, hogy valahol van-e esélyed és mekkora. Ez olyan, mint amikor 200 csajt behúzol Tinderen aztán majd lesz valami, ahelyett, hogy azt a csajt hajtanád, aki tényleg megdobogtatja a szíved.



Nem szimpi, de 1 helyre beadni aztan varni a csodat majdnem ugyanakkora hulyeseg. Anno mikor kikoltoztem IT koron belul (nem programozo hanem support/networking, ilyesmi) 150 helyre adtam be CV-t meg otthonrol 1 honapon belul. Par helyrol jeleztek vissza, hogy kosz nem a tobbi le se szarta. 1 hely meg bejott, azota is itt vagyok.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!