Jelenlegi hely

PC-builder HQ

Utolsó bejegyzés


Nem gondolkodtal kulso nagyobb tarolo megoldasokon inkabb mint ujra epiteni a gepet? Talan egyszerubb lenne.



Én is most akartam beírni, hogy miért nem NAS vagy bármilyen szerver megoldás, ha már folyton kifogy a hely. Azokat lehet legalább rendesen bővíteni, lehetne akár RAID is (a RAID nem backup).

Erre pl rápörögnék:
https://www.howtoforge.com/linux_lvm
Samban mehet gigabiten az osztás.
Problem solved.
(annyi hogy az fdisk 2 tera felett nem kezeli már a lemezeket szóval kis utánaolvasás kell gdisk meg hasonlók)

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



NAS-nak nem vagyok híve, helyhiányban is vagyok, routert is kellene cserélni + amúgy is kellene venni valami gépházat. 5HDD +1SSD -vel már kiegyeznék, amúgyse árt a régi vinyókat lecserélni.

Ezt a 3-at találtam magyarba, amit linkeltem. Így is halál megtalálni, mert cseszik odaírni az adatokat.


CJ képe
CJ

+1
Adom

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Leszűkítettem a 3-ból egyre a választékot, amiben sztem a hűtés is átgondolt és bőven méreten belül van (tekintsünk el attól, hogy karácsonyfa ... úgy látszik már csak ilyet kapni):
http://www.lc-power.com/en/product/gehaeuse/atx-gaming/gaming-991b-lighthouse/

Vélemény?

(amit hiányolok ennyiért: nem lehet állítani a ventilátorok sebességét, illetve a táp kap e rendesen levegőt)



Az első ventik közül az alsó szinte csak a táphoz vezető alagútba fújja a levegőt + a táp alulról is szívja a "hideg" levegőt befelé.



Csak ugye oda eléraksz 2 vinyót :D De ja nem hiszem, hogy már ennél tovább lehet egy ekkora házban fokozni. Egyébként vélemény?



Felhő miért nem játszik?



:DD



Mindenféle hálózati megoldástól elhatárolom magam :) Maradjunk ennyiben.



Nem értem mögötte a műszaki vagy anyagi megfontolást, de jó, nem firtatom.



Felhőt azt hagyjuk eleve, neten nem fogok tárolgatni semmit (offline kell, mert nem tudom mikor melyiket kell elővenni, ráadásul a programnak hozzáférés kell visszamenőleg évekre), NAS még szóba jöhetne, de kellene egy normális switch hozzá + a NAS "gépháza" se olyan olcsó (már csak a 2(!) HDD helyeset nézve se), így árban bőven alatta vagyok gépház cserével még ha 30-ba is fáj. Mivel 5 vinyóval már ki tudok egyezni, így ez a leginkább hely, szarakodás és költségtakarékosabb megoldás szvsz.

Ja igen, nem backup-ra van ez, arra vannak külön háttértáraim.



Vágesz! Nem tudtam, hogy mind a tizensok terra adathoz folyamatos hozzáférés kell, azt hittem backupolni/archiválni akarod az adatok egy részét, azért nem értettem, hogy miért nem opció valaki másnak a szervere.



persze csak most egy gépház ki tudja lehet két év múlva már kevés lesz ennyi hely.
Nem kell nas veszel valami régi core2 duo gépet azt belebaszod a világ összes hdd-jét.

Na mindegy mindenki azt csinál amit akar persze, csak ilyen adatmennyiségnél szerintem nem pc-ben kéne gondolkodni szerintem.

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



Nem olyan vészesen sok ez ahogy kinéz. Mint írtam sajnálom kidobni az 1-2 terás vinyókat, szóval az 5 hellyel már úgy kalkulálok, hogy most vissza tud menni pár vinyó a gépbe, SSD helye is felszabadul, így megint egy darabig nem kell venni háttértárat, aztán meg ha pár év után kezdek megint kifogyni, akkor elkezdem 4-6 terásokra cserélni őket. + otthoni felhasználásra még be akarok pattintani +1 ssd-t a mostani mellé, ami megintcsak egy teljes helyet fogna el a mostani házban. Az a baj, hogy ha ennyi vinyót így stokizol egymásra normális hűtés nélkül, akkor megfőzik egymást, tehát a core2duo-s megoldást eleve elvetettem, mert a probléma fele megmarad. Lakásban a helyhiányról nem is beszélve, fél négyzetméterem sincs szabadon, már a laptopok is a nyomtatón csücsülnek. Fogalmam sincs mikor tudunk költözni leghamarabb, főleg most hogy beszopatott az önkormányzat.

Régi házakban gondolkozva azért írtam először azt, hogy végigpakolni a tornyot az aljától a tetejéig rá 3 ventilátorral, de akkor még nem láttam hogy ennél okosabban hűtött megoldások is léteznek.



No, csak nem bírtam ki, és már ma elszaladtam az Alzába a gépért, és egyelőre nem okozott csalódást. Kapcsolatunk még csak most bimbózik ki, de a Doom pontosan olyan szépen fut, mint a gyári gameplay videókban, úgy hogy az egyébként is csendes gép egy fokot se lesz hangosabb. Kell még pár hét, de most faszaság van. Boldog vagyok. Hat évig megint nem fogok erre költeni. :D



Egyébként néhány NAS hátrány:
1. hangosabbak, mint egy (m)ATX ház, mert:
a. sokszor nincs rendes zergéscsillapítás a vinyóknál
b. sokban meg kis fosszar 4 centis venti hűt, ami visít
c. még ha van esetleg 8 centis is, van, amelyik nem vezérli, vagy egyszerűen csak annyira szűk a hely, hogy full gázon kell mennie, hogy megoldja a hűtést.
2. Kevésben van frissíthető rendszer. Ha bármi van, mint pl ami nemrég volt ugye, hogy MS a Wannacry + társai miatt lelőtte ahol tudta a Samba v1 protokolt, akkor rábasztál. Haver járt így sajátjával.
3. bővíthetőség egy ATX házhoz képest kurvagyenge

BTW, n0k0m, esetleg a Fractal Design R4-5-6 szériaára nézz rá, az R4-em 47 centi magas, és elég sok HDD belefér...



Az SMB 1-et vissza lehet kapcsolni Windows alatt (Turn Windows features on or off > SMB 1.0/CIFS File Sharing Support alatt a Client elé pipa).



Köszi a tippet, brutál mi belefér ebbe, eredeti elképzelés szerinti:
Link

Ventilátorokkal elég szegényesen bántak, azt nézem legalább 1 még kell bele előre, ahogy a kommentelők is írták.

Ami durva, hogy a sajátja 4000(!) Ft



Jabba boy írta: Az SMB 1-et vissza lehet kapcsolni Windows alatt (Turn Windows features on or off > SMB 1.0/CIFS File Sharing Support alatt a Client elé pipa).

Ez pontosan annak a megfelelője, mint ha a nyolckerben tárva nyitva hagynád az autót, kulccsal benne parkolva. Hidd el, nem véletlenül sikít évek óta az ezért felelős ember minden lehetséges fórumon.

@n0k0m: jah, mint egy be quiet vagy noctua. Ohwait, azok duplaannyiba kerülnek. :) Egy árban van viszont a többi (el)ismertebb tuning házépítő ventijével, pl Nanoxia ventik is 4K-ba kerülnek. Mondjuk nekem is első dolgom volt, hogy elölre beraktam a +1-et, csak nekem szinte mindig van itthon pár (3-6) extra azonnal beépíthető venti, szóval problémát nem okozott.

Arra ügyelj csak, hogy a _nagyon_ hosszú VGA-val a középső fakkot ki kell szedni. De csak a drabálisan hosszúval.



Szóval amíg az MS alapból kikapcsoltra nem tesz egy amúgy évek óta sebezhető protokollt, addig nincs gond, de másnap már mehet a kukába az eszköz, holott visszakapcsolható, legalább addig, míg az ember nem vesz 50k-ért egy új eszközt pár hónappal később? Ez is egy hozzáállás... (én csak jelezni akartam, hogy ha amúgy van ismerős, aki emiatt "rábaszott", de épp nincs pénze új eszközre, akkor lehet neki átmenetileg segíteni)



Lehet neki segíteni.... a probléma az, hogy ezzel hatalmas rést ütsz az OS védelmén, és sajnos SMBv1-et nagyon szeretik kihasználni a ransomware-ek, minerek és egyéb vírusok. Szóval könnyen lehet, hogy az ilyen ügyeskedés miatt fog ráguglizni arra, hogy "hogyan fizessünk bitcoinnal?".



Az új 32 magos Threadripper túlhúzásáról :D

rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=aKe7CnZT9ZE

megj: LN2 túlhúzásról beszél, nem sima mezei +200Mhz-ről.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Gondolkoztam egy kicsit, de tényleg csak kicsit, mert öreg vagyok már ehhez. Erre jutottam:

rwurl=https://i.imgur.com/MivuBz5.jpg

Esetleg min érdemes spórolni vagy más irányba elindulni?

Megjegyzések:

- a krónikus procilimitem miatt a húzásbiztos megközelítés (Total Warhoz, hosszú távon gondolkozáshoz nem árt), ami sok mindent megmagyaráz;
- nem tudom, hogy ehhez a 3200 MHz-es RAM mennyire "kötelező", ez számomra új terület;
- van egy 6 GB-os GTX 1060-am, átmenetileg az menne bele, nem ártana, ha lenne már kint új generáció hozzá, de ugye csak vakarják a töküket;
- meghajtóim vannak, majd veszek még újabbat, ha kedvem szottyan rá;
- azért egy 16 GB-os darab a RAM-modul, mert nyűg volt 2x8-at keresni, amúgy meg mindegy nekem.

Sors bona, nihil aliud.



azért egy 16 GB-os darab a RAM-modul, mert nyűg volt 2x8-at keresni, amúgy meg mindegy nekem.

Hogy mi??

Iponon a szűrőknél mindent be lehet állítani. 3 kattintás az egész. Nem is értem ezt a mondatodat :)

Szerk: Valamiért összefosta magát a szűrő lol




Az a baj, hogy ez csak azt a meghajtót "gyorsítja" amelyiken van az oprendszer. Ha egy másik winyón, ssd-n vannak pl a játékok akkor már nem ér semmit.



Helyzetjelentés HW összerakás ügyileg ...
Mivel sokan próbáltak itt segíteni, főleg a végső VGA szenvedésem közben:
A gép egy része egy egyben megvett fél konfig volt:
- AsRock AB350M Pro 4 rossz-hírű alaplap amivel nekem eddig (kop kop) semmi gondom. Eredeti terv ideiglenes 2400G proci volt és ezen a lapon a legtöbb 1st gen RyZen lappal ellentétben HDMI2.0 van. Ezt olyan 22K körül kaptam meg.
- Zalman Z3 Plus ház, borzalmas, de olyan 10K körül számították.
- SeaSonic tápocska 620W, nem akartam ekkorát, de 12K áron nem hagyhattam ott 5év garival, anno hazai forrásból az XFX-re átmatricázott 530W kistesója idehaza 16K volt, mikor az "eredeti" 24K. Nem cserélném semmilyen Chieftek csodára.
- DeepCool T500(?) venti. Hát nem egy nagy cucc, de a proci 3400MHz-en prime alatt több óra után 58 fokon tartotta, 3700Mhz-nél azért már felcsúszott 62 fok fölé. Bőven több mint amit 5K árért elvártam. Majd lesz cserélve valami jobb hőcsöves cuccra ha kevés lesz.

Később összelapátolt rész:
- 2x4GB Crucial Ballistix Sport Lt 2666MHz
Ez kevés, akartam még 2x8-at gasbag, de sok tesztet megnéztem, így lehet a bővítés inkább 2x8Gb 3400-4200Mhz ram lesz már. Brutálisan megdobja a RyZen, főleg a második generációs teljesítményét, a nagy tesztek többségében direkt nem olyanok voltak. A választás fő oka a kevés pénz volt, a kompatibilitás a lappal és az, hogy állítólag csont nélkül megy a lapban 3066Mhz-en ha kell. Az állítólag finnyás lap buherálás nélkül 2666-on járatja. 32K drága volt, de még sosem vettem boltban PC alkatrészt 120 hó garival.
- RyZen 1600 39K, egyenlőre húzás nélkül is bőven sok a húgom Q9400-es gépéhez képest is, sima automata húzással pöccre 3700Mhz-en megy.
- HDD SeaGate Barracuda 2TB - 22K
Nos akartam én über márkás HDD-t sok garival, de az összes kiajánlott cucc szerver, NAS meghajtó volt, amit 0-24 üzemre terveztek, kapcsolási számtól függ az élettartama, cserében 4800-5400 rpm. Vettem egy ilyen gagyit, fizettem rá extra cseregaranciát inkább, de 7200rpm és ez gépbe való. Pont. Lesz még egy média tároló WD Green 2TB mellé, ha kioperáltam az őskori Plextor NAS-ból.
- Samsung SP961 256MB NVMe SSD, rendszernek kéz alól 22K áron. Mondjuk amikor W10 telepítés úgy volt 3-4 perc, hogy a legnagyobb részében a pendriveról behúzás tartott, akkor az elég meggyőző volt. Rendszer lesz rajta, Visual Studio ingyenes verzió, Android Studio meg egy Epic Launcher pár dologgal, talán elférnek rajta.

És végül a hosszú keresgélés tárgya, egy GigaByte Radeon G1 RX470 4GB 69K 19 hó garanciával.
Voltak sokkal jobbak vagy dupla VRAM-mal, de mindent elvitték az orrom elől vagy éppen akkor ugrott az ára fel mikor érdeklődtem vagy nem hozta el az eladó ... Mivel semmi új játék a közelben sincs, ezért teszt programok mellett pár régivel teszteltem. Nem egy GTX180Ti, de nekem FHD-ra gagyi 60HZ monitorhoz megfelel. Viszont amikor egy régi játék, faék grafikával beszól, hogy nem akarsz te élsimítást gagyi 4GB memóriával, az vicces volt. :D
Anno a Radeon 8500-nél megesküdtem, hogy többé nem adok ennyit ki VGA-ra és a 23-25K körüli R9500, HD5830 kártyákkal ezt eddig tudtam is tartani, de ez van.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

525 GB-os SSD-m van, arra felférnek a rendszer mellé a játékok, nem is mennék már alá. Bár ha vennék egy újabbat, nyilván megtartanám ezt is. Mindenesetre nem úgy tűnik, hogy sokat gyorsít, és nem is érzem, hogy ebből a szempontból ne állnék már most is jól.

De ha vannak optane-es tapasztalatok, jöhetnek!

Sors bona, nihil aliud.



Tapasztalat nincs, de ha jól értelmezem ez csak egy egyszerű gyorsítótár. A gyakran használt dolgokat oda másolja és így azokat, azonnal ellehet érni. És csak az elsődleges meghajtóval működik együtt.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!