Jelenlegi hely

Világvégehangulat és üvöltőszoba

Utolsó bejegyzés

CJ képe
CJ

Épp amit megkíván a szituáció vagy a social experiment.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Viccen kívül komolyan kérdem.



A majdnem jóképűt lefelejtetted. :)

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Az Vajk volt és Harvy szerint, ne keverjük a szezont a faszommal. Ha lesz valaki oly kedves beteszi azt a nagyon ütős képregényt, sajna nem mentettem le :(.



vállalati jogász voltam, de kb. fél éve kiléptem. Azóta kis maszekoláson kívül lazítottam, meg van egy cégünk pár társammal.



Sose értettem, hogy ha valaki bekerül a "maszekba" az miért akar kilépni. Jogászoknál épp nem tudom, bár én is jogász családból származok, de annyival szebben lehet szakítani minden téren, hogy minek jattoljon az ember a cégének/főnökének, amikor tisztán is megkaphatja?



Nem mindenki képes/való saját maga menedzselésére.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



nemtom nekem a kóderkedés kurvára kreativ munkanak tunik, a semmibol nem tudnek csak ugy felepiteni egy programot

arrol nem is beszelve hogy ezt valahogy meg is kene tanulni (lehetoleg papirral egyutt), arra meg kurvara nincs kapacitasom hogy menjek valami kodersuliba 2 millioert még 1-2 évet, bár kétségkívül megvan ennek a melonak az az elonye hogy neten sok az anyag

nyelvet se tudom melyiket erdemes :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Nem ebben élek, de éppen erről diskuráltam "senior" programozó barátommal, hogy hogy a pöcsömbe van az, hogy ilyen fél éves oktatásokkal veszik fel az embereket komolyan és még ő is azt mondta, hogy az egyébként jól fizető programozó (azon belül kulinak tartott) melókra még ezek az emberek is képesek. De én még mindig azt mondom, hogy ha valami szakmába beszopta magát az ember, akkor lehet hogy nem azonnal, de idővel egyéni vállalkozként, vagy csak szimplán feljebb lépkedve egy multinál el tudja ugyan azt érni.

Amit most csinálok 0 végzettséget igényel és mégse váltottam a remek hiányszakmás mérnöki végzettségemre, mert többet/ugyan annyit keresek, mint ha abból lenne 5 év gyakorlatom és otthon rejszolhatok büntetlenül.

Vicc: nyelvet meg a nyalóreflexre fejlessz, volt olyan munkatársnőm, aki 8-ból 8 órát a szaros telefonját nyomkodta, de ő volt a főnök kedvence, nem hogy nem kellett dolgoznia, de még többet is keresett, mint mi.



Angol + német / valamelyik skandináv nyelv ha esetleg vonz. Nekem ismerősöm valami geológus mérnök végzettséget szerzett, de hobbiból coderkedett, végül egyetem után fél évvel elment Morgan Stanleyhez informatikusnak...



Programnyelvet teee, simabol angol alap, németet meg tanuljon mindenkinek a derdiedas kurvaanyja

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Schnell schnell schnell Kartoffel kochen wir müssen die Aligator besuchen >(



dafuq, varj, nem most fejezted be a sulit? Hova kezdesz kovetkezo 1-2 ev ujratanulason meg proginyelveken gondolkodni mar most, ahelyett hogy mar melointejuzasokat zsiroznad ezerrel? :)

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Harvy666 írta: nemtom nekem a kóderkedés kurvára kreativ munkanak tunik, a semmibol nem tudnek csak ugy felepiteni egy programot

arrol nem is beszelve hogy ezt valahogy meg is kene tanulni (lehetoleg papirral egyutt), arra meg kurvara nincs kapacitasom hogy menjek valami kodersuliba 2 millioert még 1-2 évet, bár kétségkívül megvan ennek a melonak az az elonye hogy neten sok az anyag

nyelvet se tudom melyiket erdemes :D

Kreativitás: alsó szinten nem nagyobb kreativitás annál, mint egy matekfeladat megoldása. Van a kiinduló adat, és hogy üsd egymáshoz őket ahhoz, hogy kijöjjön az elvárt kérdés eredménye. OK, van némi kreativitás, a hibakeresés, (debugging) de azt valszleg nem fogod elsőre megkapni kezdőként amúgy sem.

Papír az, ami nem kell. A programozók közül akikkel találkoztam, 10-ből talán 2-nek volt mérvadó végzettsége, és nem ők voltak az igazán jók. Volt, aki jogászként kezdte. :D

Online kurzusok (pl udemy) teljesen elegendőek az alapokhoz. Nyelvek: amiket felsoroltam. PHP (különféle frameworkok vannak itt is, de az alap PHP-val is el lehet lenni), Java (vagy simán java, vagy pl android fejlesztés), Python (ennek két verziója dívik, 2.7 a régebbi cuccokhoz, a frissebb dolgok már magasabb verzióval vannak) megy itthon amik egyszerűbbek. Aztán van még persze az évenként változó aktuális javascript framework, a .net különféle vállfajai, stb.

Morgan Stanley-hez annyit mondok, hogy asszem 400-at kap bárki belsős ember, aki hoz embert. Annyira nagy a hiányuk.



már csak az a kérdés hogy mire jó ez a diploma, foleg ebben a kisvarosban :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Amikor elfogy a papír a WC-ben....



IT Debrecenben? Esetleg NI?



gazdalkodas es menedzsment, penzintezeti szakirany Nyíregyházán

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



simán mehetsz supportnak, vagy integrated service centerbe. BT-nél 200-250 nettóról indulnál.



Nah ebbol csak a 250et értettem meg kb :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Na ez pl. engem is érdekelne, gondolkodtam rajta, hogy valamit tanuljak a szabadidőmben, amivel fejleszteni tudom magam.

Javascript-el szemezek, mert azt tudnám használni:
- Adobe script-ekhez
- Weben
- Egyszerű mobil appokat csinálni

Pl. https://www.udemy.com/android-app-development-with-java/
de ezek a webes kurzusok is jól hangzanak: https://www.udemy.com/the-complete-web-developer-in-2018/

Nem tudom mennyire vagyok eltévedve :P.



java és javascript két különböző programnyelv. Igen, megtévesztő a nevük részleges egyezősége, de más.

Egyébként ettől függetlenül igen, a javascript egyik vállfajával lehet appokat fejleszteni: https://www.nativescript.org/



Sot, ha nagyon kell, akkor vanilla JavaScripttel is:
https://facebook.github.io/react-native/
vagy
https://cordova.apache.org/
vagy egy masik JS szarmazekkal, a TypeScripttel:
https://ionicframework.com/
vagy... o:)

Amugy kezdesnek nem ajanlom a JS-t, kezdokent meg mindig nehez benne szep/jo kodot irni (en nagyon nem vagyok kezdo, de sokszor nekem se megy... :)) es berogzul tole rengeteg rossz minta, amiket kesobb nagyon nehez lesz levetkozni.

Cserebe passz, hogy mivel erdemes kezdeni. :) En Pascallal kezdtem meg altalanos iskolaban, ami tanulasra kivalo, csak ma mar arra se igazan hasznaljak, nem hogy tenyleges fejlesztesre. Aztan C volt, ami klassz, de ott meg eleg magas az eselye, hogy csipobol megutalod az egeszet, ha nincs meg a megfelelo foku fanatizmusod. Talan Java..? (de akkor meg mar Kotlin :)) C#..? Swift..? PHP..? Python..? (Ennyi erovel meg akkor mar vissza is kanyarodhatunk a JS-hez. X.x)

Psi, segits! Hogy megy ott nalatok tengerentulon, a progressziv oktatasban?



Anno én is gyakorlatilag pascal-ban kezdtem, aztán delphi (tudom, az is pascal), c, c++, java, c#, php...

C/C++: rémálmaid lesznek memóriafoglalástól, pointerekről, ellenőrzésekről. C++11 mintha jobb lenne, legalábbis dícsérik, de c++-szal kezdeni melót nagyon nem ajánlott, max C után, egyetemen. Kevés van aki igazán jól tolja C++-t, de azok betegre kereshetik magukat vele.
Java: most már van használható IDE rá, de még mindig lassú, ronda és kezdetleges bármi máshoz képest
PHP: Ezzel kezdve valszleg nehezen fogsz típusos nyelveket tanulni, debugging alatt véreset hugyozhatsz C/C#-hoz képest. Viszont rohadtul sok PHP-s kell világszerte
C#/.NET: soha nem írsz tényleg gyors kódot, de legalább újabb/jobb, mint a java, és a Visual Studio továbbra is az egyik legjobb IDE, és brutálisan kényelmes debuggolni

Őszintén szólva mindegyiknek van előnye-hátránya, c++-on és JS-en kívül bármelyikkel lehet kezdeni szvsz, ha az szervezett formában történik.



Java kivalo manapsag az elso nyelvnek amit tanul az ember (dab on them haters) es bevezeti a programozas alapjaiba, apszolut tudnam en is ajanlani (fuggetlen hogy nem ezzel kezdtem).

Jo tulajdonsagai a szememben:
- Objekt orientalt
- "hard typed", azaz probal azzal ravezetni hogy beled rogzodjon a helyes kodvezetes es a helyes gondolkodas. Pontosan kotelez meghatarozni a variable tipusokat es a return type-okat, igy tanit a miert-re es hogyan-ra.
- a JVM mivolta kivalo hogy ne kelljen stresszelned OS vagy proci specifikus instrukciokon, barmilyen masinan es operacios rendszeren ugyanugy el tudod futtatni es hasznalni. Raspbery PI-on akarsz kezdeni programzni pl Java-val? No problem, at tudod vinni kesobb x86-os alapura is az osszes tudast es szokast.
- memoria managelesen sem kell stresszelned, a garbage collector segit neked ezen. Ez is kifejezetten fontos egy kezdonek.
- maximalis mennyisegu segitseget tudsz barhonnan kapni a neten rola ha leakadsz, szemben egy X hipsterebb nyelvvel.
- compiled nyelv, ami azt jelenti hogy mielott rafutna a programod a gubancra, atnezi a compiler es szol (tipikusan, ha csak nem runtime problema) ha eszreveszi a hibat, amit azonnal javitani is tudsz.

Miert fontos hogy objekt orientalt legyen tipikusan a tanulo nyelv proceduralissal szemben, mint pl PHP vagy C? Objekt orientalt gondolkodas segit a programozasi koncepciokat elsajatitani nagyobb volumenu programoknal is, hogyan tordeld fel azokat hogy effektiv es atlathato maradjon kesobb is amikor adagolod hozza a tovabbi funkciokat. Par soros programozassal teljesen mindegy hogy miben gondolkozunk, de egy bizonyos nagysag utan mar jo ha az ember rendszert tanul es azokban gondolkodik, es nem egymasra hanyt spagetti kodot ir. A legtobb programozonak nem a nyelvi ismereteivel van a legtobb gond, hanem a koncepcios es design ismereteivel, nem tudja hogyan allitsa fel a programjat design szinten. Itt jon kepbe az OO programozas design elv ugye.

Javascript szerintem kozel nem optimalis tanulonyelvre, egyreszt mivel "loosely typed" is, nem kotelez hogy pontosan vezesd a kododat, ami jo a haladoknak de a kezdoket nagyon konnyen megtevesztheti, akik nem tartanak annyi mintent a fejukben es nem tudnak figyelni mindenre amit tesznek. Masik reszt, javascript tudas onmagaban nem eleg, csomo mast kapcsolatos tenyezot, mint a DOM es html strukturakat is ismerned kell, kliens/szerver oldali kulonbsegeket, es bongeszo tenyezoket is, azaz a nyelven kivul egy csomo mast is parhuzamosan tanulnod es ismerned kell hogy valamennyire is effektiven tudj benne megoldani egy hello word-tol komplikaltabb es jo osszetett programot.

Plusz Javascript, mint a PHP is nem "compiled", hanem "interpreted" nyelv, amit sorrol sorra ertelmez a kornyezet ahol futtatod, aztan ha hiba is van benne, egeszen addig eszrevetlen marad amig ra nem futsz eppen a futtatasnal, igy egy tanulonak az eletet ez a tenyezo nagyon megneheziti, mivel at kell latnia mindent folyamatosan hogy mi es hogyan mukodik, ami egy kezdonek kifejezetten szuboptimalis allapot, meg nincsenek keszen erre hanem szepen lassan fejlesztik ezt a kepesseget ki magukban.

Ezeket igy elmondva, sok kezdo mondjuk azt hiszi ha megtanul egy nyelvet, akkor "programozo" lesz. Ez kulonben csak (kis?) reszben van igy, mivel a nyelv ismerete mellett programozasi design-t es programozasi koncepciokat is tanulni es fejleszteni kell, amik vegulis az egesz folyamatnak az atlagasat biztositjak, pl mint emlitettem is az objekt orientalt gondolkodast es iranyvonalat, amire azutan egy csomo tenyezo epul es nem "nyelv-specifikus" tudas. Honnan kezdenel el egy programot irni? Mik azok a folyamatok amelyekkel ki tudod valasztani hogy mik lesznek az objektumaid es mik lesznek metodusok(funkcioid) a programodban. Hogyan tordeld fel a programodat hogy atlathato es fejlesztheto legyen? Stb.

Ezt sokan elfelejtik emliteni, vagy maguk sincsenek tisztaban vele a szaraz nyelvismeten kivul, mivel magasfoku design-szinten nincsenek nagyon jo ismereteik, hogyan vezessek le az egeszet elejetol a vegeig.

Harmadreszt (mint programozo tanoncnak) egy adatbaziskezelo SQL nyelvismeret (Oracle, MySQL, vagy barmilyen RDBM-t) is erdemes elsajatitania, mivel szintugy lepten nyomon talalkozni fogsz a programjaidban az igennyel amiben el kell mentened es tarolnod valamilyen formaban az adatokat is amiket felhalmozol lassan.

Negyedreszt, ha ezek megvannak, akkor indulhat az ember a webes technologiakban is, hogyan fog a programod kommunikalni mas programokkal, kliens/szerver oldali kod, stb.

Kb igy indulnek meg.

Szoval osszefoglalva:
1) Java (mint elso programozasi nyelv ahonnan kiindulsz)
2) Objekt Orientalt program design elvek (mint programozasi design, hogyan indulj meg egyaltalan levezetni egy programot ha felmerul egy problema amit meg kell oldanod, hogyan gondolkozz mint egy programozo)

Az elso ketto pontot en parhuzamosan tanulnam.

3) Adatbazis kezelo manager / SQL nyelv ismerete (adatbazis design felepites, normalizalas, stb. Ha az elveket megtanulja az ember, konnyen at tud lepni mar az egyikbol a masikba)

Ha ezt nem ismered irhatod az adataidat kezdetnek TXT fajlokba is tanulas kepen (es fogod is), de a szakmbaban ez suboptimalis megoldas ha egy maroknyinal picivel nagyobb mennyisegu adattal is dolgozunk.

4) Web technologiak es web iranyvonalak, nyelvek ismerete (itt tanulod meg mi az a html, css, javascript, mi a szerver es kliens oldali programozas, stb).

Ide parhuzamosan beleetve siman a halozatok ismeretet is, legjobb esetben alacsony, fizikai szintrol kezdve, okvetlen vagva a mai industry standard "7 Layers of OSI model"-t.

Otodik fejlettsegi pontnak mondhatnam az Operacios Rendszerek megismereset es adminisztracios ismereteket mint Linux disztribuciok hasznalatad, Bash terminal parancsok, ugyanugy Windows alapon is hogy fel/be tudd alitani sajat magad is a rendszeredet nullarol, ami kell hogy ellassa majd a szepen es ugyesen felepitett programodat. Remote kezelesek is mint SSH, FTP es hasonloak.

Ha ezeket egy tudheto szinten vagja az ember es ugyesen tudja hasznalni, szerintem 100% munkakepes lehet jo sokaig es kapdosni fogjak mindenfele a cegek, mivel egy csomo dologra tudjam majd hasznalni mint melost, altalanosan fel lesz keszitve hogy helyt tudjon allni.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



elolvasni is elég volt nemhogy megtanulni :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



ezt mind amit leirtam nem 2-3 hetes tanfolyamon fogod megcsinalni, hanem 2-3 ev alatt levezetni lassan. :)

Elso par honapban Java-t kezdet kostolgatni es fejlodni benne, boven megfelel, utana meg ahogy fejlodsz szep lassan teszed azokat amit leirtam. Programozo nem ugy leszel ha megcsinalsz egy tuti kis online kurzust par het alatt, hanem kemeny es munkaval es jol felepitett tantervvel ami elegendo mennyisegu elmeleti, es mellette rakat gyarkorlati tudast is ad (akar suli, akar online legyen az, akar konyvekbol szeretned megtanulni azt, vagy ezek keverekebol). Egyre nagyobb problemakat fogsz megoldani ezek a honapok es evek alatt, amikbol egyre okosabb, ugyesebb es gyorsabb leszel.

Doki, jogasz vagy mit tudom en gepesz sem par het alatt leszel, hanem kitarto munkaval es elegendo ismerettel a szakbaban, amivel helyt tudsz allni ha egy problema ele allit a ceg hogy segits neki megoldani.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Meg egy gondolat ide: React, meg hasonlo frameworkok, library-kra vagy hipszterebb technologiakra szemelyesen nem biztatnek egy kezdo tanulni vagyot sem. Sokan azokkal kezdik, mit tudom en JQuery-vel vagy Angularral mert az "trendi es edgy", plusz az online kurzus azt igeri hogy 4 het alatt programozok lesznek. Aztan full nem vagjak az alapkoncepciokat amire epulnek, barmilyen gubanc van amit a framework-kel vagy library-vel es az erosen limitalt tudasukkal nem tudnak megoldani, elsulnek meg tehetetlenul allnak.

A frameworkoket es az ilyen technologiakba belemenni akkor tennem, ha mar par ev alatt elegendo tudas es fejledtsegi szinten vannak, es a rutinszeru koncepciokat gyorsabban el akarjak vegezni, mintsem kezzel allandoan ugyanazokat leprogramozgatni.

Azaz a frameworkok/library-k arra tokeletesek lehetnek hogy gyorsitsanak a melovegzesen, de nem ajanlanam hogy azokkal probaljon tanulni az ember, mivel egyaltalan nem arra lettek elolatva.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Azért azt orvost ne említsed már egy kalap alatt a fejlesztőkkel, pláne ne a jogászokkal.

6 év általános orvosi képzés az egyik legnehezebb egyetemen, 2 év rezidens képzés, 3-4 év szakorvos jelölti képzés és akkor 10+ év elteltével valóban orvos lehet...

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



Java: most már van használható IDE rá, de még mindig lassú, ronda és kezdetleges bármi máshoz képest

Netbeans, Eclipse, vagy akar IntelliJ teljesen korrekt fejlesztoi kornyezetek mar manapsag, csomo kulonbozot hasznalunk a suliban is es legtobbnek teljesen kielegito funkcioik vannak, pluginozhatoak, hasonlo.

Netbeans-nek es Eclipse-nek is a debuggere egeszen kivalo, szepen at tudod latni az osszes jelenlevo objektumot es variable-t a memoriaban, es a pillanatnyi helyzetuket.

Pl Netbeans-ben szerver alapu java-t is teljesen korrektul tudsz programozni, megfelelo pluginokat es kiterjeszteseket tudsz hozzadobni hogy ellassak kello funkciokkal a leprogramozott Servlet-jeidet.

At is tudod ezekben egeszen jol formalni es testreszabni a kinezetet es a kimutatott ablakreszeket, azaz kenyelmesse tenni a fejlesztest.

Foleg egy kezdonek fullra megfelel es uberalles barmelyik. Aztan meg ha mar evek utan egyre ugyesebb kis fejlesztove keveredik, boven at tud menni majd barmire amire kedve es igenye van, ha nem is elegitenek ezek az (ingyenes) megoldasok ki, vagy epp a ceg ahol dolgozik megkovetelne.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!