Jelenlegi hely

PC-builder HQ

Utolsó bejegyzés


Sokszor nem a bolt nyerészkedése miatt kerül annyiba, amennyibe. Magyarországon szinte minden termékkel az megy, hogy van 1-2 nagyker, ami az undorítóan magas árrést ráteszi, a boltos pedig csak tőlük tud vásárolni. Ha megpróbál ügyeskedni más német nagykeren stb. keresztül elhajták a picsába, hogy kizárólagos forgalmazási joga van xy. magyar cégnek, ami jelzem az EU belső piaci szabályozását nem kicsit sérti, de nem lehet mit tenni ellene, mert azt játsza ilyenkor a gyártó/eu-s elosztó központ, hogy egyszerűen ignorál minden levelet/hívást, így igazából ő nem tagadta meg az értékesítést (elméletileg). A magyar nagyker meg úgy határozza meg az árakat, hogy kapsz egy 20%-os árrést, amiből lejön az összes költséged, 9%-os társasági adó stb. és még így is mindenki leszól, hogy kurva drága vagy.

Nem európai termékeknél meg boltosként kifizeted a vámot, száll. költséget, környezetvédelmi adót, minden szart, aztán sok sikert.

Aki olcsó az vagy maszekol (jobb esetben egyéni vállalkozásban) vagy úgy tologatja a pénzeket a cégei között, hogy végül ne legyen nyereség amiből adót kell fizetnie a megszokott áfacsalások mellett (15%-ot beír selejtnek, aztán mehet számla nélkül, amiből fedezi azt, hogy amúgy kurvára nem éri meg neki azon az árrésen működni). Hatalmas okádék szar az egész rendszer.



i7 4770, hyper212 (stock hutovel 100 fok :( )

Parizer forever.



Semmi meglepetés. Köszönd a csoda intel pasztának. Sokaknak 0-day ezt csinálta.



Ez így van. Én speciel a garanciaidők és az ár/megbízhatóság alapján próbálok a mocsárban eltengődni. Javaslom útmutatásként másnak is ezt.



Azért próbáld meg leszedni-visszarakni, lehet, hogy csak idióta/szerencsétlen volt aki felrakta először, és elfelejtette a pasztát, nem kattintotta be rendesen a hűtőt, stb. Találkoztam majd' egy éve olyan céges rendszergazdával, aki nem tudta, hogy paszta kell a hűtő alá....

Ha nem megy, akkor meg igen, kb a delidding-pasztacsere-re-lidding marad. (tool-om van hozzá, budapesten általában szombat esténként másnak is állok rendelkezésre, a kupaktalanítás kb 1 perc sincs, visszaragasztás géles pillanatragasztóval száradással-mindennel 5 perc. igazából a legtöbb idő a régi paszta letisztításával megy el.)



2* raktam rá a hűtőt, masodikra több pasztaval

Ugyanaz volt

Jó hutovel max 70 fokra ment

Parizer forever.



Jó hűtővel 100%-on 70°C maxon az már reális sajnos. Túlhúzott, emelt feszültségű 4770K-nál még jónak is lenne mondható.

Mondjuk kérdéses az is, hogy mivel stress-testeled, hogyan van beállítva a venti fordulatszám szabályzása, és egyáltalán szoba, ház, légáramlás, ilyenek. Egyébként ha prime95, az nem túlzottan releváns abból a szempontból, hogy alapbeállításban minden desktop procit minden konfigurációban felforral, simán lehet, hogy játék/bármi egyéb reális 100%-os CPU kihasználtság közben 10-15 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet.



mining termeszetesen :)

Parizer forever.



Kéne egy kis lelki támasz, mert döntésképtelenség lépett fel nálam. A helyzet az, hogy mióta eladósodtam, nem volt saját gépem, a húgomét használtam, de most úgy néz ki talán egyenesbe jövök és szeretnék szép lassan (nagyon lassan) összerakni egy új gépet. Fiatal és naiv koromban, amikor még hittem a bővíthetőség meséjében természetesen a mázsás XXL méretű toronyházat preferáltam, aztán ugye rájöttem mennyire sok buktatója van és a helyet is foglalja csak. Ma már nem sok ember akar 3-4db ODD-t, meg 6-8 HDD-t betenni egy gépe, sem raid kártyát, sem rakás egyéb vezérlőt. Az utolsó gépemnél rámentem a kis méretre, volt egy MATX méretű Lian Li házam, amibe befért egy ATX lap. Cserébe nem igazán szellőzött jól, meg a kábelezése egy rémálom volt, de szerettem. És most jön a lényeg. Az első amit meg akarok venni, egy új ház lenne. Szeretném ha nem foglalna túl nagy helyet, de bele lehetne pakolni egy erős gépet.
Nem tudom eldönteni, hogy ITX ház legyen vagy MATX. Nyilván előbbi esetén kisebb helyen elférne, viszont az ITX lapok mocskos drágák és abba nem raksz utólag TV tunert vagy hangkártyát, mert manapság a mini PCIE csatlakozó helyett NVMe-s M.2 slotok vannak rajtuk. Na most létezik már olyan ITX ház amibe belemegy MATX lap is, nyilván a bővítőhelyek bukásával, de amit ismerek ilyen házat, ott maga a ház mocskos drága.
Nézegettem a ITX vonalon a Silverstone ML8-at (Milo) és a Cougar QBX/QBX Kaze házakat.
Előbbi szebb, áramvonalasabb, de SFX tápos, abból meg a 300-350W felettiek használtan is atom drágák. Utóbbi bumszli, de sima ATX táp belemegy. No meg az ML8 vékonysága miatt nagyon nagyon lapos CPU hűtő megy csak bele.
Persze alaplap árak miatt épbe jött MATX házak is, főleg Bitfenix Prodigy M és a Bitfenix Phenom. Utóbbi szebb, de nincs ODD hely benne, az előbbiben van, de ha minden bővítőhely kell, akkor az is ugrik. A két ITX házban függőleges slim ODD keret van. És igen, senki nem használja, de úgy látszik öregszem és úgy vagyok vele mint öreg szakik az FDD-vel. Hátha kell még. :D
Persze rengeteg jobb ház van 30-110.000(!) között, de annyit nem adnék ezekért.
Hogy ellent mondjak az egész mini gép tervnek van egy Cooler Master Cosmos S mocskos olcsóért (20K), de az akkora toronyház, amihez külön szoba kell és akkor kenhetném a hajamra tervet, hogy a monitor mögé, asztalra tenni egy komplett gépet. Félek ha nem döntök időben, akkor elcsábulok és ugrik a mini gép projekt. Ha valakinek van egyéb olcsó ház ötlete, olyan házzal amibe belefér akár izom VGA is, akkor osszátok meg please. A terv az, hogy amúgy AMD AM4-es gép lenne bele rakva.

Még valami a QBX házból itthon csak a Kaze verzió van, ami olyan lukas minden oldalról mint tésztaszűrő, nyilván erre utal a neve is, biztos atom jól szellőzik, de egy ilyen ház nem mocskos hangos? Van valakinek ilyesmi tapasztalata?



az ITX lapok mocskos drágák

Bele is futottál az első problémájukba. Minden drága beléjük, és sokszor csak azért, mert kisebbek. Ráadásul kisebb méret miatt kisebb teljesítményűek e beléjük férő cuccok.

A második az, hogy sok ITX házba nem fér be nagyméretű toronyhűtő a procira, tehát ha erős, halkabb hűtést akarsz, max vizes AIO hűtőt tudnál belerakni. Pl a Kaze-nél: Maximális CPU magasság : 105 mm. Az meglehetősen "kompakt". Persze kérdés, neked mennyire számít, én speciel nem bízok meg túlzottan az AIO-ban, főleg, hogy normál házban egy nagy torony léghűtő általában ugyanolyan vagy jobb eredményeket produkál. Idle-ben főleg halkabbak.

ATX táp vagy SFX: ATX olcsóbb, nagyobb teljesítményű, és olcsóbb belőle a jó hatásfokú. SFX-ből most a CES-en mutattak be 5 és 600W-os modelleket, ami újdonság. Jah, és SFX-ből is van, ami túlnyúlik a szabvány méreten, szóval vigyázni kell vele.

Ha erős procit raksz beléjük, akkor visítani fog a lapos léghűtő, és szerencséd van, ha megáll a thermal limit előtt.

ODD: vegyél egy USB-s olvasót, hacsak nem elengedhetetlen, hogy naponta többször 8x helyett 16x-os sebességgel olvasnod DVD-t.

lyukas: hát, jobb, mint a légáramlás nélküli!

monitor mögé: hát egy "szereljük a VESA keretre" megoldást nem fogod igazán megjátszani desktop cuccokkal.

Anno én is szórakoztam ilyennel, összeraktam 3-at. Az első totálisan használhatatlan volt feladatára (kb könyv méretű, laptoptápról operáló cucc volt), a második meg nagyjából (élményeim itt). A harmadik jobban sikerült, de minden módosításhoz atomjaira kellett robbantani.

izom ATX ház: Fractal Design Define R4 v R5. Drágább, de etalon.

Egyébként ilyen apró cuccokból inkább az előre összeállított barebon cuccokat lehet nézni, pl intel NUC, de van gigabyte, asrock, stb... CPU (leginkább U, azaz 2-4 magos laptop cpu), GPU beleforrasztva (már ahol van iGPU-n kívül), ram általában, ssd szinte mindig kell beléjük. Persze áruk is van, cserébe aprók.

tl;dr: ITX-ben kb akkor lesz erős, de elfogadható hangú géped, ha vizezed, és kurvadrága lesz, szopó összeszerelni, és szerencséd is kell, hogy legyen hozzá.



A silverstone ház ami nagyon lapos az alapból felejtős. Nagi már leírta a miérteket.
A Bitfenix házak megint csak felejtősek szerintem. Kicsi ház egyik végében állítva?! van a tápegység így elfoglalja a légáram útjának 80% át? Kössz de nem.
Amit szeretnél, hogy kicsi ház viszont erős legyen az ütközik egymással szerintem. Macerás megvalósítani illetve csak kompromisszumokkal lehetséges.
A helyedben újragondolnám a dolgot.


Tno képe
Tno

Én legutóbb annyira újragondoltam (indulva mondjuk egy Chieftec Dragon-tól, mármint nem az átgondolást, hanem az volt az első ház amit külön kinéztem magamnak), hogy végül rájöttem, hogy nem is kell, azóta az alaplap dobozát használom erre a célra.

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



izom ATX ház: Fractal Design Define R4 v R5. Drágább, de etalon.

ebből idén (úgyértem 2017-ben) kijött az R6-os is már
rwurl=https://youtu.be/C3r4bIan9Vs

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - Shodan



Lehet, hogy kijött, de itthon nem kapható konkrétan, csak az R4-5.

(Alza-n kapható, de drága, plusz bármi problémád van szopsz, mert nincs itthoni telephelyük tudtommal.)



Elvileg Budapesten van egy telephelyük (bemutató terem?), legalább is láttam reklámozni.
PH-n van olcsón R4, ha jól láttam. átgondolom a dolgot akkor méret ügyileg, említett házakkal láttam pár tesztet YouTubon, nem tűntek annyira forrónak, de az is igaz egyik sem volt egy halk darab.



Ne is mondd! Megvettem a configomat R5-tel, láttam hogy másnap jött ki R6 a hivatalos oldalon. Hozzá kell tegyem eddig hasít minden.



R5-öm van nekem is tavaly nyár óta, hosszas válogatás után arra esett a választás, teljes mértékben meg vagyok vele elégedve én is :) Roppant egyszerű és kényelmes, még ma is nyugodt szívvel ajánlanám vételre.



+3

szintén támogatom. már többször megénekeltem itt, de tényleg jó ház. amíg szerintem a méreteivel nem lesz probléma (értsd: nem fér bele valami) asszem maradni fog nálam

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - Shodan



https://www.twitch.tv/m0nktv/
Itt van a végleges config. Igen, ez itt a reklám helye is egyben.


CJ képe
CJ

miss me with the gay shit.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Vettem hirtelen felindulásból egy fél gépet valakitől aki elég nyomott áron adta az alig 4 hetes alkatrészeit. Na most ez egy Zalman Z3 Plus házban van, ami kitárgyalt nyilván márkásabb és drágább testvéreihez nem érhet fel, de annyira nem gáz, mert hely és szellőzés az van benne. Kicsit talán sok benne a műanyag, meg lehetne jobb a kábel elvezetés, de hát ez a 25.000+ kategóriás házak kiváltsága. Még megfontolom mire cseréljem.

R5 emberi áron nem került elém, pedig tetszik. Néztem még egy olyat is, hogy NZXT S340 Elite. Azt hittem az Elite jelzés a VR ready előlap (2 USB2, 2 USB3 + HDMI) és az edzett üveg oldallap miatt van, de a sima S340 bélése sokkal gagyibb. A nagy tesóban viszont engem idegesítene az üveg lap. Pedig pofás darab.

A hirtelen bevásárlás fő oka a gépben lévő SeaSonic 620W táp volt kvázi féláron, meg az eddig nézegetett AsRock AB350M Pro4, mert tetszik a portok, csatlakozók kiosztása és mert nem annyira válogatós mint a GigaByte (általam preferált márka) hasonló versenyzői. Persze egy Fatality még jobb lenne, na de erre futotta.

Most már "csak" a többi alkatrészre kell gyűjteni, de azokra jó sokat. Mikor előző gépet el kellett adni 2x4GB ram volt kb. 8.000 Ft, most meg 25-30.000. Amikor előző gépekbe vettem Radeon 9500-öt vagy a HD5830-at, akkor azok 25.000 körül voltak, illetve haver ilyen áron vette a GTX650-et. Most teljesítményben kornak megfelelő kártyák 60.000-től kezdődnek.



nem annyira válogatós mint a GigaByte

??



Azért az valahogy szánalmas, hogy iponban kb a 1060 a legerősebb VGA perpill, annyira lerabolták a minerek. (van egy db 580, 171k-ért, meg egy minereknek használhatatlan Vega FE 600k-ért)



Szerintem néhány hónapot kell csak kibírni új vga nélkül. Normalizálódni fog a helyzet.
Lehet, éppen a mostani az igazi árfolyam pukk.



pont 1060-bol alig van

de ha kell egy tudok adni viszonylag olcson (65k korul) par napot hasznalt palitot
banyara nem igazan jo, mert hynixes, de jatekra tokeletes

Parizer forever.



Nem akarok cserélni, 1080 van, csak annak nyomán néztem rá a kínálatra, hogy redditen sírnak, hogy csak ebay-en lehet venni dupla áron felső(bb) kategóriás VGA-t.

..meg mert továbbra is pedzegetem, hogy a laptopomhoz eGPU-t veszek, és perpill csak a batárhatalmas 290X-em van meg, ami max nyitva férne el bármelyik dobozban.


CJ képe
CJ

amikor vettem át náluk a procim még december elején, két szerb csávó pont vásárolt 8db~ 1070-s videókártyát. Ezért is örülök, hogy nem halasztottam az újítást és még tavaly év végén megvettem az új gépem hardvereit.

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....


Lou képe
Lou
Donator

még nem döntöttem el, hogy szükségem van-é a cserére, 2015 jan óta egy R9 280 ketyeg a gépemben, és ha jól értelmezem a netes összehasonlításokat, akkor kb 60-70%-kal produkálna jobban egy ilyen 1060-as (és jóval kevesebbet is enne).

mit mond az RW házi tanács? ha nekem is él az ajánlat, érdemes lecsapnom rá? :)

(i5-4690K, Gigabyte GA-Z97-D3H (rev. 1.1) alaplap)

"People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy. It is in a glass jar on my desk."
- Stephen King



erdemes, br 83k volt a kartya, szoval netto ar alatt kapnad meg
bar lehet visszakuldom :)

szerk amugy 2 van belole

Parizer forever.


Lou képe
Lou
Donator

még egy hülye kérdés. 3GB vagy 6GB-os? tippre előbbi, de azért csak rákérdezek

"People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy. It is in a glass jar on my desk."
- Stephen King

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!