Jelenlegi hely

Szánalom, bulvár, kaka

Utolsó bejegyzés


Trágárság alert. Szóltam. Meg hosszú is.

- Hogyan KÉNE működjön egy ilyen rendszer:

Tök jó kéne legyen, mert (angol, norvég példa) egy helyen fent van minden EÜ adat, és akinek kell, és jogosult, látja. Az ötödik orvos nem küld el ötödször röntgenre amíg már világítasz a sötétben, hanem látja hogy voltál másiknál, hogy az mit tapasztalt, meg a röntgenfelvételt is.

A gyógyszerfelírás meg úgy néz ki, hogy felírják a beteg száma alá, hogy milyen hatóanyagból napi hányszor mennyit kell szedjen, és hogy ezt mondjuk fél évig kaphatja (utána kontrollra kell menjen ugye, nem kezelünk látatlanba...). Addig bemegy bármelyik gyógyszertárba a számával (TAJ stb), ott látják a gépben, és adják a havi adagját (vagy elküldik hogy nono komám múlt héten kiváltottad valahol).
Nincs papír, nem is kell, gyors és egyszerű, a papírmunkát elintézi a gép helyetted.

- Hogyan FOG sztem működni (ne legyen igazam)(nem láttuk még mert nincs kész de dokumentáció alapján):

Az orvosos részre nem látok rá, de gyanítom az orvosok reakcióiból h az is ilyen lesz:
Az orvos felírja a receptet ugyanúgy mint eddig, azaz stimmelnie kell a gyógyszer márkanevének erősségének darabszámának, adagolásnak (pl. felír 2 db 30 szemes dobozt de napi 1X1,5 az adagolás és nem írta rá hogy 45 napi adag, máris nem jó, nem adható rá csak 1 doboz...), a betegség kódjának, a dátumnak, ha magasabb támogatásra írta akkor a támogatás jogcímének, és azoknak a kódoknak amik indokolják ezt... és akkor ez még csak egy mezei vérnyomásgyógyszer volt, hát még a spéci dolgok, a készítendők, stb...
Eddig is sok gond volt abból, hogy ez a rendszer bonyolult, és az orvosok X év alatt is b*sztak megtanulni helyesen írni receptet. Eddig se lehetett volna elfogadni azt a receptet ami ezen sok pont valamelyikében hibás. De eddig meg lehetett csinálni a gyakorlatban, hogy a jelentéktelen hibákat leszartuk, vagy a kisebbeket félretettük ha közelben rendelő orvos volt, hogy majd kijavíttatjuk vele. (azt most hagyjuk hogy az orvos elb@szta, én nem adhatom ki, és az én fejemet ordítja le a beteg, nem az orvosét).
Most azt mondják az ötletgazdák, hogy ez tök jó lesz, mert eleve nem engedi az orvosnak befejezni a receptet amíg hibás. Lóf*szt nem engedi, kiírja hogy "hibás, baj?" Doki meg fogja nyomni hogy "nem", és szarik rá. A recept felkerül hibásan, javíttatni az új rendszerben nem lehet már kiadás után, kiadni meg nem adhatjuk ki mert látja a rendszer hogy hibásra adtál ki, és megb*sznak.

Ami a papírmunkát illeti: a csodás E-recepthez ugyanolyan papír vény tartozik mint eddig... De ha nem használod és csak az E-recept részét váltod ki, akkor is ki kell nyomtatni róla igazolást és aláiratni, és iktatni... A végén az jön ki, hogy több az adminisztráció mint előtte.

A készítős gyógyszereket, meg pár más spéci dolgot a rendszer egyáltalán nem tudja jelenleg kezelni, azokat a régi módon vagy sehogy.

Mivel akik ezt a sz@rt kitalálták, gyógyszertárat messziről sem láttak, van pár alapvetés, amit csak utólag patkolnak bele a rendszerbe, pl. ha nincs a gyógyszer ott éppen készleten, amit felírtak neked, és meg kell rendelni, azzal egy hónapja még nem tudott mit kezdeni, két hete tudott, de rosszabb volt mint amíg nem, egy hete már volt valami félmegoldás de nem az igazi...
A recept-javítgatást is így mekkmesterkedik bele: legutóbb az volt, hogy az orvos maga ki tudja javítani majd kiadás előtt, így elég felhívni és ő majd kijavítja...! Gratulálok, ha az orvos tudná mit kell kijavítani, eleve nem b@szta volna el... Plusz ugye el tudod képzelni hogy az orvos egyik kezével beteget vizsgál, a másikkal a telefont fogja, ami e miatt csörög folyton, és növeszt egy harmadikat amivel receptet javít mert épp most hívtad fel ezügyben (ehez persze az épp vizsgált beteg kartonjából kilép, a tiédbe be, majd vissza)...



Nekem ez a kedvencem:
rwurl=http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1828/18286/182864/18286441_4906691c91f2c0...
Illetve:
rwurl=http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1824/18245/182458/18245827_c9b59550e91789...
Le vagyok nyűgözve a lent és fent-érzéstől. :DDD

Mellesleg tök jó, hogy foglalkoznak ilyesmikkel az Indexen, mert ha elmész körülnézni Erdélybe, általában belefutsz Bánffyhunyadba. Amikor én ezt először láttam élőben, el voltam képedve, és tökre nem értettem, hogy a fenébe létezik, hát most okosabb lettem.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Csak nem erről az EESZT ről van szó? Tegnap kellett telepíteni egy gépre.



A legegyszerűbb valóban az lenne, ha az orvos átfuttatná ugyanazon a rendszeren a receptet, és ha minden oké akkor oké, ha nem akkor javítja ... Amúgy az alap, hogy lehet egy rendszer akármilyen jó, ha nem úgy használják ahogy kell, akkor az nem biztos, hogy tényleg jó is lesz. Pl. egy olyan gyógyszertárban, ahol gyakran kell korrigálni recepteket, mert hibásan van megírva. Ugye egy ilyen rendszer akkor hasznos ebből a szempontból, hogyha minden patent, nem kell semmit utólag javítgatni. Mondjuk mióta én rendszeresen szedek gyógyszert háziorvosnál már nyomtatták a receptet gépből, az valamennyire automatizált, valamilyen ős dosos programból. Ha megyek receptért a doki általában csak rákattint, és program nyomtatja a receptre a 3 havi adagot. Gyógyszertárban meg annyi, hogy alá kell írni, gond még nem nagyon volt, hogy rossz a recept. Úgyhogy ott valószínűleg az ilyen 'szabványos' állandó vérnyomásgyógyszer jellegű recepteknél nem lesz gond.

zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, great/terrible coordinátor, játékfejlesztő, rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard, pókfocikapus, yarpler, hangmérnök


Tno képe
Tno

Ami a papírmunkát illeti: a csodás E-recepthez ugyanolyan papír vény tartozik mint eddig... De ha nem használod és csak az E-recept részét váltod ki, akkor is ki kell nyomtatni róla igazolást és aláiratni, és iktatni... A végén az jön ki, hogy több az adminisztráció mint előtte.

Ez már csak így szokott lenni a digitalizációval:P
De egyébként egy pozitív hozadéka biztos van: most már tényleg csak olyan betegséget kaphatok el, aminek van kódja!

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



Munkatárs volt erre fele 2 hónapja. Mondta nekik az idegenvezető, hogy a cirgók kint melóznak németbe (szerk: angolba akkor :D most olvastam a cikket), a lóvéből meg ilyen cifra palotát építenek, de! nem laknak benne! Egymással versenyeznek, ilyen kinek a pérója nagyobb, csak kéróba :D Szóval, azért van ott a putri mellette. Ott lakik a család, ez meg a külvilág felé hirdeti az anyagi helyzetüket.
Ez saját megjegyzés: pont ilyen volt a székelyeknél az első szoba/tisztaszoba/vendég szoba, amiben nem laktak, csak a szebb holmit (szekrény, hímzéses, szép dunna, ágy stb.) tárolták (illetve vendéget :D). Anyámék is 8-an voltak testók, 1 konyha, és egy szoba, volt a házban + 1 vendégszoba. Na, mindenki (papa, mama gyerekek), 1 szobába aludtak, az első, utca fronti meg ott marad kihasználatlanul. Ez itt volt már Mo-n, sváb, parasztházat képzeljetek el. Ma I-phone, anno ilyen szoba volt a menőzés eszköze :D



Index milyen optimista cikket hozott le a témában:
Végre átugorja a digitális szakadékot a magyar egészségügy



zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, great/terrible coordinátor, játékfejlesztő, rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard, pókfocikapus, yarpler, hangmérnök



Nem ártana elolvasni a szöveget is néha nem csak a képeket nézegetni;)

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



Megjegyzem NAGYON ráférne már erre a szakmára IS a digitalizálás.
Csak éppen, egyszer, kivételesen, bele lehetett volna vonni a folyamatba a szakmát is. Mondjuk ha a pékeknél akarunk reformáln, megkérdezni pár péket...
Maga az ötlet, hogy digitális alapokra helyezzük, jó. De nem így. Ez a konkrét rendszer az osztrákoknál egy évig volt, aztán köszönték, nem kértek belőle - pedig ott egy kicsit gördülékenyebb alapból is az EÜ...



heheheheheeeee he heee
most olvasom a cikket az indexen

Ha elektronikusan ki lehet állítani receptet, és én rendszeresen szedek gyógyszert, akkor majd nem is kell elmenni az orvoshoz az újabb receptért?
Igen. Az orvos általában csak egy hónapnyi adagot írhat fel egy gyógyszerből. Ezután a rendszerben beállíthatja, hogy a nevedre minden hónap elején automatikusan állítson ki egy újabb e-receptet. Így már nem kell mindig elrohannod az újabb receptért. Elég lesz bemenned a legközelebbi patikába, ahol felmutatod a taj-kártyád és a személyid vagy az e-személyid.

Bullshit. Törvény írja elő, nem véletlenül, hogy nem távgyógyíthat az orvos. Akkor írhat recepet neked, ha te is ott vagy. Azt megteheti, ahogy eddig is megtehette, hogy akkor több havit ír fel.



akkor több havit ír fel.

Épp nemrég volt atv-ben valami politkus fickó, aki azt mondta, hogy szopás van, mert kormányzatilag szabályozták a rendszert: eddig a kórházak egy évre előre tudták az adott gyógyszerekből a kvótaszámukat (oké, speciális, drágább gyógyszerekről volt szó), viszont ezt most levitték egy hónapra. Azaz, ha súlyosabb betegséged van, amit akár egy éven át kell kezelni, hiába írja fel az orvos a gyógyszeredet, ha épp a köv. hónapban fogy ki az intézmény a kvótából: Gondolom ilyenkor marad az oldd meg valahogy, mert neked itt már nem jutott.
Borzalom.

Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.



Ez saját megjegyzés: pont ilyen volt a székelyeknél az első szoba/tisztaszoba/vendég szoba, amiben nem laktak, csak a szebb holmit (szekrény, hímzéses, szép dunna, ágy stb.) tárolták (illetve vendéget :D).

Szvsz ez a székelyeknél még most is megvan valamennyire, csak mostanában átment abba, hogy ki tud minél dizájnosabb és méretesebb székelykaput állítani. :)

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Ez két külön dolog.
-az orvosod neked felírhat egy vagy több receptre több havi gyógyszert is. (Ilyenkor (is) nem árt odafigyelned rá, hogy a receptek három hónapig érvényesek, aztán nem.)
-a kórházak gyógyszerkészlete teljesen más módon töltődik fel, annak semmilyen köze nincs ehez. Van egy külön intézményi gyógyszertáruk, aminek a készletét a kórház keretéből veszik, azzal gyógyszerezik a kórház betegeit. Atom rossz az ellátottságuk mostanában, legtöbbször elküldik már a betegek hozzátartozóit, hogy váltsanak ki gyógyszert sima gyógyszertárban, és vigyék be a betegnek... Ami nagyjából működik is, a legtöbb gyógyszert meg tudja szerezni a sima gyógyszertár, csak egy pár fajta van amit csak kórházi tud.



Ez is jól le lett szervezve. Van olyan doki amelyik már 7 kártyaolvasót kapott.

http://index.hu/belfold/2017/10/31/rendorok_eeszt_e-egeszsegugy_kartyaolvaso/



Mostanában a kedvencem az volt, hogy egy benőtt körömre a kórházban kiporciózott fájdalomcsillapító mennyiség nagyjából 10szeresét kellett beadni nekem magánrendelésen, hogy elviselhető legyen a darabolás. Milyen szintű emberkínzás már ez? Egyébként se értem a lidokain-ban mi akkora szám, hogy ne lehetne locsolni. 46-ban felfedezett fájdalomcsillapító ennyire drága lenne? Bár ahol a WC papírt se veszik, vagy a nővéreknek kesztyűt, ott már semmin se csodálkozok.



A kórházi részhez nem értek, csak mint mezei emberke tapasztalom hogy gáz az ellátottság.

A lidokain viszont amúgy mérgező lehet ha túl sok kerül a véráramba, és elég jól felszívódik, tehát óvatosan kell adni. Öt százalékos kenőcsben bőrre lehet nyugodtan, abból nem lehet baj, lehet is kapni recept nélkül.

Annak meg hogy nem érzéstelenített rendesen a doki mielőtt nekilátott, nem kizárólag anyagi okai lehetnek - pl. hibázhatott is :-P



Ismerősöm a doki, ő mutatta, hogy mennyit adhat be kórházban (amit 1 ilyen kezeléshez felhasználhat anyagi okokból) és mennyit adott be végül a magánrendelésen. Illetve, hogy az az adag a legtöbb embernél kb. a 0-val egyenlő, semmit se ér.



fú, ez így nagyon gáz...


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Volt olyan, hogy csak a sokadik injekcióval sikerült a véráramomba lidokaint juttatni műtét előtt, a másik litert az arcomra fröcskölték. Szerintem azóta is ezt próbálják meg visszaspórolni. Bocs!

Egyébként hatott, de voltak részek, ahol azért nem volt kellemes. Csak ugye nem érdekelt, mert adtak korábban valami nyugtatót is. Ha meg leszarod, hogy fáj, akkor nem mindegy? A legrosszabb meg malmozni, amíg dolgoznak rajtad, jobb átaludni a faragást.

Sors bona, nihil aliud.



Amíg műtéthez altatnak nagy gond nincs :D (Bár a legbiztosabb nem megbetegedni...)

zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, great/terrible coordinátor, játékfejlesztő, rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard, pókfocikapus, yarpler, hangmérnök



Vill du bli ihop med mig?


Tno képe
Tno

Évek óta tudott.

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



Hehe olyan nekem konkrétan volt :-D Mondtam a dokinak hogy amúgy ezt én fullra érzem most ahogy vágja a hasam, de ne aggódjon, minden tök chill, csak azért szólok hogy tudja :-D
Kissé benyugtatóztak előtte.



Na hát elindult...volna a csodarendszer :-) Lassú mint a tetü, minden második receptet visszadobja, és egyes funkciókat még írnak...
Reggel jött egy körlevél hogy hát izé mégse kötelező még akkor dec. 15-ig, de erősen ajánlott... Kicsaptuk mint a kertkeput, és használjuk a régi rendszert, ami működik 3:-)



az lesz majd szép, mikor párhuzamosan kell majd mind a kettőt használni, mint a mentősöknél :) magyarországon a digitális átállás nem vagy-vagy, hanem is-is alapú

Vill du bli ihop med mig?



Attól függ miről van szó: ha a nav-os pénztárgépekről, akkor ott nem volt kertelés: azonnal vegyed még, még ha nincs is. Letesztelve sem a rendszer...

Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.



megjegyzem az új rendszer olyannyira huszonegyedik századi, hogy több vele a papírmunka mint a régivel :-D



igen, pontosan erre gondoltam :D

@dulakh:
ott valami tabletes baszkodás volt. vigyed föl egy elavult működésképtelen szaron természetesen mobilnet nélkül...

Vill du bli ihop med mig?



Csak egy példát mondok arra, hogy mennek a dolgok nálunk általában (erre látok rá most). E-közbeszerzési rendszer van jelenleg tesztelés alatt, január elsejétől indul. A Közbeszerzési Hatóságnak nem volt beleszólása a program tudásába, működésébe, csupán javasolhatott dolgokat (amiket vagy figyelembevettek, vagy nem), illetve nagy kegyesen meghívták őket a bemutatókra meg egyeztetésekre. A kiemelten fontos dolgokat (pl. olyan apróságokat, mint összekötni az új rendszert a hatóság belső ügyviteli rendszereivel) csak úgy sikerült kikényszeríteni (talán, még nem megy), hogy a közbesz hatóság emberei a kapcsolataikat felhasználva a minisztériumon keresztül verekedték át a kérést.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!