+1
Irtozatosan jo palinkat fozo ismeros elve is az, hogy csak olyan gyumolcs mehet a palinkaba, amit amugy szivesen megennel (tehat hullot, utodott, stb. nem).
Nyilván alapból teljesen más akkor a hozzáállásunk a kérdéshez, mert én simán megeszem a lehullott/ütődött gyümölcsöt is, néhánynak még a magházát is. Feltételezem, ti még meg is hámozzátok a gyümölcsöket fogyasztás előtt? Ehh, városi gyerekek. :)
Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.
Nagyapámat ezért kellett letiltani a cefrébe gyűjtögetésről, mert ahogy az évek múlásával ködösült az agya, úgy esett évről-évre a pálinka minősége. Aztán egyszer meglesték, hogy na mégis hogyan szedi össze az öreg a gyümölcsöt, akkor látták, hogy még a kutyaszart is belelapátolta a földről koszosan, penészesen felszedett barackkal együtt... Cefre tetején meg már csak az utolja, szép gyümölcs látszódott, amit nem ettünk meg.
Ahogy apám mondaná, "ezek a városiak, ha koszos a sz@r, már meg sem eszik" :D De tényleg, a legjobb a kertből leszedett gyümölcs, ahogy van, alá natur, mocskos kézzel, mosatlanul. :D
Pálinkánál meg sok múlik, hogy pl. a baracknál maggal v. nélküle. Maggal kesernyésebb lesz, ezért is magozzuk már ősidők óta (4-5 éve), plussz a tárolás. Ismerek olyat, aki kibassza a napra/udvara, had forrjon...
De hogy ne legyen off: on.
A csonthéjasakat muszáj magozni, mert akkora dózisban már mérgező lesz, bár van, amelyiknél nem baj, ha marad benne pár szem, pont a kesernyés íz miatt, ami adott esetben feldobhatja. Mi nem szoktunk hagyni benne, de ez már ízlés kérdése.
Tárolás, hehe, erről eszembe jut, hogy régebben az ősök még vashordókban tárolták a cefrét, csak azt nem tudom, mivel magyarázták, hová tűnik mindig a rozsda.
Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.
Nope, az almát, körtét (ha nincs benne lakó, na jó, véletlen akkor is) fullosan megeszem, csak azt a fás részét hajítom el, őszibarack, kiwi is megy hámozatlanul bele a szájba, szóval nem hinném, hogy városi kölök lennék...
ShowHide spoiler #
Igen, jöhet a lecsapás, hogy jó nagy paraszt vagy. :)
Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.
Jah tegnap már nem volt kapacitásom bekommentelni, de tényleg, kitehetnénk egy szavazást arról, hogy ki eszi még hámozatlanul a kiwit, ilyennel még nem találkoztam. Mivel ez elég utópisztikus elképzelés, megkérném, hogy aki ezt olvassa, és tud ilyen emberről, az kommentálja már be ide.
Tno írta: kitehetnénk egy szavazást arról, hogy ki eszi még hámozatlanul a kiwit, ilyennel még nem találkoztam. Mivel ez elég utópisztikus elképzelés, megkérném, hogy aki ezt olvassa, és tud ilyen emberről, az kommentálja már be ide.
Én csak olyat ismerek aki gulyás krémmel eszi a pilóta kekszet. De az is hasonlóan elvetemült mint aki hámozás nélkül eszi a kivit.
Én is megeszem a legtöbb gyümölcsöt hámozás nélkü, mosatlanul,l ha olyan helyen terem, amit ismerek, tudom, hogy nincs agyon permetezve. A piaci cuccokat mindig megmosom, de nem feltétlenül hámozom meg.
Pálinka esetén, úgy tudom sokszor benne kell hagyni w magot bizonyos fajtáknál, egy darabig, majd le kell szűrni és kivenni belőle.
Csak a szelíd madarak vágyakoznak. A többiek repülnek.
Bár nem annyira elvetemült, de nekem apám vizes cukros kenyere a kedvencem (úgy értem a sztori!), de saját bevallása szerint csak fiatalkorában evett ilyet...
De ez a kenyerezés ilyen családi dolog, a nővére pl. a dinnyét szokta volt enni kenyérrel.
De a (z erre a családi ágra tartozó) nagyapám zsíros lekváros kenyere se semmi, bár az baleset volt, azt hitte, a gyerekek eszik így (a vaj helyett), ezért nyugodt szívvel megkente.
A gulyásos pilóta azért mégiscsak gyomorforgatóbb...
ezek mind a világháborús időkből megmaradt reflexek (vagy csak masszív szegénység). olvastam, hogy az éhezés a pszichére is maradandó hatással van, utána már kényszeresen túlkompenzálsz. hogy mi ízlik egy embernek eléggé összefügg az éhségérzettel (gyak. minden, pláne ami kalóriadús). éhhalál közelében egy pincében talált bödön zsír vagy penészes lekvár a világ legfinomabb kajájának tűnt akkoriban, egyszerre a kettő meg egyenesen mennyei.
aztán ezek a reflexek a mai kajabőségben már elég károsak, masszív elhízáshoz vezetnek.
aztán ezek a reflexek a mai kajabőségben már elég károsak, masszív elhízáshoz vezetnek.
igy van
faterom a haboru alatt volt gyerek, mi otthon meg a kenyeret is kenyerrel ettuk
kajat nem hagyunk a tanyeron es hasonlok
fizikai fajdalmat erzek, mikor valami marad a tanyeromon, meg a gyerekeket is meg szoktam enni
nagyon hulye szokas :(
Ezekből a sztorikból végtelen van. Citromos tea, ami soha nem látott se teafüvet, se citromot, csak hagymahéjat és ecetet. (Teszem hozzá a hagymahéj-ból tényleg jó ízű tea főzhető). Viszont a kiwi/banán stb. héját nem nagyon kellene megenni, mivel azokat mindenki meghámozza, így nem foglalkoznak vele, hogy mennyi növényvédő, gombaölő, egyéb a szállításnál rányomott vegyszer marad rajta (mérések szerint ezek nem jutnak át a héjon, így átmennek az élelmiszer ellenőrző rostán).
aztán ezek a reflexek a mai kajabőségben már elég károsak, masszív elhízáshoz vezetnek.
meg a gyerekeket is meg szoktam enni
nagyon hulye szokas :(
Gyerekeket enni felettéb hülye szokás (elnézést kérek a gyenge poénért :D)
Egyébként én is szoktam mondani, hogy miért kell tömni a gyereket. Tuti, hogy az elhízott gyerekek kb. felét a szülők etetik dagadtra kis korukban, onnantól meg lehet harcolni a túlsúllyal
felnőtt korban Persze valószínűleg a genetika anyagcsere stb. is sokat számít.
a világháború alatt szocializálódott nagyszülők-szülők átadják ezeket a rossz szokásokat a gyerekeiknek, azok meg az övéknek. nekem is meg kellett ennem mindent a tányéromról, totális agyfasz. pedig szüleim 48/49-esek, de beléjük keményen beleverték ezeket a rossz szokásokat a nélkülöző nagyszülők.
tudatosan szoktattam le magam, hogy pl kenyeret egyek a paprikáskrumplihoz, a köretes pörkölthöz, minimálisat tolok rántotta, tükörtojás mellé. főleg csak tunkolni :). egyáltalán, pékterméket már alig eszem. teljesen fölösleges pluszkalória a minőségi kaja mellett. édesség is minimál, szerencsémre sose voltam édesszájú. a funkciónélküli pluszbevitelt én is inkább a sörborra tartogatom. :)
hat en is azt tanultam otthon, hogy tanyeron nem hagyunk maradekot, cserebe annyit szedunk amit meg is eszunk. etel kukaba nem kerulhet.
baromi erdekes amugy a vietek hozzaallasa a temaban. szamtalanszor latok oregasszonyokat (akik meg megeltek a haborut/haborukat es az azzal jaro szokasos ehezest) hogy allandoan tomik a gyereket-unokat, hisz kitudja holnap lessz-e kaja. itt mostanaban no fel az elso olyan generacio amiben letezik tulhizott, egeszsegtelenul kover ember.
ugyanakkor a fiatalok meg ugyanennek a szellemeben az ellenkezojet imadjak, pl svedasztalos kajalasnal a leheto legtobb kajat viszik ki maguknak, aminek talan a harmadat fogyasztjak el es roppant menonek erzik magukat, hogy csinaltak egy rakat szemethalmot eheto etelekbol. a pazarlas itt a menoseg kifejezese -gondolom az iszonyat ehinsegek es csorosag ellentetelekent.
a legmenobb dizsibe kikerni egy uveg chivast majd ket pohar utan otthagyni (a poharba se isznak bele, nem szeretik a whiskeyt, nem is ertenek hozza, azert chivas mert az a legdragabb) tobbszor lattam mar.
tudatosan szoktattam le magam, hogy pl kenyeret egyek a paprikáskrumplihoz, a köretes pörkölthöz, minimálisat tolok rántotta, tükörtojás mellé. főleg csak tunkolni :). egyáltalán, pékterméket már alig eszem. teljesen fölösleges pluszkalória a minőségi kaja mellett. édesség is minimál, szerencsémre sose voltam édesszájú. a funkciónélküli pluszbevitelt én is inkább a sörborra tartogatom. :)
en is
brassoit, porkoltet, rantotthust is kenyerrel ettuk anno
meg dinnyehez is
sajna edesszaju vagyok, foleg ha bejon a huvosebb ido :(
Azért írtam, hogy maradjunk a szegénységnél, mert az egy dolog, hogy így szocializálódtak a háború alatt a nagyszülők, de azt kétlem, hogy az ebédre útszéli sóska is a hagyományátadás része lett volna.
Én mondjuk a funkciónélküli pluszbevitelt inkább a rigó jancsira és társaira tartogatom, bár nem nevezném funkciónélkülinek egyáltalán :P
+1
Irtozatosan jo palinkat fozo ismeros elve is az, hogy csak olyan gyumolcs mehet a palinkaba, amit amugy szivesen megennel (tehat hullot, utodott, stb. nem).
Nyilván alapból teljesen más akkor a hozzáállásunk a kérdéshez, mert én simán megeszem a lehullott/ütődött gyümölcsöt is, néhánynak még a magházát is. Feltételezem, ti még meg is hámozzátok a gyümölcsöket fogyasztás előtt? Ehh, városi gyerekek. :)
Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.
a megevés egy dolog, a pálinka nagyon más, ahhoz csak hibátlan, kimagozott gyümölcsöt szabad, már ha iható végtermék a cél
Nagyapámat ezért kellett letiltani a cefrébe gyűjtögetésről, mert ahogy az évek múlásával ködösült az agya, úgy esett évről-évre a pálinka minősége. Aztán egyszer meglesték, hogy na mégis hogyan szedi össze az öreg a gyümölcsöt, akkor látták, hogy még a kutyaszart is belelapátolta a földről koszosan, penészesen felszedett barackkal együtt... Cefre tetején meg már csak az utolja, szép gyümölcs látszódott, amit nem ettünk meg.
Ahogy apám mondaná, "ezek a városiak, ha koszos a sz@r, már meg sem eszik" :D De tényleg, a legjobb a kertből leszedett gyümölcs, ahogy van, alá natur, mocskos kézzel, mosatlanul. :D
Pálinkánál meg sok múlik, hogy pl. a baracknál maggal v. nélküle. Maggal kesernyésebb lesz, ezért is magozzuk már ősidők óta (4-5 éve), plussz a tárolás. Ismerek olyat, aki kibassza a napra/udvara, had forrjon...
De hogy ne legyen off: on.
A csonthéjasakat muszáj magozni, mert akkora dózisban már mérgező lesz, bár van, amelyiknél nem baj, ha marad benne pár szem, pont a kesernyés íz miatt, ami adott esetben feldobhatja. Mi nem szoktunk hagyni benne, de ez már ízlés kérdése.
Tárolás, hehe, erről eszembe jut, hogy régebben az ősök még vashordókban tárolták a cefrét, csak azt nem tudom, mivel magyarázták, hová tűnik mindig a rozsda.
Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.
Milyen a jó és milyen a rossz pálinka? Nekem minden pálinka ugyanolyan rosszízű :D
Jah, a gyerekek a falun sem szeretik ;D
Nope, az almát, körtét (ha nincs benne lakó, na jó, véletlen akkor is) fullosan megeszem, csak azt a fás részét hajítom el, őszibarack, kiwi is megy hámozatlanul bele a szájba, szóval nem hinném, hogy városi kölök lennék...
Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.
Kokuszdio, banan hasonlo banasmodot kap? :)
Az igazi varosi meg ki sem csomagolja a mekdonalc hambit?
Jah tegnap már nem volt kapacitásom bekommentelni, de tényleg, kitehetnénk egy szavazást arról, hogy ki eszi még hámozatlanul a kiwit, ilyennel még nem találkoztam. Mivel ez elég utópisztikus elképzelés, megkérném, hogy aki ezt olvassa, és tud ilyen emberről, az kommentálja már be ide.
@dulakh
Pálinkához azért gondolom, meghámozod?:P
Monas apó legyintett. Két kézzel is.
Én csak olyat ismerek aki gulyás krémmel eszi a pilóta kekszet. De az is hasonlóan elvetemült mint aki hámozás nélkül eszi a kivit.
Ha meghámozod, mi marad belőle?
rwurl=https://i.imgur.com/eJIn6k7.jpg
Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.
Én is megeszem a legtöbb gyümölcsöt hámozás nélkü, mosatlanul,l ha olyan helyen terem, amit ismerek, tudom, hogy nincs agyon permetezve. A piaci cuccokat mindig megmosom, de nem feltétlenül hámozom meg.
Pálinka esetén, úgy tudom sokszor benne kell hagyni w magot bizonyos fajtáknál, egy darabig, majd le kell szűrni és kivenni belőle.
Csak a szelíd madarak vágyakoznak. A többiek repülnek.
A kiwi. Mi van a kiwivel?
@Bandido
Bár nem annyira elvetemült, de nekem apám vizes cukros kenyere a kedvencem (úgy értem a sztori!), de saját bevallása szerint csak fiatalkorában evett ilyet...
De ez a kenyerezés ilyen családi dolog, a nővére pl. a dinnyét szokta volt enni kenyérrel.
De a (z erre a családi ágra tartozó) nagyapám zsíros lekváros kenyere se semmi, bár az baleset volt, azt hitte, a gyerekek eszik így (a vaj helyett), ezért nyugodt szívvel megkente.
A gulyásos pilóta azért mégiscsak gyomorforgatóbb...
Monas apó legyintett. Két kézzel is.
A vizes cukros kenyér régen szerintem bevett szokás volt. Szüleim is azt kaptak köjökként ha valami "édességet" akartak enni.
Choose your next words with excpetional care!
Megint nyertem a lottón...
Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut
ezek mind a világháborús időkből megmaradt reflexek (vagy csak masszív szegénység). olvastam, hogy az éhezés a pszichére is maradandó hatással van, utána már kényszeresen túlkompenzálsz. hogy mi ízlik egy embernek eléggé összefügg az éhségérzettel (gyak. minden, pláne ami kalóriadús). éhhalál közelében egy pincében talált bödön zsír vagy penészes lekvár a világ legfinomabb kajájának tűnt akkoriban, egyszerre a kettő meg egyenesen mennyei.
aztán ezek a reflexek a mai kajabőségben már elég károsak, masszív elhízáshoz vezetnek.
Vill du bli ihop med mig?
igy van
faterom a haboru alatt volt gyerek, mi otthon meg a kenyeret is kenyerrel ettuk
kajat nem hagyunk a tanyeron es hasonlok
fizikai fajdalmat erzek, mikor valami marad a tanyeromon, meg a gyerekeket is meg szoktam enni
nagyon hulye szokas :(
Parizer forever.
Maradjunk a szegénységnél, de mint írtam, a zsíros-lekváros kenyér inkább a leépült (vagy ki nem alakult) pszichének volt köszönhető :)
És akkor: kiwi.
Monas apó legyintett. Két kézzel is.
Ezekből a sztorikból végtelen van. Citromos tea, ami soha nem látott se teafüvet, se citromot, csak hagymahéjat és ecetet. (Teszem hozzá a hagymahéj-ból tényleg jó ízű tea főzhető). Viszont a kiwi/banán stb. héját nem nagyon kellene megenni, mivel azokat mindenki meghámozza, így nem foglalkoznak vele, hogy mennyi növényvédő, gombaölő, egyéb a szállításnál rányomott vegyszer marad rajta (mérések szerint ezek nem jutnak át a héjon, így átmennek az élelmiszer ellenőrző rostán).
Te eléggé szeretsz félreérthetően fogalmaznia a gyerekeid kapcsán. Kedveled a Tüskevár ihlette műveket?
"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."
Gyerekeket enni felettéb hülye szokás (elnézést kérek a gyenge poénért :D)
Egyébként én is szoktam mondani, hogy miért kell tömni a gyereket. Tuti, hogy az elhízott gyerekek kb. felét a szülők etetik dagadtra kis korukban, onnantól meg lehet harcolni a túlsúllyal
felnőtt korban Persze valószínűleg a genetika anyagcsere stb. is sokat számít.
zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, great/terrible coordinátor, játékfejlesztő, rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard, pókfocikapus, yarpler, hangmérnök
a világháború alatt szocializálódott nagyszülők-szülők átadják ezeket a rossz szokásokat a gyerekeiknek, azok meg az övéknek. nekem is meg kellett ennem mindent a tányéromról, totális agyfasz. pedig szüleim 48/49-esek, de beléjük keményen beleverték ezeket a rossz szokásokat a nélkülöző nagyszülők.
tudatosan szoktattam le magam, hogy pl kenyeret egyek a paprikáskrumplihoz, a köretes pörkölthöz, minimálisat tolok rántotta, tükörtojás mellé. főleg csak tunkolni :). egyáltalán, pékterméket már alig eszem. teljesen fölösleges pluszkalória a minőségi kaja mellett. édesség is minimál, szerencsémre sose voltam édesszájú. a funkciónélküli pluszbevitelt én is inkább a sörborra tartogatom. :)
Vill du bli ihop med mig?
hat en is azt tanultam otthon, hogy tanyeron nem hagyunk maradekot, cserebe annyit szedunk amit meg is eszunk. etel kukaba nem kerulhet.
baromi erdekes amugy a vietek hozzaallasa a temaban. szamtalanszor latok oregasszonyokat (akik meg megeltek a haborut/haborukat es az azzal jaro szokasos ehezest) hogy allandoan tomik a gyereket-unokat, hisz kitudja holnap lessz-e kaja. itt mostanaban no fel az elso olyan generacio amiben letezik tulhizott, egeszsegtelenul kover ember.
ugyanakkor a fiatalok meg ugyanennek a szellemeben az ellenkezojet imadjak, pl svedasztalos kajalasnal a leheto legtobb kajat viszik ki maguknak, aminek talan a harmadat fogyasztjak el es roppant menonek erzik magukat, hogy csinaltak egy rakat szemethalmot eheto etelekbol. a pazarlas itt a menoseg kifejezese -gondolom az iszonyat ehinsegek es csorosag ellentetelekent.
a legmenobb dizsibe kikerni egy uveg chivast majd ket pohar utan otthagyni (a poharba se isznak bele, nem szeretik a whiskeyt, nem is ertenek hozza, azert chivas mert az a legdragabb) tobbszor lattam mar.
"okey-dokey!"
hmm, asszem grillezek egyett jovore lellen, te elegge szinhus vagy ugye? :D
Parizer forever.
en is
brassoit, porkoltet, rantotthust is kenyerrel ettuk anno
meg dinnyehez is
sajna edesszaju vagyok, foleg ha bejon a huvosebb ido :(
Parizer forever.
Most elképzellek, ahogy te meg szépen betespedsz az otthagyott asztalhoz, és meghúzod a piájukat.
"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."
Nem véletlenül mondja mindig, hogy Vietnamban olcsón el lehet lenni.
Sors bona, nihil aliud.
Azért írtam, hogy maradjunk a szegénységnél, mert az egy dolog, hogy így szocializálódtak a háború alatt a nagyszülők, de azt kétlem, hogy az ebédre útszéli sóska is a hagyományátadás része lett volna.
Én mondjuk a funkciónélküli pluszbevitelt inkább a rigó jancsira és társaira tartogatom, bár nem nevezném funkciónélkülinek egyáltalán :P
Monas apó legyintett. Két kézzel is.