Jelenlegi hely

Ki milyen filmet látott a héten?

Utolsó bejegyzés


No, akkor egy kicsit bővebben a Blade Runner 2049-ről, szigorúan spoiler mentesen.

Először is bevallom, számomra a Blade Runner első része minden idők legjobb filmje. Már legalább 20x láttam, és mostanában is előveszem évente legalább egyszer. (Szerintem holnap este megint.) Ezért egyszerre voltam izgatott és kissé aggodalmas is a második rész miatt. Azt hiszem, az itteni törzsközönség is átélt már legalább egy keserves csalódást valami elbaltázott remake/reboot/folytatás miatt, és én se vagyok kivétel. Szóval totál előítéletesen ültem be a filmre, eredetileg meg se akartam nézni, amíg nem kaptam meghívást a premier előtti bemutatóra. Mondtam magamban, legyen. Legfeljebb sírni fogok.

Ezzel szemben viszont hatalmasat csalódtam pozitív értelemben! A trailerek alapján egy sima akció sci-finek tűnt a folytatás, de nem az. Ugyanolyan lassú folyású noir, mint az első rész. Tehát aki azon unatkozott, jó eséllyel ezen is fog. Viszont teljesen más a történet, nem egy soft remake, mint teszem azt az Ébredő erő. Jó pár motívum, képi megoldás, történés viszont biztos, hogy ismerős lesz, de ezek nem szolgai másolatok, nem is tisztelgések, hanem egyszerűen csak a stílus megőrzését szolgálják.

A Blade Runner 2049 presztízs film. Ez tisztán látszott a megvalósításon. Remélem, nem túlzok amikor azt állítom, hogy minden a helyén van. A látvány, a design, az operatőri munka egész egyszerűen káprázatos. Igazi, első osztályú sci-fi hangulatot áraszt a film minden egyes pillanata. A zene nem olyan emlékezetes, mint az első részben (motívumok azért visszaköszönnek), viszont úgy szól, mint az állat. Brutálisan erős, dübörög és tökéletesen kiszolgálja a látványt. A hangeffektek... Oh boy... Ha ezért a munkáért nem jár az Oscar, akkor nem tudom, hogy miért.

Van ám mondanivaló is! Mégpedig erős, aktuális és eredeti. De nem rágják az ember szájába, konkrétan ma reggel a zuhany alatt állt össze bennem, hogy mit is akartak mondani. Az is dícséri a filmet, hogy még másnap is azon járt az agyam. Ilyen ma már nagyon ritkán fordul elő.

Vannak természetesen hibák is. Engem speciel most is idegesített (ez mindig btw), amikor múlt béli eseményeket a szereplők szájába adott monológokból kell megtudni. Ezt utálom. Inkább ne dumáljanak, legfeljebb a fantáziámra bízzák. Plusz vannak más gyengeségek is, de ezekről nem lehet spoiler mentesen beszélni. Majd egy kicsit később.

Még egyszer meg fogom nézni. Tippeket kérek 2D-s, eredeti hangos előadásokra a nagy faluban. (A magyar szinkronnal egyébként semmi gáz nincs, de ha már lehet akkor inkább eredetiben.)

10/10



NightBagoly írta: Ha valaki két hónapja azt mondja nekem, hogy a nézők zöme és a kritikusok és eldobják magukat a Szárnyas fejvadász megkésett folytatása kapcsán, valószínűleg kiröhögöm. Most meg vehetek mozijegyet...

Ne aggódj, az Index lehúzta:
http://index.hu/kultur/cinematrix/2017/10/05/szarnyas_fejvadasz_2049_blade_runner_kritika_ryan_gosling_harrison_ford/

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Blade Runner 2049
Villeneuve megcsinálta! Végre! Ami évek óta benne volt, de soha nem akart igazán összeállni. Minden filmje vegyesfelvágott pár mocskosul jó megoldással amiket soha nem tudott megtámogatni egy elejétől végééig jó filmmel. Eddig. \o/ Őszintén szólva baromira nem vártam, Villeneuve miatt se, a téma miatt se, csalódtunk már épp eleget. Trailert is talán az elsőt láttam, kisfilmeket is kihagytam, de ilyen pozitívan én nem is tudom mikor csalódtam utoljára. Elképesztő hangulata van, minden a film világának van alászentelve. Nem érződik, hogy bármi is csak azért lenne ott mert "faszán néz ki rakjuk bele!". Tele van olyan vizuális gyönyörrel, hogy egyszerűen el lehet veszni a vásznon néha. Ha ezért nem vágják hozzá Roger Deakins-hez az Oscar-t akkor semikor. Számtalanszor bizonyította már, hogy az egyik legjobb DPje korunknak. Az audió is elképesztő, a zenék holy fuck! Kellemesen idézik meg az elődöt ugyanakkor mégis friss és új. Komolyan mondom egyik meglepetés ért a másik után minden téren. Sztori is totális meglepetés volt, de beletaláltak. Nem éreztem, hogy retroaktív bármit is szétbarmoltak volna, de szép íve volt neki. Nem hittem volna, hogy pont erről a filmről fogom ezt gondolni, de nálam jelenleg az év legjobbja. Nagyon szép munka volt, a magyar szövegelésért meg külön jár a pirospont (bár ez otthon szinkronnal nem fog átjönni valószínűleg, de van benne magyar szövegelés pár helyen).

Azért, hogy valami negatívumot is írjak, néha _túl_ lassú. Amivel alapvetően semmi gond, az egész film csigatempóval közlekedik amit imádtam, de 1-2 ponton szuperslowmoba kapcsol a dolog és az kirántott egy pár percre belőle. Plusz pár karakterből sokkal többet akartam volna látni, mint amennyit a film engedett. Sokkal sokkal többet.



Blade Runner 2049

Féltem hogy nem lesz elég bátor Villeneuve hogy egy saját víziót tárjon elénk és az első rész hangulatából és elemeiből fog építkezni. Persze a reklámok már sejtették hogy megfogadta Scott tanácsát: Do your homework!

Ez a film egy nagyon karakteres látomás, néhol annyira intenzív és hangulatos jelenetekkel hogy transzba estem álló percekre. Ahogy Ridley filmje a 80as évek mesteri víziója volt, úgy ez a film méltó követőjeként lett korunk látomása. A film alatt ébredtem rá hogy milyen rég láttam ilyen kiváló alkotást és hogy sokszor érdemtelenül vélekedtem elismerően filmekről. Mert amikor eljön egy ilyen nagy film, egy igazi modern klasszikus, akkor átértékeljük nem csak a műfajt, de a teljes filmipart is.

Majd írok részletesebben ha mindenki látta és megbeszélhetjük.
De addig is: Ez az a film amire szakszerűen lehet használni a "kibaszott zseniális" kifejezést.

Nem pontozok mert értelmetlen, kiüti az indexet.



Srácok annak is ilyen hasonló élmény lesz a film, akinek az első rész nem a kedvenc filmjei közé tartozik? Látvány bejött, de minden más meh.



Dehogy lesz. Szervesen az első részre épül, viszi tovább a hangulatát, a szellemiségét, a tempóját, és a mondanivalóját is. Az élvezetéhez is hasonló felfogásra van szükség, mint amilyennel az első részt élvezni lehetett. És ne tévesszen meg az itteni fogadtatás, összességében sokkal több néző fogja utálni, mint amennyi nem.
Érdemes benézni pl. a magyar IGN kritikája (9.5|10) alá, az nagyjából tükrözi a hazai viszonyokat a nézői reakciók tekintetében :)

Respect is not given. It's taken.



Ez majd este kiderül, mert az asszony hasonló cipőben jár.

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.


CJ képe
CJ

Hol nézed és hánytól? :D

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Miért, meg akarsz verni? :D

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.


CJ képe
CJ

Félek, hogy ugyanarra az előadásra foglaltunk jegyet... :D

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



CC Szeged 19:00

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.


CJ képe
CJ

Akkor nyugodt vagyok. :D

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Nem viszi tovább az első rész hangulatát. Önnálló atmoszférája van és bőven különbözik annyira az első résztől hogy bárki tegyen vele egy próbát aki azt nem szerette.



Ha nem birtad az elso resz lassu folyasat ezen sirni fogsz.


KMZ képe
KMZ

Blade Runner 2049

ShowHide spoiler #

Ember nem irányíthatja sorsomat; semmiképp sem olyan, aki szélirányból támad és bűzlik a fokhagymától



Csak szólok, hogy jobb lenne spoilerben, mert kapod a síró hadakat a nyakadba.

Akinek humora van mindent tud, akinek nincs az mindenre képes.
Akinek humora van mindent bír, akinek nincs az mindenre kényes.



bizony kapod. legközelebb pls vedd a fáradtságot hozzá



Spoilerbe rakva.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám


KMZ képe
KMZ

Mea maxima culpa

Ember nem irányíthatja sorsomat; semmiképp sem olyan, aki szélirányból támad és bűzlik a fokhagymától


ShowHide spoiler #

zenész-zeneszerző, humorista, filozófus ?, great/terrible coordinátor, játékfejlesztő, rannygazoo csatár, 50% hipster 50% redneck 50% retard, pókfocikapus, yarpler, hangmérnök


KMZ képe
KMZ
ShowHide spoiler #

Ember nem irányíthatja sorsomat; semmiképp sem olyan, aki szélirányból támad és bűzlik a fokhagymától



Blade Runner 2049
Ha létezik gondolatolvasás, akkor KMZ mester most beletrafált rendesen; minden szavával egyetértek, gyakorlatilag pontosan ezeket akartam én is leírni. Azonos Nexus modellek lennénk? :D

Pár apró addendum:

ShowHide spoiler #

Ui.: Asszonynak jobban tetszett, mint az eredeti, bár hozzátette, hogy nem kívánja soha többé megnézni. :)

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.



Blade Runner 2049

Oké, ezt meg fogom nézni még1x, kibebaszott zseniális cucc, és jaj, de mennyire a mi generációnkról / nak szól egy bizonyos témában:

ShowHide spoiler #

A fene se gondolta volna, hogy idén - és ezt merem írni "befejezett jelenben", mert erősen kétlem, hogy idén látok még ennél jobb filmet - pont az egyik abszolút kedvenc filmem folytatása lesz számomra az év mozija. Denis-nek puszi a hasára, kívánok neki egy ugyanilyen jó Dűnét legközelebb!

10/10, mert of fucking course.

Szerk: Azért meg külön emelem a kalapomat, hogy Villeneuve úgy tűnik, nincs meggyőződve a saját zsenialitásáról, ezért odafigyel bizonyos visszajelzésekre. Az Arrival végén nagyon sokaknak, köztük nekem sem tetszett egy bizonyos megoldás ("csináljunk gyereket" és az előtté lévő, fájdalmasan ostoban szájbarágás), erre itt megcsinálja ugyanazt, de egy kiváló "arany középút" formájában. Sokaknak segíthet összerakni a sztorit, engem meg tökre nem cseszett fel.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Ma este nézem majd másodjára. 4 megtekintés van betervezve. Mert megakarom adni a módját.



Én most várok szépen egy hetet, addig hadd ülepedjen (másrészt meg ritkább a feliratos vetítés -
ilyen filmet néz szinkronnal a faxom). :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Zookeeper's wife

Egyszer nézhető történet egy újabb zsidómenekítő magánakcióról. Most éppen Lengyelországban.
A szinkronos verziót nem javaslom, mert a főszereplőnő magyar hangja kicsit irritáló.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



Zaxx írta: ilyen filmet néz szinkronnal a faxom Sterner

FTFY :)

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Ez van, feliratot nem szeretem (zavar a fehér világító sáv, főleg egy sötét filmnél, teljesen elkúrja a kontrasztot), ráadásul lehetetlen időpontban volt, felirat nélküli eredeti nyelvű vetítés itt nincs, na meg az asszony arra el se jött volna. Otthon már eredeti hanggal fogom nézni, bár lehet, hogy a vicc kedvéért lecserélem a spoilerben érintett részt az általam preferált sávból valóra (a 2 új mondat kapcsán várom Csere Ágnes elérhetőségét :D).

Angol tudósok szerint a fenti hozzászólás nemcsak a szerző, hanem egyben az egész emberiség egyetemes véleményét is tükrözi.



Én veled vagyok.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Ebből a kópiából nekem is küldhetnél majd.
Mondjuk lassan meg kéne néznem az első részt...

"Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni" - J.K. Rowling

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!