Jelenlegi hely

Űrkutatás

Utolsó bejegyzés


nem véletlen hívják űrhajózásnak :D



Azóta azért sokat fejlődött a technológia.

Chris Hadfield ugye Nikon D4-est használt, és nem nagyon volt gond a képekkel. Még a CMOS is megbirkózott a dologgal, ami azért pár nagyságrenddel érzékenyebb, mint egy memóriakártya vagy merevlemez. Persze az ISS nem bolygóközi űr, de azért na. És a szondák képeivel sem nagyon volt gond.

Videóknál amúgy sötét háttéren lehetett látni a sugárzást, de a memóriakártyák hibajavító algoritmusa jól működött. Persze gondolom mindkét slotban volt kártya, de ez nem nagy igény.

Magyarul egy raid1-es tömbnek elégnek kellene felelnie. A "mélyűrben" nyilván kellene egy árnyékolás, de annyi az embereknek is kell, szóval az adott.

Remélem legyőzi az ész a grínpiszt, és először azért egy kutyát, vagy majmot, vagy valamit küldenek odaát, ne rögtön az első csapat legyen rákos egyből, ha valamit mégis elszúrnának :/



Néhány dolog. Az ISS, amin Hadfield volt, a Föld által telatíve védve van. (Van Allen öv) A marsi kiruccanáshoz viszont nem lesz védve a hajó. Egyébként az összes asztronauta beszámolt már arról a csukott szemmel látható ritka villódzásról, amit az övön átjutó kozmikus sugárzás okoz, amint belép a szemgolyóba.

A RAID 1 meg arra jó, hogy tudjad, hogy valami elbaszódott. Zéró hibajavító képessége van, FYI. Ha nem vágja taccsra azonnal a bekapott sugárzás az egyik vinyót (akkor miért nem vágná a másikat is?), akkor használhatatlan erre a feladatra. Egy bit átfordítását nem képes javítani, csak detektálni. Amit keresel, az a RAID 6/10, illetve egyéb hibajavítással rendelkező szoftveres megoldások. Ezek természetesen szintén sokszorozzák a tárolandó adatmennyiséget.



Miért gondolod, hogy nem lesz védve a hajó?

Továbbra is áll a kérdés: A szondák CMOS-ja, és adattárolója miért működik tökéletesen? Az űrben és a marson is? Miért ad (közel) tökéletes képet a szonda? Nem lesz itt semmi gond (továbbra is) technikai oldalról nézve.

Az ember oldalról nem tudok nyilatkozni, de szerintem ők is kibírnak egy oda-vissza utat, (ha épp nem lesz durva napkitörés - de az ugye lutri) legalábbis max pár év mínusz, de annyit meg megér, elvégre ők lesznek a hősök. :)

Raid téma. Na ne mondd... Direkt írtam raid1-et (írhattam volna többszörös, külön tárolóra mentést is, ha az úgy jobban megfelel). Raid 6/10-et semmiképpen nem javasolnék, egyrészt plusz hibaforrás, másrészt a tárolókon alapból lesz/van hardveres/szoftveres hibajavítás, aminek elégnek kell lennie.



Szerintem azért mondta, h nem lesz védve mert Elon az előadásban mintha erre utalt volna, h ezzel annyira nem foglalkoznak. De kizartnak tartok, h valami elfogadható megoldást ne találnának addig. Ha ő filmezést akar az út alatt stb...



Valami csak lesz. Ha 10 centis ólomvédelem nem is, de valami szupervékony háló gondolom lesz, integrálva a borításba.

Egyébként azon gondolkodtam, ha nagyon spórolni akarnak a súllyal, akkor elég az alvómodul köré, úgyis ott lesznek az idejük felében, az meg már lehet elég is :)



Chiller írta: Miért gondolod, hogy nem lesz védve a hajó?

Félreértetek, csak azt nem tudom, hogy miért. Kifejtettem, de akkor itt van megint: embernek elégséges védelem az ilyen érzékeny elektromos kütyüknek nem elégséges. Még a elvédett elektronika is hamarabb döglik meg a sugárzásban, mint az ember. Lásd még: Csernobili emberi robotok, illetve a fukushimai esetnél megpusztuló robotok. Persze ezek extrém sugárzásról szóló esetek, de azt mutatják, hogy még a levédett elektronika is kevesebb ideig bírja a sugárzást, mint az ember. Azaz legjobb esetben is jelentősen túl kell tervezni a sugárvédelmet.

RAID: akkor tedd hozzá, mert rohadtul úgy tűnt, mintha RAID1-et mondtál volna kizárólag, hibajavítást mint olyat kihagyva. Ez az első alkalom, hogy megemlíted.

Egyébként nem kell ólompajzs, elég, ha - mint azt sok más interplanetáris tervben már felvetették - a vízkészletet a hajó külsejében tartják. Valszleg még rémlik mindenkinek, hogy anno az élet a vízben kezdődött, illetve valamiért az atomerőművek vizet használnak. Na azért, mert a víz meglehetősen jól lefogja a sugárzást.



Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



hogy még a levédett elektronika is kevesebb ideig bírja a sugárzást, mint az ember

Tudtommal oda küldtek csak robotokat, ahol kb. pár percen belül meghalt volna az ember (az összetört víz alatti fűtőrudakhoz úsztak, csak miután megközelítették őket 1-2 méterre a robik kábelezése feladta a harcot, tehát a vezérlőelektronika még így is kibírta, csak a karokat az illesztéseknél nem tudták eléggé leárnyékolni).
Így az hogy a robiknak sem sikerült, az nem releváns ilyen szempontból. Én továbbra is tartom, hogy az ember előbb "feladná" (itt értsd: sérülékenyebb), mint a megfelelően védett és megtervezett technika.

A vízburok amúgy kezdetnek jó ötlet, de ott is finomhangolásra lesz szükség ugyanis a becsapódó gammasugárzás gerjeszti a vízmolekulákat, amelyek aztán idővel megint csak káros sugárzást kezdenek kibocsátani. Szóval valami szendvicsszerkezetre lesz szükség, valószínűleg. Persze ehhez megint egy teszt kell, de szerintem a másfél éves út az már sok ilyen szempontból.



Mivel csernobilnál csináltak ilyet, onnan tudjuk, hogy ugyan mindegyik emberi "robot" belepusztult, de nem percek alatt, mint az elektronika. Persze ott nem nyúlkáltak a fűtőrudakhoz, csak körbeöntötték az izzó kupacot. Akik mondjuk a helikopteren felülről öntötték az anyagot, a felszálló radioaktív szennyben, azoknak nem kellett tartós tej.

Egyébként OK, valószínűbb, hogy alacsonyabb, de elégséges sugárdózisban az ember hosszabb távon tuti beledöglik, a robot a kisebb dózist még kihibajavíthatja. Viszont nagyobb azonnali dózisra azonnal kifekszik a robot, az ember meg még mozog pár napig. :D

Na mindegy, elkanyarodtunk. A szendvicsszerkezetben egyetértek, ez - mint mondtam - csak sokszor felemlegetett elméleti megoldás. (Egyébként a felhalmozódó salakanyagokat is erre használnák.)


Tno képe
Tno

A vízburok amúgy kezdetnek jó ötlet, de ott is finomhangolásra lesz szükség ugyanis a becsapódó gammasugárzás gerjeszti a vízmolekulákat, amelyek aztán idővel megint csak káros sugárzást kezdenek kibocsátani.

Ez különösebben nem hinném, hogy problémát jelentene, mert a keletkező béta-sugárzás elnyelésére éppen jó is lesz az a víz, amiben keletkezik, a gamma árnyékolására meg úgyis valami fémréteg kell.

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



inkabb arra lennek kivancsi hogy a 100 fos "turistabuszra" vegul milyen emberek mennenek? Mert az ok hogy mondjuk felmegy a Kanye West uj videoklippet forgatni az elso nap, de utána őt is be kéne fogni vizet banyaszni napi 16 oraba nem? Vagy addigra mar akkora varos lesz fent hogy siman lehet hoteleket epiteni a latogatoba jott embereknek? :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Sikeresen leszállt a 2-8 napig mukodo EU/RU kozos szonda (fent meg marad az orbiter még vagy 2022ig)

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



úgy látszik ezt a leszállóvezérlést nem magyarok csinálták :D



És nem :DD megint sikerült elrontani a landolást. Hú de ideges lennék most a többi fejlesztői csoport helyében.



Végülis van pár napjuk megtalálni :D

Aztmondjak az utolso ~50 másodpercben vesztették el a jelet, kb amikor be kéne már gyújtani a rakétákat

rwurl=http://i.imgur.com/NM2hNOB.jpg

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



Hát, ez sem ment át a szűrőn.




Nézi valaki a Nat Geo MARS sorozatát? Eddig eléggé Space X/NASA reklám, de azért sok érdekes dolog van benne. A jövőben játszódó fiktív részek viszont annyira nem tűnnek nekem nagyon tudományosnak, inkább a drámán van a hangsúly. Mindenesetre szórakoztató.



nekem nagyon tudományosnak, inkább a drámán van a hangsúly. Mindenesetre szórakoztató.

Welcome to kb 10 évvel ezelőtt, sajnos. Ma már vadászni kell az olyan dokumentumfilmeket, főleg a sorozatokat, amelyek nem drámáznak idétlenül. :(



Lol. Ezt az ECS alaplapgyártó linkelte FB-n egy ruszki propaganda híroldalról:
EmDrive thruster that could revolutionize space exploration defies laws of physics – NASA paper
Van valakinek kicsit értelmesebb forrása a témáról? Ez így eléggé bulváros és semmilyen. Csak mert április óta vártam, hogy publikálják.



Elvileg ezek:
http://arstechnica.com/science/2016/11/nasas-em-drive-still-a-wtf-thruster/

a papír maga:
http://arc.aiaa.org/doi/10.2514/1.B36120

Fogalmazzunk úgy, hogy nincs mindenki meggyőzve, mert még így sincs elég adat ahhoz, hogy minden kétséget kimerítően biztosra lehessen menni.



Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



No ez nagyon jó és informatív
http://i.imgur.com/k5c7vm4.jpg
rwurl=http://i.imgur.com/k5c7vm4.jpg



http://index.hu/tudomany/2016/12/08/meghalt_john_glenn_a_mercury-hetes_utolso_elo_tagja/

Nyugodjon békében!

Ezt még figyelmetekbe ajánlanám: " utolsó igazi amerikai hős volt. Mint Az igazakban is bemutatja, ő volt a Mercury Seven arca: nem ivott, nem dohányzott, nem káromkodott, és fegyelmezett, udvarias válaszokkal kezelte a sajtót. A hetes több tagjával is vitákba keveredett, mert nem nézte jó szemmel azok nőügyeit, illetve azt, hogy az erkölcstelen viselkedés az egész űrhajózást rossz dolognak tüntetheti fel a közvélemény szemében. Őt nem lehetett nőügyekkel vádolni: gyerekkori szerelmét vette el feleségül, 73 évig voltak házasok."
Így is lehet csinálni.



Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.




Vótmá. Ezt csak azért, hogy nehogy kihaljon ez a remek hagyomány.



Öööö... szóval majd' 3 héttel a post után vótmázni... azért érted...
De végülis ja. Utólag láttam, hogy amoda raktad. ;)

Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!