Jelenlegi hely

A Warhammer 40,000 világa kókuszdióhéjban #1

Utolsó bejegyzés

A Warhammer 40,000 világa kókuszdióhéjban #1

„A negyvenegyedik évezred. Tízezer éve ül az Istencsászár mozdulatlanul Arany trónusán. Ő az emberiség ura isteni jogán, és milliónyi világé hatalmas seregeién. Rothadó tetem ő, akit elfeledett technológia tart életben. A Birodalom élőholt ura ő, akinek ezrével áldoznak lelkeket naponta, hogy soha ne haljon meg igazán.

De még tetszhalottként is őrködik birodalma felett. Hatalmas hadiflották szelik át a Warp démonlakta miazmáját, a távoli csillagokat összekötő egyetlen utat, útjukat az Asztronomikon fénye mutatja, a Császár akaratának megtestesülése. Irdatlan seregek harcolnak számolatlan világon az Ő nevében. Legnagyobb harcosai az Adeptus Astartes, az Űrgárdisták, génmódosított szuperkatonák. Bajtársaik száma végtelen: a birodalmi sereg, a miriádnyi bolygóvédelmi alakulat, az örökké éber Inkvizíció, és az Adeptus Mechanicus techpapjai csak néhány közülük. De legyenek bár számolatlanul, így is alig elegendőek, hogy visszatartsák az idegenek, eretnekek, mutánsok, és még rosszabbak szakadatlan támadását.

Aki ebben a korban él, jelentéktelen porszem végtelen milliárdok között. A valaha létezett legkegyetlenebb és legvéresebb rezsim alattvalója. Ezek a történetek erről a korról szólnak. Felejtsd el a technológia és tudomány fényét, az már a feledés homályába vész. Felejtsd el a fejlődést, az együttérzést, az értelem fényét, mert a jövő zord sötétjében csak háborút találsz. A csillagok között nem lelsz békét, csak örökké tartó küzdelmet, mészárlást és vérszomjas istenek kacaját.”
– Games Workshop, a Warhammer 40,000 kiadója
 
Az Arany trónus

Valamikor a hetvenes években néhány ember, közöttük a Kaland, játék, kockázat könyvekről ismerős Steve Jackson és Ian Livingstone megalapította a Games Workshop (GW) céget. A KJK könyvektől erősen ihletett Warhammer Fantasy lett a cég legsikeresebb világa, és a nyolcvanas évek második felében néhány GW-alkalmazottnak támadt egy vad ötlete: próbáljuk ki a Warhammer orkjait, elfjeit és egyéb fajait az űrben, sci-fi környezetben! Eleinte csak pár cikk jelent meg a hobbi fő újságjának számító White Dwarf magazinban, aztán a zajos siker következtében megszületett a Rogue Trader, a későbbi Warhammer 40,000 tulajdonképpeni első szabálykönyve.

A franchise diadalmenete azóta töretlen. Százával jelentek meg regények, számítógépes játékok, maga az asztali harci játék a hetedik kiadását éli, és kiadásonként legalább száz kiegészítője van. Az idők folyamán folyamatosan csiszolódott, a világa is folyton változott, egyes történeti elemeket átalakítottak, másokat lecseréltek vagy töröltek, gyakran pedig csak írtak helyette egy alternatívát, késhegyig menő vitákat szítva a rajongók között.

Feltett szándékuk minél többféle érdeklődésű játékost megnyerni a hobbinak, ezért a játszható seregek és háttérinformációik, ezáltal magának a világnak a részei is, nagyon különbözők. A „Grim dark™” hangulattól eltekintve kevés dolog köti össze őket. 

Még az Istencsászárt bigott elvakultsággal imádó Impérium egymástól rendkívül eltérő seregeinek is mind markánsan különböző a háttértörténete és hangulata, legyen szó az Adepta Sororitas harcos apácáiról, az Astra Militarum tankokkal, légi és tüzérségi támogatással operáló bakáiról, vagy akár a Szürke Lovagrend pszi-használó démonvadász gárdistáiról. És akkor még el sem hagytuk az Impériumot.
 
A sötét légió áruló Gárdistái démonokkal soraikban indulnak hacba

Mert itt van mindjárt ugye a legnagyobb ellensége, a Káosz. A Káosz hitére áttért áruló gárdisták seregét géptestbe idézett démonok erősítik, és mutánsok és eretnekek fanatikus szektáit terelik maguk előtt a csatatérre. De természeténél fogva a Káosz is állandó belharcban él: a Dögvész, az Intrika, a Perverzió és a Vérengzés isteneinek hívei és démonai egymással, de maguk között is állandó harcot vívnak, és csak időnként egyesíti őket Abbadon, a Pusztító vasakarata, hogy szörnyű erejüket az Impérium ellen fordítsa.
 
A Lyanden mestervilág elda harcosai tiranidákkal csapnak össze

Ellenségei közt tartja számon a Birodalom az eldákat is. Ez az illékony, kiszámíthatatlan faj egyszer mellettük, másszor, gyakran közvetlenül utána, ellenük veti be kecses, hihetetlenül fejlett harci gépeit, varázslóit és harcművészetüket tökélyre fejlesztő mesterharcosait. A Birodalom nem, az eldák annál inkább tesznek különbséget köztük, és elfajzott testvéreik, a sötét eldák között, akiknek a szó szoros értelmében a kínokozás a lételeme, és akik ennek érdekében folyamatosan prédálnak fel világokat rabszolgákért és a pusztítás öröméért.
 
A Tau Konklávé Tűzharcosainak XV8 Crysis egysége rajtaüt ellenfelükön

A Tau Konklávé az újabb keletű ellenségek közé tartozik. Ez a fiatal, de rohamtempóban fejlődő faj számítógéppel segített robotruhás mechatüzérséggel, impulzusfegyverekkel és drónokkal terjeszti az általuk vallott Nagyobb Jó igéjét. Mindenkit szívesen látnak a Konklávé kebelén, aki az egész társadalom Nagyobb Javát hajlandó szolgálni. Aki pedig nem szeretne áttérni, annak szívesen tartanak bemutatót a galaxis leghalálosabb távolsági fegyverrendszerének használatáról.
 
Az Ultragárdisták, hősies kitartásuk ellenére, alulmaradtak a Nekron erőkkel szemben
 
​A nekronok minden, csak nem fiatal faj. Élőholt-robotizált seregeik egyszer már kipusztították a Galaxist jóval az ember eljövetele előtt, majd halálszerű álomba szenderedtek kriptavilágaik mélyén. Ahogy ezek a bolygók is újra benépesültek, lassan ébredezni kezdtek, és a félhalott hadigépezet újra nekilátott pusztító munkájának.
 
A Leviatán kaptárflotta megállíthatatlan áradata
 
A tiranidák egy másik galaxisból érkező támadók. Végtelen sok biomechanikus szörnyetegük mind-mind egyetlen kaptártudatot táplál, amelynek kizárólagos célja a táplálkozás és a szaporodás. Kaptárflottáik molekuláris szintig felzabálnak minden szerves anyagot a bolygókon, amiket kiszemelnek, ebből gyártják újra és fejlesztik folyamatosan élő űrhajóikat, és mikroszkopikustól városnyi méretűig terjedő, szimbionta élő fegyverekkel harcoló szörnyetegeiket.
 
Orkhajcsár csapatnyi grotot terel a küzdelem irányába

​Az orkoid fajok semmit sem szeretnek jobban egy jó kis háborúnál. Életük folyamatos hadakozásból áll, ami nem csak teljesen természetes a számukra, de egyenesen erősödnek, nőnek a konfliktustól. Boldog élvezettel vetik magukat a csatákba mérnorkjaik és doktorkjaik bizarr tákolmányaival felszerelve, és még ha sikerül is megállítani őket, hulláikból spórák szabadulnak fel, amelyekből idővel újra kialakul a teljes ork ökoszisztéma.

Ezekről és más dolgokról is fog szólni ez a most induló cikksorozat, amelynek nem szándéka, hogy teljes képet fessen a Warhammer 40,000 világáról, sem az, hogy minden elemet minden szempontból helyesen ábrázoljon, de az igen, hogy bemutassa ezt a bizarr, de rendkívül hangulatos világot, és meghozza a kedvet a számtalan játékhoz és íráshoz, ami hozzá fűződik.
Szerkesztette: psishock - 2016 szep 13


Fasza! Köszi!

Szédült Simon mondta a cukrásznak a vásáron:
Ide a sütikkel, vagy átkúrom a fejed a palánkon.

When people get too chummy with me I like to call them by the wrong name to let them know I don't really care about them. - Ron Swanson



Én köszönöm az érdeklődést!
A következő két cikk már készen van, a pápák majd élesítik amikor megfelelőnek tartják. Anyag pedig az után is van bőven :-)



Még csak átfutottam az írást, de jöhet minden, ami Warhammer 40K.

Az angol neveket fura magyarítva látni, jóllehet az Inkvizítor-trilógiát (vagy kvadrilógia?) is magyarul olvastam annó.

Non serviam



Olvastam anno a sima warhammer világából a Félix és Gotrek regényeket, de ez a jövős dolog nem jött be. Noha toltam a Dawn of war rts-t is, ami nagyon bejött, valahogy idegen maradt az egész. (Igazából az orkok, amiket nem vesz be még mindig a gyomrom). Amúgy ez a fasza kis világleírás meghozta a kedvem, hogy megnézzem az idei 40k-s játékokat. Hátha.



Sok sikert találni valami normálisat a DoW-okon és a Battlefleet Gothicon kívül. :/
Talán még a Space Marine de az igazat megvallva elég középszerű az is.

Choose your next words with excpetional care!



Total War: Warhammer-el szemezgetek.



jah, én 40K-ra gondoltam:)
Sajna fantasyból még játék is kevés van.
Total War videókból jónak tűnik ugyan.

Choose your next words with excpetional care!



Jó cikk, grat! :)



Cartwright:
A WH fantasy is szívem csücske. Szerepjátékban is az az egyik kedvencem, részint a világ, részint a kezdetben teljesen hétköznapi főhősök (hentes, írnok, marhatolvaj...) miatt. Félix Jaeger is egyszerű deákként kezdte ugye :-)
A WH Fantasy világ pedig gyönyörű. Egészen az End times-ig, mert azzal, aztán meg az Age of sigmarral számomra tönkretették :-P

Factor007:
Köszönöm! Lesz még bőven.



Nagyon jó cikk! Vagy 6 éve itt csücsül a polcon Ian Watson vaskos kötete a teljes WH univerzummal, párszor kiolvastam :) Üres perceimben olvasgatom a WH40k Wikit, gyakorlatilag végigolvashatatlan tartalma van. Kitartást a folytatásokhoz!!


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Ebből mennyi az idei? :) Mindenesetre a régiek közül a Chaos Gate-tel érdemes kezdeni annak, aki nem bánja a bugokat. Van pár baja van szegénynek, de azért ha játékos WH40k-élményről van szó, nem tud nem az eszembe jutni.

A Watson-kódex újraolvasását pedig a cikk ellenére megállom :)

Sors bona, nihil aliud.



Jó lett, gratula!

Csak a szelíd madarak vágyakoznak. A többiek repülnek.



Cheesy, Dispo: Köszi!



Nagyon jó, várom a többi cikket :-) WH40K bennfentesektől egy kérdés: nem tudjátok véletlenül hogy melyik WH40K regényben írják le Horus árulását, Sanguinus áldozatát, és az Aranytrónus elkészítését? Thx.



Amúgy a nickem is WH40K...csak ugye fiatal voltam és láma, így Abaddon the Despoiler (Diszpójler) helyett, Pumee Baa the Dispolier (Diszplójer) lettem ;)

Csak a szelíd madarak vágyakoznak. A többiek repülnek.



Akarod mondani "Diszpolír" :9

Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.



Sokakat zavartál már meg ezzel. :)

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



"I think i'll name him Nikos, after my friend Jeffrey"



Darksheer:
-Az Aranytrónus már az árulás előtt jóval készen volt (az alapjául szolgáló pszi-erősítő szerkezet a techológia sötét korából származik, bár a Császár jelentős átalakításokat eszközölt rajta, hogy tervei szerint egy emberi Hiperháló alapjául szolgáljon, és addig is működtessa az Astronomicant). Végül pedig haldoklása közben utasította az Adeptus Mechanicust hogy alakítsák jelenlegi formájába, hogy fél-életben fenntartsa őt, ő pedig az Astronomicant.
-Horus akkoriban bukott el, amikor ő a hiperháló-projecttel foglalatoskodott, az árulás tizenegynehány évig tartott ha innentől a császár haláláig számoljuk, teljes történetéről harmincvalahány könyv és száz novella szól :-)
-Ha az Angyal áldozata alat azt érted hogy Horus megölte, ez a lázadás utolsó előtti összecsapása volt: A Császár nem bírta magát rávenni hogy végezzen kedvenc fiával, annak ellenére sem, hogy Horusnak viszont nem voltak ilyen gátlásai, és halálosan megsebesítette. Sanguinius birokra kelt vele, a Hadúrnak azonban még ő sem jelentett kihívást, és különös kegyetlenséggel kivégezte. Ennek látványa győzte meg a Császárt arról, hogy a fiacskája menthetetlen: még haldoklásában is elképesztő mentális erejével egyszerűen kitörölte őt a létezésből.

Ha arra vonatkozik a kérdés hogy a három dolog közül melyik melyik könyvben van leírva, azt nem tudom, de van itt egy adatbázis:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Horus_Heresy_(novels)

Szerk.: Mikkamakka gyorsabb volt :-)



annak ellenére sem, hogy Horusnak viszont nem voltak ilyen gátlásai, és halálosan megsebesítette

amennyire emlexem, mind a negy demon jelet magan viselte addigra, tehat a negyek egyszerre voltak jelen a testeben-nem hiszem hogy sok onallosag lehetett benne.

Sanguinius birokra kelt vele, a Hadúrnak azonban még ő sem jelentett kihívást, és különös kegyetlenséggel kivégezte

vmelyik konyvben asszem irjak, hogy a demoni megszallotsag hatasara olyan eros es gyors volt, hogy kiegette a panceljaban a szervokat. eleg szuperepikus gigalatvanyos filmet lehetne csinalni ebbol.:)

"I think i'll name him Nikos, after my friend Jeffrey"



Érdemes egyébként elolvasgatni a Horus Heresy sorozatot. Sajnos elég változó a minőség, mivel több író vesz részt a folyamatban, de összességében teljesen vállalhatóak, és némelyik egészen kiválónak is mondható.

Amiben viszont szerintem nagyon jó a sorozat, az az egész folyamat, ahogy az uralkodó legkedveltebb fiából a birodalom legelszántabb ellensége lesz, és hogy melyik primarcha milyen indokkal választ oldalt.

17 éve kezdtem el játszani a figurást, és mindig izgatott ez a kérdés, és bár néhol nagyon döcögős a próza, ezzel együtt maradéktalanul választ ad ezekre a kérdésekre.



(kis önreklám, Sanguinius vs Horus témában, remélem még belefér, ezt jó 12 éve fordítottam: Sanguinius)



Thx. Igen, konkrétan a Császár vs. Hórusz harc érdekelt. Roodie, jó a cikk.
Én is elkezdtem a sorozatot, Horus rising és False gods -ot legyűrtem, dehát nagyon hosszú a sorozat... Az azonban igaz hogy már az első könyvekben vannak epikus részek, pl. Erebus manipulációi, Angron tombolása az Aurélián, Magnus szerepe az egészben, stb.



Roodie: Szép munka! Ez az elején a "Horus-Császár kiütésig" meccs egy másik fajta leírása,
Mikkamakka: Ez pedig egy harmadik :-)
...és még van száz :-) Az is nagyon érdekes ahogy Abaddon, a Pusztító meséli, de nem aposztrofálnám, mert egy Inkvizítor is van közöttünk ;-)



A Császár első 20 saját DNS-éből létrehozott gyermekének káosz általi, az univerzumban való "szétszórása" kissé homályos még. Ez hogy történt? Van róla vmi leírás?



Magáról a szétszórásról úgy tudom hogy nincs. Viszont az Ősatyákról (Primarch), a megkeresésükről, arról hogy hogy éltek amíg a Császár újra rájuk nem talált, meg miket csináltak utána, kb. 100 könyv van a Hórusz-lázadás vonalon.



galaxisban

ibi amentia latet



Itt konkrétan a szétszóródásra gondoltam, de akkor ez nincs kidolgozva ezek szerint :)


Tno képe
Tno

Rayleigh szerint pl. a saját maguknál jóval kisebb dolgokon történhetett.

Monas apó legyintett. Két kézzel is.



-tanúja nem nagyon lehetett a dolognak mert a keltető kapszuláikban növekedő fiatal Ősatya-gyermekekről, így az eltűnésükről sem igazán tudott senki a Császáron kívül, ő meg nem sietett elmesélni.
-kidolgozva sem nagyon lett sztem. Kb. "a Káosz, hogy ne legyen könnyű az ellene szervezkedő Csaszi dolga, jól elrabolta a lurkókat és széthajigálta mindenféle lakott bolygóra". Ez kb száz ponton hülyeség, de hát PLOT DEVICE és kész. Így legalább lehetett 18 sztorit írni a 18 Primarch (a húszból kettőt a Császár az ő alapjukon készült gárdista légiójukkal együtt kitörölt a feljegyzésekből és senki nem meri megkérdezni miért) hőstetteiről, és arról ahogy uralkodók lettek a bolygón ahova kerültek... (viccesebb lett volna ha legalább egy csak élvezi az életet, de hát GrimDark (C) (R) (TM) )

Off: Később minden ilyen utalást kivettek az újabb írásokból, de vicces ötlet volt, hogy esetleg réges-régen a Warhammer Fantasy Öregvilágán landolt volna valami tér/idő Amália folytán az egyik hiányzó, és ő lett volna Sigmar, a fantasy Császárság istene/védőszentje. Ugye üstökös ragyogott az égen amikor eljött az emberek közé (becsapódott a keltető kapszulája...?), stb... csomó olyan félisteni dolgot csinált amit a Primarchok szoktak... aztán leírták hogy Sigmar emberi szülőktől született, és így cáfolták a pletykát. Vicces ötlet volt pedig. (Amúgy a WH fantasy minden idők egyik legjobb fantasy világa szerintem. Illetve volt, az End Times-t és az Age of Sigmart visszautasítom mint undorítót :-P ) Off vége.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!