Jelenlegi hely

Kérdések, javaslatok az oldallal kapcsolatban

Utolsó bejegyzés


Most egy nem teljesen végiggondolt személyes vélemény fog következni néhány kiragadott mondatra reagálva. Kihasználom, hogy épp mindkét gyerek alszik, ami nem sok idő, szóval alaposságot ne várjon tőlem most senki, de ha pár gondolat a helyére kerül vagy beindul ennek nyomán, akkor már megérte, még akkor is, ha kiderül, hogy átgondolatlan hülyeségeket írok. :)

Például aktuálpolitikai témáknak semmi keresnivalója nincsen egy geek témákkal és alapvetően kikapcsolódásról szóló oldalon

Szerintem itt igazítani kell egy kicsit a szkópon, mert az RW túlmutat azon, hogy simán geek. Már a HW fórumán is próbált túlmutatni rajta, csak ott nem nagyon engedtek teret neki a pápák. Onnan kezdve, hogy a süllyedő HW közössége létrehozott magának egy saját fórumot, valahol joggal merül fel, hogy akkor már legyen minden olyan téma topikba foglalva, amiről diskurálni akar. A geek jellemző mellett ott van a (jobb híján nevezzük úgy, hogy) kocsma jelleg is: látásból ismert, többször már egy asztalhoz is leült emberek szeretnének mindennapi dolgokról beszélgetni a hosszú nap után. Ki mit látott, ki mit olvasott, ki min botránkozott meg, ki min nevetett stb.
A pandorás gond igazából abból fakad, hogy vannak bizonyos kényes témák, amikkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Ezekről nem akar mindenki ugyanolyan szinten diskurálni; egyesek látni sem akarják, másoknak meg hiányozna, ha nem lenne.
A Pandora HQ témáival három dolgot tehetünk.
1. Felvállaljuk, hogy ilyen márpedig nem lesz, és töröljük a fenébe.
2. Felvállaljuk, hogy ilyen márpedig van, és nyilvánossá tesszük.
3. Keresünk egy köztes megoldást, amit mindenki el tud fogadni, és a moderátorok sem hasadnak ketté tőle.
Az 1-es és 2-es nyilván a társaság egyik vagy másik felénél kiverné a biztosítékot, a 3-as egyik verziója a van most, nevezetesen az, hogy a fórumszakasz rejtett, és csak külön kérésre lehet bejutni. Ez mondjuk pont szabályok és moderálás szempontjából talán a legrosszabb megoldás, mert kettős mércés, ráadásul senki fejében sem ugyanúgy. Jobb megoldással még mindig nem állt elő senki, de a lehetőség mindenki számára adott.

Természetesen az itteni vélt populizmus szerint is lehet haladni, de a 150 kommentet számláló 'Mit tegyünk, hogy növekedjen a Rewired olvasótábora?' topik arra enged következtetni, hogy lenne igény nyitásra. Ehhez kezdésnek pedig nem ártana megvizsgálni, hogy jelenleg mely témák, topikok gerjeszthetnek ellenséges légkört, kirekesztő magatartásokat, vagyis melyek egyeztethetőek össze nehezen az oldal főprofiljával.

Az emlegetett topik leginkább akkor pörgött, amikor még lángolt a RW keletkezése körüli hangulattűz. Szerintem mostanra a többség látja, hogy vagy megmarad ez a "geek kocsma" olyannak, amilyennek nagyjából ő megszokta és megszerette, de a maga belterjességével együtt, vagy lépéseket tesz a nyitás felé, de akkor fel kell adnia bizonyos jól megszokott dolgokat és elfogadni esetleg neki nem tetsző változásokat. Ez utóbbit szerintem a többség nem akarja, akár belegondolt már, akár nem. Szerény véleményem szerint ez azért sem fog megvalósulni, mert ehhez olyan szinten kellene átrendeznünk magukat, amire nincs kapacitásunk (lásd a Bagoly által a Moderátorok figyelmébe topikban emlegetett felelős szerkesztős gondolatokat).
Nem mondom, hogy ne legyenek céljaink és ne törekedjünk valami felé, csak akkor az inkább legyen egy olyan cél, amit reálisan el is lehet érni. Például a korábban felmerült címoldal-fórum egybeolvasztásában én több nyomatékot látok, mint a főszerkesztős irány megcélzásában. Persze ez elég nagy mértékben függ az egy szem fejlesztünk szabadidejétől és hajlandóságától.
Attól, hogy maradunk a szűkkörű kocsma feelingnél, még kifesthetjük a falát, meg ügyelhetünk rá, hogy ne hugyozzunk a WC mellé. Talán ennyi is elég, hogy be-beszállingózzon egy-egy újkrumpli, és maradjon is. Nem hiszem, hogy bárki is tömegeket akarna idecsődíteni. Én legalábbis nem, bármit is írtam korábban a Mit tegyünk, hogy növekedjen a Rewired olvasótábora? topikba.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



a pápák

Egyház nélkül? Azok sima buzik bíborban, akik szektásnak öltöztek a Pridera.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Most miért nem jó a pandora ahogy van? nem látszik kívülről, nem fogják a gugli botok poresz site-ként betárazni és kész. Láthatóan van a témákra igény.



A főoldal tartalma és a szabályzat meghatároz egy csapásirányt, mind tartalom, mind érdeklődési kört illetően. A javaslatom is ennek tükrében született, hogy miért ne lehetne az eddig is határokon egyensúlyozó topikokat bemozgatni a paraván mögé, főleg ha az ezt érdeklő közösség úgyis ott van. Ez semmilyen extra energiabefektetést nem kíván, továbbá nem látom az átmozgatás lehetséges hátrányait, vagy hogy a cinkes tartalom publikussága milyen előnyöket kínál.



Melyik topikokra gondolsz konkrétan?

Mi voltunk azok, a Vándorok.// Kik sohasem nyugszanak. / Kik sohasem haltak meg. / Kik sohasem éltek.



Miért nem jó úgy, ahogy most van? -_-



A javaslatod kritikájat kerültem, egyelőre csak a kiragadott részekre keletkező gondolataimat akartam megosztani.
Van véleményem a javaslattal kapcsolatban is, de egyrészt most nincs elég időm megfogalmazni, mésrészt folyamatosan formálódik is, szóval egyelőre nehéz is lenne a dolog.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



(Nem érintve a dolog többi aspektusát)

továbbá nem látom az átmozgatás lehetséges hátrányait

Minden olyan dolog elrejtése, ami nem teljesen egyértelműen van túl a jó ízlés (fiatalkorúak, stb.) határain és egészséges önszabályozáson, automatikusan azt is jelenti, hogy az új, vagy akár figyelmetlenebb felhasználók elől elrejted a tartalmakat, mégpedig jellegéből fakadóan, a vonzóbbakat, az érdekesebbeket.

A publikus klub, aminek van egy zárt körű hátsó szobája is, hirtelen zártkörű klub lesz, aminek van egy publikus előszobája.

// Mindkettőnek van előnye és hátránya, viszont alapjaiban határozza meg a működést ;)

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Akkor a másik topikból ide megy a mindenre reagálás:

Strato:

Hát, ha a kábé négy aktív hiriróból egy szabadságra ment, egy másiknak az újszülöttje veszi el az ideje nagy részét, a másik kettő meg nyár lévén próbál valami egészséges work-life balanszot kialakítani, amíg még jó az idő, akkor ez nem annyira meglepő.

Oké, elismerem, nyár van, de azért nézzünk a motorháztető alá egy kicsit: egyébként sem túl nagy a pörgés. Szvsz az embernek arra van ideje, amire szán, és pl. egy rövidhír megírása (mondjuk kiraksz egy előzetest és írsz mellé két sort) tényleg nem tart tovább 10 percnél, és ha még össze is csapod (~5 perc 10 helyett) és hiba kerül a dologba, akkor is záros határidőn belül lesz valaki, aki javítja. Az RW nyilván semmit sem számít a gyereknevelés kötelezettségeihez képest, de 10 perce naponta szerintem mindenkinek lenne (ha meg 1 órád van, akkor meg tudod váltani a világot, mert belefér egy hosszabb cikk vagy több kicsi), és ha 1 hiriró van melóban éppen, az is 14 hírt jelent két hét alatt a legrosszabb esetben. Nem baj, ha kicsit régi, nem baj, ha ad hoc.

Szvsz a lényegnek annak kéne lennie, hogy 2-3 hír azért naponta minimum legyen az oldalon, katasztrofális esetekben / hatalmas uborkaszezonban meg annak kéne fókuszban lennie, hogy ne legyen üres nap, mindig történjen valami (~napi 1 hír). Egy kicsit még akklimatizálódom a netmentes két hetem után, aztán befejezem a hosszabb cikkeket meg írok rövidebbeket is, de az senkinek sem jó, ha túl sokat van az én nevem kint és "Zaxx-blog" lesz a dologból, szóval kéne a segítség, a csapat meg a rendszeresség.

Nekem jó ideje nem rémlik már egy darab panaszkodás sem a főoldal hiányáról.

Ezt teszi a megszokás. :D Legutóbb asszem Jabba panaszkodott jogosan, annak is néhány hónapja már, de ettől a problémák még nem szűnnek meg.

Olyan sokkal inkább rémlik, hogy többen megjegyzik valamire, hogy "ja, én szarok a főoldalra, nem szoktam nézni". Meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy a címoldal a közösség egy nagyon kicsi hányadának igénye csupán, és a szósöl média jelenlétet sem hiányolják túl sokan.

Ez lehet, hogy így van, de a főoldal van annyira önálló fícsör, hogy mást is akarhasson, mint megfelelni a megmaradt keménymagnak (fontos az is egy bizonyos szintig, de ezt jobb időszakokban most is tudjuk hozni, szóval van hely másra is anélkül, hogy sérülne). Az RW-t azért kezdetben még jobban akartuk csinálni, mint a HW-t, old school videojátékos-filmes blogra meg egyértelműen van igény, ezért csinálják a nagyok is (Geekz a 444-en, God Mode az Indexen stb.). Egy RockPaperShotgun szerű, annál valamivel kisebb, szubjektív blogot simán tudnánk csinálni, főleg egy ilyen közösség mellett, ahol az esetek jelentős részében szó szerint a szádba hozzák a hírt, neked meg csak meg kell írnod. Egy ilyen oldal teljesen egybevágna a HW és az RW eddigi szellemiségével, a főoldal mostani konstrukciója meg tökéletes hozzá.

Az egyetlen dolog, amit csinálni kéne, az talán a főoldal "megszüntetése" és bloggá való átkeresztelése a könnyebb tájékozódás végett, mert lássuk be: az RW-nek nincs főoldala a klasszikus értelemben, egy fórumot és egy azzal tandemben működő blogot látunk... és ezzel szerintem semmi baj nincs, ha ez a választott csapásirány. Kell egy blog egy rendszeresen firkáló hiriró stábbal, miközben bárkinek megvan a lehetősége, hogy a kommentje (akár felszavazás nélkül is) kikerülhessen ebbe a blogba. Gyönyörűen frankó dolgokat lehetne egy ilyen oldallal csinálni, és ha belegondolsz, már most is sikerült valamit összehozni, hiszen ha nem is sűrűn, de előfordult már, hogy valamiről itt volt cikk az országban először, vettek is át tőlünk hírt, környékeztek is meg nagyobb oldalról hirirót, szóval még így, szósöl jelenlét nélkül is vetődik az RW-re némi figyelem, és nekem meggyőződésem, hogy akadnak olyanok, akik olvassák a főoldalt, regisztrálni viszont nem fognak / nem akarnak egyelőre vagy semmikor sem.

Hiriróból meg kevés van, de mi sem csináltunk semmit annak érdekében, hogy ez változzon, nem "toboroztunk" és bizonyos olyan lehetőségekkel sem éltünk, amiket simán meg lehetne próbálni. Pl. szólt bárki is Sogunnak, Birdy-nek vagy bármelyik másik HW pápának arról, hogy ha esetleg írhatnékja támad, akkor ide nyugodtan lehet (még akkor is, ha mondjuk fél évente egyszer van ilyen), hiszen miattuk létezik az RW? Nem, pedig kellett volna, az esetleges csatabárdok - már ha vannak - eltemetésére meg törekedni kellett volna, mert még ha adódhatnak is ellentétek, a HW mindenkinek többet jelent ezeknél. Jobban utána kéne menni - mennünk, nekünk - az új hiriróknak is, mert senki sem fog csápolni "jönnék írni" címmel, ha nem látja, hogy ezt mi is szeretnénk, pedig szeretnénk, nagyon is, csak nem kommunikáljuk le.

Ilyesmiről meg nem szavazni kell, hanem el kell dönteni, aztán ha mondjuk csináljuk 1 évig, le lehet vonni a szükséges konzekvenciát az olvasottság / taglétszám alapján.

Akkor már legalább ketten vagyunk. Bár én mostanában úgy vagyok ezzel, hogy mielőtt újabb órákat áldozok az egyre drágább szabadidőmből a RW-be, jó lenne, ha kiderülne, hogy merre is akarunk tartani, mert mintha az, ami eddig volt, most válságba került volna. Persze lehet, hogy ez csak a múltkori shitstorm utórengése.

Nem az, a válság állandó: szvsz elég nagy piros zászlónak kellett volna lennie annak, hogy perspektíva híján swoder bedobta a törülközőt (gyere már vissza, bazmeg :D), na meg annak is, hogy a 4 aktív hirirón kívül nincsenek irományok a többi epres embertől.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Oké, elismerem, nyár van, de azért nézzünk a motorháztető alá egy kicsit: egyébként sem túl nagy a pörgés.

A 4 aktuális emberrel nem is lesz sokkal nagyobb. Oké, te most visszajöttél, én lassan visszarázódom az életbe, Jabba és Zoo is lesz még aktívabb, de négyen így sem fogunk megváltani semmit.

Szvsz az embernek arra van ideje, amire szán, és pl. egy rövidhír megírása (mondjuk kiraksz egy előzetest és írsz mellé két sort) tényleg nem tart tovább 10 percnél, és ha még össze is csapod (~5 perc 10 helyett) és hiba kerül a dologba, akkor is záros határidőn belül lesz valaki, aki javítja.

Nálam a forrás(ok) átnyálazása helyből 5-10 perc, csupán azért, mert nem szeretek félinformációkat vagy hibás adatokat megadni. Az írás csak azután jön, aztán, ha menet közben úgy döntök, hogy kép is kéne bele, az megint vagy 5-10 perc (mert egyszerűen nem bírom megszokni a képkezelőnket). Máris 20-30 percnél tartunk. Ilyen vagyok, nekem csak így megy. Persze egy videó önmagában megy gyorsabban is, de nem szeretek hozzáadott érték nélkül publikálni.

Az RW nyilván semmit sem számít a gyereknevelés kötelezettségeihez képest, de 10 perce naponta szerintem mindenkinek lenne (ha meg 1 órád van, akkor meg tudod váltani a világot, mert belefér egy hosszabb cikk vagy több kicsi), és ha 1 hiriró van melóban éppen, az is 14 hírt jelent két hét alatt a legrosszabb esetben. Nem baj, ha kicsit régi, nem baj, ha ad hoc.

Amit a főoldalon látsz, nálam annyi fért bele a két hétbe a jelenlegi időbeosztásom mellett. Nyilván fog ez javulni, mert a gyerekek idővel elmennek oviba, én meg melózni, ahol talán jobban van időm ilyesmire is, meg jó esetben a KRESZ vizsgára sem fogok örökké készülni, de emellett az is igaz, hogy nyilván nem tolom bele a szabadidőm 100%-át a RW-be.
Igen, leginkább elhivatottságon múlik, de itt a nyári időszakban, szerintem nem baj, ha nem érzek szégyent amiatt, ha egyéb teendőim közepette van egy óra szabadidőm, és inkább folytatom a Bioshockot, mintsem a RW-re vadásszak újabb hírt, ha kell erőszakkal. :)
Mivel hobbitevékenységet folytatunk a hirirással, a dolog nyilván múlik azon is, hogy van-e olyan hír a nyári pangásban, ami engem egyáltalán érdekel annyira, hogy akármennyire is foglalkozzak vele. Nálam a QuakeCon meg a Tomrent átment a léc fölött, más most nem nagyon.

Szvsz a lényegnek annak kéne lennie, hogy 2-3 hír azért naponta minimum legyen az oldalon, katasztrofális esetekben / hatalmas uborkaszezonban meg annak kéne fókuszban lennie, hogy ne legyen üres nap, mindig történjen valami (~napi 1 hír).

Igen, ezek jó elvek. A magam erejéből próbálok is tenni értük, de meggebedni azért nem fogok miattuk.

Egy kicsit még akklimatizálódom a netmentes két hetem után, aztán befejezem a hosszabb cikkeket meg írok rövidebbeket is, de az senkinek sem jó, ha túl sokat van az én nevem kint és "Zaxx-blog" lesz a dologból, szóval kéne a segítség, a csapat meg a rendszeresség.

Én bírom az írásaidat, és sosem bánom, ha több cikkedet olvashatom egymás után. A Zaxx-blogos kritikát én nem venném fel a helyedben. Amúgy is az a jellemző, hogy egy-egy hiriro blokkokban aktív. Ha neked gyakrabban van ilyen blokkod, hát annál jobb, legalább van tartalom, amin lehet csámcsogni.

Az egyetlen dolog, amit csinálni kéne, az talán a főoldal "megszüntetése" és bloggá való átkeresztelése a könnyebb tájékozódás végett, mert lássuk be: az RW-nek nincs főoldala a klasszikus értelemben, egy fórumot és egy azzal tandemben működő blogot látunk... és ezzel szerintem semmi baj nincs, ha ez a választott csapásirány.

És mi változna attól, hogy nem Címlap a neve, hanem Blog? Szerintem semmi.
Mondjuk ezt az átnevezést könnyen meg lehet lépni. Szerintem psishock 5 perc alatt lezavarja.

Kell egy blog egy rendszeresen firkáló hiriró stábbal, miközben bárkinek megvan a lehetősége, hogy a kommentje (akár felszavazás nélkül is) kikerülhessen ebbe a blogba. Gyönyörűen frankó dolgokat lehetne egy ilyen oldallal csinálni, és ha belegondolsz, már most is sikerült valamit összehozni, hiszen ha nem is sűrűn, de előfordult már, hogy valamiről itt volt cikk az országban először, vettek is át tőlünk hírt, környékeztek is meg nagyobb oldalról hirirót, szóval még így, szósöl jelenlét nélkül is vetődik az RW-re némi figyelem, és nekem meggyőződésem, hogy akadnak olyanok, akik olvassák a főoldalt, regisztrálni viszont nem fognak / nem akarnak egyelőre vagy semmikor sem.

Hiriróból meg kevés van, de mi sem csináltunk semmit annak érdekében, hogy ez változzon, nem "toboroztunk" és bizonyos olyan lehetőségekkel sem éltünk, amiket simán meg lehetne próbálni. Pl. szólt bárki is Sogunnak, Birdy-nek vagy bármelyik másik HW pápának arról, hogy ha esetleg írhatnékja támad, akkor ide nyugodtan lehet (még akkor is, ha mondjuk fél évente egyszer van ilyen), hiszen miattuk létezik az RW? Nem, pedig kellett volna, az esetleges csatabárdok - már ha vannak - eltemetésére meg törekedni kellett volna, mert még ha adódhatnak is ellentétek, a HW mindenkinek többet jelent ezeknél.

Oké, de akkor te miért nem kezdeményezel ilyeneket? Lehet, hogy csak az én agyam vált szivacsossá mostanában, de nekem semmi olyan nem rémlik se tőled se mástól, hogy ilyen irányú gondolatait megosztaná akár nyilvános topikban, akár a Hiriro berkekben.

A HW pápákkal amúgy felvettük a kapcsolatot, lefutottuk ezeket köröket, ha érdekelné őket a dolog, már írtak volna. Birdy aktív fórumtag, szerintem pontosan látja az itteni vergődést is. Sogun sok sikert kívánt a RW-hez, és köszönte, de nem nem kért abból, hogy a részese legyen.

Ilyesmiről meg nem szavazni kell, hanem el kell dönteni, aztán ha mondjuk csináljuk 1 évig, le lehet vonni a szükséges konzekvenciát az olvasottság / taglétszám alapján.

Lehet, hogy csak én látok most szürkén egy kicsit, de pontosan ezt csináltuk egy évig. Egy maréknyi lelkes hiriro a szabadidejét nem kímélve ölte bele az energiát a címoldalba. Közben sokszor ütközött mezei értetlenségbe, a címoldallal szembeni semlegességbe sőt ellenzésbe is. Tapintható köszönet kevés volt benne, de persze a hibákat azonnal kiszúró hozzászólásokat tekinthetjük akár pozitív visszacsatolásnak is. :)
Én úgy vagyok ezzel, hogyha megint egy maréknyian próbálunk világmegváltani, anélkül, hogy a közösség véleményét megszondáznánk, akkor megint csak ugyanaz lesz a végeredmény. Várjuk az üdvrivalgást, ami rendre elmarad.
Ahhoz, hogy a te elképzelésed működjön, szerintem nem elég egy maréknyi lelkes hiriro. Nagyon sok mindent meg kellene változtatni.
Most ennyi, mert kell a gyerek, mennem kell...

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



sandalar írta: Miért nem jó úgy, ahogy most van?

A kérdésed többek között azt feltételezi, hogy egy közösség dinamikája állandó lenne, és mindenki hasonlóképp élné meg. Ez nyilván nem így van, de erről elsőnek a főoldal és a házirend informál, ami nem csupán a tartalomra, hanem egyben az elvárt és elfogadott viselkedésnormákra is explicit (szabályzat) és implicit mód (cikkek hangneme) egyaránt utal. A "probléma" pont az ezek közti eltérését jelenti, és alapvetően kommunikációs eredetű.

Példával illusztrálva: a humoros cikkek alapján egy hasonlóan könnyed és pozitív légkörre számít az átlagolvasó, de lehet hogy eltántorodik a regisztrációtól/visszatéréstől, ha acsarkodó hangvételű kommenteket lát a cikk alatt. Egy fórum kapcsán ugyanúgy lehet közösségdinamikáról beszélni, amit a tagok mellett a tartalom is meghatároz. Tehát egy ellenséges légkört generáló politikai tartalomnak megvan a közösségformáló ereje, ha elegen, vagy elég nagy hangerővel ontják az erre jellemző stílust, tartalmat.

Ugyanezen okfejtés mentén nem nehéz belátni, hogy az oldal írott is íratlan szabályait sem tisztelő Pandóra miként formálhatja át az oldal dinamikáját. Hiszen ki tartaná vissza egy laissez-faire elvek mentén felépülő oldalnál, vagy miért lenne reális állandó önkontrollt elvárni egy olyan helyen, ahova kikapcsolódni járnak fel az emberek?

Ez is egy irány, de nem ártana elsőkörben eldönteni a csapásirányt, mert a jelenlegi ellentmondásosság csakis az eltávozók létszámát gyarapíthatja. Másodkörben pedig ezt a csapásirányt kéne lekommunikálni, hogy az új látogatók is nagyjából azt kapják, amit az oldal kínál.

dulakh írta: Melyik topikokra gondolsz konkrétan?

4chan és bulvárszenny, mint írtam. De a hotfix jegyében történő módosításokkal az oldal logóját is ki lehetne egészíteni, mittudomén, egy fa mögül kacsintgatató Trump frizurás lolival.



Strato írta: Megint ott tartunk, hogyha nem rakja át a moderátor, akkor "mit keres ez itt?", ha meg átrakja, akkor "mi a f@sznak kellet ennek még egy topikot nyitni?".

Visszatérő esetek után azért felmerülhet a kérdés, hogy mennyire szisztematikus jelenségről van szó, amit addig nehéz is orvosolni, míg az energia csak tűzoltásra irányul. Kezdésnek talán nem ártana átgondolni, hogy mennyire működőképes a vélt többségre egyéni véleményekre hagyatkozás, akik ritkán az oldal működésének egészét tartják szem előtt, mintsem a saját vágyaikat szeretnék megvalósulni látni.



+1, pont így.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



A megint valójában annak szólt, hogy ismét egy helyzet, aminél bármit csinal a moderátor, valaki be fog szólni miatta. Talán ha kettő másik hasonló esetet tudnék halványan felidézni az elmúlt másfél évből, szóval visszatérésnek nem szémítanám.
Zoo döntesi módszerébe nem látok bele, de szerintem ő maga is az áthelyezést preferálta eleve, az, hogy ketten felszólaltak az áthelyezés mellett, gondolom csak erősítette az elhatározást, de ezt majd Zoo tisztázza, ha akarja.
Az üzenet ezzel együtt átjött, köszi. ;) Én eddig is igyekeztem megszívlelni, de sok esetben nem olyan egyszerű a dolog, mint az, hogy 1+1=2. De ezt te is tudod jól.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Én ezt soha nem értettem :D Akkora élet van itt, hogy mindenki majd 20-30 topikot fog követni meg bele bele olvasgatni, ahelyett, hogy bárhol bárki bármiről beszélhetne egy kis közösségben? :D
Szalvétával fogjátok a faszt, de komolyan! :D



A Killing Joke című képregényfilm képregényes vonatkozásait fejtegetni és ezekről vitatkozni offtopic egy filmes topikban, ennél semmi sem egyértelműbb! Nincs igazad, mert kijelentem, hogy nincs.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Megint ott tartunk, hogyha nem rakja át a moderátor, akkor "mit keres ez itt?", ha meg átrakja, akkor "mi a f@sznak kellet ennek még egy topikot nyitni?".

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Mondjuk ha igazat adok a fanyalgóknak (végül is lehet, mivel tényleg nem szűken a filmről beszéltünk), akkor az utóbbi még jogos marad, mert van már képregényes topik, itt.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Oké, de mivel ez nem tisztán képregényes vita, gondolom Zoo azt sem akarta szétbarmolni vele. Szerintem lépjünk túl az ügyön. Igazán jó megoldás úgyse lesz, ami senkinek sem nyomná valamijét.

PZ: Egy darab tálcán kínált kattintásodba kerül folytatni a hozzászólások elolvasását. Ha az neked sok, akkor sajna így jártál. Carry on.

Steam: mrstrato
Cserekulcs listám



Na igen, de így lesz ezer topik ami kihal az érdektelenség miatt, az a két ember megbeszéli a dolgát ott és vége. Én meg elolvasgatnám itt azt a sok killing joke os kommentet, nem zavar, de nem fogok más helyre menni ezért.
Ti komolyan keresitek hova ömlenghettek az élményitekről, mire le mertek írni valamit?



Ti komolyan keresitek hova ömlenghettek az élményitekről, mire le mertek írni valamit?

Én nem, anyáz is érte rendszeresen ugyanaz a két ember. Az a baj, hogy elképzelés nélküli dolgok történnek az oldalon ebből a szempontból (meg másból is, de arra nem ez a topik való) állandóan, és minden tiszteletem ellenére lassan már én is ott tartok, hogy az ordító inkompetenciát okoljam érte. Ezt így nem lehet csinálni, de úgyse ér semmit, ha ezt leírod, szóval bennem leginkább az az elhatározás érik egyre inkább, hogy hagyom a fórumot a fittyfenébe.

Szerintem az a tervük, hogy megutáltassák magukkal a saját tevékenységüket. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Zaxx és Damoqles képregényes mélykurzusát áthelyeztem a Képregényes topicba.

A moderátor. (24 órával ezelőtt.)

...vagy lehet belőle csinálni komplex problémát, sőt, teljesen új elemekkel kiegészítve felpörgetni, mindenfelé szétszórni (érthetetlenné s fogyaszthatatlanná tenni bárki számára, aki 24 órája nem járt ott - pedig ez egy fórum ugye), lesz belőle egy teljesen felesleges topic, két hivatalos bejelentés és egy állásfoglalás, másnap is beszélünk róla, sebek nyílnak fel, mindenki sír és borzong, félelem és reszketés.

A nem mod mod pedig a modok nevében nyilatkozik. (Ha pedig mod, akkor az vicc volt, tehát ez is lehet az.)

17 másodperc, 1 mondat, 1 fő.

vs.

Legalább fél órás meló, egy halom gépeléssel, több személy bevonásával, felesleges feszültségekkel és diskurzusokkal a semmiről, meg ugyan arról ezredszer, feleslegesen.
Arcvesztés, negatív hullámok, mindenki köcsög.
A végeredmény pedig garantáltan nem tükrözi a befektetett extra energiákat, szóval mondjuk úgy nem hasznosultak túl jól az erőforrások.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Ez is egy érthető álláspont, de arról van szó, hogy kinél hol a határ. Alapvetően nem volt off a kiindulópont, de egyre messzebbre csavarodott. Más filmeknél is előjött már, például a Sicariónál is.

A HW-n is rendre új topikot kaptak, ha az adott filmről túl sok vita ment, vagy jöttek a méltatlankodók, szóval többé-kevésbé megvoltak az előzményei ennek a gyakorlatnak. A képregényfilmek miatt pedig eddig is állt a bál, kellett a külön DCU-, MCU- és Deadpool-topik is, van képregényes is, de az is más, más szemét ott csípné a filmes vonal. Most lesz egy általános is a maradéknak, mert ez egy régóta visszatérő igény. Ettől még lehet oda írni ezekről a témákról. De ha érződik, hogy elkanyarodik annyira, hogy többeket zavarjon, át lehet menni vagy helyezni.

A méltatlankodók miatt ugye egy-egy téma akár el is halhat, mert más már inkább leáll a beszólás miatt. Vagy tele lesz méltatlankodós offal, és lehet azt takarítani, pedig gyakran jogos. Hozzátenném, hogy jól működő kereső hiánya miatt is jobban fellelhető így egy-egy konkrét véleményfolyam utólag.

Szóval itt nem olyan egyszerű igazságot tenni, sem a határt meghúzni, hogy meddig mehet. És igen, mivel a felhasználók kényelme is szempont, fontos az ő visszajelzésük is, a tiéd is, ha nem is lehet mindnek megfelelni, vagy két ember beszólását törvényszerűen többséginek feltételezni.

Ahogy a moderátoros topikban is írtam, gyakran a megoldások féloldalassága időhiánynak is köszönhető. Egy moderátor/hiririo/anyámkínja is dolgozik, esetleg hazaérve belenézve az olimpiába meg ilyesmi. Itt már napok óta nem tudtam reagálni Strato és swoder megjegyzéseire, mert nem volt rá időm, és az elmúlt napokban nagyrészt offline voltam. Nem kell ezért sajnálni, de amíg a polgári állásomból élek, és másra is merek szánni az időmből az RW-n kívül, addig korlátozott az jelenlétem. Az, hogy az utóbbi időben sokat kellett moderálni, azaz offot lapátolni, összefügg azzal, hogy hiriróságra kevesebb idő és energia jut, hogy Zaxx egy korábbi kritikájára reagáljak. Szóval könnyű munka közben és/vagy unalomból fórumozva ötletelni, de szerepvállalás közben másként néz ki a történet (ezt mondjuk éppen Zaxx is tudja). Mondom: ez nem panaszkodás, de 24 órából áll egy nap, alapvető számtani műveletek ismeretével már a végére lehet jutni a történetnek. Az pedig nem biztos, hogy jó megoldás, ha mindenki lemond, aki 7/24-ben nem ér rá. Kényelmesnek kényelmes lenne, az biztos.

Sors bona, nihil aliud.


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Hogy legyen mindenkinek rálátása, erre érdemes reagálni, így talán érthetőbbek lesznek a követett elvek és a technikai okok, és ennek a fényében tudunk finomítani a rendszeren. Az említett példa az alapvetően követett főszabály. Ami bonyolítja, a sorrend megborulása, a menet közben érkező hozzászólások, vagy a válasz természetük miatt átmozgatott kommentek. Emiatt rendre jó pár percet igénybe vesz, ha sok komment van, és még zajlanak az események. Szóval a képlet a gyakorlatban technikai okokból bonyolultabb és időigényesebb, de lényegében erről van szó, laboratóriumi körülmények között így is működik.

Kivételes esetben nyitunk új topikot (ha psi eredetileg ezt preferálta is), például ha nincs neki megfelelő. Jelen esetben a visszatérő képregényfilmes mellékvonalak indokolták a filmes részlegbe az új topikot az előző kommentemben leírtak szerint (még ha a konkrét beszélgetés el is fért volna a képregényes topikban), állandó nyígás, és a médium gyakran a film, ami az MCU/DCU-ba nem fér be (mert ugye az X-Men miatt az MCU-ban is volt lázadás). Nyilvánvalóan vitatható, hogy melyik megoldás miatt ki reklamált volna, és a legjobb megoldást sikerült-e kiválasztani, mert valóban fragmentált lehet ettől a fórum. Ha rajtam múlt volna, eleve egy képregényfilmes topik van, de ez a hajó már rég elment, és biztos van, aki a DC/Marvel-megkülönböztetést preferálja. (Időben egyébként gyakorlatilag ugyanannyi volt új topikként is.)

A moderátoros témába pedig azért került át külön komment, mert önmagában moderálandó lett volna normál helyen, ott viszont ontopikként ezúttal megmaradhatott.

(A konkrét moderálási kérdések nem idetartoznak, itt most az átmozgatásokra kéretik reagálni, akinek észrevétele van.)

Sors bona, nihil aliud.



My 2 cents, arról, mi megy itt RW-n az utóbbi időben.

Bárki bármit megtehet : Következmények nélkül akárki beugathat akárkinek, maximum megy a törlés, vagy áthelyezés. Az is mikor hogy, mert ugye semmi konzisztencia nincs mögötte. Ha valaki olyan szól be durván, aki kifogásolni szokta a törlést, akkor a modok meghunyászkodva, csak áthelyezik egy tök random topicba a hozzászólást.
Ha esetleg véletlenül ne adj isten ki meri törölni a mod a delikvens kommentjét, akkor kap rá egy olyan személyeskedéssel átitatott lebaszó reakciót, amire minimum permabant kéne nyomnia, de mivel fél, hogy majd utólag jól lecseszik, hogy biztos személyes vendetta miatt történt, ezért inkább biztos ami biztos alapon még jól bocsánatot is kér, amivel nem csak bátorítja ezt a viselkedést, de még saját magából is hülyét csinál.

BANális fenyegetőzések : Hetek óta megy ez az üres "utolsó dobás / nincs több személyeskedés / legközelebb 1 hét pihi" fenyítés. Közben meg persze semmi nem történik, az ég tudja miért. Töketlenség? Beletörődés? Konfliktuskerülés? Ki tudja, a lényeg úgyis az, hogy van egy bannolni képtelen "rendőrségünk", amivel lehetetlen fenntartani a rendet.

ToxiCity : Mindenki tudja kire gondolok. Grifter sikeresen megmérgezi az összes topicot. Mindenhol mindig azt keresi, hogy kibe lehetne belekötni. Bármilyen kis indok elég, lényeg, hogy ő ki tudja élni / el tudja valamivel nyomni azt a megszámlálhatatlan mennyiségű komplexusát, amivel minden nap küzd. Ha esetleg semmibe nem tud, akkor direkt generál magának egyet, amit a legegyszerűbben úgy ér el, hogy reagál valamire olyan módon, ami egyrészt kinyitja a bicskát a zsebekben (hogy tutira úgy érezze valaki, hogy arra reagálnia kell) mellé pedig úgy fogalmazza meg a tartalmi mondanivalót (ami minimum két értelmű, de sűrűn tökéletesen egy), hogy utólag belemagyarázhassa, hogy hülye vagy, mert még azt se értetted meg, amit alapból írt, és ő újból "megnyert" egy "vitát".
Egy ilyen toxic embernek, akinek alapvető célja a konfliktus generálás, semmi keresnivalója egy közösségben. Erre valahogy minden fórumon rájönnek az illetékesek. Még a HW-n is kitették a szűrét, pedig ott még több puszipajtása volt. RW-n valami miatt a ban csak egy üres frázis, amit használni már senki sem mer.
Itt van ez az internet cigánya (már elnézést, de ez a legtalálóbb kifejezés) aki képtelen beilleszkedni, aki saját bevallása szerint DIREKT nem is AKAR beilleszkedni, aki még büszke is erre, aki állandóan beleköt mindenbe és mindenkibe, aki megmérgezi a levegőt, aki miatt többen is itthagyták már a Rewiredet, és aki miatt a konfliktusok és személyeskedő "viták" végeláthatatlan szarfolyama kiindul. BÁRHOL és MINDENHOL felismerték volna már a modok, hogy ő a problémák forrása, hogy ő az, akire a banhammernek már hónapokkal ezelőtt le kellett volna csapnia, és hogy nem való emberi közösségbe, mert nem tud úgy viselkedni.

Tehetetlen moderátorok : Mivel ban nincs, ezért kénytelenek a Grifter kommunikációjából keletkező szart hol törölni, hol pakolászni, de ez láthatóan sehova nem vezet. Ideje lenne a tökeikre állni, és drasztikusabb moderációt végezniük, különben tökéletesen komolyan vehetetlen bábok maradnak csupán. Mostanra már elértünk arra a pontra, hogy Grifter moderátort FENYEGET(!!!) (nem kéne huzogatni a bajszom... jeeez) :D
Másik probléma, hogy nem veszik észre a probléma gyökerét. Hányszor / milyen sűrűn került elő valami moderálandó, mielőtt Grifter újból felbukkant itt is? A mostani moderálások hány százalékában vesz részt aktív szereplőként? Megannyi nehéz kérdés, és kikövetkeztethetetlen összefüggés...
Harmadik probléma, rossz embereket és rosszul próbáltok fenyíteni. Valami veszekedés van Grif és random ember között, akkor mindig jön a "most már mindketten fejezzétek be" warning. Látszólag annyi jön le a modoknak, hogy ez a kettő nem bír egymással, miközben az helyzet, hogy Grift nem bír a világgal. Ennek ellenére mindig mindkét fél a hibás.
A legjobb meg az, amikor jönnek a "Grifterrel tudni kell bánni", meg az "ismerhetnéd már milyen, ez alapján kéne hozzáállnod" kifogások. Wat? :D Nem, neki kell egy közösséghez úgy hozzá állni, mint egy embernek.
Amíg ezt a modok nem ismerik fel, addig teljesen felesleges szélmalomharcot vívnak önmaguk tehetetlenségével.

Elértünk megint arra a pontra, amivel már a HW is többször szembenézett : szinte minden fórumbeli konfliktus/probléma egy emberre vezethető vissza. Ezzel a helyzettel HW-n sikerült megbírkózni, bízom benne, hogy itt is lesz legalább egy moderátor, aki helyén tudja majd kezelni a problémát.

Dánke.



+1



Van egy szabályzatunk, és én amellett vagyok, hogy aki nem tartja be, mondjuk egyszeri felszólítás után sem, azt menjen pl. 1 hét pihire, ami alatt el tudja olvasni, értelmezni az abban leírtakat. Ha utána se megy neki, akkor esetleg mehet a hosszabb eltiltás, esetleg a banhammer. Bár én kurvára a legvégső esetben, vagy durva vétség esetén javasolnám a bannolást, jelen pillanatban még nem annyira szar a helyzet, hogy bárki is ki kellene dobni.
És igen, a moderátor ne magyarázkodjon. Volt egy szabálysértő hsz. a mod törli és beleírja sárgán, hogy enyje-benyje legközelebb ne így és ne úgy (pl.: Ne személyeskedj Jószska. A következőnél mész a kispadra). Téma lezárva. Ha mégis megy tovább a vita, vagy az értetlenség, akkor mehet a szankció. Nem érdekel, hogy nem érti, annyi joga van itt mindenkinek, amennyit a szabályzat enged, és az oldal használatával elfogadta azt is, hogy a modok döntése szent.
Ezt főleg az egymás elleni eldurvult csatákra értettem.

ShowHide spoiler #


Abszolút egyetértek mindazzal, amit leírtál, Ozzy -- csak én lusta voltam bepötyögni. Szóval nagyon köszi, hogy megtetted.

TL;DR: ez így szar, ahogy van, az illetékesek növesszenek golyókat és tegyék meg, amit meg kell. Ellenkező esetben az egész oldal/fórum szépen darabjaira fog esni és kongani fog az ürességtől.

Vagy adjátok ide a banhammert; én nem vagyok nyúlbéla. ;-)

Non serviam



+1

közben nem tudtam kiverni a fejemből ezt a jelenetet:
rwurl=https://youtu.be/d0-EuoBjkKI

"Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone. Panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect immortal machine?" - Shodan



“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!