Jelenlegi hely

Digitális zsákbamacska

Utolsó bejegyzés

Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag
Digitális zsákbamacska

Ideköltözik az agymenés a digitális játékjavak fogyasztásának hátteréről, ami az Overwatch topikjában kezdődött. A kiinduló hozzászólás a #327 volt.

Szerkesztette: Zoo - 2016 máj 25


Nem is az a meglepő, hogy valaki elszór 25 ezer ft ot csak így hanem, hogy ilyen szarokra? Mondjuk ezzel biztos csak én vagyok így de a skinek soha nem érdekeltek főleg ilyen játéknál ahol a saját karakteredet nem is látod... A többiről nem is beszélve.. Spray meg ilyen olyan "hangok" hát hova szarjak komolyan....?



CSGO-ban is beteg árakat fizetnek ki... 5 euró (!!!!) egy átkozott láda kulcs amivel kapsz egy skint valamelyik fegyveredre. :D Miért? De amúgy a fickó magán is röhög a videóban, hogy ilyen szarra költött ennyi pénzt. Szerencsére nem a sajátja volt, hanem a nézők pénzét verte el erre.



Amikor valakinek fogalma sincs az egészről, de nagyot akar mondani: epikus :D

ShowHide spoiler #

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Nightcrawler írta: Szerencsére nem a sajátja volt, hanem a nézők pénzét verte el erre.

Továbbra is nevetséges ez az egész jelenség. Rá nézve sem jobb a helyzet mert legalább valami értelmeset vett volna ebből a lovéból ha már vannak ilyen idióták akik pénzelik mert játszik. Mondjuk akár egy másik játékot vagy mittomén de nem faszom virtuális skineket 25K értékben...

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!



Legyünk már inkább azon kiakadva, hogy egyáltalán van ilyen szar egy teljes árú játékban. :) Ez tényleg csak engem zavar?

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Ha a játékmenetre zéró kihatása van, akkor tényleg elég kevés embert zavar. Vannak viszont olyan emberek, akik direkt szeretik, ha megfejik őket, és a fejlesztők azt kihasználják mert mér ne. Egészségükre.

Van némi etikai aggály amiatt, hogy a pénz súlyát nem érző gyerekek, ill. különböző szerencsejátékfüggők, ill. gyenge jelleműek akkor is fizetnek, ha éppen nem engedhetnék meg maguknak. Az alapján, amit ismerek az ilyen emberekről az in-app vásárlásokat, főleg az ilyen lutri dolgokat sokkal jobban regulálnám, ha rajtam múlna.

De nem zavar, hogy ott van, mer' mér zavarjon? Mer másnak van nekem meg nincs csilivili cuccom? Azt meg éppen leszarom.



Miért is zavar ez? Lootboxot árulnak amit minden szintlépés után kapsz ingyen és bérmentve. Végtelen mennyiségben. A játékot semmiféleképp nem befolyásolja egyik cucc sem. Aki vesz az a saját hülyesége miatt vesz. Én őszintén bevallom vettem egy 5ös pakkot. Miért? Mert mi a faszért ne. Ócsó, egy próbának elment, volt benne pár hasznos cucc aminek hasznát tudom venni, de tudom hogy pénzkidobás volt. Költöttem már 5 eurot ennél nagyobb faszságra is. :D Többet mondjuk nem fogok, de hogy ez egyeseket miért bánt ennyire sose fogom megérteni.



Miért is zavar ez?

- Mert free-to-play játékokból átvett csökevény, aminek semmi értelme sincs.
- Mert félő, hogy emiatt pont annyit lassítanak majd a szintlépősdin, amennyi a felmérések alapján ahhoz kell, hogy a kicsit is türelmetlen játékos vegyen ezt-azt.
- Mert alapból a lehúzás ötletére épít, vagyis az, amit Mastodon is mond (apu hitelkártyája, zsebpénz sutyiban hülyeségre elverése, stb.).
- Mert random cuccot veszel konkrét helyett, így a "de mi van, ha a következő csomagban valami tutijó dolog lesz" feeling a további vásárlásba akarja belecsalni az embert.

Ez egy vásárlófejésre kitalált, többszörösen is bevált szisztéma, ami mögött semmiféle pozitív szándék nincs és végeredményben a kiadót leszámítva senkinek semmilyen előnye nem származik belőle + tulajdonképpen sérti a játék "tisztaságát" is, amikor a szépen animált, feelgood karakterek között látod az árcédulákat.

Az alapból fejcsóválásra ad okot, hogy egy teljes árú cuccba tuszkolják bele ezeket a dolgokat, és őszintén szólva minél többet látom (Dead Space 3, Mortal Kombat X, Rise of the Tomb Raider, MGS5 stb.), annál jobban taszít. Engem nem érint, mert az Overwatch a promó időszakban nem tudott megfogni, szóval valószínűleg sosem fogom megvenni, de ez pont egy olyan dolog, ami kb. a véletlenszerű "oh, what the hell!" alapú vásárlást is kizárja, vagy legalábbis meggondolásra készteti nálam.

De hé, volt olyan barom, aki a Battlefronthoz is megvette a season passt, a CS: GO-val a Valve meg még az alacsony árcédula ellenére is sokkal undorítóbban csinálja ezt a bulit (mondjuk a kártyák meg a gemes hülyeség óta az egész Steam kezd lesüllyedni a szerencsejáték-biznisz pöcegödrébe), szóval kiadói oldalról nyilván megértem, hogy az Activision is beállt a sorba.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Ostoba vagy, újfent. Veled ellentétben sok ember szeret kitűnni az átlagból, főleg egy játékban, ahol ezt meg is mutathatják annak a rengeteg másik embernek akikkel találkozhatnak. E-penis, mert megteheti. Ennyiről szól.
Ez problémát okoz neked, vagy inkább csak irigykedsz?



Ostoba vagy, újfent.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Hiába próbálod leplezni a nyomorodat, ettől még a tény változatlan marad. Oldalakat írsz a nagy büdös semmiről és megsértődsz minden szaron, hogy utána elégedetten dőlj hátra, holott kurvára semmit nem értél el. Megérte? Menj levegőzz inkább egy kicsit, jót fog tenni.



Hiába próbálod leplezni a nyomorodat, ettől még a tény változatlan marad.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Elkussolsz, vagy eltaposlak. Ne kelljen mellé állnom kisköcsög.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Sshhh, neked még nem osztottam lapot, egyelőre a sarok a tiéd.
Zaxx te meg erőltesd meg magad egy kicsit.



Az egy dolog, hogy ilyen szar dumákért 20 éve is kiröhögtek volna, de sajnos Zaxx szépen részletesen leírta, hogy mi ezzel a probléma. Te meg erre nem tudtál felböfögni az égadta egy világon semmit.
Miközben te, meg a többi rátermett kapitalista egymással verseng, hogy bebizonyítsa: elképzelése sincs róla, hogy például miért tiltják a szerencsejátékot a világ minden civilizált részén (úgy nagyáltalánosságban, kiskapukkal persze), illetve miért monopolizálja az állam, lehetőleg szelídebb formákban. Nem nálunk, szinte mindenhol.

Szóval nem vmi apróságot nem értesz, nem vmi kis nüanszot, hanem konkrétan teljesen fogalmatlan vagy a körülötted létező világgal és teljesen alapvető, XX(I). századi társadalmi normákkal kapcsolatban.

Pedig ha ilyen kurva felvilágosultnak hiszed magad, nyugodtan belegondolhatnál, hogy miközben a boltban már attól is próbálnak megvédeni, hogy átbasszon a kereskedő az akcióssal, meg a más csomagolással és különböző kiszerelésekkel, mindeközben te azt akarod megmagyarázni, hogy tök oké, hogy a gyerek vmi mesepénzben el tudja költeni egy családi ház árát, sőt, teljesen legálisan folytathat szerencsejátékot, mégpedig offshore, vagyis csak egy lépés, hogy egy bűnszervezet, vagy egy orosz/kínai/észak-koreai szerencsejáték szervezőnek tartozzon a családi ház árával. Persze, azt mondod ez hülyeség, de 10 éve a CSGO skines dolgokra is azt mondtad volna, hogy olyan a világon nincs. (Bár lehet szted még most sins, de ez ugye legyen a te szégyened.)

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy nem érted, ez hogyan érinti negatívan azokat a tömegeket, akik ugyan megvették a játékot, de nem fizetnek később/folyamatosan. Sajnos teljesen világos, hogy egy ilyen komplex összefüggést képtelen lennél felfogni :(

Szóval te minderre vak vagy, sőt, még büszke is rá, ezért bátorkodsz másokat leostobázni - azért, mert fel sem vagy képes fogni, amit leírtak. Nem is érted az írott szót, csak nyögdécseled itt vissza ugyan azt a szánalmat, közben meg azt hiszed kemény vagy és okos...

rwurl=http://lovelace-media.imgix.net/uploads/491/92ca9870-5bb3-0132-4270-0ebc...?

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Egyébként érdekes lesz látni, hogy vajon az Overwatch eljut-e majd a CS:GO féle "megyek a darkwebre rulettezni, hátha nyerek pár ezer dollárt, a progamernek a sztrímen is sikerült, tutira nem volt hazugság!" szintre. :D

Mocsok világ.

Joda: A Blizzardról el tudom képzelni, hogy meg tudják oldani normálisan, de a Valve-ről is el tudtam volna még pár éve. Arra meg semmi biztosíték nincs, hogy így marad-e (a beetetés ősi fogalom a marketingben)... ahogyan néhány játékosi beszámolóból sem fog kiderülni, hogy egyáltalán most így van-e.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



ahogyan néhány játékosi beszámolóból sem fog kiderülni, hogy egyáltalán most így van-e.

Mi van-e hogy? Nem értem. :D

Overwatch eljut-e majd a CS:GO féle

Nem fog. Mondjuk ez elég nyilvánvaló. HS se jutott, HotS se.

Nem tudom eldönteni, hogy most szánt szándékkal próbáljátok megmagyarázni, hogy ami itt van az már csak azért is szar vagy így tudjátok is, hogy hogy működik. =/



Bocs, késő van. :D Csak annyit akartam kihozni a körmondatból, hogy igazából csak és kizárólag a Blizzard tudja azt, hogyan is manipulálják a rendszert. A WoW-ból is van fekete piac, a Diablo 3 aukciós háza is effelé tendált, amíg le nem lőtték, stb.

Egyébként nem arról van szó, hogy én hú de fel vagyok háborodva, de a CS:GO óta furcsán nézek minden random dropokkal operáló, mikrotranzakciókkal támogatott megoldásra. Kicsit olyan ez, mint amikor a Sopranosban Christopher magyarázza Tony-nak, hogy egy Pokémon kártyákkal megrakott kamiont kéne elkötni a szokásos biznisz helyett.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Szerintem az van, ha tudnád, hogy mire mondod ezt akkor egyből rájönnél hogy hülyeséget beszélsz. :D

Felvilágosítalak mert látom nagy a sötétség. Szóval szintenként kapsz egy dobozt amiben van 4 totálisan random loot. Player icon/skin/emote/spray/currency/lópikula. Bármi lehet, olyan is ami már van, akkor azért cserébe kapsz currency-t. Semmi nem cserélhető, külön nem aktiválható/beszerezhető csak úgy kapod meg ha dobozból esik. Level 24 után minden szintért ugyanannyi xp-t kell összeharácsolni és a végtelenségig lehet szintezni és ugyanúgy kapni fogod a ládákat minden egyes szint után. Amit tudsz venni az ez a doboz amit amúgy is minden szint után kapsz. Random loottal. Mégis ebből hogy lenne fekete piac? :D Az, hogy wow-os meg diablos meg mittomén milyen játékoknál ahol konkrét itemeket lehet venni ott még oké, de ez? :D Hogy? Mit? :D



Semmi nem cserélhető, külön nem aktiválható/beszerezhető csak úgy kapod meg ha dobozból esik.

Értem, akkor ez ilyen account-eladós biznisz lesz. :D

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Szóval majd random semmit nem érő kozmetikai cuccért eladot a _teljes_ blizzard accountod. :D Ühüm. :D

Vagy majd minden alkalommal mikor szeretnél válogatni az legendary skinek között átlogosz a vásárolt accra. :D :D Nagyon életképes.



Értem, hogy jóval korlátozottabb a dolog, de a Blizzard pénzéhségét és a felhasználói leleményt én azért nem írnám le ennyire egyértelműen... a "fizettem, mégis pénztárcanyitásra manipulálnak" része a dolognak meg akkor is ott van, ha megússzuk a legrosszabb lehetőséget, vagyis a maffiát. :D

Overwatch, the possible future:
rwurl=https://www.youtube.com/watch?v=C022EtqEMoE
:P

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.



Oké, értelme nincs tovább beszélgetni erről. Nettó hülyeség az egész amit szeretnél mögé látni vagy szeretnél feltételezni.



Tehát teljes jófejségből pakoltak microtransactiont és lootboxokat a játékba. Értem.

Király ez a Blizzard, a játékosokért tesznek mindent.

Ha olyan kommentet látsz tőlem, amit kevesebb, mint 5 perccel korábban posztoltam, ne olvasd el, mert még írom.




Hogy teljesen fair-ek legyünk be kell látni, hogy ugyanez a Blizzard simán kinyírta a D3 AH-t miután belátták, hogy negatív hatása van játékélményre*, annak ellenére, hogy minden független becslés szerint** fejőstehén volt, és hogy otromba módon segget csináltak a szájukból, amikor ezt meglépték.

Figyelj, van egy bizonyos réteg, aki hajlandó pénzt adni olyan dolgokért, amik így vagy úgy jelentőségteljesek az életükben. Az emberek így (is) kifejezik a hálájukat, tetszésüket, stb. Lásd még twitch donációk, adakozás a templomban, mecénások stb. Nem fejteném ki, hogy miért van így vagy hogy miért jó vagy rossz, csak szeretnék rámutatni arra, hogy ez egy természetes viselkedés, ami az élet több területén is felbukkan. A játéktervezők, amikor erre rájöttek, elkezdtek lehetőségeket biztosítani további pénzköltésre. Kismillió példa van, az eleve gonosz, szuper-kizsákmányoló, addiktgyártó Skinner-dobozoktól kezdve a tényleg opcionális, játékban nem is látható (pl. merchandising) megoldásokig. Szóval maga a mechanika létezése nem jelenti rögtön azt, hogy lenyúlás, vagy gonosz indíttatás van mögötte. Az egyszeri élményt (single-player, story driven, stb.) biztosító játékok esetében is már régen kitalálták a gyűjtői változatokat, egy kis extra pénzért. Egy ilyen online játék, mint az Overwatch esetében viszont a játszás az ember életének része lesz, várhatóan többször visszatér hozzá egy hosszabb időszakon keresztül, adja magát, hogy az adakozás, a prémiumfizetés lehetőségét állandóan fenntartsák a fejlesztők. A fenti okok miatt ezt önmagában nem tartom aggályosnak, a kérdés az, hogy az Overwatch konkrét implementációja milyen?

- Játék erőviszonyait semmiben sem befolyásolja: nagy pozitívum.
- Véletlenszerű a jutalom, ez nagy negatívum (lásd a megjegyzésemet az előző hozzászólásomban a szerencsejátékokkal kapcsolatban), de a gyártás lehetősége (mármint a currency unolck) némileg ellensúlyozza a véletlenszerűséget.
- A jutalom kozmetikai jellege ellenére jelentőségteljes, a megnyitható karaktermodellek kreatívak és minőséges grafikusmunka van bennük.
- Minden megszerezhető játékkal is, a játék jutalmi rendszerébe teljesen integrálódik: ez a normális, szerintem.

Nem katasztrófa. Így vagy úgy, ha játszod a játékot, erőforrásokat fektetsz bele. Az idő és energia is "adomány", nemcsak a pénz. A Mass Effect 3 multiban még csak nem is volt gyártási lehetőség a mikrotranzakciók után, és az erőviszonyokat döntően befolyásolta a zsákmány, mégis milyen jól sült el... Az emberek mái napig játsszák, akármikor felmegyek még mindig 1 perc alatt van a matchmaking. És az első évben megvolt minden unlockom. A lényeg a jó játékmechanikában van, a jó játékélményben, és az bőven megvan az Overwatch-ban.

*meg kismillió egyéb ok miatt, pl. kezdtek beleütközni a törvényi szabályozásba...
**amit én csináltam :D



Egy-két apróságot azért ne felejtsünk el, amikor ezek összemossuk:
1. Diablo AH-ban TE kerested első sorban a pénzt, ők csak levettek belőle. Tehát a munkád gyümölcsét neked fizették ki, amit ők csak megsápoltak.
Itt ilyen nincs, itt te csak fizethetsz ÉS 'dolgozhatsz', mindenképpen ők tesznek zsebre mindent.
(Bármennyire szar volt, az volt még a legkorrektebb elképzelés, már alapjaiban.)
2. Emlékeim szerint nem pár hét után kapcsolták le az AH-t, előbb (kétszer is?) tönkre tették vele a játékot, végül bő fél év kellett hozzá. Mindez pedig csak azért nem volt sokkal nagyobb pofára esés, mert nem találkoztál direktbe szembe a többiekkel, így végülis kurvamind1 volt, mennyire szélsőségesen szar lesz tőle bármi, hiszen úgyse szembesülsz vele éles helyzetben, max. a farmodon látszott meg.

Ami pedig a lényeg, és a XXI. század első nagy vívmánya, amihez úgy tűnik még nagyon sok idő kell, hogy a fejekben is helyére kerüljön: valójában te nem veszel semmit.
Nem hogy skint, de még játékot se.
Semmi sem a tiéd. Kölcsönzöd, fizetsz érte, hogy ők megengedjék, hogy használd.

Ha bármi mást vehetnél ilyen feltételekkel, a többség azt mondaná, hogy ez egy pofátlanság, egy óriási átbaszás, mi az, hogy fizetek érte, meg a játékom (befektett időm és energiám) után még kapok dolgokat, és a végén mindez NEM az enyém? Ezt azért képzeljük már el bármi mással: nem megveszed, hanem (eladási áron!, tehát ugyan annyiért) kibérled, és a bármi amit utána szerzel benne pénzért, az sem a tiéd, sőt, lazán visszavehető tőled.
Szóval mondjuk veszel egy autót, elköltesz rá még egyszer annyit, amikor kapsz egy emailt a gyártótól, hogy megszegted a szerződési feltételeket, és ezért visszaveszik tőled az autót, minden általad hozzá vett dologgal együtt, persze bármi nemű kártalanítás nélkül.

...és itt ehhez tapsikolnak egy csomóan, hogy ez milyen kurvára rendben van így! (Bár még spirázhatnánk tovább, mert valójában ennél is gusztustalanabb a helyzet, hiszen a te autód menetteljesítményét nem tudja utólag befolyásolni a gyártó, amikor éppen olyan kedve van - és ez csak egy példa.)

Valójában egy sokkal nagyobb képet kéne látnia mindenkinek, és azt, hogy ezek a dolgok jelenleg azért nincsenek szinte semmilyen módon szabályozva, mert a döntéshozók és törvényalkotók már csak korukból fakadóan sem látják vagy értik a problémát. El kell telni még pár tucat évnek ahhoz, hogy a még gyerekcipőben járó digitális ipart is rendesen szabályozza és gatyába rázza a társadalom, vagy legalábbis értelmes és konzekvens elveke alkosson hozzájuk - amik nem csak arról szólnak, hogy mitől lesz még jobb a játékot kiadónak, aki amúgy jelenleg szinte kizárólagosan dönti el, hogy is legyen ez. (Azon túl, hogy milyen PEGI rating kerül rá.)

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Azt kihagytad, hogy igazából egy gyíkember vagyok az Uránuszról, aki a zsidókkal karöltve pénzeli titokban a nagy világmeghódításra készülő összeesküvést. Mélységesen csalódtam benned.



Mármint szeretnél gyíkember lenni, de csak egy buta átlag senki vagy, akitől saját erőből még egyetlen értelmes mondatra vagy gondolatra sem telt.

...az pedig a világon bármilyen létformának csakis dicséret lehet, ha TE csalódsz benne :.D

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



Nem értem minek erőlködsz. Nem tartalak vitapartnernek, mert a fröcsögésen kívüli párbeszéd szemlátomást nem az erősséged.

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!