Jelenlegi hely

Szoftverhegesztés

Utolsó bejegyzés


Én tudtam Turbo Pascal-ban színesen, véletlenszerűen villogó feliratot csinálni.

Akkor voltam a csúcson.

“The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.” - G.B. Shaw



psishock írta: hogy keveredtel MATLAB-ra?

Előző (és egyben első) munkahelyemen kutatásban vettem részt, egész pontosan 2D/3D gépi látás és itt-ott egy kis machine learning. Akadémiai/alapkutatás meg tipikusan leginkább prototipizálás, arra meg tökéletes a MATLAB. Bár később már C++ projekteken dolgoztam ott.

De egyetem is használtam MATLAB-ot képfeldolgozástól robotirányításig pár dologra.

Regen minden jobb volt.



Egy dolgot nem kívánok senkinek: prolog-ot. Egyetemen tanították, kínkeserves. Nem tudom, hogy velem volt-e a probléma, vagy a módszerekkel, de örültem, amikor otthagytam. Ugyanazon deklaratív programozás tárgyon belül tanított SML-lel viszont nem volt problémám. Viszont előbb mennék el csatornatisztítónak, mint prolog programozónak.

...jah, meg volt némi Verilog/VHDL is egyetemen, az fun volt, miután az ember megérti, hogy hardverleíró nyelven minden sor egyszerre van érvényben. :D



nagi írta: ...jah, meg volt némi Verilog/VHDL is egyetemen, az fun volt, miután az ember megérti, hogy hardverleíró nyelven minden sor egyszerre van érvényben. :D

asszem csak a signal assignment-ek (<=) párhuzamosak.
Pár éve meló miatt kénytelen voltam kicsit belemenni, de megrágott és kiköpött a téma.



Jaja, de sokaknál már ez is filmszakadást okozott gyakorlaton.



Biztos van itt, aki hallott már olyanokról, mint modula, meg ada. ;-)



hat, en is basic/assemblyvel kezdtem, de ma nem javasolnam
szvsz a c#/java pl. eleg konnyu, munka is van ra, en ezeket tanulnam
(a js egy hanyas, a c++ is az volt regebben (allitolag mar jobb :D))

Parizer forever.



na az enyem is hasonlo
C64 BASIC -> C64 ASM -> Turbo Pascal -> i386 ASM -> Delphi/C++ -> C#

na meg kozben egy halom szar is elofordult (pl. vb.net brrr)

Parizer forever.



prolog = hanyas, egyetertunk

Parizer forever.



Én azt láttam a diákokon egyetemen, hogy akik most tanulnak programozni, finguk nicns az alapokról. Stack/heap fogalma, memória kezelés, adatstruktúrák reprezentációja memóriában, pointerek, érték/cím szerinti átadása dolgoknak, stbstb. És ha az alapok nincsenek meg rendesen, akkor hiába van egy magasa szintű nyelv amit használhatnak (C-t most már ne soroljuk ide), csomó olyan hibát fognak alkövetni, aminek nem biztos hogy látják az okát.
Jó, persze lehet, hogy ez egy php/javascript programozót aztán pont rohadtul nem fog érinteni, de aki egy kicsit is használható kódot akar majd írni, annak muszáj tisztában lenni ezekkel.

Well.... f*ck. o.O



Régen minden jobb volt.

Regen minden jobb volt.



Nem a C++ a hányás, hanem ahogy használják.

A C++ egy teljesen frankó, modern programozási nyelv de attól még a C++ projektek és a C++ fejlesztők (valamit a C++ oktatás) nagy része valahol 1992 környékén ragadt meg.

Regen minden jobb volt.



Nekem így nézett ki az elmúlt évek (12 év) melója:

centura (:D) -> asp.net -> java, perl, bash scriptek -> ismét java -> c++ és c# -> java & c -> ansi c (beágyazott rendszerek)

SleepyOne írta: finguk nicns az alapokról. Stack/heap fogalma, memória kezelés, adatstruktúrák reprezentációja memóriában, pointerek, érték/cím szerinti átadása dolgoknak, stbstb

Ez lehet, hogy így van, de manapság sajnos ezekkel nem is kell feltétlen tisztában lenni. Elmehetsz úgy c# fejlesztőnek, hogy egyébként gőzöd nincs hogy működik egy számítógép; elég ha az applikációkat meg tudod írni magas szinten.



sajnos

ezzel mondjuk nem ertek egyet.

Az nem effektiv (magas szintu) programnyelv ha neked alacsony szinten kell tokolnod es gondolkodnod, mert kulonben szetesik a dolog alattad, ahelyett hogy magara a program mukodesre es kidolgozasara koncentralhatnal benne.

Okkal dolgoztak ki a magas szintu programnyelveket, es ebbol is latszik hogy okkal a legpopularisabb pl a javascript (meg ha ez csak egy resze is az okainak a popularitasara).

A jol kidolgozott technologia megkonnyiti az ember dolgat, nem pedig elkomplikalja.

Ha meg tudod pl 2-3 ev tanulassal modern modon oldani azt amit regen 10-20 eves tapasztalattal tudtad csak, minek vesztegetned az idod az utobbi modszerekkel?

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



psishock írta:

sajnos

ezzel mondjuk nem ertek egyet.

Az nem effektiv (magas szintu) programnyelv ha neked alacsony szinten kell tokolnod es gondolkodnod, mert kulonben szetesik a dolog alattad, ahelyett hogy magara a program mukodesre es kidolgozasara koncentralhatnal benne.

Én most csak arról beszéltem, hogy az alapvető fogalmakkal és működéssel kár, hogy nincsennek tisztában az emberek. Azzal én is egyet értek, hogy komplex problémákat ne alacsony szinten akarjon megoldani az ember, mert energiapocsékolás. Minek összelegózni a cuccot, ha kész blokkok kaphatóak és sokkal kevesebb illesztéssel összerakod amit akarsz.

psishock írta: Okkal dolgoztak ki a magas szintu programnyelveket, es ebbol is latszik hogy okkal a legpopularisabb pl a javascript (meg ha ez csak egy resze is az okainak a popularitasara).

Sokan programoznak webet, ezért populáris a js és nem azért, mert annyira frankón kitalált nyelv imho, de fenntartom a tévedés jogát, nem értek a webhez :D.



Veled nem értek egyet. Ha valaki nincs tisztában az alapokkal, legalább érzés szinten, akkor nem tud effektíven debuggolni. A magasszintű nyelvek egyszerüsítik az életet, ezzel nincs gond. A gond azzal van, hogy a magas szintű nyelvek is alacsony nyelvűre vannak visszavezetve, így ha nem érted mi történik a színfalak mögött, akkor el tudsz siklani csomó dolog fölött, amitől nem lesz szép, olvasható és optimális a kódod. És olyan hibákat viszel bele, amiket fel se fogsz. Vagy nem tudsz olyan kunsztokat belevinni, amit az alacsonyszint ismerete enged meg.

Well.... f*ck. o.O



Mondjuk az általad említett cuccok ("Stack/heap fogalma, memória kezelés, adatstruktúrák reprezentációja memóriában, pointerek, érték/cím szerinti átadása dolgoknak, stbstb") egy c# app debuggolásánál telejesen irrelevánsak. Max a call stack fogalmával kell tisztában lenni, de a többit azt intézi a frémvörk a hátad mögött.

SZERK: nyilván egy c++ appnál más a helyzet, de azt én nem nevezem maga szintű nyelvnek. c++-t akárhogy is nézzük, nem sokkal több mint egy objektum orientált c. Ettől még király nyelv, imádom amúgy :D



nezd, legtobb esetben kozel nem fogsz olyan melyre nyulni magas szintu nyelvekben hogy szamitson a hardware ismeretnek annyira reszletes oldala. Hogy ugy mondjam magas szintu problemakat fogsz megoldani eleve, appokat tervezni, stb.

Ha viszont engine tervezesre adod a fejed, vagy valami hasonlo alacsony szinten hardware-hardwarerel kommunikalo programokat fejlesztenel, akkor alap hogy vagnod kell hogy mi hogyan mukodik.

Siman nem azt mondom hogy manapsag felesleges barkinak is vagnia nagyon reszeletesen alacsony szinten hogyan dolgoznak a dolgok, csak azt hogy nagyon sok esetben teljesen kivalthato ez a tudnivalo, a jol osszerakott magas szintu nyelvekkel.

Ha viszont teljesen normalisan egyszeru magasz szintu problemat akarsz megoldani, es ott is kifustol a programnyelv mert alacsony szintu gubancot hozott ossze, az a programnyelv hibaja szerintem.

That's being said, nyilvan kell normalis szamitastechnikai ismereted legyen az adott teruleten belul ahol szeretnel dolgozni, mivel ellenkezo esetben sehogyan sem fogod tudni implementalni az elmeleti otleteidet amit meg szeretnel valositani.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



de a többit azt intézi a frémvörk a hátad mögött.

ez lenne egy jol osszerakott magas szintu nyelv egyik alap funkcioja szerintem is.

Ettől még király nyelv, imádom amúgy :D

teljesen fasza nyelv a c es a c++ is jaja.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Szerintem nem létezik jól összerakott magas szintű nyelv. Komplex dolgokat valósít meg, bugokkal. És ha nem ismered fel, hogy most épp a magasszintű nyelv egyik bugján pörögsz, akkor sz*pni fogsz. Mert nem tudod, hogy minek _kéne_ történnie alacsony szinten.

Well.... f*ck. o.O



Szerintem nem létezik jól összerakott magas szintű nyelv. Komplex dolgokat valósít meg, bugokkal.

ez sokszor igy van amugy. Inkabb arra akartam celodni hogy igy kellene mukodjon, ha jol meg lenne csinalva, azaz mi lenne egy jol osszerakott magasz szintu nyelvnek. Ez is bizonyitja hogy van meg boven hova fejlodni programnyelv kidolgozas teren is.

És ha nem ismered fel, hogy most épp a magasszintű nyelv egyik bugján pörögsz, akkor sz*pni fogsz. Mert nem tudod, hogy minek _kéne_ történnie alacsony szinten.

pl javascript tanfolyamokon pont ezert is tanulom egesz reszletesen a dolgokat, akar hogy az interpreter hogyan kezeli pontosan a hatterben a latottakat, ami pont abban segit ha ilyen hibara futna az ember akkor fel tudja ismerni es szintugy kezelni. Plusz tanulom a nyelvnek az ismert hibait, es gyengesegeit mas nyelvekhez meg ugy overall is (az erossegei mellett), ami szintugy segit jobban atlatni a dolgokat.

De en szemelyesen nem is vagyok tul reprezentativ, mivel nagyon is szeretek melyre lemenni a dolgokban eleve hogy mindent egyre reszletesebben atlatlassak, es pl a hibak vagy valamilyen adottsagok segitsegevel akar meg tudjak olyan dolgokat is valositani amit a masik fel akinek az adott adataival epp dolgoznek esetleg nem szeretne.

Ha viszont csinalsz egy mobilos kartyajatekot vagy hasonlo lazabb appot, akkor nem valoszinu hogy magas szintu nyelv bugokon fogsz lovagolni barhol is manapsag szerintem. Sok Pityu viszont ezekert kapja a fizut ugye.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Hú, micsoda kalandok vannak itt felsorolva... :-D Nekem is szövevényes az utam... C64 Basic -> (nagyon pici) Assembly -> Turbo Pascal -> Delphi, C, C++ és MFC (szakdolgozatom is ebben, mármint C++/MFC) -> Perl, PHP, Roxen/Pike (pacsi, aki google nélkül tudja, ez mi volt :-D) -> Java, C# -> Python - és most itt leragadtam, bár ezer dolog van, amit megnéznék, de kinek van arra ideje a gyerek, a figurás játékok meg a Division mellett... :-D Na meg a Java, C# és Python elég sok területet lefed, egyelőre nem érzem szükségét még más eszköznek a napi munkámhoz. Esetleg Go.



sandalar írta: Ez lehet, hogy így van, de manapság sajnos ezekkel nem is kell feltétlen tisztában lenni. Elmehetsz úgy c# fejlesztőnek, hogy egyébként gőzöd nincs hogy működik egy számítógép; elég ha az applikációkat meg tudod írni magas szinten.

évi 50-100 interjút csinálok legalább 10 éve, és én már azzal is bőségesen beérném ha így lenne, de ez nagyon nincs így sajnos. ;(

C# fejlesztőnek valóban jönnek úgy, hogy gőzük nincs semmiről, csak nem is vesszük fel. Nem volt még olyan interjúm a párszázból egy sem, aki azt mondta, hogy SQL-t nem ír, csak linq-t, és ne hoztam volna zavarba és kergettem volna olyan önellentmondásba az első ártatlan kérdéssel, hogy utána már folytatni bírja és visszakerüljön trackre.

20-ból 1 azért (már a válogatottak közül, nem az "utcáról" hírdetésre jövőknél, mert ott mérni se érdemes még) van olyan jó, hogy tudja legalább egy részét, hogy hogy működik. Egyébként páylakezdőnél mindig a motivációt mérjük, és hogy értelmes e, minden más felesleges. Ha egy behind the scene dolgot el tud mondani és látszik rajta, hogy tényleg érti és büszke rá, mert utánanézett, az kb. fel kell venni azonnal. És akkor azt meg már hagyjuk is, akik azt mondják, hogy ők csak MVC-znek, mert az a király, majd a legeslegalapvetőbb koncepciókról sem hallottak még benne, és a működését sem tudják elmondani, vagy nem tudják beírni a három üres nyíllal összeköttöt dobozba, hogy melyik mi. Szóval hagyjuk ezt, aki nem érti mi van mögötte, és nem nézte meg magától, az még ott váltson péknek. Persze ezt nem mondom el senkinek, nem vagyojk az anyja, csak szopjon a képzésével más. :)



Jha és még így is van aki átcsúszik a rostán sajnos. Kedvenc idézetem egy már felvettől, MVC-ből diplomamunkázott:

Ez milyen furcsa HTML, ilyen furcsa HTML-t még nem láttam.

ShowHide spoiler #

Egyébként bevállaltuk a képzését, maradt. Nem kellett volna.



Na ezzel egyet tudok érteni: c/c++-nál persze, hogy fogalmadnak kell lenni arról, hogy a memória hogyan is néz ki, ha nem foglalod/hívod hibátlanul a memóriát, vagy nem érted, miért hibás, akkor eléggé meg vagy lőve. C#-nál ez gyakorlatilag fel sem merül. (Lehet, mint ahogyan strongly typed részét is el lehet dobni, de külön küzdened kell hozzá, és mintha a ferrariból kidobnád a motort.)

De C/C++ elérését tekintve alacsony szintű nyelv, magas szintű tárházzal, míg java/c# teljesen más.

Igen, mi is futottunk bele egy randa php framework bugba, ráadásul php-t ugye ezereszer nehezebb debuggolni ilyen szinten, mint egy lokálisan futó c/c++/c#/bármiegyébet. De ez a tízezerből egy bug, amit speciel kezelni lehetett volna felsőbb szinten is.



Szóval hagyjuk ezt, aki nem érti mi van mögötte, és nem nézte meg magától, az még ott váltson péknek.

Sok Pajeet nem elvezetbol, erdeklodve es onkifejezesbol kodolna mint mi tennenk, hanem csak penz miatt van a szakma kozeleben. Amikor meg nem volt benne sok, ra se nezett.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



A "fel sem merül"-t itt majd akkor bánja meg a munkáltató, amikor egy alapvető bugot 2 nap alatt sem tud kinyomozni, beletörik a bicskája és feladja, miközben te ránézésre 2 perc után tudod mitől van.


Ez milyen furcsa HTML, ilyen furcsa HTML-t még nem láttam.

ShowHide spoiler #

just wow.

Egyébként bevállaltuk a képzését

just wow x 2.

De bizonyitja hogy jo szivetek van.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



psishock írta: pl a javascript

psishock írta: A jol kidolgozott technologia

Na ez így együtt erőteljesen fájdalmas :)

Végülis 2 évtizede dolgozik az ECMA hogy jól kidolgozott legyen és az ECMAScript6-tal már talán majdnem meg is közelítik :)

Regen minden jobb volt.



feladja

ez milyen hozzaallas mar :D

En ha kell nem is alszok amig le nem vadaszok egy idegesito bugot, mivel maga a tudat is idegesit hogy egy problema rajtam fogott ki, nem en a probleman. Ceges kornyezetben kifejezetten becsuletbol nem hagynam ott, hogy nezne mar ki :D

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!