Jelenlegi hely

Kodi (XBMC), a médiacenter-király

Utolsó bejegyzés

Kodi (XBMC), a médiacenter-király


 

A Kodi (régebbi elnevezése XBMC) egy nyílt forráskódú és ingyenes médiacenter-szoftverfejlesztés.

Szinte minden valamirevaló hardverre és OS-re meg van írva, és úgy van kialakítva hogy alapból nagyon egyszerűen lehessen sima távirányítóval kanapéról is kezelni.

Feltelepíthetjük így ugye androidos telefonra, PC-re, de akár Raspbery Pi-ra is, amit folyamatosan bekapcsolva és rákötve egy kifejezetten izmos és képlékeny okos tévét varázsolhatunk az egyszerű mezeiből.

Ez a rasbPI felállás nekem kb mindenestül 60-65 euró körül került, amiben benne volt:
 

 

  •  Raspbery Pi2: (RPi2) Quad-Core 900 MHz 1GB RAM
  •  8 GB MicroSD Card: Raspberry Pi ajánlott MicroSD kártya és előtelepített NOOBS. A NOOBS egy pofonegyszerű telepítőszoftver operációs rendszerekhez. Első indításnál kiválasztod melyik OS-eket szeretnéd feltelepíteni a kompatibilis listából, és már szedi is neked a netről le, majd telepíti is azonnal. Például az esetemben az OpenELEC (beágyazott eszközökre mediacenter linux, ami a Kodi-ra van alapozva) csomagot tettem rá
  • Wifi adapter
  • 2.5A mikro USBs táp
  • Zsír stílusos kis doboz a RasbPI-nek
  • Hűtőbordák: jó ha van szerintem az élettartalom növelésre, tudván hogy egész nap folyamatosan be van kapcsolva.
  • HDMI-kábel
  • Egyszerű filléres infrás távirányító


Na de térjünk vissza magára a Kodi-ra, sokan lehet simán eleve csak PC-n/laptopon akarják futtatni otthon.

(Ha valakit jobban érdekel a hardware része és/vagy beszélni szeretne róla, illetve az egyéb felhasználási módszerekről, van erre is topikunk: http://www.rewired.hu/content/raspberry-pi-es-egyeb-hozadekok-diy-iot)

A kezelőfelületét pofonegyszerű használni, mint a képeken is láthatjuk kategóriákra van bontva a tartalom, mint videók, zenék, képek, programok stb. Amikor kiválasztunk egy kategóriát, fel lesz ajánlva hogy lokálisan elmentett tartalmat nézzünk (pl. HDD-ről filmet), vagy addont használjunk. Az addon az érdekesebb része mivel csomó third-party addonnal kiterjeszthető az amúgy igen fapados Kodi alapfunkció-arzenálja. Az addonok alatt mindent beleérthetünk, feltelepíthető rá Youtube, vagy Netflix addon is, amiket beállítva mind mind egy (Kodi) mediacenter alatt használhatunk, de tipikusan 2 főbb csoportra oszthatjuk pl a videósakat is. a Hivatalosan támogatott, és a hivatalosan nem támogatottakra. A hivatalosan támogatottak limitáltabbak, mivel sok esetben kötik őket a legális kötelékek. Mi a nemhivatalosakkal fogunk most foglalkozni, mivel azok izgalmasabbak.

A 2 jelenlegi kedvenc addonom a Genesis és a 1Channel, mindkettő gyakorlatilag arra törekszik hogy a lehető leghatalmasabb film- és sorozatadatbázist tartsa fent, sok esetben még azokat a filmeket/sorozatokat is beleértve, amik még a mozikban mennek, így értelemszerűen ezek igen a szürkezóna szélén állnak már.

Itt egy lépésenként képekkel levezetett tutorial, hogy miként tudjuk telepíteni a hivatalosan nem támogatott addonokat, mint pl. a Genesist: https://seo-michael.co.uk/how-to-manually-install-gotv-for-xbmc/ Kicsit kuszábbnak tűnhet elsőre, de megnyugtatásnak ez is olyan, mint a csaj a haverod bulijáról, csak 1x kell végigmenni rajta az életben. ;)

Nos, ha ez megvan, feltelepítésük után kiválasztjuk őket és máris elénk tárul egy terebélyes kategorizáló menüoszlop, amiben mindenféle felsorolásmódot válogathatunk ki. Sima kategóriák közé sorolva mint akciófilmek, vígjátékok, drámák; vagy pl jelenleg legnézettebb filmek, mozikban futó filmek, sima keresőszavas keresés, stb., stb., stb. Ha ki van választva a felsorolás kategória, akkor válogathatunk és lapozgathatunk a rendelkezésre álló felhozatal közül:

Miután kiválasztjuk és rákattanunk az éppen inspirálónak tűnő filmre, akkor kiadja a streaming source listát, aminek a végén a source minőségét is pontosan leírja. Mindig van egy rakat streaming source, mivel megeshet hogy indításnál kiderül hogy egyik-másik épp nem elérhető, akkor a többi nekünk még mindig tartja a frontot.


 

Ha megvan a kiválasztott forrás, onnantól kezdve csak hátradőlünk (vagy odabújunk a barátnőnkhöz a kanapén, a kezeinket szabadjára engedjük), és élvezzük a mozizást. :)

Szerkesztette: Zoo - 2016 feb 01

CJ képe
CJ

Like

....Rebel with a cause, outlaw with a lawyer....
....Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade Runner....



Azért aki megfelelő minőségben élvezné a kívánt médiát nem fog ilyen illegal streaminigket használni. Fent van HQ/HD minőségben nem igazán jelent sokat.

Szerk: a távirányítót nem is értem. Mire való a mobil?

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



Azért aki megfelelő minőségben élvezné a kívánt médiát nem fog ilyen illegal streaminigket használni. Fent van HQ/HD minőségben nem igazán jelent sokat.

Nem bluray minőség igaz, de instant nézed is cserébe ahogy kiválasztottad a filmet a hatalmas adatbázisból. Mindenki eldönti belefér e neki. Pl Netflix alternatívaként dugta ki a fejét az előző cikkben is, aztán a Netflix is szenny minőség a blurayhez képest, a streaming mivoltából kifolyólag. Nekünk random mozizós esthez full megfelel.

Nem is váltja ki a hivatalos blurayeket vagy a bluray rip torrenteket, hanem alternatívát nyújt rá annak aki nem akar tökölni a keresésük, töltögetésükkel, csak be akarja nyomni este a TV-t és 2 perc múlva már nézni is a listából kiválasztott filmet/sorozatot rajta.

Szerk: a távirányítót nem is értem. Mire való a mobil?

mint okostévé kezelő céleszköz. Az egész család, nagymamától kezdve a kis unokáig tudja így használni könnyedén. Gondolom a mobilodat nem adod a nagymama kezébe hogy nyomogassa, plusz nem is hagyod nekik otthonra TVkezelőnek ha te elmész melózni vagy valahova. Azt is gondolom hogy csak erre külön nem fogsz egy extra mobilt vásárolni/tartani otthon, ha 3 dolcsiból kint van a távirányító.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



illegal streaminigket

mint emlitettem van legalis streaming resze is, az egesz Kodi a hivatalos pluginekkel full arra epul eleve. http://addons.kodi.tv/category/video/

mint mondtam netflixet beleintegralhatod detto, fizecc uzername/password-ert, es a kodi mediacenteredben hasznalod kenyelmesen az egeszet a tvden.

Mindenki eldonti sajat maga melyik iranyba akar meni vele es mire akarja hasznalni. Ez csak egy szerszam ami megkonnyiti az okosteves/mozizos elmenyedet otthon.

Btw cikkben nem emlitettem kulon, de mindenfele magyar es mas kulfoldi tv csatorna is elerheto pluginekkel belole, pl erdekes lehet azoknak akik pl mas orszagokban szeretnenek magyar (elo) adast nezni.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Annyit tennék hozzá, hogy mi anno Pi-vel elég sokat szoptunk, SD kártyákat zabálni tudja. Sandiskeket nem szereti igazán, és ha belefér a költségvetésbe, később sokkal, de sokkal kevésbé problémás, ha powered usb hubon tartott külső HDD-re (vagy ssd-re, és akkor meg se mukkan) telepíti az ember a rendszert.



en mondjuk Pi certified kartyat vettem, kicsit dragabb mint a mezei kinai, de legalabb garantalnak erte hogy okes lesz. Valoszinuleg a Pi verzio is hozzatehet mindehhez, mivel mar nem tudom hanyadik hardware revizion mentek keresztul, nekem meg a legfrisebb van. Lehet a kartyanyiras valami regebbi hardware problema.

Nyilvan az is hozzatehet az ellettartalomhoz, hogy irni szinte nem irok ra semmit miutan mindent feltelepitettem, csak olvasok rola adatokat. Mondjuk nincs is olyan regota meg az egesz felallas, majd az ido megmondja par eves hasznalat utan.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Lehet kéne vennem mégegy Pi-t?...

Amúgy jó cikk psi!

Well.... f*ck. o.O



Kodi jó és alap is bár én ezeket a Genesis és társai addonokat nem favorizálom az igen változékony minőségüket nézve. Ideális kombó szerintem kodi mellé NAS+SickRage+Nzbget+Couchpotato és ezzel le is fedett az ember mindent minőség feláldozás nélkül. Igaz ez így nem stream megoldás cserébe.

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

aztán a Netflix is szenny minőség a blurayhez képest, a streaming mivoltából kifolyólag.

Nem a nem MS-böngészős verziókból kell kiindulni, én például konzolon használom, úgy egész korrekt. Nem BD, de főleg a saját sorozataik egész tűrhetően néznek ki.

Nekem amúgy ilyen mobilom van, szerintem távirányítónak nem az igazi:

rwurl=http://cdn2.gsmarena.com/vv/pics/nokia/nokia-108-dual-sim.jpg

Igen, tudom, hogy ezzel kisebbségi csudabogár vagyok csak jelzem, hogy a psishock áltla írtakon kívül is van halmaz, akinek nem megoldás a mobil. Viszont én kontrollerrel preferálom a a kezelést, sokkal reszponzívabb, célzás nélküli élmény a távirányítóhoz képest is.

Sors bona, nihil aliud.



Ne kamuzz :) volt iphoneod már. Of course egér bill is megteszi.

Kérdés mennyire reális a hogy nagyi xbmct használ otthon egyedül.

Nálam a következő a config:

Szerver a kamrában két egy gigás halokartyaval. Ez gateway Samba server tuzfal minden egyben. Ezen fut rtorrent. A Samba sharen különböző könyvtárak vannak a különböző médiának. Egy könyvtár a filmeknek egy a sorozatokkal és egy az egyéb dolgoknak. Ezeket az rtorrent figyeli és ha bekerul egy újabb torrent elkezdi leszedni. Mindegyik könyvtárnak van egy párja ahova maga az adat kerül. Ezek vannak xbmcn hozzadva.

Ha leert amit töltök pushbulletten kapok notificationt az általam preferált eszközre.

Ja a szerveren lvmbe vannak a vinyok szóval dinamikusan növelhető mindegyik könyvtár mérete amennyiben nincs kedvem törölni.

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



Csöpi írta: lvmbe vannak a vinyok

Lvm?

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!


Zoo képe
Zoo
Földieperhivatásos Grammar NaziDonatorCsillag

Volt, mert kaptam egy ősrégi 3G-t ajándékba, ami egy - na jó, két - esés után meghalt, és egy egyórás buszúton meghalt, ha addig HW-t próbáltam olvasni rajta modemes sebességgel. Nem volt nagy élmény, csak azért használtam, hogy kipróbáljam.

Az újabb modellek már nyilván többet tudnak, de nem rendelkezem velük, és különösebb igényem nincs is rájuk. A családban se nagyon van okostelefon.

Sors bona, nihil aliud.



Logical Volume Management

Gyakorlatilag van 1 virtuális filerendszerem ami alá lehet bepakolni a diskeket. Aplikációs oldalról viszont 1 nagy lemeznek tűnik.

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



Jah sejtettem. Én ezt JBOD-ként ismerem. Just a Bunch of Disks. De az elv ugyanaz.

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!



Zoo is the new Dohi.:)

Szédült Simon mondta a cukrásznak a vásáron:
Ide a sütikkel, vagy átkúrom a fejed a palánkon.

When people get too chummy with me I like to call them by the wrong name to let them know I don't really care about them. - Ron Swanson



Távirányítós témához: Ha jól tudom, a raspberry pi támogatja a CEC-t, azaz az okostévé remote-jával lehet noszogatni. Nem kell se filléres kütyü, se drága smartphone.



jól tudod, nálunk is így megy. nem minden funkciót sikerült még kicsalni a gyári távirányítóból, de az alapvetők mind működnek



A Plex is jó alternatíva, én arra esküszöm. Nem szeretem a sok kütyüt, dobozt, távkapcsot a tévé környékén.

Szerver (btw otthoni géppel) cégnél bent, fut rajta az rtorrent+rutorrent webgui és maga a Plex Media Server. Kliens oldalon pedig a Plex alkalmazás letöltve mobilra, tévére, tabletre, PC-n meg elég a browser és ennyi. Ha meg nincs app, akkor browser alól használod.

PMS-en barátlistára felvéve a kollégák, haverok és látjuk egymás cuccait. Sokszor le se kell tölteni valamit, mert már megvan másnál.



Plex eléggé erőforrás intenzív ahogy eddig olvastam illetve nekem spec az interface nem jön be de amúgy igen hasonló koncepció és sokan használják azt is mint alternatíva. Ehhez hasonlóan még egyszer belefutottam (de nem használom) az Emby nevű megoldásba, ami Plex jellegű alter alternatíva ha esetleg ilyesmivel is akar valaki kisérletezni :)

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!



lefty írta: Távirányítós témához: Ha jól tudom, a raspberry pi támogatja a CEC-t, azaz az okostévé remote-jával lehet noszogatni. Nem kell se filléres kütyü, se drága smartphone.

wow, ezt nem vagtam, marmint hogy letezik ez a CEC technologia, es hogy Pi tamogatja is. Kiprobaltam es lam tenyleg igy van, gond nelkul muxik a TV taviranyitoval is. Egy remote eleg akkor komplett mindenre 2 helyett, koszi lefty a fulest!

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Na tegnap beüzemeltem az új pi2-t htpcnek. Faszányosan működik minden.

Már csak a sorozat crawolást kéne megoldanom valahogy.

Valakinek van tapasztala Media managerekkel?

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



Csöpi írta: crawolást

Crawlolást as in?

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!



win-en belso, nem raid-es winyokkal meg lehet ezt csinalni? utalom az ide oda masolgatasokat, mikor valahol fogytan a hely

Parizer forever.



Passz. Nekem ez NASon volt annó így amin ugye linux fut. Viszont én rögtön amikor arról volt szó, hogy a 2x1TB-os HDDt cserélni akartam 2x3TB-ra rájöttem, hogy nem jó móka ez ám, hogy az ember mondjuk néha migrálni kényszerül. Plusz azért eléggé veszélyes is a dolog mert lehet, hogy egy gigászi lemezként kezeli a rendszer a dolgot ami mögött x HDD van de mivel több lemezen át lehetnek adott adatoknak a szektorjai elszórva elég ha csak a fő HDD száll el amin ezeket az összefüggés infókat örzi a rendszer és kb baszhatod az összes többin lévő infót is hiszen nem lesz meg a vezérlőrendszer.

Én ebből a két okból kifolyólag váltottam vissza inkább sima volume kezelésre per HDD. Semmivel sem bonyibb egy HTPCnek kezelni ezt rendesen lásd Kodi.

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!



ugyebár meg tudod adni kodiban hogy ez a könyvtár sorozatokat tartalmazz. De kodiban alapból a könyvtárstruktúrának ilyennek kéne lennie:

TV Shows <>
|----TV Show 1
| |----Season #
| |--Files
|----TV Show 2 (year)
| |--Files
|----TV Show 3
| |----2008
| |--Files

Nálam meg nincs minden szétszedve külön alkönyvtárakra. Kéne valami megoldás, hogy ami csinál a megfelelő alkönyvtárakba linkeket.

Lehet saját scriptet kell írnom rá:)

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



Hát attól függ hány ezer ilyen struktúrát akarsz így utólag megcsinálni de azt mondanám a könyvtárakat nem sok idő kézzel megcsinálni. A file-ok átnevezésére meg van egy létező progi és ha emlékezetem nem csal talán még könyvtár stuktúrát is létrehoz neked.

Próbáld ki hátha jó erre is:
http://www.therenamer.com/

Kodi meg Sickrage elött én ezzel nevezgettem át tömegesen stb. Kellően okos és relatív jól beazonosítja a címek alapján a sorozat és epizód neveket stb.

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!



kézzel nem akarok semmitse csinálni. Azt akarom ha letöltődött valami automatikusan látszódjon minden.

Valsz az lesz, hogy figyelem a könyvtár/file nevét addig amíg <.Skétjegyű szám> részhez el nem jut. Ez alapján megcsinálja a könyvtárat. A alapján az alkönyvtárat és abba meg belelinkeli az adott file-t könyvtárat.

Én meg már linkelős könyvtárat nézem csak kodiból.

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr



Ez a ha letöltődött automatikusan jó helyre kerüljönre meg (tudom törött lemez effekt) de javasolnám a Sickrage-t. Abban is meg lehet adni torrent providereket is nem csak nzb-t. Cucc figyeli mikor van új rész valamiből letölti neked ÉS megfelelő könyvtárstuktúrában és file elnevezésben elhelyezi neked amint elkészült a letöltés ÉS jelzi a Kodinak hogy letöltötte ergó az frissitse a Libraryt ÉS minden szar üzenetküldő rendszert is támogat pluszban mint pl a Pushbullet-et is.

What's that Star? Its a Death Star. What does it do? It does DEATH!



Srácok, ehhez bevallom láma vagyok egy csöppet.
PC-n kipróbáltam a Kodi-t és eddig tetszik. Az ára miatt a hálószobai TV-hez vennék egy hasonló KIT-et, mint amit Psi Ajánl. Találtam itthon egy ilyet.
Érdemes ezt megvenni, vagy inkább cane Kit a faja, vagy valami mást tudtok ajánlani, amit ki is szállítanak Mo-ra plz? Link jó volna, esetleg.
A másik, hogy milyen oprendszert tegyek rá, mit ajánlotok? Mert ha megvan, hogy mit merre, meg hogyan, akkor onnantól már feltalálom magam általában és úgy látom itt elég sok fórumtársnak van hasonló cucca.
Alapvetően Film/Sorozat streamelés, esetleg a PC-ről LAN-on keresztüli filmnézés a cél. Mivel Asszony nem valami hiper angolos, így arra van-e lehetőség, hogy magyar szinkronnal, vagy legalább magyar felirattal nézzünk filmeket, sorozatokat?
Szükség esetén nem zárkózom el valami előfizetős cucctól sem, monnyuk Netflix?
Szerk.: közben olvasom a Netflix topikot...nevermind.

Köszi a segítséget!

Csak a szelíd madarak vágyakoznak. A többiek repülnek.



Teljesen jó csomag. Még árban is teljesen korekt.

Openelec-et rakjál fel rá, az gyak a kodi tök alap linuxon.

kb 5 perc megcsinálni. Utána minden megy magától.

Ezekkel a fél legál streaming cuccokkal nincs tapasztalatom.

Youtube: Csöpi plays - https://goo.gl/pp4Ldr

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!