Jelenlegi hely

Költözünk Kanadai szerverre!

Utolsó bejegyzés

Költözünk Kanadai szerverre!
rwurl=https://i.imgur.com/w7mOy1i.jpeg

Csááááááááááá RW!

Hogy ityeg a fityeg?

Kuang2 elofizetes kb egy heten belul lejar (Okt 9.) a Hostingeren.

Anyagiakkal kb minuszban vagyunk, es az ujabb elofizetess csak dragabb lett a par evvel ezelottihez kepest ahogy nezem.

Tobbek kozott mivel egy csomo XP-t szereztem azota szamitastech-bol es kapcsolatos infrastrukturakbol, legjobbnak tartottan kikoltoztetni mindent Kanadaba hozzam az itthoni home-lab szerveremre. Remelem birjatok a hideget.

Teljesen jo kis induszrialis felepitesu, es megfelel a celra a flexibilitasa. Kiepitettem rajta egy friss Kuang3-at az RW-nek most a hetvegen. Tul sok terheles nincs a forumon, igy itt minden el tud lenni jo darabig, gyakorlatilag koltsegmentesen. Pontisitva, vegulis koltsegnek megmarad az eves szinten domain dij.

Ideiglenesen amig tart a koltozes, mint latjatok az 8511323.xyz cimen leszunk (gondolom par nap, vagy egy het), utana visszamegy minden a rewired.hu-ra. Nagyjabol mukodnek a fontosabb funkciok atkoltoztetve mind, de meg nem minden ahogy nezem. Parat kulon kell kalapalni kicsit tovabb ugy fest.

Ha valakinek belefer a koltsegvetesbe sorrevalo es hozzam gondolja vagni, szokas szerint megteheti PayPal-on, psi.zsolt@gmail.com-ra iranyitva a dolcsiezreket.
 
Szerkesztette: psishock - 2024 okt 01


Köszönjük!

Jó, hogy résen vagy. Küldöm a sört!

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Akkor ezzel Vajk hatalma megszűnt?



Mennyit lenne jó összedobni? +köszi a devopsolást meg fenntartást. Az a meló a mumusom :D



Már évek óta nem az én nevem alatt fut, de Te továbbra is a kedvenc peonom maradsz <3

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Mégis te vagy az admin. 😁
Biztos, a kommunikációba csúszott egy kis bibi, de nekem is úgy jött le, hogy jól befizetted, így megkaptál minden jogot.



Csak évekig fizettem, meg tartottam a hátamat jogilag, oszt ennyi. Akkor és azóta is csak modkodok. Mostanában leginkább azért, mert én vagyok az utolsó aktív mod.

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Ilyen paypal lofasszal nincs idegem szorakozni, de revoluton vagy sima szamlan kuldok sorre szivesen ha privatba megirod. Vagy hat publicba is felolem :d

Chief Exorcist



Nem rossz, ha van az embernek ilyen accja is...

Részemről ment a ZS!

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



bitblueduck írta: Mennyit lenne jó összedobni?

Nincs konkret cel perpill. Hostinger pl 400amcsidolcsi korul kert 2 evre, mondom az igen. :D Par napja kuldte a levelet, azert siettem intezkedni mindent.
rwurl=https://i.imgur.com/bZVkqGd.jpeg

Linode vagy hasonlo helyeken jobban megcelozhato a terheles+koltseg. De a vegen ugy voltam hogy itthon is van erre eleg jo infrastrukturam mar, rakat cuccom szerveren fut. Plusz az ottani tech support kb emeli a kezet ha valami van VPS-sel, es mindent eleve nekem kell inteznem ha osszeomlik valami. Akkor meg miert masnak fizessunk, es minek mashova pakkoljak mindent ha mar eleve koltoztetek. Inkabb ide jojjon a penz ha valaki bele akar segiteni az eltartasba anyagilag.

bitblueduck írta: +köszi a devopsolást meg fenntartást. Az a meló a mumusom :D

Melohelyen is kb 3 nagy iranyzatokkal foglalkozok: fejlesztes, fenntartas es friss melo palyazas. Idovel hozzaszokik a fenntartas reszehez is az ember, es ha egesz jo modszereid vannak akkor nem is annyira veszes intezni azt a reszet sem, relativ siman szoktak docogni a dolgok.

lefty írta: Biztos, a kommunikációba csúszott egy kis bibi, de nekem is úgy jött le, hogy jól befizetted, így megkaptál minden jogot.

Par evig regebben Vajk fizette a domain dijat (es adta az identitasat hozza), de a hosting dijat kozos koltsegbol fizettuk mindig is. Az utobbi evekben a domain dijat is kozos koltsegbol fizettuk mar (es at lett iratva az en nevemre), vagyis a legutolsora tavaly mar nem volt keret is en fedeztem azt.

Semmi hatso megbeszeles nem volt amirol nem tudtatok. En azert tuntem el mert bazira el voltam havazva az eletbeli dolgokkal, na meg orultem hogy vegre programozasban/IT-ben dolgozhatok a suli utan, es csomo energiat fektettem azoknak a teruleteknek a tovabbi csiszolasara es kiepitesere is.

De felszemmel figyeltem hogy ne essen technikailag ossze itt a dolog. A tobbiek akik aktivak maradtak, meg tartottak a frontot ahogy tudtak/belefert nekik.

Most is ezt teszem, probalom csokkenteni a kiadasokat es stabilabba tenni a szitut, hogy minel kevesebb stressz vagy gond legyen a projekttel, es amennyire lehet ne attol fuggjon az egesz.

Taktikai Konzerv írta: Ilyen paypal lofasszal nincs idegem szorakozni, de revoluton vagy sima szamlan kuldok sorre szivesen ha privatba megirod. Vagy hat publicba is felolem :d

Ez az a bossrevolution amire gondolsz? (https://www.bossrevolution.com) Mondd hogy hova kell feliratkoznom, es csinalom. :D Ha valakit csak ennyi valaszt el a penz kuldestol, vissza biztosan nem fogom utasitani. Ahogy Vajk is celzott ra, minel tobb opcioja van az embernek barmilyen eshetosegekre, annal jobb.

Moken írta: Akkor ezzel Vajk hatalma megszűnt?

Tudhatnad hogy Vajk hatalma olyan mint a nyers izom. Ha hasznalja erosodik es duzzad, ha nem teszi elsorvad.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Simán Revolut (https://www.revolut.com).

Ezek szerint arrafelé nem menő? Itten az EU-ban mindenki ezt használja pénzküldésre / külföldi fizetésre / bankpótléknak.

Felőlem az is jó ha Vajknak küldök Revoluton és ő tovább passzolja neked PP-n.

Chief Exorcist



Ah ok. Letoltottem mobilra es probaltam feliratkozni, de Kanadaban nem tudok szamlat nyitni vele. Csomo helyen van a vilagon, de itt nem tudtak meg hivatalosan betorni ugy fest. Probalkoztak par eve.
rwurl=https://i.imgur.com/pldiKuV.jpeg

Errefele tipikusan Interac-ot hasznalnak az emberek aprohirdetesnel vasarlasra, es hasonlo penzkuldeses esetekre. De ez megint csak teruletre kiosztott es elterjedt szolgaltatas, csak Kanadan belul letezik es terjedt el. Egyik pozitiv aspektusa, hogy emailen keresztul (ami bankszamladhoz van persze kotve) direktbe tudsz penzt kuldeni a masiknak, igy kenyelmes az embereknek. Hasonloan mint a PP-n.

PayPal relativ regi es viszonylag elterjedt a foldon, de persze kozel nem tokeletes az sem. Kozel nem minden ember hasznalja azt sem. Csak jobb hijan hasznalom ezt internacionalis sorpenzre az RWn.

De halistennek itt is tobben vagyunk es valahogy mindig megoldjuk,

Felőlem az is jó ha Vajknak küldök Revoluton és ő tovább passzolja neked PP-n.

Ez szerintem jo otlet es mukodni fog. Hajra akkor.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Csao csao. Köszönjük a költöztetést. Gondolom így legalább télen kevesebb lesz a fűtésszámla is :P

Viszont én már csak személyesen vagyok hajlandó sörpénzt adni Psi :)

Jövő tavasz körül lehet leszek valamikor arrafelé. Ill. ha évvégén Thailand-Vietnam felé jársz, akkor ott is ütközhetünk. Ha érdekel a téma, majd kontaktáljunk.



kicsit sokat halogat le az oldal, nem? Amúgy amikor fut, akkor smooth.



jaja, most fejeztem be nem egesz egy oraja annak a problemanak is a likvidalasat.

Probaltam egy darabig vadaszni hogy WTF mi lehet, de random idokben halt csak le, igy nehez volt bizonyosan tudni hogy mi csinalhatja.

Vegul rajottem hogy max 10 parhuzamos bejovo net kapcsolat volt engedelyezett a tuzfalon (alapertelmezett beallitas), igy amikor az megtelt, a tobbinek mind dekkolni kellett, hogy valamelyik befejezodjon es azok is sorra keruljenek. Miutan persze megleltem, nem tartott semeddig felemelni mondjuk 5000-re. Ez nem okozott problemat amikor csak sajat reszre hasznaltam a hazban ilyen olyan tartott szolgaltatasokat, de ugye itt tobben vagyunk, + ha Google meg ilyen kereso szolgaltatasok ha kezdik felterkepezni az oldalakat, akkor meg megtobben.

Azota teljesen jol durozsol a szpiiid, ahogy tesztelem.

Csomo apro beallitason bukhat a dolog, ilyen ez az infrastruktura felepites mestersege. De miutan be van minden rendesen allitva, nem szamitok ra hogy sok bajom lenne vele.

Par nappal ezelott pl meg a beagyazasok nem stimmeltek. Az is hasonlo net kapcsolat ide-oda iranyitas kerdese volt a tuzfalon, pedig a problemat eloszor az RW kodsoraiban kerestem. Mint kideritettem, tul szorosra huztam a hurkot eredetileg a beallitott szabalyokkal. De miutan kicsit bovebbre eresztettem hogy az RW vissza is tudjon kommunikalni neki azoknal a szolgaltotasoknal, minden rendben ment utana.

Strato idokozben segitett atiranyitani a domain beallitasokat is a napokban, igy nemreg visszadobtam rewired.hu-ra az oldalt, az ideiglenesrol.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



oh de hiányoztak psi 5 percenként átszerkesztett kommentjei :Đ



tredmark.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



👍



Oke szerintem 1-2 napja teljesen jol muxik minden az atmozditas utan es a kapcsolatos kalapalasok utan. Nem tapasztaltam azota semmi kulonos gyermekbetegseget. Stabilnak vehetjuk a renszert.

Regi Kuang2-ot a Hostingeren szerintem hagyom meg par napot elni, hatha kell rola valami, bar nem szamitok semmire hogy igen. Aztan majd hetvegen lekapcsolom, vegul kov het elejen meg le is jar eleve a szerzodesunk veluk.

Nagyon szepen koszi a sorpenzt, Vajk es bitblueduck!

Chiller írta: Gondolom így legalább télen kevesebb lesz a fűtésszámla is :P

Minden titkomat felfeded itt. :D

Chiller írta: Jövő tavasz körül lehet leszek valamikor arrafelé. Ill. ha évvégén Thailand-Vietnam felé jársz, akkor ott is ütközhetünk. Ha érdekel a téma, majd kontaktáljunk.

Ha kozelbe jarsz siman dobj ram egy privit jaja, aztan meglatjuk epp ki hogy all, meg ki merre van. Vietnam kozeleben sajnos nem terveztem a kozeljovoben lenni, ugy hogy az joval kevesbe eselyes osszehozni szerintem.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Ide vagyunk most bevagva, a lepcso allatti raktarszobaban. :D Kicsit kuszanak fest elsore tudom, de igazobol minden rendszerezett.
rwurl=https://imgur.com/CoIHU1V

Jo kis megbizhato, custom Supermicro szerveren begyomoszolve. HDD-vel ugyan, de mit sem szamit ha ilyen olyan beallitasokkal meg tuduk kerulni hogy kevesbe sebes, mintsem egy SSD. Igy olcsobb ha cserelni kell a jovoben, meg tovabb eltart, plusz kapacitasban nagyobb is.
rwurl=https://imgur.com/9EowGLD

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Ez nem homelab, hanem otthoni full szerverüzemeltetés, vazz 😄

A homelab az az, ami nálam is üzemel, egy 5-10W-os n6000-es (vagy n100-as) micro pc (4db 2.5gbe csatival +ez meg az), esetleg egy rPi.

Szóval szép cájgot osszehordtal :D

"Aztakibebaszott eget, lett egy matchem Tinderen"



Jaja, megyünk LANozni! :D



Hdd az nem baj szerintem amekkora forgalom van nem kell ide pcie5 ssd raid. Viszont van valami remote backup ha egyszer azt mondaná a rendszer hogy viszontlárásra?



ilyen olyan beallitasokkal meg tuduk kerulni hogy kevesbe sebes, mintsem egy SSD

ez miket jelent pontosan?



memória cache?



A ket HDD amit latsz az also kepen, az ZFS mirror. Szoval az adatok mindig duplazodnak rajta, ha az egyik hirtelen ki is nyiffanna.

A legfelso rekeszben a felso kepen meg gyakorlag ugyanez a szerver hardware van 1 az 1 ben megduplazva, kulon high-availability Node kent (nem full automatikus high availability mert par kabelt at kell dugnom ha meghal teljesen az orig szero, de erted). Es arra is rovid idonkent mindig backuppolodik/masolodik az orig szerverrol minden.

Es van RPi is ja, ott a kis feher switch felett fekete dobozban. Az a 3. pici, tie breaker Node szerver, amelyik figyeli hogyan fest a 2 nagy Node es iranyitja a forgalmat ide vagy oda.

Offsite backup jelenleg ugyan meg nincs, de 4 HDD kozul 3 akar egyszerre is kinyiffanhat, akkor is a 4. tartja tovabbra a frontot, plusz egy egesz szerver is kinyiffanhat. Tul rosszul szerintem nem allunk.

rwurl=https://imgur.com/aBwfHDL

Az egesz bagazs opensource infrastruktura alatt fut. Proxmox (hypervisorunk), pfSense (tuzfalunk), Debian (VM oprendszerek), mariadb (adatbazis), Drupal (CMS) etc etc.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Ahogy bitblueduck is emlitette, cache. Vagy hogy probalsz a szoftverrel a leheto legkevesebbszer nyuldosni az adatbazishoz.

De a masik, hogy oszinten nem gigabyte-okat irdosunk percenkent. Relativ kis I/O forgalmunk van. Na meg minden mas is. Nem izzad a szero lenyegeben.

1gb memot osztottam ki a szeronak, es boven eleg a celra. Lehet kisse szorosan de 512m is eleg lenne vegulis.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



Hat egyreszt mivel programozas mellett infrastruktura epitest is csomot segitek a cegnel ahol dolgozom, itthon csomo jo otletet probalok aktivan erre-arra, azutan ha mukodokepesnek latszodik akkor behozzuk elesbe a klienseknel is az "igazi" ceges szervereken. Le sikerult valtani csomo benabb tech-et azota, amit elotte hasznaltak.

Es nem utolso sorban amit ott talalok jo otletnek hogy kiprobaltak es bevezettek, itthon is kiprobalom sokszor en is, miert ne alapon. Szimbiozis.

Kifejezetten aktiv homelab a homelab nalam, es szorakozto epitgetni ezt is. Szintugy mint egy programot epitgetni.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."



ahogy szokták mondani pénz és paranoia kérdése mennyire biztosítanak be valamit. végülis ebbe nem köthetek bele, mert a saját adataimat sem tárolom ennél biztonságosabban.



És mint tudjuk, a fórum meg psi adatai. :-D
Bocs, ezt nem hagyhattam ki!

Egyébként köszi psi, hogy életben tartod, pátyolgatod, eteted-itadod a fórumot!



Hmm, vegulis a privat fontos cuccaim, az emlitett szerver infrastrukturan felul, szinkronizalodnak a hostolt Nextcloud-on keresztul a laptop/mobil eszkozeimre/rol. Szoval gyakorlatilag ha nem vagyok otthon, akkor az vegulis hivatalos offsite backup mentes mar. :D

RW meg nincs kozottuk, de akar hozza is pittyenthetem, mint extra adatbiztonsagnak.

Ez az jelenlegi infrastuktura, Nextclouddal meg mindennel egyutt eleve "paranoia" infrastruktura mar itthon.

Azzal indult az egesz otlet, hogy jo par eve tonkrement a hutoventilator a laptopomban, bekapcsolhatatlan lett, es igy bekuldtem javitasra. (affele tablet/laptop, szoval kiszedni az sdd-t elotte nem tudtam, de odairtam nekik figyelmeztetesre hogy vigyazzanak az adatokra, mert nem tudtam bekapcsolni hogy kimentsem oket, es szet sem szedni egyszeruen mert csomo helyen ragasztva is volt)

A hiba az egesz kalkulaciomban az volt, hogy a ventilatort ugyan kicsereltek, de a tech guy, hirtelen felindulasbol le is torolt mindent az ssd-mrol, es ujrahuzta a rendszert, totalisan leszarva gondolom hogy mit irtam figyelmesztetesnek. Lehet soha nem is kapta meg, ki tudja melyik cegnel nem tudja a jobb kez mit csinal a bal. Kotozkodni a laptop ceggel felesleges volt hogy wtf, meg eleve nekem kell a legjobban vigyaznom az adataimra, mastol joval kevesbe varhatom el. Csak kellemetlenul ereztem kifejezetten magam, amikor bekapcsolas utan lattam hogy szin ures az egesz visszakapott laptop.

Nem brutal sokminden veszett ugyan, megvoltak kulso usb stick-re meg ide oda elmentve a dolgok nagyresze. De mondom ha lehet ilyet megegyszer ne eljek meg. :D Es akkor gondolkodtam azon hogy mikent lehetne valami joval robosztusabb elkepzelest itthon kiviteleznem. Csak egy stabil file-szervernek indult eredetileg, aztan joval nagyobbra notte ki magat.

admin mantra: "mindent le lehet kakilni oszt megy az oldal mégis magától."
életfilozófia mantra: "ideológiailag veszélyesen eltévedt kanadai szektás."

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!