Jelenlegi hely

Világvégehangulat és üvöltőszoba

Utolsó bejegyzés


A mostani pozíciómban is szerintem hetente 6-8 óra érdemi munkát végzek itthonról nem kiugró, de azért bőven magas fizuért.

ilyen volt az IT es a programozas is valamikor. kaptal egy nagyobb feladatot, 2 het-2 honap. ha ugyes vagy tobb is.
de aztan jott az agilis fos, es a seggedbe is beleneznek, hogy mit csinalsz es 2 oras darabokra osztott feladatok. robotmelo.

Parizer forever.



ergo nem lehet linkeskedni?
Anno minden programozó haverom, amikor megkérdeztem mit csinált a munkahelyen azt válaszoltha, hogy csocsóztak, 1.5 órás ebédszünetük volt, meetingeltek feleslegesen párszor, aztán projekt zárás előtt 2 héttel jött egy menedzser, aki seggberúgta őket és megcsinálták gyorsan a feladatot...



nagyon beszukult a ter es a lehetosegek.

Parizer forever.



egyébként, mivel sokan a főnyereményre "hajtanak", érdemesebb akkor venni, amikor az kicsi, így az alacsonyabb nyerőosztályokban magasabb a várható nyeremény a kevesebb játékos miatt. (gondolom)
De ha teljesen racionálisan állsz hozzá, és nem reményt vásárolsz, akkor sosem veszel lottót. :-D



mondj bármit amivel akár 50 év alatt össze tudsz szedni 5-30 milliárd forintot. Alkalmazottként nem kicsi, hanem fix 0 esélye van. Ergo a lottó nem is olyan rossz kilátással bír.



gazszereles ahogy latom :D

"okey-dokey!"



remélem a villanyszerelés is hasonlóval kecsegtet majd nekem:)



legyel te az OV kedvenc villanyszereloje es siman!
es ha lenne ocsed, nyithatna egy ilyet :D
https://telex.hu/gazdasag/2024/10/02/meszaros-lorinc-testver-luxusauto-szalon-szekesfehervar

"okey-dokey!"



Én pont fordítva vagyok, pont a nagy nyereményekkor szoktam tenni, elvégre sokmrd-ot ha akár öten is nyernek meg, még mindig zsíros összeg. Úgy vagyok vele hogy ilyen 1-2 száz millióknál inkább ne is nyerjek (mert hátha azt is el kell osztani).

Amúgy aki lottózni vagy ilyesmibe van annak külföldön (is) érdemes játszani szerintem. Ott vannak mindenféle sztorik (amikor jellemzően frissen induló játéknál még nincs finomhangolva a dolog), és a lehetőségek is kevésbé korlátozottak. Ezt most úgy kell érteni, hogy többféle van, és így könnyeben találhat az ember olyat, aminél matematikailag jobb az esély.

BTW szerintem magyarban amúgy a lottó meg van kicsit cinkelve.

ShowHide spoiler #konteo on

Na nem mintha nagy lottós lennék, évente max. 5 alkalom pár euró értékben, ezek java is külföldön. De egy időben volt excel táblázatom meg mindenféle számolásokat csináltam (nyilván amikor még nem volt munkám :D). Ettől függetlenül nagy nyereményem sose volt. Párezer Ft-ok.

De nagypapámnak volt 2x is 4/5. Ő mondjuk mindig fix számokkal operált, és vagy 60 éven át játszott, heti 4 számsorral. Kb. visszakapta amit beletett. :D



A másik lehetőség, hogy magyarban játszanak a legtöbben fix (és esetenként hülye, lásd születésnapi dátumok) számokkal.

Lehet én tudom rosszul, de matematikailag ugyanannyi esély van a telitalálatra pl az 1,2,3,4,5 ös számokkal mint bármelyik másik random "szülinapos számokkal."



Igen, de nem mindegy, hogy nyerés esetén hány hülyével osztozkodsz.

"Mi egy cipősdobozban laktunk, salak volt vacsorára, és apánk minden éjjel hidegvérrel legyilkolt minket."



Szerintem a lottóval nem trükköznek, az fixen szép zsíros bevétel teljesen tisztán is.



Hosszú távon persze.
Csak ez olyan hosszú táv, (mivel hetente van húzás), hogy kb évezredekről van szó, azt meg egyelőre bajosan tudjuk megélni. :D

Mivel ~44 millió kombináció van, ebből pedig évente csak 52 új lesz, így azért érdemes lehet számolgatni (ill. abban bízni, hogy az eddigi húzások alapján van némi "rendszer"). Valószínűségszámítás, ugye.

Pld. jelenleg a legsűrűbb szám (3) 233x volt, a legritkább pedig (88) 153x. Ettől még nyilván lehetséges, hogy most 80x egymás után kijön a 88, és 1x se a 3. De azért annak, hogy ilyen "rövid távon" (80 hétről van szó) behozza, nos annak kicsi az valószínűsége.



nem teljesen értem a vita tárgyát, de amint valami logikát viszel a számok kiválasztásába, növeled az esélyt, hogy más is azokat a számokat fogja választani, amivel csökkented az esetleges nyeremény rád jutó hányadát.



lottón nem az a lényeg, hogy te nyerj egyedül, hanem hogy nyerj.



mi hetente egyszer fizetjuk a bolondok adojat, vagy ahogy mi hivjuk a lakasmegtakaritasunkat. 2 ojro minden szerdan reggel, rnd szamok. eddig keccer nyertunk is, egyszer vmi 60, masodszor 80 pottyot. ennyi lehetoseget kell adni a szerencsenek/isteneknek/akarminek. a matematikai tulbonyolitasa az eselyeknek sztem totalisan felesleges energia pazarlas. :)

"okey-dokey!"



mikkamakka írta: a matematikai tulbonyolitasa az eselyeknek sztem totalisan felesleges energia pazarlas. :)

nekem is nehéz elfogadni, hogy a 1,2,3,4,5 ugyanakkora eséllyel lesz kihúzva mint a 28,40,46,50,76 de mégis igaz. csak az egyikben látunk egy gyakran ismétlődő mintázatot, a másikban meg nem. oké ez a valóságban lehet teljesen igaz a számgolyók között biztos van egy kis fizikai különbség. de nem 1 milliószor sorsolnak évente hogy legyen valami gyakorlati jelentősége.



A lottózók túlnyomó többsége nem visz bele matematikát. Szerintem meg több értelme van, mint mondjuk jósnőhöz menni, vagy horoszkópot olvasni :D
Legalább használtam az agyat. Nyerni én se nyertem anno nagy összeget, persze nem is vettem százasával a szelvényeket.

https://24.hu/elet-stilus/2019/02/07/lotto-nyero-modszer-nyeremeny-jerry...
Bár itt inkább a szelvényszám vs nyerési valószínűséget kellett kimatekozni.



de az matematikailag egy elbaszott lotto volt :)

Parizer forever.



Amit linkeltél, az másik dolog. Ha el van baszva egy játék, és arra rájön az ember, azt ki lehet használni. De itt sem arról van szó, hogy melyik öt számnak van nagyobb esélye.
Idehaza is volt valamilyen SMS nyereményjáték, ahol a faszi rájött a bibire, és pártízezer SMS-sel nyert tizenakárhány opelt.
Az ötös lottónál statot csinálni, hogy eddig milyen számokat húztak ki, azért, hogy több eséllyel nyerj, nettó butaság. A legjobb, amit tehetsz (hogy maximalizáld a nyereményt, és nem azért, hogy növeld a nyerési esélyed), hogy random generálod a számokat.
És igen, az 1,2,3,4,5-nek pont akkora az esélye, mint bármelyik másik kombinációnak, de ha ezt játszod meg, és kihúzzák, várhatóan sok másik hülyével kell osztozni, mert "ők jók matekból, és annak ugyanannyi az esélye!".
Ez utóbbira is volt példa a világban, meg azt hiszem, olyanra is, hogy két egymást követő húzáskor azonos számok nyertek. Hát a másodiknál kellett szalámizni a nyereményt rendesen. :-D



Kicsit úgy érzem elbeszélünk egymás mellett. Mivel én sem vagyok matematika professzor, így nem tudom értelmesen/részletesen leírni, száraz anyagokat meg lusta vagyok linkelni, meg nem is akarok. Jövök inkább még egy példával.

Dobj fel egy érmét 10x. Lehet hogy egymás után mind 10 fej lesz? Simán. Persze az is lehet, hogy pont 5 fej és 5 írás lesz pont.
Dobd fel ugyanazt az érmét 100.000x. Na itt, hosszú távon, már valószínűleg 50.000-50.000 körül lesz a fej és az írás aránya.

Így érthető?

És igen, az 1,2,3,4,5-nek pont akkora az esélye, mint bármelyik másik kombinációnak, de ha ezt játszod meg, és kihúzzák, várhatóan sok másik hülyével kell osztozni, mert "ők jók matekból, és annak ugyanannyi az esélye!".

Igen, az ESÉLYE pont ugyanakkora. De a VALÓSZÍNŰSÉGE, az nem.

SleepyOne kéne most ide, de már nagyon eltávolodott az RW-től. :(



10en éve tetszett a bounty csokis minden 4ik nyer című játék.
Valamelyik zseni kitalálta hogy kívülről legyen a csoki papíron a "kodsor". Aztán a nyerő koódnál a 4ik helyen a D betű volt.
Az ABC ben meg hogy hogy nem a 4ik betű a D. Ügye minden negyedik nyer. Erre még az elején rájöttek. Attól fogva a boltban osszeturtak az összes bounty csokit és szépen megvették a nyeroket. Kora reggel nyitáskor sikerült vennem egy db nyerőt aztán nem lehetett találni többé....



A penzfeldobasos példa pont nem jó. Van is cikk róla hogy bebizonyították hogy az érmék az esetek 50,8 %aban valószínűleg ugyanazon az oldalon landolnak amellyel felfelé elindultak.



Esély vagy valószínűség? Szerintem mondhatjuk, hogy ugyanaz a jelentésük ebben a példában.
Ha érmét dobsz fel 10x, az 2^10 (1024) lehetséges kimenetel. Abból csak 1 az, ami mind fej, de 10 alatt az 5 (252) eset, amikor pont 5-5 fej és írás, tehát jóval nagyobb eséllyel (valószínűséggel) lesz ez utóbbi.
(Ugyanígy, ha két érmét dobsz fel, akkor nagyobb valószínűséggel lesz 1-1 fej és írás, mint csak fej vagy csak írás, mert 4 esetből 2-ben különbözőek, és csak 1 esetben lesz csupa fej, ill. 1 esetben lesz csupa írás.)
A lottóhúzásnál meg bármelyik kombinációnak ugyanakkora a valószínűsége (1:43949268).



Azért ez nem komoly különbség, ha jól értem :D
50,8% vs 50-50% :D
Amúgy meg lehet élével is felfelé dobni :P

@Lefty: Nem ugyanaz, legalábbis én két különböző dologra gondolok. Lehet akkor statisztika alapján számolt valószínűségnek is hívni a másodikat. Az első meg szimpla esély, ideális (=elméleti) rendszerben. (amire például nem hat a golyók mérete/súlya, széláram, stb. egyszóval fizika)
Itt egy szép hosszú pdf:
https://irh.inf.unideb.hu/~jsztrik/education/11/valseg-matstat-elo.pdf
Itt meg egy link:
https://tamas-ferenci.github.io/FerenciTamas_AValoszinusegszamitasEsASta...



Végigolvastam a pdf-et, meg a linket. Korrektek, alig találtam bennük hibát.

De tudnál mondani egy példát, hogy mit kalkulálnál egy ötös lottó húzáshoz?
Milyen adataid vannak a lottógolyszlik fizikájáról? Az eddigi húzások eredményéből vonnál le következtetéseket, hogy pl. a 6-os gömb könnyebben fennakad a húzásnál?



Engem csak az érdekel hogy a leggyakrabban vagy a legritkábban kihúzott számokra kell e fogadni :D

Everyone wants to shine like a diamond, but no one want to get cut



szerintem a ritkabban huzott szamok megjelolesere gondol
ha eddig az 1-est tizszer huztak ki, a 2-est meg 0x, akkor a 2-es valoszinuleg gyakrabban fog kihuzodni, mint az 1-es :)

pont azert mert minden szamnak ugyanannyi eselye van, igy hosszabb tavon kiegyenlitodnek az eddig anomaliak

de szerintem ezen taktics szerint sokan jatszanak, ha jol emlexem a szerencsejatek.hu-n van is ilyen jellegu szamstatisztika, hogy melyik szamit hanyszor huztak ki.

Parizer forever.



lefty írta: Végigolvastam a pdf-et, meg a linket. Korrektek, alig találtam bennük hibát.

Napersze :DDDDD

Volt sok taktika anno, de ahogy említettem, nem sok sikerrel. Hatosra mentem rá, de hármasok jöttek csak. (egy héten 2, max 4 számsorral, de anno is csak ilyen évi max pár hetente, amikor volt kedvem és türelmem)

A legsűrűbben és a legritkábban kihúzott számok kombinációja volt. Azzal a feltétellel, hogy amelyik számsort már 1x kihúzták valamikor (akár 40 éve), azt sosem tettem meg újra.



Ezzel csak az a baj, hogy totál fals elgondolás. :-D

A húzások függetlenek egymástól.
Valszám 101

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!