Jelenlegi hely

Ki mit olvas most?

Utolsó bejegyzés


https://www.reddit.com/r/HFY/comments/u19xpa/the_nature_of_predators/

Most épp ezt olvasom. Egyszer feldobtam egy teóriát valamelyik film miatt, hogy mi lenne a véleménye az idegeneknek rólunk, ha növényevők és azt látják, hogy mi egymást is pusztítjuk, vadászunk is, állatokat tenyésztünk azért, hogy levágjuk őket stb.

Nost úgy látom ez már másnak is megfordult a fejében és faszán novellába költötte a redditen!

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



en az ezust to kincset. mielott meg betiltjak :)

Parizer forever.



mert az idegenek úgy evolválódtak ki (dejólmegfogalmaztam) hogy a bolygójukon csak növényevők fejlődtek ki? elég furcsa lenne :)



Nem, csak a történetben a több mint száz intelligens, bolygóközi utazásig kifejlődött létformából összesen kettő volt ragadozó, az egyik az emberiség.

Nálunk is van megszámolhatatlan különböző ragadozó fajta és növényevő is. De csak egyikünkből lett annyira agyas, hogy kilépjen a születés-kaja-reprodukció-halál-ból és nekiálltunk bütykölni.

Szerk.:

Ha teszem azt az emberek csak növényevők lettek volna, de amúgy minden másban a mai emberek pályájára szánta volna az evolúció a felépítésünket, akkor is ugyanitt lennénk. Azokat az állatokat kiírtottuk volna, amelyek veszélyt jelentettek volna a részünkre ugyanúgy, max. nem ettük volna meg őket. Fejlettebb lenne a mezőgazdaságunk és valószínűleg némileg kevésbé lennénk aggresszívak a többi emberrel szemben.

Ami valljuk meg egyfelöl pozitív, másfelől meg nem serkentette annyira a tudomány fejlődését semmi, mint a háború. Az első kereket is kb. azért találták fel, hogy minél több cuccot tudjanak gyorsan elhozni A-ból B-be, ami feltételezi a nagy közös vadászatot és a gyorsan romló húst, vagy a másik törzs kifosztását.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



amúgy mindenevés az ami fontos. van egy csomó ragadozó állat ami csak és kizárólag húst eszik, és azoknál mi elvileg ügye okosabbak vagyunk, fejlettebbek.
amúgy vannak csak növényevő népek, asszem indiában elég sokan. a trükk az, hogy sokkal változatosabb a növényi étrendjük, mint nekünk.
a másik, hogy ha jól tudom az ember azért "háborúzott" a húsevő fajokkal, mert ügyebár azok rá is veszélyesek voltak. és jellemzően a húsevőket nem is ettük meg, inkább a növényevő állatokat. na persze biztos ennek az is az oka, hogy azokból sokkal több van.
még egy megjegyzés, kevesen tudják, de a bibliai teremtéstörténet szerint minden állat és az ember is csak növényt ehetett. a noé történetben van, hogy isten azt mondja az embernek hogy ehet állatot is...



Ez nem egészen volt így. Káin azért ölte meg Ábelt, mert mind a ketten áldozatot hoztak az Úrnak, csak ugyebár a mindenttudó csak azért is kedvesebbnek találta Ábel kedvenc bárányának áldozatát, mint Káinnak a terményeit.

Tehát Ádám első két fia idejében is már tartottak állatot és nyilván nem csak a gyapjáért. Áldozatot is véráldozatnak kell érteni. A paradicsomban esetleg nem volt gyilkolás és húsevés ja.

Annyi viszont igaz lehet, hogy azt mondják a növényevők húsa ízletesebb és egészségesebb, mint a tisztán ragadozóké.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



attól, hogy áldoztak, még nem ették meg... világosan le van írva hogy csak noé után lehetett húst enni. persze ettől még lehet hogy volt aki evett, de bizonyára az isten akarata ellen volt, azok a gonosz emberek voltak.
azt meg nem értem miért problémázol azon, hogy istennek az állat áldozat "kedvesebb" volt, mint a növény áldozat... az egész bibliai üzenet lényege az hogy jézus feláldozta magát az emberekért. ennek "előképe" az állat áldozat. a növény áldozat az nem áldozat... vagy legalábbis jóval kisebb áldozat mint az állat áldozat.



Azt problémázom rajta, hogy egy igazi kicsinyes fasz volt. Tudta, hogy Ábel állatot fog áldozni, nem a saját gyerekét. És azt is tudta, hogy Káin meg növényeket fog, mert farmer volt. Mi mást áldozott volna, a gyerekét?

És kettejük között szándékosan szított ellenségeskedést azzal, hogy Káin áldozatát kb. semmibe sem vette. Egyenesen, előre kitervelve taszította Káint arra az útra, ahova ment. És aztán volt pofája ezért őt megátkozni?

Biztosra veszem az almás trükköt is előre eltervezte, sőt a kígyó is ő volt, csak alakot váltott. Gyerekek, mindent szabad csak az almát ne. Most elmegyek itthonról wink wink. Aztán visszajött kéjesen kukkolni, hogy tudta, gyengék lesznek és megeszik az almát. Na bumm, nem? Akkor a kígyót odaküldöm és majd rádumálja őket. Na ugye, nem kellett sok. Akkor most előjövök és nagy komolyságot erőltetek az arcomra, megköszörülöm a torkomat és kiűzöm őket a paradicsomból.

Meh. mesekönyv az egész.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



Ugyanilyen beteg dolog volt az is, hogy ráparancsolt az apára, hogy áldozza fel a fiát neki. És az utolsó pillanatban állította meg. Aztán tessék szépen hazamenni, együtt élni tovább, együtt aludni úgy, hogy mind a ketten tudják, hogy banyek, egy tizedmásodperccel később jön a hang, akkor az apa szíven böki a fiát nemjátsziból.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



Na mindegy, nekem teljesen nyolc, hogy ki miben hisz, amíg nem erőlteti a másikra. Nekem ez az egész egy visszataszító mese.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás" -ismeretlen gerilla feljegyzése



az ember nem kimondottan ragadozo, mindenevo-sot dogevo, ami a hus beszerzest illeti. amennyire az en tanultsagombol futtja ez ugy mukodott, hogy oroszlanek megoltek a vadat mi meg elkergergettuk oket es megettuk a zsakmanyukat, mint a hienak. ez elvileg a dogevo magatartas kategoria mar.

az otlet persze jo, de sztem messzemenoen demagog magyarazat, hogy a novenyevo eletformak "bekesebbek" vagy kevesbe agresszivebbek. csak afrikaban a legtobb allat altal okozott baleset es halaleset a szavannakon nem a ragadozok miatt tortenik hanem az elefantok, rinok es a vizibivalyok okozzak.
a legagresszivabbak pedig a majmok, akik kozos oseink felvalrol es szinten mindenevok. (pavian, csimpi)
sztem ahoz hogy a csucsra keruljon egy faj, a tanulsag az, hogy a legagresszivabbnak kell lenni. nem az etrend hatarozza meg.

jah es hogy ON is legyek
Robert Graves The Greek Myths Volume 1-olvasom. baromi tanulsagos amugy, de nem konnyu emeszteni. (tolkien silmarillionja kutyafule ehez kepest)

"I think i'll name him Nikos, after my friend Jeffrey"



sunyin :) átvitted a témát az eleve elrendelés, szabad akarat témakörére, ami egy súlyos témakör amúgy tényleg. van erről egy írásom



amúgy nem hittérítés volt a célom, csak ha már szóba jöttek ezek a témák...



azért ebben benne van az is hogy sokkal több a növényevő. ezért okoznak több baleset és támadást...
a másik meg, hogy mi az hogy "csúcson van"? a legtöbb van belőle? akkor a hangyák győztek. ja nem, a bacik... vagy az, hogy az agya a legfejlettebb? ez már jobb viszonyítási pont. majmok azok tényleg agresszívek és elmebetegek, bár van amelyik nem, asszem pont a gorillák a békésebbek.



hogy mi az hogy "csúcson van"?

a bolygon levo uralkodo letforma. ha nagyon akarnank kiirthatnank barmelyik egyebb letformat, meg annak a karan is hogy magunknak okozunk vele plusz gondot.
amelyik mar a termeszetesseg karara tulszaporodott. amelyik kepes arra, hogy elhagyja a termeszetes elohelyet es a sajat tulelese erdekeben atformalja a kornyezetet. ami kepes arra, hogy elhagyja az anyabolygot es a total vakumban is, az ur hidegeben is honapokat toltson.
legokosabb? legszebb? legtobb?
nem. a leg tulelobb es leg agresszivabb.

"I think i'll name him Nikos, after my friend Jeffrey"



hát ez hülyeség már megbocsáss. az nem jelent semmit hogy ki kit tud elpusztítani, ha ezáltal ő is elpusztul...
az is egy elavult evolúciós nézet, hogy "az erősebb győz", ez már kb 50 éve is elavult volt, akkor is máshogy határozták már meg az evolúció lényegét... amiben persze ez a paraméter is benne van, de nem ez a fő paraméter.



Pár hete olvastam ki a Pál utca fiúkat a lányomnak, estimese gyanánt.
Nyilván kiolvastam már régen, de most nekem pl sokkal jobban ütött, mint anno általánosban. A kölyöknek is nagyon tetszett, de azért nézett párszor, mikor teljesen elcsuklott a hangom olvasás közben.

Na, tegnapra sikerült jegyet is szerezni a Vígszínházba a Dés László-féle musicalre: néhány változtatás és hangsúlybeli eltolódás ellenére szerintem rohadt jól sikerült. A gyerek már a kocsiban mondta, hogy ezt újra meg akarja nézni. Idén sokat jártunk színházba, de tényleg ez volt a legjobb cucc, amit láttunk 2023-ban.

rwurl=https://youtu.be/BWqGIR2Ao1M?si=dO1WgU7EdrJUdIEC

REWiRED - Kutyus felfedő szétszéledés - 2014-2057 © Minden Jog Fenntartva!
Virtuális valóság és Kecskeklónozó központ - Oculus MegaRift - PS21 - Mozi - 4D - Bajuszpödrés
Médiaajánlat/Borsós Brassói Árak
Rohadt Impresszum!